hirdetés

HÍREK

Szűkítették a területet, ahová becsapódhat a kínai rakéta, Európa is beleesik

Európa déli része belelóg a veszélyeztetett zónába, a tudósok nagyjából hat órával a becsapódás előtt tudják majd megmondani, hova zuhan pontosan a rakéta.

Link másolása

hirdetés

Még mindig nem tudják, hová fog pontosan zuhanni a Föld felé tartó kínai rakéta, azonban sikerült leszűkíteni a veszélyeztetett terület - írja a BBC.

Az elszabadult rakéta nagy része vélhetően elég majd a légkörbe lépve, ám egyes darabjai megmaradhatnak és becsapódhatnak, csak úgy mint a legutóbb - akkor Elefántcsontpart területén több tetőt is megrongáltak a fémdarabok.

A jármű jelenleg a Föld körül kering, a radarok adatai alapján úgy saccolják, hogy

az északi 41,5. és a déli 41.5. szélességi fok között zuhanhat le vélhetően a hétvégén. Ebbe a sávba beleesik egész Afrika, Dél-Amerika nagy része egészen északon New Yorkig, Ausztrália, és Ázsia déli fele. Európa a legkevésbé érintett, a déli területek esnek csak bele a sávba.

A szakértők szerint nagyobb az esély, hogy a darabok a vízbe zuhannak majd, mivel a behatárolt sáv nagyobb része óceán vagy tenger. Annak az esélyét még kisebbnek találják, hogy eltalálnának egy embert, így túlzott aggódást senkinek sem ajánlanak.

hirdetés

Még a hét elején derült ki, hogy hiba csúszott a Long March 5B nevű kínai rakéta kilövésébe, amely az új kínai műhold első modulját szállította a világűrbe. A hiba következtében a rakéta elszabadult és saját pályára állt, jelenleg 27 600 km/h sebességgel halad egyre közelebb kerülve a Földhöz. Azt, hogy pontosan hová zuhan senki sem tudja, nagyjából hat órával a becsapódás előtt fogják csak tudni kiszámolni a szakértők.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Heves zivatarok csapnak le az országra: ezeket tedd és ne tedd a vihar idején

A délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg.

Link másolása

hirdetés

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte:

intenzív zivatarokra, viharos szélre és jégesőre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezért azt kérik: a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljatok fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjetek. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.

Kiemelték azt is, hogy ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket.

Vihar esetén időben keressetek biztonságos helyet, az autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta:

a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg.

Az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy annál is erősebb lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti.

Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Szombaton napközben jellemzően a Nógrád-Békés sávban és attól északkeletre lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések, jégeső, és felhőszakadás előfordulhat.

Megjegyezték, hogy az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól.

Zivatarveszély miatt jelenleg Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú, az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A felhőszakadás veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett még több megyében a hőség miatt is érvényben vannak, első-, másodfokú figyelmeztetések, de a meteorológiai szolgálat azt írta: a nap során északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

20 millió forintos azonnali gyorssegélyt nyújt a kormány a tornádó sújtotta Csehországnak

Az összeggel a károk enyhítését és egy templom helyreállítását támogatják Hrusky községben.

Link másolása

hirdetés

Azonnali gyorssegélyt biztosít a Hungary Helps Program Csehországnak - tájékoztatta a Miniszterelnökség pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint

Magyarország kormánya a Hungary Helps Programon keresztül 20 millió forint azonnali gyorssegéllyel támogatja Csehországban a súlyos természeti katasztrófa nyomán keletkezett károk enyhítését és egy templom helyreállítását Hrusky községben.

A magyar segítségnyújtás a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben valósul meg, tárgyi eszközök adományozásával a közösen meghatározott humanitárius célokra, valamint Hrusky községben a szélviharban megsérült templom helyreállítására - írta a tárca.

Mint ismertették, a Csehországban lesújtott tornádó több emberéletet követelt, 150-en megsérültek és hatalmas anyagi károk keletkeztek. A katasztrófát követő néhány órán belül felajánlott magyar gyorssegély Magyarország baráti együttérzését és a V4 szövetség szolidaritását fejezi ki - írták.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Kezdeményezi a pécsi polgármester kizárását az őt jelölő szervezet

A Mindenki Pécsért Egyesület szerint Péterffy Attila nem tartotta be a köztük kötött egyezséget.

Link másolása

hirdetés

A Mindenki Pécsért Egyesület 2019-ben az önkormányzati választásokra készülve Péterffy Attila polgármesterjelölttel aláíratott egy nyilatkozatot, amelyben Péterffy vállalta, hogy a város érdekében, demokratikus módon, az átláthatóság teljes tiszteletben tartása mellett végzi a munkáját. A Mindenki Pécsért Egyesület értékelése szerint vállalásait a polgármester nem teljesítette elfogadható szinten - ez olvasható az egyesület Facebookon-oldalán közzétett közleményben.

Ezért a szervezet csütörtök esti éves taggyűlésén kezdeményezte Péterffy Attila polgármester kizárását.

A kizárás kezdeményezését azzal magyarázzák, hogy a jelenleg az egyesület színeiben, de önálló pártfrakcióként működő városházi képviselőcsoportok és a polgármester egy olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi, hogy a 26 fős közgyűlés mindössze 12 fő támogatásával bármilyen kérdést eldöntsön. Így a Mellár Tamás vezette egyesület szerint akár a jelenlegi városvezetést támogató teljes pártfrakciók véleménye is figyelmen kívül hagyható a közgyűlési döntésekben, ami viszont demokratikus deficitet eredményez.

Mellárék nem csak a polgármestert kizárását kezdeményezték: megvonták a Mindenki Pécsért Egyesület név használatát attól a 14 képviselőtőtől és képviselőcsoportjaiktól, akik elfogadták a pártfrakciószövetség új szabályzatát.

Péntek délben Péterffy kiadott egy közleményt, amiben azt írja:

Közösen indultunk el egy úton, és már most nagyon messzire jutottunk. Leváltottuk a Fidesz céltalan, koncepciótlan vezetését, és a pécsi választópolgárok bizalmából végre egy új fejezetet nyithattunk a város életében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Börtönből házi őrizetbe került a május végén őrizetbe vett fehérorosz újságíró

A család továbbra sem tud semmit, a Ryanair-gépről leparancsolt ellenzéki aktivistáról és barátnőjéről.

Link másolása

hirdetés

A fehérorosz hatóságok a börtönből házi őrizetbe szállították Raman Prataszevics ellenzéki újságírót és barátnőjét, az orosz állampolgárságú Szofija Szapegát - közölte a BBC orosz nyelvű kiadása pénteken.

Az újságíró apja, Dzmitrij Prataszevics a televízónak elmondta, fia és barátnője Minszkben, két külön lakásban tartózkodnak.

„Még mindig a hatóságok teljes felügyelete alatt állnak, nem ejtették az ellenük szóló vádakat” - jelentette ki, s hozzátette, hogy a hatóságok semmiféle tájékoztatást nem adnak a családnak Prataszevics állapotára vonatkozóan.

A házi őrizetről szóló hírt megerősítette Szapega mostohaapja, Szergej Dugyics és a nő ügyvédje, Anton Gasinszkij is, hozzátéve, hogy Szapegával a szülei csütörtökön találkoztak egy étteremben.

A fehérorosz hatóságok egyelőre nem kommentálták a BBC értesülését.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető üdvözölte a hírt, de hangsúlyozta: ez nem jelenti az ügy végét.

hirdetés

„A házi őrizet nem jelent szabadságot, még mindig vád alatt állnak, minden lépésüket figyelik. Ez pedig annyit jelent, hogy továbbra is túszok” - jelentette ki. Hozzátette, hogy kapcsolatban állnak a pár családtagjaival, és megerősítette, hogy a fehérorosz hatóságok nem adnak információt Prataszevicsről.

Jóllehet Prataszevics korábban azt közölte, jó egészségnek örvend, nem bántotta senki, és önként működik együtt a fehérorosz hatóságokkal, kijelentéseinek hitelességét sokan kétségbe vonták, hiszen őrizetben volt.

A fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe Prataszevicset, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét és barátnőjét, miután bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen utaztak. Az őrizetbe vétel nemzetközi felháborodást váltott ki, és újabb szankciókat jelentettek be miatta Fehéroroszország ellen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: