News here
hirdetés

HÍREK

Szívszorító videókon a családjuktól búcsúzó besorozott orosz katonák

Készültek felvételek arról is, ahogy többen igyekeznek megakadályozni a sorozásokat.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról mi is többször beszámoltunk, Vlagyimir Putyin csütörtök reggeli beszédében általános mozgósítást, a tartalékosok behívását rendelte el az orosz hadseregbe az orosz-ukrán háború következő szakaszában.

A bejelentés után több tüntetést is szerveztek, amit a hatóságok nagy erőkkel vertek szét. Mindeközben szinte pillanatok alatt elfogytak a repülőjegyek a világ különböző tájaira, mert még nem indult meg a katonakorú lakosság eltiltása a külföldre utazástól.

Ugyanakkor a Twitteren tucatjával osztják meg azokat a szívszorító videókat is, amiken a besorozott oroszok búcsúznak párjuktól, családjaiktól, szeretteiktől.

Érkeztek ugyanakkor olyan felvételek is, ahol tiltakoznak a tömeges besorozás ellen. Az alábbi videón Dagesztán egyik kerületében útlezárással igyekeznek meggátolni, hogy a férfilakosságot a háborúba vigyék:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Medvegyev: „Készek vagyunk nukleáris fegyverekkel megvédeni Donbaszt”
A volt orosz elnök közölte: népszavazást fognak tartani Donbaszban, és több területet Oroszországhoz fognak csatolni.

Link másolása

hirdetés

A Telegramon üzent a Nyugat vezetőinek Oroszország korábbi elnöke és miniszterelnöke, Dmitrij Medvegyev – írja a The Guardian.

„Népszavazást tartunk, és Oroszországhoz fogjuk csatolni Donbaszt és más területeket is. Ezeket a területeken pedig nagy erőkkel jelen lesz az orosz hadsereg” – fogalmazott az oroszországi Biztonsági Tanács jelenlegi alelnöke. Hozzátette:

„Ezeket a területeket készek vagyunk bármilyen fegyverrel, akár stratégiai nukleáris fegyverekkel is megvédeni”.

A Krím-félszigetet célzó NATO-csapásokról beszélő nyugati vezetőket „különféle tábornoki csíkokkal rendelkező nyugdíjas idiótáknak” nevezte, és közölte: az orosz hiperszonikus rakéták hamarabb elérnék az európai és amerikai célpontjaikat, mint a NATO-csapás Krímet.

„A NATO-országok állampolgárainak meg kell érteniük, hogy Oroszország a saját útját járja. Nincs visszaút”

– zárta sorait a volt orosz elnök.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Hatalmas jég verte el Maglódot csütörtök délután
Ma ide jutott a ledurvább csapadék az országban.

Link másolása

hirdetés

Ahogy az egész héten, úgy csütörtökön is többfelé alakult ki az országban egy-egy futó zápor, zivatar. Több helyen azonban jég is esett – írja az Időkép.hu.

A portál magyarázata szerint a gomolyfelhők hirtelen feláramlásával a felhőkben jégszemek képződnek, és mivel a felettünk lévő légréteg kellően hideg, nagyjából 1800-2000 méternél van jelenleg a fagyhatár, a feláramlással a jégszemek már kisebb magasságban kialakulnak, és a visszahullásuk során is hosszabb ideig utaznak fagypont alatti környezetben, ezért nincs idejük ilyenkor teljesen elolvadniuk, és záporcsepekké válniuk.

Maglódon jó példa mutatkozott erre. A várost kora délután elérte az egyik intenzívebb cella, melyből jégeső is hullott.

A heves jégesőről felvételeket is kaptak olvasóiktól:

Fotó: Dáva, Időkép

Fotó: Lucifr, Időkép

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A budapesti tűzoltólaktanyákban sem lehet bekapcsolni a fűtést október 15-ig
A hősugárzókat tilos használni, a klímaberendezések kapcsolóit pedig le kell adni a raktárba.

Link másolása

hirdetés

Október 15-ig nem lehet bekapcsolni a fűtést a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság objektumaiban - ez derül ki egy, a Zsaruellátó nevű Facebook-csoportba feltöltött levélből.

A „valamennyi szervezeti elem” vezetőinek kiküldött utasítás két kormányrendeletre hivatkozik, és ezek alapján azt írják:

„a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság valamennyi objektumában - ellenkező intézkedésig - a központi fűtés (gázkazán, távfűtés) a fűtési idény kezdetével, 2022. október 15-től indítható el”.

Ezzel párhuzamosan megtiltják minden egyéb alternatív fűtőeszköz használatát.

A vezetőknek emellett gondoskodniuk kell „az Igazgatóság tulajdonát képező fűtőberendezések” szabályozóinak - például a klíma távkapcsoló -, illetve az elektromos fűtőberendezések (hősugárzók) összegyűjtéséről és raktárba helyezéséről.

A magántulajdonú eszközöket pedig el kell távolítani.

„A fentiekben foglaltak végrehajtását a vezetők ellenőrizzék és - fegyelmi felelősség terhe mellett - az intézkedést tartsák, illetve tartassák be” - zárul a a levél.

hirdetés

Szintén a Zsaruellátó csoportban közzétett levélből derült ki, hogy a rendőrök külön engedély nélkül nem kapcsolhatják be a fűtést az épületben, és nekik is megtiltották a hősugárzók használatát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
Szijjártó egyedüli EU-s külügyminiszterként ült le tárgyalni az orosz diplomácia vezetőjével New Yorkban
A magyar külgazdasági és külügyminiszter sajnálja, hogy nem indultak meg a megbeszélések az ENSZ közgyűlésén.

Link másolása

hirdetés

Szijjártó Péter egyedüli EU-s külügyminiszterként tárgyalt Szergej Lavrovval New Yorkban az ENSZ e heti közgyűlésén.

A minisztérium közleménye szerint a külgazdasági és külügyminiszter Lavrovnak elmondta, hogy Ukrajna szomszédjaként Magyarországon a háború minden egyes következménye szinte rögtön és rendkívül súlyosan megjelenik. Erre példaként hozta fel az elszabadult inflációt és a menekültáradatot.

Szijjártó szerint mindezekre a bajokra az egyetlen megoldás a béke lenne, ezért Magyarország minél előbb békét akar, ehhez pedig tárgyalásokra, párbeszédre van szükség.

"Az ENSZ Közgyűlése a legjobb lehetőséget kínálja, kínálta arra, hogy ezek a megbeszélések meginduljanak, azonban sajnálattal kell most már így a negyedik nap végén megállapítani, hogy ilyen megbeszélések nem voltak és valószínűleg már nem is lesznek a hátralévő napokban"

- fogalmazott Szijjártó, aki egyedüli EU-s külügyminiszterként találkozott az orosz diplomácia vezetőjével.

„Erre persze lehet, hogy most otthon majd főleg az ellenzéki képviselők, megmondóemberek vagy az ellenzéki sajtó képviselői azt mondják, hogy akkor én is minek találkoztam Szergej Lavrovval, de én azt gondolom, hogy a béke párbeszéd nélkül nem fog létrejönni. Hogyha az elkövetkezendő időszakban a békéről nem jönnek létre tárgyalások, akkor a világ még súlyosabb következményekkel fog szembesülni, amiket jó lenne megelőzi” - jelentette ki.

hirdetés

A miniszter az energetikai válságról beszélve figyelmeztetett, hogy orosz energiahordozók nélkül nem tudna működni a magyar gazdaság, az emberek nem tudnának fűteni, meleg vizet használni vagy éppen főzni.

"Ezt a tényt lehet szeretni vagy nem szeretni, attól ez még tény, fizikai törvényszerűség. A közép-európai infrastrukturális adottságok azt diktálják, hogy mind a kőolaj-, mind a földgázfelhasználás területén Oroszországnak rendkívül fontos szerepe van" - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó azt mondta, hogy

a Gazprom továbbra is zavartalanul szállít hazánkba, valamint a szerződéses mennyiség feletti megállapodásnak köszönhetően minden nap az 5,8 millió köbméter plusz gázszállítást is teljesíti.

Szerinte a Török Áramlat gázvezeték mára a legmegbízhatóbb szállítási útvonallá vált Oroszország és Európa között, miközben az északi és nyugati irányokból már alig van ellátás.

"Magyarország felelős energiapolitikát folytat, nemzeti érdekünk azt diktálja, hogy Oroszországgal, a Gazprommal megbízható, kiszámítható együttműködést folytassunk, e nélkül ugyanis Magyarország ellátása nem állna biztos lábakon" - közölte.

Szijjártó Péter kitért a nukleáris együttműködésre is, és hangsúlyozta, hogy az új paksi reaktorblokkok 2030-as üzembe állításával Magyarország részben függetleníteni tudja magát azoktól a bizonytalanságoktól, áremelkedésektől, amelyek a nemzetközi energiapiacot jellemzik.

Üdvözölte, hogy korábbi szerződések alapján újabb fűtőelem szállítmány érkezett a paksi atomerőműbe Oroszországból, némiképp kerülőúton, Észak- és Nyugat-Európa érintésével, így a reaktorok működése a következő időszakra is garantált.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk