hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szigorítások Budapesten: újra bevezethetik a látogatási tilalmat és a kijárási korlátozást az idősotthonokban

Augusztus vége óta tárgyalnak arról, hogy hogyan kellene kezelni a járványt. Ma ülésezik a fővárosi operatív törzs.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. október 26.


Link másolása

hirdetés

A nyár vége óta hetente összeül a fővárosi operatív törzs, ma ismét tárgyalnak, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta a Népszavának, hogy ma döntenek az idősotthonok, illetve bentlakásos intézmények látogatási tilalmáról. Ezen túl arról is beszélnek majd, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban kötelezővé tegyék-e a dolgozóknak a maszkhasználatot, de erről elmondta, hogy itt véget ér a hatáskörük.

A budapesti vezetés már szeptember 9. óta korlátozza a hozzá tartozó intézményekben élők látogatását. Ennek értelmében kültéren csak érintésmentesen lehet velük találkozni, bent pedig csak plexifalon keresztül. Ágyban fekvő betegek csak maszkkal látogathatók, illetve a fővárosi Városházán szintén kötelező a maszkhasználat.

Arról még mindig nem esett szó, hogy a kormány mit tervez, a legutóbbi álláspontjuk, hogy ha szükséges lesz, megfontolják a különböző korlátozások, szabályok bevezetését.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Azért csökkent nagyot a lélegeztetőgépen lévők száma hétfőre, mert a kórházaknak máshogy kell jelenteniük az adatokat

Pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hétfő reggeli adatok szerint viszont 538-an. Mindeközben a kórházban ápolt betegek száma nőtt.

Link másolása

hirdetés

A hétfőn közölt friss adatok szerint a hétvégén nagyot csökkent a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma. Pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hétfő reggeli adatok szerint viszont 538-an. Ez több mint 22 százalékos csökkenést jelent, holott kórházban kezeltek száma például péntek óta 6913-ról 7438-ra nőtt.

A 444.hu-nak egy orvos írt arról, hogy valószínűleg ez azért lehet, mert központilag változtattak a kórházi adatszolgáltatáson.

"Már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek. Már nem lehet lélegeztetettnek jelenteni azokat a betegeket, akik nem-invazívan (pl. arcmaszkon vagy egyéb módon, de géppel) kell segíteni a légzését. Kevésbé írja le a magyarországi COVID ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki”

- idézi a lap az orvost.

A 444.hu megkereste a Koronavírus Sajtóközpont is, ahonnan megerősítették, hogy

hirdetés
a kórházaktól külön kérnek adatokat az invazívan és a nem-invazívan lélegeztetettekről, viszont a hétfői adatközlésben csak az előbbi szerepel.

A lap ezután megkérdezte azt is, hogy mennyi volt az invazív és nem invazív lélegeztettek száma, de erre már nem kaptak választ.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Egy új módszerrel meg lehet becsülni, ki halhat bele a koronavírusba

A Montréali Egyetem kutatói fejlesztettek ki egy olyan módszert, amellyel viszonylag biztosan megmondható, melyik koronavírusos betegnek van nagyobb esélye a halálozásra.

Link másolása

hirdetés

A Montréali Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan módszert, amelynek segítségével viszonylag biztosan megmondható, melyik COVID-betegnek van nagyobb esélye az elhalálozásra – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben, szúrta ki a 24.hu.

A Dr. Daniel Kaufmann professzor és csapata által kidolgozott módszerrel

a SARS-CoV-2 genetikai örökítőanyaga, a vírus-RNS, vérben található mennyisége alapján meg lehet becsülni, kinek van nagyobb esélye a halálozásra.

A kutatók 279 korházi ápolásra szorult koronavírusos betegtől gyűjtött vérmintán dolgoztak. A betegek között volt olyan, akinek enyhébb, míg másoknak kritikus volt az állapota. A mintákat 11 nappal a tünetek megjelenése után vették le, a betegeket pedig legalább 60 napig monitorozták ezt követően.

Kaufmann és csapata a minták felhasználásával mérte meg a gyulladást okozó fehérjék mennyiségét a vérben, és keresték azokat, amelyek kiemelkedtek a többi közül. De a kutatók emellett a szervezetben a vírus RNS mennyiségét, valamint a vírust megcélzó antitestek szintjét is vizsgálták.

"Az általunk mért összes biomarker közül a vérben lévő vírus-RNS mennyisége függ össze közvetlenül a mortalitással, és ez adta a legjobb prediktív választ, miután modellünket a beteg korához és neméhez igazítottuk"

- fogalmazott Elsa Brunet, a tanulmány társszerzője.

hirdetés

A módszert aztán két különböző kórház mintáin is tesztelték, mindenhol sikeresen működött, így most szeretnék a gyakorlatban is hasznosítani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Túlterheltek a gyermekpszichiátriai osztályok a koronavírus megjelenése óta a háziorvos szerint

Póta György az RTL Híradónak azt mondta, egyre több szülő keresi fel, mert a járvány miatt szorongásos tünetekkel küzd a gyereke, de nem tudja hova tovább küldeni őket, annyira túlterheltek a gyermekpszichiátriai osztályok.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus megjelenése óta túlterheltek a gyermekpszichiátriai osztályok - erről beszélt az RTL Híradónak Póta György házi gyermekorvos. Azt mondja, egyre több szülő keresi fel, mert pszichés tüneteket vélnek felfedezni a gyerekeken.

"Akiket úgy gondoljuk, hogy tovább kellene küldeni, azokat ma már nem tudom hova"

- fogalmazott a háziorvos, aki szerint túlterheltek a gyermekpszichiátriai osztályok a covid megjelenése óta, és nem is várható gyors lecsengés.

"Ez nagyon sok gyereknél, fiatalnál azt kell mondanom, hogy maradandó, tehát hosszú hónapokon keresztül tartó mentálhigiénés problémához vezet. Rengeteg a depressziós, az elbizonytalanodó, akik a tinédzserekkel foglalkoznak, azt mondják, hogy megnőtt az élvezetei szerekhez való fordulás. A kicsiknél pedig egy teljes frusztráció és bizonytalanság lesz, csak azt látják, hogy mindenki fél"

- mondja Póta György.

A Vadaskert Gyermekpszichiátriai kórházba például kétszer annyian mennek, mint tavaly.

Szolnoki Nikolett gyermekpszichiáter szerint mindig az aktuális járványhullám után indul meg a roham.

hirdetés
"Van egy kis fáziskésés, tehát amikor a járványhelyzet enyhül, nálunk akkor történik a sok jelentkezés. Amikor járvány van, akkor tényleg csak a legszükségesebb, akut esetekben jelentkeznek"

- fogalmazott a gyermekpszichiáter.

Szolnoki Nikolett szerint a zárkózottabb, szorongóbb gyerekek egy része kifejezetten élvezte a biztonságos otthoni létet, nekik a nyitás okoz szorongást.

A szakember szerint, ha a gyerek viselkedésében, az étvágyában vagy az alvási szokásaiban változást észlel a szülő, az már intő jel lehet.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

60 ezer forintot ad a Rossmann azoknak a dolgozóinak, akik beoltatják magukat

Nem teszik kötelezővé, de aki december 15-ig beadatja magának legalább az első oltást, juttatást kap.

Link másolása

hirdetés

Pénzbeli juttattással igyekszik ösztönözni dolgozóit a Rossmann a koronavírus elleni oltásra - írja a Világgazdaság.

A drogérialánc eddig is nagy hangsúlyt fektetett a megelőzésre, és

bár az oltást egyelőre nem teszik kötelezővé a dolgozók számára, 60 ezer forintos extra juttatást adnak azoknak, akik már beoltatták magukat.

"Bátorítjuk minden kollégánkat, hogy vegye fel az oltást, és ezúton is köszönetet mondunk minden olyan munkatársunknak, akik felelősen döntve, a maguk és a munkatársaik, valamint a vásárlók védelme érdekében már beoltatták magukat. Őket, valamint minden olyan raktári és bolti dolgozót, aki december 15-ig felveszi legalább az első oltást, 60 ezer forintos extra juttatásban részesítünk" – mondta Flórián László, a drogériahálózat ügyvezető igazgatója.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: