News here

HÍREK

Szexuálisan zaklatták és bántalmazták a Harry Potter írónőjét – most beszélt róla először J.K. Rowling


Link másolása

Az írónő azt írta,

bár már több mint 20 éve éli az életét a nyilvánosság előtt, de még soha nem beszélt nyilvánosan arról, hogy maga is családon belüli erőszak és szexuális erőszak túlélője. Nem a szégyen tartotta vissza eddig, hanem az átélt trauma, az, hogy fájdalmas volt erre emlékezni.

Szerette volna védeni az első házasságából született lányát is, mert ennek a történetnek ő is része. A lányától viszont nemrég megkérdezte, mit szólna ahhoz, ha a nyilvánosság elé tárná a történteket, és ő a támogatásáról biztosította.

Azt egyébként az írónő nem fedte fel írásában, kitől szenvedett el bántalmazást, abúzust.

Rowling azt írta, hogy csupán azért mesélt a múltjáról, mert ez segíthet az embereknek megérteni, honnan táplálkozik az ő félelme, és miért az a véleménye, ami. Azt kérte, legyünk megértőek azoknak a nőknek a millióval szemben, akiknek az az egyedüli bűne, hogy nem szeretnék támadásoknak kitenni magukat amiatt, hogy elmondják véleményüket, aggodalmaikat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Itt a lista arról, mennyiért lehet a környező országokban tankolni
Az üzemanyag most Szlovéniában és Ukrajnában a legolcsóbb.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedd éjjel bejelentette a kormány a benzinársapka eltörlését. Így megszűnt a lehetőség, hogy a magánszemélyek olcsóbban tankoljanak, már csak piaci áron lehet üzemanyaghoz jutni.

Az Index a Cargopedia fuvarozási portál adatai alapján összeszedte, hogy a környező országokban mennyiért lehet tankolni:

• Ausztriában a 95-ös benzint 640, a gázolajat 717 forintnak megfelelő átlagáron,

• Horvátországban a benzint 652, a gázolajat 739 forintnak megfelelő átlagáron,

• Romániában a benzint 604, a gázolajat 704 forintnak megfelelő átlagáron,

• Szerbiában a benzint 617, a gázolajat 723 forintnak megfelelő átlagáron,

• Szlovákiában a benzint 644, a gázolajat 712 forintnak megfelelő átlagáron,

• Szlovéniában a benzint 565, a gázolajat 643 forintnak megfelelő átlagáron,

• Ukrajnában pedig a benzint 541, a gázolajat 585 forintnak megfelelő átlagáron adják.

Nálunk a holtankoljak.hu adatai szerint

• a 95-ös benzin átlagosan 617 forintba

• a gázolaj 681 forintba kerül szerdától.

Az egyes kutakon lehetnek ettől eltérő árak, volt, ahol 700 forintot kértek a benzinért és 840-et a gázolajért. A MOL-kutakon 641 forint a benzin és 699 forint a gázolaj irányadó ára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Feljelenti az MSZP Matolcsy Györgyöt a forint árfolyamának rontása miatt
Bíznak abban, hogy nem maradnak el a következmények a jegybankelnök mondatai miatt, amelyek szerintük a forint további elértéktelenedését eredményezhetik.

Link másolása

Feljelenti a Magyar Nemzeti Bank elnökét az MSZP a forint árfolyamának rontása miatt - mondta el a párt társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.

Matolcsy György hétfőn, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén közölte: Magyarország válságközeli helyzetben van, a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa - emlékeztetett Komjáthi Imre.

"A jegybankelnök ezzel a kijelentésével keringőre hívta a spekulánsokat. Nem csupán sokadjára tette lejtőre a forintot, de olyan veszélynek tette ki hazánkat, amilyet jegybankelnöktől még nem láttunk. Ez gazdaságtörténelmi bűn"

- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy ezért feljelenti a jegybankelnököt.

Mint mondta, bíznak abban, hogy Polt Péter legfőbb ügyész teljesíti alkotmányban foglalt feladatát, és nem maradnak el a következmények Matolcsy mondatai miatt, amelyek a forint további elértéktelenedését eredményezhetik.

Az MNB törvényben foglalt elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása - emlékeztetett a szocialista politikus.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Török Gábor: Az ellenzék önerőből sohasem fogja legyőzni Orbán Viktort
Az elemző szerint egyre kevésbé gondolja normális ember azt, hogy politikusként neki érdemes lenne részt venni ebben a rendszerben.

Link másolása

2014-ben és 2018-ban még lett volna esélye az ellenzéknek a kormányváltásra, de ma már nincs - mondta Török Gábor elemző a Telexnek adott interjújában.

Török szerint

a Fidesznek még most is jelentős előnye van a teljes népesség körében, ezért a veszélyt nem az ellenzék, hanem a gazdasági, nemzetközi tér, vagy „épp az udvaron belüli” problémák jelenthetik.

A hatalmi struktúra úgy van felépítve, hogy az ellenzék irányából veszély nem érkezhet - tette hozzá.

A felépített hatalomgyár „kiválóan végzi a dolgát, és értelmezi át a dolgokat”. A „Fidesz semmi mást nem csinál a választás óta, csak előkészít", és ha bármilyen gondja lenne, mindig lesz rá magyarázat, és amíg ezt tudják nyújtani, addig mindig megvédhető lesz a saját pozíciójuk az emberek fejében - mondta.

Szerinte a párt akkor kerülhet bajba, „ha a kormányoldal hibát követ el”, félrekezeli a gazdaságot, vagy nemzetközi problémája lesz, vagy belső válság alakul ki. Éppen ezért:

külső okok vezethetnek a Fidesz bukásáig, önerőből az ellenzék nem fogja megnyerni a választást soha

– mondta Török Gábor.

Az elemző úgy véli, hogy soha nem volt ekkor hatalma a Fidesznek és jelenleg „a legsikeresebb és legpótolhatatlanabb tagja ennek a kormánynak Rogán Antal”.

Az unióval való kapcsolatról is beszélt. Szerinte az EU megtalálta, mi fáj legjobban Magyarországnak, ezért a forrásmegvonással próbálja elérni, hogy a nekik fontos ügyekben a kormány másképp döntsön. De nem hiszi, hogy az unió célja Orbán megbuktatása lenne.

Az orosz kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy Orbánék nem szakítottak a korábbi orosz-politikával, csak kis korrekciókat hajtottak végre.

A gazdasági helyzet azonban "még az udvaron belül is okozhat feszültségeket”. Most van három-négy olyan érdekkör, amelyek küzdelme élesebb, mint korábban.

„Ezek az érdekkörök felismerték, hogy csak egymástól tudnak forráshoz jutni”,

de a miniszterelnök ügyel arra, hogy rend és káosz legyen egyszerre ezen a területen.

Az ellenzék szerepét is értékelte. A szakértő szerint „az ellenzék nem releváns része a magyar politikai berendezkedésnek". Egyedül a DK árnyékkormányában szerinte van innováció, ez a párt "mutat néha időnként politizálási jeleket”, mellettük az LMP-nél lát még valami hosszútávú tervet. De a kis mókuskerékből nem tudnak kitörni - vélekedett.

Török szerint egyre kevésbé gondolja normális ember azt, hogy politikusként neki érdemes lenne részt venni ebben a rendszerben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Csák János a tanártüntetésekről: „Az utcáról nem lehet kompromisszumokat kötni”
A miniszter szerint méltánytalan, hogy olyan követelésekkel állnak elő a pedagógusok, amelyekhez hosszú előkészítések szükségesek, a belügyminiszter pedig csak fél éve vette át a területet.

Link másolása

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Hír TV-ben beszélt a gazdasági válság okozta nehézségekkel küzdő kultúra problémáiról. Megemlítette, hogy az energiafelhasználás csökkentése érdekében újra kell gondolni a múzeumok, színházak működését, például az évadok áttolását a nyár felé.

Ezen kívül az oktatásról is szót ejtett. Elmondta, hogy a kormány az elmúlt években emelt a fizetéseken és létrehozták a nemzeti alaptantervet is. Most jön a következő lépés, a mérés, hogy mit teljesítenek az iskolák.

A tanári tüntetésekről így nyilatkozott:

„Sajnálatos, hogy létrejött egy politikailag motivált tiltakozáshullám, ami nem arról szól, hogyan javíthatnánk meg a rendszert, hanem, hogy hogyan tudnánk destabilizálni”.

Szerinte a baloldal azért lobbizik Brüsszelben, hogy Magyarország ne kapja meg a béremeléshez szükséges forrásokat.

A kérdésre, hogy a pedagógusok nem csak a béremelés miatt állnak ki, úgy reagált:

„a Belügyminisztérium, Pintér belügyminiszter egy fél éve vette át ezt a területet. Ezért is tartom méltánytalannak, hogy olyan követelésekkel állnak elő, amiknek hosszú előkészítésük van".

Azt is mondta: „Szerintem Maruzsa államtitkár úr is, Pintér miniszter úr is nagyon is hallgat egyébként a tanárok legitim szervezeteire. De utcáról nem lehet kompromisszumokat kötni, nem lehet konszenzusra jutni. Le kell ülni egymással".

VIDEÓ: A Hír TV beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET: