hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szexuális zaklatásért megy börtönbe II. Erzsébet királynő dédunokaöccse

A férfi abban a kastélyban erőszakoskodott részegen egy fiatal nővel, amelyben II. Erzsébet édesanyja, az anyakirálynő felnőtt.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Tíz hónap börtönre ítélték Simon Bowes-Lyont, II. Erzsébet királynő dédunokaöccsét, miután bűnösnek találták szexuális zaklatás vádjában. A férfi tavaly februárban a skóciai glamisi kastélyban egy parti után erőszakoskodott egy nővel, aki feljelentette a 34 éves milliárdost - számolt be az ítéletről és az ügy részleteiről a Daily Mail.

A 34 éves Bowes-Lyon, Strathmore és Kinghorne grófja, akit 2019-ben Nagy-Britannia legkapósabb agglegényei közé soroltak tavaly februárban egy összejövetel után részegen próbálkozott be erőszakosan a meg nem nevezett 26 éves lánynál.

A férfi betört a nő szobájába, fogdosta őt, és az ágyra nyomta, hiába ellenkezett áldozata. A nőnek végül sikerült megúsznia az erőszakot és kidobnia a férfit a szobájából, másnap azonnal feljelentést tett.

Az eset miatt azóta is rémálmai vannak, pszichológus segítségére szorul, hogy feldolgozza a történteket.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Majdnem 300 szegedi orvos nem írja alá új szerződését március elsejéig

Ezzel veszélybe kerülhet a zökkenőmentes klinikai ellátás a városban.
Fotó: Sasin Tipchai / Pixabay - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Korábban mi is többször hírt adtunk arról, hogy nem teljesen tisztázottak a részletek az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról, az ágazatban dolgozók pedig rendkívül bizonytalanok a hétfőig aláírandó szerződésekkel kapcsolatban.

A tisztázatlan feltételek miatt Szegeden közel 300 orvos nem akarja aláírni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttérésről szóló szerződéseket – értesült a Telex.

Több sikertelen tárgyalási forduló után a helyzet most ott tart, hogy a klinikák és osztályok vezetőinek össze kell írniuk, hány orvos nem fogja folytatni a munkát Szegeden. Ennyi orvos távozása súlyos fennakadásokat okozhatna a megyei ellátásban.

„A változatlan formájú határozatlan időre szóló szerződéseket nem áll módunkban aláírásunkkal ellátni”

- ezt a közleményt a szegedi aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet, az arc-, állcsont és szájsebészeti klinika, a gyermeksebészeti osztály, az ortopédiai-, a sebészeti-, az idegsebészeti-, az urológiai klinika, a szívsebészeti osztály, a sürgősségi betegellátó önálló osztály orvosai írtak Lengyel Csabának, a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központ vezetőjének. Összesen 300 orvos nem hajandó aláírni a tervezett jogviszony-módosítást, ami nélkül nem dolgozhatnak a klinikai ellátásban. Ezzel pedig veszélybe kerülhet a zökkenőmentes ellátás is.

hirdetés
A szegedi orvosok legfőbb kifogása az, hogy a szerződések nem tartalmazzák az alapilletményen felüli pótlékokat és bérkiegészítéseket.

Több egyeztetés zajlott az orvosok és a klinikai központ vezetése között, de ezek egyelőre nem nyugtatták meg a kedélyeket. Az állandó módosítások és csúszások miatt a kórházak, klinikák harapófogóba kerültek: számos jogértelmezési és adminisztrációs problémával küzdenek, az orvosok és egészségügyi dolgozók közben sok kérdésre választ várnának, a szerződéseket viszont március elsejéig alá kellene írni. Ennyi mindent fizikailag lehetetlen a maradék négy napban elintézni - írja a portál.

Lengyel Csaba, a Klinikai Központ elnöke azzal próbálta meggyőzni az orvosokat, hogy írják alá a szerződést mostani formájában, és azt május 31-ig úgyis felülvizsgálják.

A Telexnek nyilatkozó egyik orvos szerint azonban ez így egy olyan szerződés, amit ceruzával írtak, de ott van mellette a radír az asztalon, és így nem lehet elfogadni. Lengyel arra kéri a a klinikák és osztályok vezetőit, hogy „a klinikai központban lévő jogviszonyok fenntartásával ezen felülvizsgálat és egyeztetés sikeres közös lebonyolításának is adják meg az esélyét maguknak és az intézményeknek egyaránt”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán: el kellett rendelnem az emelt szintű készültséget a kórházakban, szigorítások jöhetnek

Korlátozni fogják az Európán kívüli utazásokat, a további szigorításokról a következő pár napban fognak majd dönteni.
MTI, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

Orbán Viktor a Kossuth rádióban a szokásos péntek reggeli interjújában a harmadik hullámról nyilatkozott.

A miniszterelnök szerint inkább drasztikusan fog a helyzet romlani a következő két hétben. Azzal számolnak, hogy erőteljesen növekszk a fertőzések száma, a kórházba és lélegeztetőgépen lévők száma is.

Orbán elmondta, hogy megbízik a járványügyi szakértőkben, matematikusokban, az előrejelzésik eddig beváltak.

Ma egy hosszú és nehéz operatív törzs-ülésről jött el, el kellett rendelnie egy emelt szintű készültséget a kórházakba. Újra életbe lép a vezénylési rend, az ápolókra, orvosokra nézve ez azt jelenti, hogy megint bárhova irányíthatják őket.

Orbán szerint ez az oltópontokon nem veszélyezteti az oltási rendet, mert az alapvetően a háziorvosokra épül.

hirdetés

Orbán szerint „a baloldal oltásellenes, felelőtlen”, de jön keletről elég vakcina a kínai és orosz szállítmányokkal.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Merkel: Még a nyár előtt lesz oltási igazolvány az unión belül

Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak - mondta.
MTI, fotó: MTI/AP/Pool/Kay Nietfeld - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács videokonferenciája után.

A kancellár hangsúlyozta, hogy

egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, "de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak"

- tette hozzá.

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra - fűzte hozzá Angela Merkel.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

2022 végén kezdik el gyártani a magyar vakcinát

Nemzeti Oltóanyaggyárat és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat is létrehoznak majd Debrecenben.
MTI / Fotó: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a Hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara székházában tartott sajtótájékoztatón.

Palkovics László azt mondta,

a kormány döntése értelmében Nemzeti Oltóanyaggyárat, és kifejezetten a Covid elleni oltóanyag gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoznak létre, utóbbiban a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésében fejlesztés alatt álló oltóanyagot gyártják majd.

A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forint lesz, ebből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba kerül.

A kormány a gyorsabb építkezés és a gyártás mielőbbi megkezdése érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházás megvalósulásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - tette hozzá a miniszter.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: