hirdetés

HÍREK

Sürgősen vizsgálni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását - állítja egy akadémikus

A Sinopharm szerint az eredeti vírus ellen 70-78, míg a brit mutáns ellen 60 százalékos a hatékonyság.
Fotó: MTI/Mészáros János - szmo.hu
2021. április 14.

hirdetés

Magyarországon sürgősen kutatást kellene indítani annak kiderítésére, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott emberek közül hányan és milyen mértékben szereznek immunitást a koronavírus-fertőzés ellen - javasolja Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus.

A hvg.hu által közzétett levélben Sarkadi azt írja, a kételyeket az okozza, hogy

a Sinopharm vakcina (egyelőre nem tudni pontosan, mekkora arányban) nem eredményez sem jelentős immunválaszt, sem védettséget a Covid–19 ellen.

A vizsgálatot azért is szorgalmazná, mert az oltóanyagot sem az európai, sem a magyar hatóságok nem vizsgálták, a magyar engedélyeztetés is egy rendelet alapján történt. A gyártó saját közlése szerint a hatásosság az eredeti vírus esetén 70-78%-os, míg a brit mutáns ellen a Sinopharm 60%-ban véd.

A hazai adatok egyelőre – ahogyan a tudósok besorolják – „anekdotikusak“, hiszen nem történt érdemi, szélesebb körű vizsgálat, [...] értesülések szerint azonban a Sinopharm vakcinával oltott páciensek közül többeknek a szervezetében a második oltás után sem volt mérhető ellenanyag. Több esetben a Sinopharm vakcinával oltott emberek megfertőződtek a vírussal és klinikai kezelésre szorultak

- írta az orvos.

Fontosnak tartja megjegyezni, hogy nem vonja kétségbe a kínai vakcina hatékonyságát, és maga is örülne annak, ha a Sinopharmról kiderülne, hogy magas százalékban hatékony, de jobbnak tartaná, ha erről bizonyságot lehetne szerezni.

hirdetés

„Azt javaslom, hogy legalább 100 (de lehetőleg többszáz) Sinopharm, illetve Pfizer–BionTech vakcinával megfelelő ideje beoltott pácienst bevonva meg kellene vizsgálni:

1. az anti-COVID antitest szintet először egy alkalmas gyorsteszttel (pl. a Cellex antiS/N, IgM és IgG teszt), majd

2. a gyorstesztben negatív eredményt adó személyeknél el kellene végezni a mennyiségi antitest mérést,

3. a fenti mérésekben negatív eredményt adó esetekben el kellene végezni a megfelelő tesztet a sejtes immunválasz felmérésére.

A valamennyi mérésben negatív eredményt mutató pácienseket újra kellene oltani Pfizer–BionTech vagy Moderna vakcinával”

- írja Sarkadi Balázs.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Német külügyminiszter: „Mindenki ki tudja találni, mi az oka”, hogy Magyarország megvétózza a Kína elleni uniós határozatot

Heiko Maas szerint Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kapcsolata túl jó és szoros ahhoz, hogy hazánk elfogadja a kínai ellenzék vegzálása miatt hozott közös határozatot.
Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Heiko Mass német külügyminiszter szerint „abszolút érthetetlen”, hogy Magyarország miért blokkolja a kínai vezetést jogsértések miatt elítélő határozat elfogadását - írja a Politico.

Az EU április vége óta próbál elfogadni egy dokumentumot, ami elítéli Kínát az emberi jogok sorozatos megsértése miatt, és azért, mert folyamatos a Hong Kong-i ellenzék vegzálása és gyakoriak a letartóztatások az országban. A közös kiállás azonban rendre elbukik Magyarország vétóján.

Nem ez az első eset, hogy Magyarország elszakad az Unió egységétől, amikor a Kínával kapcsolatos kérdések kerülnek szóba - mondta Maas. Hozzátette:

Szerintem mindenki ki tudja találni, ennek mi az oka – Kína és Magyarország kapcsolata köztudottan elég jó.

A német külügyminiszter szerint a Kínára kivetett és az uniós képviselőket sújtó szankciók után különösen fontos lenne az egységes politikai kiállás Pekinggel szemben.

A Politico arról is ír, hogy a két unió ülés között Orbán Viktor beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

A beszélgetésben kölcsönös támogatásukról biztosították egymást, és szóba került a két ország közötti gazdasági kapcsolat is, például a Belgrád-Budapest vasútvonal kapcsán.

hirdetés

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint ha utolsó kísérletükben sem sikerült elfogadniuk egy közös elítélő nyilatkozatot, akkor az Unió Magyarország nélkül fogja kiadni a dokumentumot.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

„Orbán Viktor rémálma” is megvalósulhat – nincs egyezség az uniós helyreállítási alap magyar terveiről

Az uniós vezetők azt közölték Orbán Viktorral, hogy nagyon rosszak a magyar tervek, ilyen formában semmiképp nem támogatják.
Fotó: MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) irányítói közölték Orbán Viktorral: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni - írja a Népszava.

Ha a magyar kabinet ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló Tanács elé.

A lap forrásai szerint az április 23-i tárgyaláson azt közölték a magyar delegációval:

az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni. Forrásunk szerint von der Leyen azt igyekezett demonstrálni: most kizárt a politikai egyezség.

Gulyás másnap, április 24-én jelentette be nyilvánosan, hogy Magyarország „nem kér hitelt” a helyreállítási alapból, csak vissza nem térítendő támogatást vesszük igénybe, a felsőoktatási fejlesztési programot pedig megoldjuk saját költségvetésből.

Az EB már december óta folyamatosan jelezte a problémáit: semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal.

hirdetés

Bár korábban a kormány azt közölte, az elsők között adjuk be a tervezetünket a helyreállítási alap felhasználására, Brüsszelben már úgy látják, inkább az utolsók között leszünk. Így viszont akár

„Orbán Viktor rémálma” is megvalósulhat, vagyis az, hogy annyira lemaradunk, hogy a Tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fegyveres iskolai támadás: legalább 11-en meghaltak Kazanyban

Feltehetőleg két tizenéves fegyveres támadó nyitott tüzet egy oroszországi iskolában, az egyik elkövetőt elfogták, a másikkal végeztek a rendőrök a hírek szerint.
Fotó: MTI/AP/Roman Krucsinyin - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

[caption id="attachment_1636180" align="alignnone" width="2000"]

A lövöldözésről hírt adó TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint tízen sérültek meg, az áldozatok között pedig egy tanár kivételével csak gyerekek vannak.

hirdetés

A BBC információi szerint 11-en vesztették életüket az iskolai lövöldözésben. Az orosz állami hírügynökség szerint az elkövetők 17 évesek, de a támadás indoka ismeretlen. A TASZSZ azt állítja, hogy a két elkövető egy robbantást is végrehajtott.

A Reuters azt írja, hogy négy sérültet kellett kórházba szállítani. Az épületet kiürítik, az iskolához huszonegy mentő érkezett. Egyes források szerint az egyik elkövetőt elfogták. A Telegramon terjedő felvételek szerint többen az ablakon ugrottak ki, míg mások az épületben ragadtak. A másik támadó pedig az Independent cikke szerint 7 embert túszul ejtett. A TASZSZ orosz hírügynökség viszont nem sokkal később arról számolt be, hogy a rendőrök végeztek a második támadóval.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Egyre több koronavírus-fertőzöttnél jelentkezik egy ritka gombás fertőzés Indiában

A 'fekete gomba' súlyos, akár halálos tüneteket is okozhat, összefüggésben van a cukorbetegséggel, amit viszont súlyosbíthatnak a Covid-19-re alkalmazott szteroidok.
Fotó: MTI/EPA/Dzsagadis Nv - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Az indiai kormány arra kéri az ország orvosait, hogy fordítsanak különös figyelmet a mukormikózis, azaz az úgynevezett "fekete gomba" tüneteire a koronavírus-fertőzöttek esetében. A ritka, de potenciálisan halálos fertőzés ugyanis szignifikánsan nőni kezdett a Covid-betegek körében.

Az államilag működtetett Indiai Orvosi Kutatási Tanács (ICMR) a hétvégén kijelentette, hogy a COVID-19 betegeket, cukorbetegeket és károsodott immunrendszerűeket kezelő orvosoknak figyelniük kell a korai tünetekre, beleértve az orrmelléküregi fájdalmat vagy az orr elzáródását az arc egyik oldalán, a kétoldalas fejfájást, duzzanatokat vagy a zsibbadást, fogfájást.

A betegség az orr elszíneződéséhez, elfeketedéséhez vezethet (innen származik köznapi elnevezése), de okozhat kettős látást, légzési nehézséget vagy véres köhögést is. Ezek általában szorosan összefüggnek a súlyos cukorbetegséggel, azt viszont súlyosbíthatják olyan szteroidok, mint például a dexametazon, amit a Covid-19 kezelésére is alkalmaznak.

„Számos más országban jelentettek eseteket - köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Ausztriában, Brazíliában és Mexikóban is, de messze Indiában találték a legtöbb fertőzöttet” - mondta el David Denning, a manchesteri egyetem professzora, a gombás fertőzések specialistája.

India nem tett közzé nemzeti adatokat a mukormikózisról, de a hatóságok azt állítják, hogy nincs nagyobb járványkitörés. A média elsősorban Maharashtra tartomány, és annak fővárosa, Mumbai területéről jelzett nagyobb számú esetet.

hirdetés

India továbbra is a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok után, eddig 22,6 millió fertőzöttet regisztráltak. Az orvosi felszerelések hiányát jelenleg nemzetközi segélyszállítmányokkal próbálják enyhíteni.

Reuters

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: