hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Sokkal jobban járnánk, ha mindent két hétre bezárnánk” - véli egy járványügyi szakértő

Balkányi László szerint a korlátozások nélküli terjedés órája gyorsabban jár, mint az oltásokból felépülő védettségé.
Nyitókép forrása: YouTube - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés
"Gyorsabban fertőződünk, mint ahogyan védettek leszünk"

- mondta Balkányi László, az Európai Járványvédelmi Központ korábbi szakértője az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Szerinte csak akkor lehet eredményes a járvány elleni védekezés, ha a korlátozások maradnak és ezt kombinálják az oltásokkal.

Úgy véli, a korlátozások nélküli terjedés órája gyorsabban jár, mint az oltásokból felépülő védettségé.

Ugyanis a fertőzöttek száma hetente sokszorozódik, míg az oltás adta védettség csak később alakul ki, ráadásul ennek ideje egyénenként változó lehet.

A nyitást egyetlen szakértő sem támogatja

- mondta. A dolgot meg kellene fordítani, a fejéről a lábára állítani – vélekedik:

hirdetés
"A szakértőknek kellene összeülni és konszenzusra jutni, amely konszenzust a kormánynak végre kellene hajtania".

Úgy vélte,

sokkal jobban járnánk egy két hetes bezárással, mert így a fertőzési lánc megszakadna.

"Ezt úgy lehet kifejezni, hogy az oltás teknősét a járvány nyula lehagyja. Ezért a nyúl elé akadályokat kell tenni, fenn kell tartani az korlátozásokat mind addig, amíg az átoltottság a lehető legmagasabb szintet el nem éri" – magyarázta.

A magyarországi halálozási adatokról úgy vélte, ennek több oka is van. Egyrészt nálunk sok az idős és krónikus beteg, másrészt az ellátás minősége és az ahhoz való hozzáférés is különböző szinten mozog a többi országhoz képest.

"Utólag kimutathatóak lesznek azok a rossz politikai döntések, amik átírták a járványügyi védekezés szakmai protokollját, de emellett fontos látni, hogy a korábbi világjárványokhoz képest sokkal sikeresebb a védekezés világszinten, hiába érezzük azt néha lassúnak vagy megkésettnek" – mondta Balkányi.

VIDEÓ: Szakértő: korai a szigorítások enyhítésehirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Zacher: Felelőtlen volt az az ígéret Orbán Viktortól, hogy mindenkit meg fogunk gyógyítani

A toxikológus elmondása szerint sok betegnek az az utolsó mondata, hogy „ugye meggyógyulok?”. Az orvosok viszont nem ígérhetnek semmit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 10.

hirdetés

Nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni azoknak a betegeknek, akiket lélegeztetőgépre rak - mondja Zacher Gábor toxikológus a Szabad Európa Szelfi című podcastjában. Arról is beszél, hogy

sok embernek az az utolsó mondata, hogy: de ugye meggyógyulok? De nem áltatja őket, elmondja, hogy ők mindent meg fognak tenni, hogy túléljék a koronavírust.

Az orvos szerint felelőtlenség lenne azt ígérni, hogy mindenkit meggyógyítanak, ahogy ezt Orbán Viktor tette.

"Nem szabad ígérni. Ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából is elhangzott, hogy mindenki nyugodjon meg, aki megbetegedik, meg fogjuk gyógyítani. Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba"

– mondja Zacher.

Már nem számolja, hogy naponta hány beteget kell lélegeztetőgépre tennie. De mielőtt ezt megtenné, elmondja a betegnek, hogy milyenek a labor- és CT-eredményei. Ilyenkor a páciensek is érzik, hogy gond van már, mert a maszk már nem elégséges számukra a stabil légzéshez. Amikor pedig azt kérdezik tőle, hogy meggyógyulnak-e, ő csak annyit tud ígérni, hogy mindent elkövetnek ennek érdekében.

hirdetés

"Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három, és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsilapítótól, aztán megkapja az izomlazítót". Ezt követően jön az intubálás.

Legjobban az ekkor elhangzó utolsó mondatok maradnak meg benne, főleg azért, mert "van, akinek ez tényleg az utolsó mondata". De van olyan beteg is, akit sikerül megmenteni, és velük tudják azt közölni, hogy "jó reggelt, eltelt két hét".hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Meghalt Bérczi István tornász, a legendás tévétorna egyik szereplője

75 éves korában koronavírus-fertőzés következtében hunyt el a korábbi olimpikon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 10.

hirdetés

Hetvenöt éves korában meghalt Bérczi István. A tornasport nemzetközi pontozóbírója nyolc olimpián is részt vett.

Halálát a koronavírus-fertőzés okozta.

A gyászhírt Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára megerősítette - írja az NSO.hu.

A közönség a sportolót a legendássá vált tévétornában ismerhette meg.

VIDEÓ: Torna – Bérczi István (Megint mesélek..., Vitray Tamás műsora)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Hadházy Ákos az iskolák megnyitásáról: „Orbán Viktor mindenkit hülyének néz”

A miniszterelnök arra hivatkozott, hogy a nemzeti konzultációban azt kérték az emberek, hogy először az iskolákat nyissák ki újra, pedig erről nem is volt semmilyen kérdés, ráadásul akkor még nem is voltak zárva ezek az intézmények.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a kormány a korábbi döntése alapján enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorításokon. Azt is közölték, hogy az óvodás és iskolák április 19-én újra megnyitnak, a középiskolákba pedig májusban térhetnek majd vissza a diákok.

Hadházy Ákos a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök - szerinte - hazudott, amikor azt állította, hogy a nemzeti konzultációban kérték az emberek az iskolák újbóli megnyitását. Mint írja:

"Ez már egészen abszurd: egy hét után a rádióinterjúban ismét belehazudja a mikrofonba, hogy a nemzeti konzultációban szavaztak az emberek arról, hogy először az iskolákat kell kinyitni. Miközben a 'nemzeti konzultációban' egyetlen kérdés sem szólt az iskolák nyitásáról (hiszen akkor még nem is voltak zárva. Mindenkit hülyének néz. És azok is vagyunk, mert hagyjuk"

- írja a független politikus.

A nemzeti konzultáció eredményeitide kattintva megnézheted.

hirdetés

Arról, hogy pontosan mit mondott Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában többek közt az iskolák kinyitásáról, itt írtunk részletesebben:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A vakcinaregisztráció eltörlését kérik közösen az ellenzéki pártok a kormánytól

Azt javasolják, hogy legyen elég a TAJ-kártya felmutatása. A főpolgármester szerint a stadionokban nem teltházas meccsekre, hanem a tömeges oltásra alkalmas oltópontok kialakítására van szükség.
Fotó: MTI, Komka Péter - szmo.hu
2021. április 10.

hirdetés

Közös nyilatkozatot adtak ki az ellenzéki pártok, amelyben azt kérik, hogy a kormány törölje el az oltáshoz a regisztrációt. A Facebookon azt írják:

"Mi, az ellenzéki pártszövetség tagjai továbbra is hiszünk abban, hogy a magyarok életét egyformán érintő és befolyásoló kérdésekben elengedhetetlen a konszenzus, a közös pont megteremtése. A vírus nem válogat jobb- és baloldal között, ezért ebben nem lehet jobb- vagy baloldali politika sem.

Most, amikor a koronavírus-járvány harmadik hulláma mérhetetlen szenvedéseket okoz,

egyértelmű, hogy minden magyarnak meg kell kapnia a biztonságos vakcinát. Az oltás az egyetlen esély arra, hogy legyőzzük azt a szörnyűséget, amely leírhatatlan károkat okoz itthon és szerte a világban.

Mi nem csak hirdetjük, hogy mindenki kapja meg a biztonságos vakcinát, hanem azt is mondjuk, hogy az oltási hajlandóságot növelni kell, mert ma még kevesebben regisztráltak a virológusok és az orvosok szerint, mint amennyire az átoltottsághoz szükség lenne. Továbbá sokan vannak, akik nem jutnak olyan online felülethez, ahol jelentkezni tudnak az oltásra vagy éppen bizalmatlanok a kormány által működtetett oldallal szemben.

Ezért

hirdetés
azt javasoljuk a kormánynak, hogy a minél gyorsabb és szélesebb körű lakossági beoltás érdekében törölje el a regisztrációt! Legyen elég a TAJ-kártya felmutatásával vakcinához jutni azoknak, akik felkeresik a háziorvosukat.

A regisztráció nélküli oltás helyszíneit a kormány jelölje ki például stadionokban, és az önkormányzatok bevonásával, humánerőforrás- és logisztikai kapacitásainak igénybevételével végezze el a feladatot. A regisztráció eltörlésével, vagyis a hozzáférés megkönnyítésével nagymértékben növelhető lenne az oltást igénylők száma; azoké is, akik megkapták a tényleges védettséget kínáló második adag vakcinát.

Most nem politikai csatákat kell vívni, hanem az ország és minden magyar ember érdekét kell nézni."

A nyilatkozatot aláírta a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP, és a Párbeszéd.

"A kormány készüljön fel a regisztráció nélküli oltási programra.

Az önkormányzatok készek és képesek ebben segítséget nyújtani. A stadionokban a továbbra is drámai járványhelyzetben nem teltházas meccsekre, hanem a tömeges oltásra alkalmas oltópontok kialakítására van szükség

- írja Karácsony Gergely a közösségi oldalán, ahol egy fotót is megosztott, amely Frankfurtban a Festhalle csarnokban készült oltópontot mutatja meg.

Többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy "a hírek szerint felgyorsulhat az Európai Uniótól érkező vakcinák szállítása, hamarosan több európai vakcina állhat rendelkezésre Magyarország számára, mint ahányan az oltásra regisztráltak. Sok nemzetközi példa van előttünk, hogyan lehet jobban szervezni a tömeges oltásokat úgy, hogy azzal nem terheljük túl az egészségügyi szakellátást"

A főpolgármester megerősíti: "Budapesten továbbra is készek vagyunk tömeges és biztonságos oltási pontok kialakítására, készek vagyunk munkaerővel is segíteni az oltási program lebonyolítását. A kistelepüléseken mobil oltópontok kialakítása hozhat eredményt. Európai és tengerentúli jó példák mutatják, hogy a stadionokban és sportcsarnokokban – ha valamiből, hát ezekből van elég Magyarországon – kialakíthatók oltási pontok. Ezek bevonásával csökkenteni lehet a most a háziorvosokra és a szakrendelőkre, ezáltal az egészségügyi szakellátásra nehezedő hatalmas terheket."

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: