HÍREK
A Rovatból

Saját pénz nélkül lehet 61 milliós lakása a fiataloknak a babaváró felhasználásával

A szakértő szerint a valódi önerő nélküli 50 millió forintos, fix 3 százalékos CSOK Plusz hitelhez a 25 éves maximális futamidőt figyelembe véve elegendő lehet 700 ezer forintos nettó kereset igazolása.


Az elmúlt évben legalább 45 százalékkal visszaesett a babaváró iránti kereslet, 2024-ben viszont főnixként szárnyalva kezdheti az évet ez a családtámogatási termék, véli a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Gergely Péter szerint, aki CSOK Plusz felvételében is gondolkodik, érdemes a lakásvásárlás önerejére felhasználható, immár a maximum 11 millió forintos babavárót már az év elején igényelnie.

 

Éven belüli csúcsra jutott tavaly novemberben a babaváró igénylése: a családok 33,6 milliárd forint értékben igényelték a támogatássá alakítható hitelt a bankoktól. Ugyanakkor szemmel is jól látható, hogy a feltételek változása – a 30 évnél idősebb hölgyek januártól már csak abban az esetben igényelhetik a babavárót ha igazolni tudják várandóságukat – nem okozott akkora előrehozott keresletet, hogy érdemben megmozgassa statisztikákat. Októberben és novemberben is három százalék alatt maradt a folyósítások éves növekedési üteme, emlékeztetett a pénzügyi szakértő. 

2022 augusztusát megelőzően a családtámogatási termék 2019-es megjelenésétől kezdve nem találunk olyan hónapot, amikor kisebb összegben vettek volna fel a babavárót, mint tavaly novemberben. Az év első 11 hónapjában folyósított 203,8 milliárd forint értékű babaváró több, mint 40 százalékkal marad el a 2022-es hasonló időszak 387 milliárdos összegétől. A termék megjelenését követő 2. hónapban, 2019 augusztusában egyetlen hónap alatt összehozta a piac mostani 11 hónapos teljesítményének közel 50 százalékát – akkor 114 milliárd forintnyi babavárót igényeltek a családok.

Gergely Péter szerint a 2023-as egész éves adatok még rosszabb képet mutatnak majd, hiszen 2022. decemberében valóban érdemi előrehozott keresletet generált az, hogy nagyon sokáig nem lehetett tudni további él-e és ha igen, milyen feltételekkel a babaváró támogatás. 

A 2022-es évet záró utolsó hónapban minden idők 4. legnagyobb kihelyezését, 70,4 milliárd forintot adtak családoknak babaváró hitelként a pénzintézetek, ami több, mint kétszerese volt a novemberi 32,7 milliárdos kihelyezésnek. Ilyen szintű növekedést nem jeleztek vissza a bankok tavaly év végén, így pedig a szakértő várakozása szerint 2023 egészének teljesítménye 45 százalékkal maradhat el a bázisév adatától. 

Gergely Péter szerint a szerény folyósítás ellenére ugyanakkor a babaváró a lakossági hitelezésen belül 2023 őszére visszanyerte a 2021-re jellemző piaci részarányát. Októberben és novemberben a családoknak folyósított nem folyószámla jellegű hitelek között minden ötödik forint babaváró formájában került a háztartásokhoz. Ehhez persze a továbbra is szerény mértékű lakáshitelezési teljesítményre is szükség volt.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024 elején bizonyosan a babaváró sikereiről szólnak majd a tudósítások. Ezt önmagában garantálja, hogy az elmúlt év első hónapjaiban a 2022 decemberi hatalmas érdeklődésnek köszönhetően drasztikusan visszaesett a babaváró folyósítása: 2023 januárban az előző havi érték tizedére esett és alig 7 milliárdos volt az igénylések összege. Ennek következtében az éves növekedési ütem önmagában magas lehet. 

Gergely Péter szerint önmagában támaszt ad majd a növekedésnek az, hogy a babaváróban igényelhető hitel összege 10 százalékkal 11 millió forintra nőt januártól, márpedig az igénylők több mint 95 százalékkal maximális támogatást igényel. 

Emellett pedig nem elhanyagolható tényező az, hogy a családtámogatási rendszer idei feltételei szerint a babaváró összege önmagában alkalmas arra, hogy 100 százalékban elegendő önerő legyen a CSOK Plusz konstrukciót felhasználva első lakásukhoz jutni akaró fiatal családoknak, hiszen a feltételek szerint az első lakást vásárlóknak a konstrukció igénybevételével elegendő 10 százalék önerőt felmutatni. 

Mindez azt jelent, hogy a 11 milliós babaváró összeggel számolva a fiatalok egyetlen forint saját erő nélkül tudnak majd maximálisan 61 millió forint értékű ingatlanokat megvásárolni. 

A szakértő szerint a valódi önerő nélküli 50 millió forintos, fix 3 százalékos CSOK Plusz hitelhez a 25 éves maximális futamidőt figyelembe véve elegendő lehet 700 ezer forintos nettó kereset igazolása. Ez önmagában nem megugorhatatlan feladat a családoknak, hiszen a KSH kimutatása szerint a nettó átlagbér 389 300 forint volt 2023. októberében.

Persze, közbeszólhat, hogy a bankok saját kockázatuk csökkentésére a babavárón túl is igényt tartanak valamekkora önerőre, ám a pénzügyi szakértő szerint a verseny a családtámogatások piacán akkora lesz, hogy a fiatalok egészen biztosan találnak majd olyan pénzintézetet, amely pusztán a jövedelem alapján elfogadja a babavárót önerőként.

A feltételek alapján ugyanakkor a CSOK Plusz felvételében gondolkodó családoknak mihamarabb igényelniük kell a babavárót, hiszen a feltételek szerint az csak a folyósítást követő 90 nap után számítható be teljes összegében önerőként bármilyen – így CSOK Plusz – hitel felvételéhez is – emlékeztet Gergely Péter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor a Magyarországra kiszabott óriásbüntetésről: Töröm a fejem, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk
Reagált a döntésre a magyar miniszterelnök. Szerinte Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet.


A miniszterelnök péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádiónak.

A választások utáni első ilyen interjúban a legfontosabb téma az volt, hogy 200 millió euróra büntette Magyarországot az Európai Unió Bírósága, mert nem teljesítette egy korábbi ítéletét.

"Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet"

- reagált a döntésre Orbán Viktor, aki szerint a magyar származású amerikai üzletember célja, hogy eltűnjön a keresztény kultúra Európából.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy már gondolkodik a büntetés kifizetésén.

"Töröm a fejem azon, hogyan fizessük ki úgy a büntetést, hogy az jobban fájjon Brüsszelnek, mint Magyarországnak."

- mondta az interjúban Orbán Viktor, aki azt is hozzátette, azt kívánja, bárcsak ennyi pénzt oszthatna szét a magyar családok között.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Elsöprő többséget szerzett Magyar Péter pártja a külföldön leadott szavazatoknál
A külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választópolgárt vettek fel, és 18 661-en el is mentek szavazni. Az urnákban lévő borítékokban 17 234 érvényes szavazólap volt; lebélyegzett, de érvénytelen 1205 szavazólap.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 14.A választás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak; 99 ország 147 külképviseletén. A 166 urna a törvényes határidő előtt egy nappal, már szerda estére megérkezett az NVI-hez, ahol megszámlálták a szavazatokat.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu csütörtök délutáni adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választópolgárt vettek fel, és 18 661-en el is mentek szavazni. Az urnákban lévő borítékokban 17 234 érvényes szavazólap volt; lebélyegzett, de érvénytelen 1205 szavazólap.

Az EP-listájára az NVI előzetes adatai szerint a TISZA Párt 8749 szavazatot kapott (50,77 százalék), a Fidesz-KDNP 3218-at (18,67 százalék), a Momentum Mozgalom 2205-öt (12,79 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1584-et (9,19 százalék), az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek 650-et (3,77 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom 383-at (2,22 százalék), a Második Reformkor Párt 183-at (1,06 százalék), az LMP-Zöldek 104-et (0,60 százalék), a Mindenki Magyarországa Néppárt 95-öt (0,55 százalék), a Jobbik-Konzervatívok 34-et (0,20 százalék), a Megoldás Mozgalom 29-et (0,17 százalék).

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, valamint a külképviseleti szavazás és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az EP-választás eredményét, a legkésőbb június 28-án.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Egy dandártábornokot kellett Szegedre küldeni, hogy újrainduljon a gyermeksebészeti ellátás
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellátási területén, a dél-alföldi régióban április közepétől június elejéig gyakorlatilag nem volt gyermektraumatológiai ellátás. Egy dandártábornok odautazott.


Interjút adott a Népszavának Takács Péter, az egészségügyi államtitkár. Szóba került az is, hogy Szegeden leállt a gyermeksebészeti és a gyermektraumatológiai ellátás.

„Azonnali tájékoztatást kértem, a helyi Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától, illetve a szegedi egyetem Klinikai Központjától, hogy tulajdonképpen mi történik Szegeden. Ebből az derült ki, hogy komoly helyi ellátásszervezési hiba van.”

mondta a lapnak az államtitkár.

Mint ismert, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellátási területén, a dél-alföldi régióban április közepétől június elejéig gyakorlatilag nem volt gyermektraumatológiai ellátás.

„Amint megkaptam a szakhatóság, illetve az egyetem válaszát, arra kértem a tárca ellenőrzési főosztályvezetőjét, Urbán Zoltán dandártábornokot és az országos tisztifőorvost, Müller Cecíliát, hogy – miután úgy tűnik, a helyi erők nem boldogulnak ezzel az egyszerű feladattal –, adjunk nekik országos szintű támogatást.”

– mondta a lapnak Takács Péter.

„Ezt követően a dandártábornok úr és Surján Orsolya, a tisztifőorvos helyettese odautazott, hogy személyesen vizsgálják meg a szegedi körülményeket. Surján Orsolya megállapította, hogy a műtő, ahol a gyermeksebészeti beavatkozásokat kellene végezni, erre nem alkalmas. A szakhatóság nem is tehetett mást, minthogy nem adta ki a működtetési engedélyt a gyermekklinika részben felújított műtőjére. Számomra az volt a legfurcsább: hogyan tehette meg szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak? Ezért fölhívtam a Klinikai Központ elnökét, Lengyel Csabát, és megkértem, hívja össze az ügyben érintett professzori kart, és találjanak megoldást a problémára. Ugyanis a szegedi professzorok egymással való rendezetlen vitái nem veszélyeztethetik a régióhoz tartozó gyerekek ellátását”

– tette hozzá az államtitkár.

„A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyereksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt' jó napot”

– mondta a Népszavának Takács.

„És mit ad Isten, néhány napon belül elő is állt a szegedi egyetem egy olyan konstrukcióval, ami a tisztifőorvosi hivatalnak is elfogadható, meg nekem is. Azóta pedig működik az új konstrukció magam is láttam azt a műtőt, amit használhatnak. Az teljesen rendben van.”

– beszélt a jelenlegi helyzetről az államtitkár a Népszavának.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Karácsony: Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak
A főpolgármester szerint „a jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép”. Péntek délutánra demonstrációt is szervez.


„A jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép. Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak”

– reagált Karácsony Gergely arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálás mellett döntött, írja a Telex.

A főpolgármester elmondta, hogy ezek érvényes Vitézy-szavazatok, de szerinte a probléma az, hogy a szavazókat félrevezette Szentkirályi Alexandra visszalépése az utolsó pillanatban, így nem volt idő újranyomtatni a szavazólapokat. A nemzetközi választási megfigyelők is erre a következtetésre jutottak.

„Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozatai alapján akarják újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a »bizonyítékok«, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?”

– tette fel a kérdést Karácsony.

Link másolása
KÖVESS MINKET: