HÍREK
A Rovatból

„A pedagógus munkája technikai eszközökkel megfigyelhető” – Itt vannak az újabb részletek a pedagógusok státusát szabályzó belügyminisztériumi tervezetről

Lehallgathatnák és megfigyelhetnék őket, valamint úgy rúghatnák ki, hogy hónapokig nem is tudnának róla, csak nyáron értesítenék őket. A társadalmi vitára nyolc napot adott a minisztérium.

Link másolása

A Belügyminisztérium honlapján március másodikán jelent meg a „Köznev fogl jogáll és egyes kapcs tvk mód; Mo 2023. évi közp ktgvet sz tv módos” talányos rövidítésű dokumentum, amely minden bizonnyal a „Köznevelési foglalkoztatottak jogállásával és egyes kapcsolódó törvények módosítása, illetve a Magyarország 2023. évi központi költségvetési törvényének módosítása” lehet.

A dokumentumot társadalmi vitára bocsátották, a véleményeket március 10-ig várja a minisztérium.

Már múlt pénteken is megjelent pár információ, most azonban teljesebb képet tudunk nyújtani, mik vannak a tervezetben.

A tervezet 8.§-a kimondja, hogy a pedagógus véleménynyilvánítási jogát nem gyakorolhatja, ha az az

„Alaptörvényben meghatározott normákkal” ütközne,

amit úgy is fogalmazhatunk, hogy minden, amit az Alaptörvényben leírtak, nem kritizálható. Tehát innentől kezdve, ha egy pedagógus mondjuk a szivárványcsaládokról, vagy arról beszél, hogy megtörténhet, hogy két férfi nevel fel egy gyermeket, még akkor is szankcionálható, amennyiben éppen abba az osztályba jár olyan gyerek, aki ilyen családban él.

A 11.§ szerint

a pedagógus munkája technikai eszközökkel megfigyelhető.

Ami nyilván azt jelenti, hogy a tanítási órát lehallgathatják, vagy kamerákkal figyelhetik. Bár előírják azt, hogy erről tájékoztatni kell a pedagógust, és „méltósága nem sérülhet”, de arról a törvénytervezet nagyvonalúan hallgat, hogy a diákok jogaival mi a helyzet. Elvileg a szülők beleegyezése nélkül kép és hangfelvétel nem készülhet a gyerekekről, tehát ez a rendelkezés csak újabb jogfosztással kivitelezhető. És ha valaki abban reménykedne, hogy az ő igazgatója úgysem tenne ilyet, a helyzet az, hogy ezt nem az igazgató, hanem a munkáltató, tehát a tankerület joga elrendelni.

Ugyanebben a paragrafusban írnak arról is, hogy

a tanár technikai eszközeibe „munkavégzésével összefüggésben” a munkáltató betekinthet, még abban az esetben is, ha az a dolgozó saját tulajdona.

Tehát a tankerület a tanár saját mobiltelefonjába is szabad bejárást kaphat, persze csak a munkavégzésével kapcsolatos információk után kutakodva.

Az 53.§ rendelkezik arról, hogy jelentős, szándékos kötelezettségszegés esetén nem kell azonnal felmenteni,

elég azt csak az adott tanév utolsó napján, azaz augusztus 1-én megtenni.

Így például polgári engedetlenség esetén nem adódik év közben pedagógushiány. És persze senki sem fogja tudni, hogy ő most a legutóbbi akciója miatt már tulajdonképpen ki van rúgva, elég lesz megtudnia nyár közepén, amikor persze tiltakozások sem lesznek nagyon.

A 79.§ és a 81.§ szabályozza a munkaidő kérdését. Marad a 32 óra kötött és 8 óra szabad felhasználású munkaidő, azonban, bár alapesetben a pedagógus joga, hogy a szabad felhasználású munkaidejét hol tölti, de az intézményvezető elrendelheti, hogy azt is az intézményen belül dolgozza le.

A 94. § szerint pedagógus II. fokozattól tíz évente egy év alkotói szabadság jár. A szépséghiba ebben csak az, hogy ez „fizetetlen”.

A 98. § rendezi a havi illetményeket. Ezek a következő módon alakulnak:

Pedagógus I esetén 410 000-1 065 000 Ft

Pedagógus II: 430 000-1 135 000 Ft

Mesterpedagógus 520 000-1 365 000 Ft

Kutatótanár: 640 000-1 470 000 Ft

teljesítménytől függően

Amellett, hogy a teljesítmény szerinti differenciálás lényegesen nagyobb, mint amennyi az elért fokozat szerinti különbségek, a jolly joker a (2). bekezdés e) pontja, ami szerint az illetménynek csak az alsó összege garantált, az afeletti rész kifizetésének határt szabhat a

„a felelős gazdálkodás eredményeképp a munkáltató rendelkezésre álló forrás összege.”

A 101.§ szerint a tartós helyettesítés többletdíja a felére csökken. A tervezet szerint ez a havi fizetés 1/174-ed része lehet.

a 148.§ szerint csak a pedagógus, iskolatitkár, könyvtáros lehet „köznevelési foglalkoztatott” (ami egyébként a közalkalmazotti státust váltja fel a törvény szerint),

a technikai személyzet elveszítve közalkalmazotti státusát továbbiakban a Munka törvénykönyve hatálya alá kerül.

Viszont a nevelőtestület tagjává válnak a heti legalább öt órát adó óraadók és a hittant tanítók, ez utóbbiaknál nem számít sem a leadott heti órák száma, sem a tanított gyerekek száma, de az sem, ha nincsen tanári végzettségük.

A nevelőtestület

elveszti a pedagógiai program, az SzMSz, és az éves munkaterv elfogadásának a jogát,

csak véleményezheti azt, a törvénytervezet 161.§(25) bekezdése szerint. Egyedül a házirend kialakításába szólhatnak bele.

Egyetlen szócska változik a tanév hosszával kapcsolatban, de ez mindent megváltoztat. A 161.§ (2). bekezdése szerint a tanév hossza legalább 180 nap. Eddig legfeljebb volt ugyanannyi.

Végül a 161.§ (34). bekezdése szerint akár egy jogszerű sztrájknak is lehet az a következménye, hogy a „tanuló művelődéshez való jogára” hivatkozva a fenntartó más feladatellátási helyre telepítse az oktatást,

de akár átszervezheti, vagy meg is szüntetheti az iskolát, év közben is.

Kerestük a szakszervezetek képviselőit, véleményüket rövidesen közöljük.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Én is nagyon sok lábat vágtam le” - mondta Magyar Péter szolnoki nagygyűlésén Kulja András
A TikTokon népszerű influenszer, dr. Kulja András is ott volt a szolnoki eseményen, ahol arról is beszélt, hogy a legjobb ápolók és betegszállítók hagyják ott az egészségügyet, mert megalázó fizetéseket kapnak.

Link másolása

Folytatódott Magyar Péter országjárása: hétfőn Szolnokra látogatott a TISZA Párt politikusa, ahol többek között arról is beszélt, hogy sokkal rosszabb a helyzet a magyar vidéken, mint azt sokan gondolják. Magyar kiemelte azt is, hogy voltak ugyan nehézségek, de minden megyében csodálatosan fogadták őt az emberek.

"Tudják, hit nélkül semmit nem lehet elérni. Még egy focimeccset sem lehet megnyerni"

- mondta Magyar Péter Szolnokon hétfő este a Tiszai hajósok terén.

A TikTokon népszerű sebész szakorvos-jelölt, egészségedukációs tartalomgyártó és influenszer, dr. Kulja András is ott volt a szolnoki eseményen, ahol arról is beszélt, hogy a legjobb tanárok hagyják ott a pályát.

Ugyanez igaz a hazai egészégügyre: a legjobb ápolók és betegszállítók hagyják ott a munkahelyüket, mert megalázó fizetéseket kapnak.

"Nem tudom, hogy tudják-e, hogy miben vagyunk világelsők: amputációban. Mi, sebészek végezzük ezeket a műtéteket, én is nagyon sok lábat vágtam le. Ezeknek a betegeknek a 95%-a vagy cukorbeteg volt, vagy súlyos érszűkülete volt. Ez két olyan betegség, amit megfelelő prevencióval meg lehet előzni, és meg lehet menteni a betegnek a végtagját."

- mondta Kulja a szolnoki beszédében.

És hogy miért nem hallunk minderről? A szakember szerint azért, mert a kormány hozott egy olyan törvényt, hogy az egészégügyben dolgozók és a kórházigazgatók nem beszélhetnek ezekről a tényekről nyilvánosan.

"Erről beszélnünk kell, mert ha nem beszélünk róla, akkor nem tudjuk kijavítani a problémákat"

- tette hozzá dr. Kulja.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Mi történt? Félúton visszafordult a Wizz Air dubaji gépe Budapestre
Törökország felett vett 180 fokos fordulatot a Dubajba tartó járat. Félő volt, hogy a technikai probléma miatt 250 ember marad az Egyesült Arab Emírségekben.

Link másolása

Törökország felett fordult vissza a Wizz Air Budapestről Dubajba tartó járata hétfő délután – írja az Index. A lap információi szerint este ugyanez a repülőgép indult volna vissza Dubajból Budapestre, így félő volt, hogy 250 ember ragad az Egyesült Arab Emírségekben.

„A Wizz Air május 27-én Budapestről Dubajba tartó járata technikai probléma miatt visszafordult az induló repülőtérre. A hiba kivizsgálását és a szükséges javításokat a Wizz Air szakemberei azonnal megkezdték. A légitársaság azon érintett utasok számára, akik ezt igényelték, szállást biztosított, illetve felajánlotta számukra az ingyenes átfoglalást, a 100 százalékos készpénz-visszatérítést vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának WIZZ-kreditben való jóváírását”

– közölte a légitársaság a lappal, elnézést kérve a kellemetlenségért. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy mi okozta a problémát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A TEK főigazgatója belecsípett a Telex újságírójának oldalába - videó!
Az elég abszurd esetről felvétel is készült. Hajdu János azért csípett bele az újságíró oldalába, mert állítólag útban volt.

Link másolása

Orbán Viktor kampánykörútján történt az igen szürreális közjáték: Hajdu János, a TEK főigazgatója egyszerűen belecsípett Simor Dániel oldalába, mert a Telex újságírója állítólag útban volt.

A miniszterelnök kecskeméti kampányrendezvényén történt mindez.

Az esetről videó is készült.

A Media1 szerint Hajdu azért csípte meg az újságíró oldalát, mert útban volt. Hajdu korábban Orbán Viktor személyes főtestőre és a Fidesz biztonsági igazgatója is volt.

(via rtl.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Eddig nem ismert részletek derültek ki Kozák Danuta molesztálási ügyéről
A Magyar Nemzet szerzője azt állítja, hogy az elismert, ám nehéz természetű tréner kétségtelenül minősíthetetlen hangnemben szólt a hatszoros olimpiai bajnoknőhöz, de fizikai bántalmazás nem történt, csakis verbális.

Link másolása

A Magyar Nemzet hétfőn terjedelmes írást közölt a Kozák Danuta és a szövetségi edző, Csipes Ferenc péntek reggel napvilágot látó balhéja kapcsán.

A lap újságírója hétfői, Szükségszerű Csipes Ferenc rehabilitálása, ha érmeket akarunk az olimpián című írásában azonban újabb, eddig nem ismert részleteket tárt fel.

Ezek a következők:

„Csipes Ferenc és Kozák Danuta között a szolnoki edzőtábor közösségi terében, a társalgóban alakult ki szóváltás – többek hallatára.”

„Az elismert, ám nehéz természetű tréner kétségtelenül minősíthetetlen hangnemben szólt a hatszoros olimpiai bajnoknőhöz, de fizikai bántalmazás nem történt, csakis verbális.”

A lap szerzője azt is hozzátette, hogy

„az első reakciók alapján a sportágban sokan elítélték Csipes Ferencet, és Kozák Danuta pártjára álltak. Ugyanakkor lehiggadva mind többen azt az álláspontot képviselik, hogy meg kell ismerni az edző verzióját is, továbbá az sem elegáns, ahogy a hatszoros olimpiai aranyérmes klasszis a nyilvánosság elé tárta Csipes Ferenc alkoholproblémáját.”

A teljes írást itt lehet elolvasni!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk