HÍREK

Rendkívüli időpontban, reggel 7-kor tartottak kormányinfót – élőben követtük

Két hét szünet után először tartanak, de nem a megszokott délelőtti, kora délutáni időpontban.

Link másolása

Január 13-án tartott a magyar kormány utoljára kormányinfót, azóta, ha a korábban megszokott heti eseményeket tekintjük alapnak, két alkalom is elmaradt. Szerdán délután viszont bejelentették, hogy ma, 2022. február 3-án, csütörtökön megtartják a tájékoztatót,

ám nem a megszokott délelőtti vagy koradélutáni időpontban, hanem szokatlanul korán, reggel 7 órás kezdéssel.

Folyamatosan frissülő cikkünkben élőben követjük a rendkívüli időpontban tartott kormányinfó eseményeit.

8:29 - Vége a Kormányinfónak, Gulyás Gergelynek mennie kellett. Legközelebb azok kérdezhetnek először, akikre most nem jutott idő.

8:25 - A Fidesz február 12-én kapcsol rá a kampányra, onnantól kevesebb kormányülés is lesz.

"Márki-Zay általában össze-vissza beszél"

- magyarázta Gulyás arról, hogy miért nincs értelme az Orbán-Márki-Zay vitának.

8:20 - A vagyonnyilatkozat kapcsán Gulyás elmondta, hogy a valóságnak megfelelően kell kitölteni, és ha valaki nem így jár el, annak kell hogy legyen következménye. Jelenleg egyébként nincs semmilyen szabály arra, hogy szankcionálják a nem megfelelően kitöltött vagyonnyilatkozatokat.

8:17 - Gulyás szerint Rogán Antal néha kénytelen válaszolni újságírói kérdésekre, ilyen alkalmakkor lehet őt megkeresni.

8:13 - A Völner-ügy kapcsán már több kérdést feltettek Gulyásnak, de többször azt válaszolta, hogy erről Völnert kell megkérdezni. A 24.hu megkérdezte, hogy hogyan lehet Völner Pálnak kérdést feltenni, Gulyás szerint ebben nem ő az illetékes.

"Völnert, Rogánt és Nagyot kell megkeresni ezekkel az ügyekkel. Ez nem a Kormányinfó témája."

8:09 - Gulyás a Mandiner kérdésére elmondta, hogy bármilyen vizsgálati szervet szívesen látnak a választásra, az Ebeszt maguk hívták meg.

8:07 - Völnernek csak akkor kell lemondania, ha beigazolódnak az ellene felhozott vádak - mondta Gulyás. Arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy szerinte a gyanú miatt le kell-e mondania.

8:04 - Gulyás Gergely elmondta, hogy ha az ő kabinetfőnökéről kiderülne, hogy segítséggel szerzett-e diplomát, akkor ő megkérdezné tőle, hogy igaz-e. Gulyás nem tudja, hogy Rogán megkérdezte-e ezt Nagy Ádámtól.

8:02 - Gulyás Gergely továbbra is kitart amellett, hogy a Völner-Schadl-ügy egyedi elkövetés, annak ellenére, hogy három minisztérium is érintett. A 444 megkérdezte, hogy az ügy miatt indul-e kormányzati belső vizsgálat. Gulyás szerint ilyen eljárásnak nincs alapja.

7:59 - A 444 kérdésére elmondta Gulyás, hogy a novemberi minisztériumi házkutatásokról egészen mostanáig nem is tudhatott, ugyanis a miniszterek titoktartást írtak alá. A miniszter elmondta, hogy iratokat néztek meg és másoltak le a rendőrök a házkutatás során, a Völner-ügy kapcsán.

Gulyás szerint nem baj, hogy nem szóltak az érintett miniszterek, hogy házkutatást tartottak a hivatalukban, a házkutatások idején ugyanis még nem volt politikai ügy.

7:53 - Gulyás elmondta, hogy tovább szeretnék bővíteni a családtámogatásokat. Jelenleg az a cél, hogy minél fiatalabban vállalnának gyereket a nők.

7:52 - A Magyar Nemzet szerint Márki-Zay hajmeresztő kijelentéseket tesz és társadalmi csoportokat sérteget. Gulyás szerint ezek helytelen dolgok. Azzal viszont egyetért, hogy az ellenzéki győzelem főnyeremény lenne Brüsszelnek.

7:50 - Magyarország ragaszkodik a NATO-tagsághoz. Oroszország átverve érzi magát, mert miután kivonultak Közép-Európából, az ottani országok nem maradtak függetlenek, hanem beléptek a NATO-ba. Oroszország nem szeretné, ha ez tovább folytatódna - mondta Gulyás.

7:47 - A kormány részéről nem indult vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám segítséggel szerzett jogi diplomát. Gulyás elmondta, hogy ezt a Pécsi Tudományegyetem vizsgálja, nem kormányzati kérdés. Azt sem vizsgálják, hogy Rogánnak van-e köze a Völner-ügy kapcsán kirobban korrupciós botrányhoz.

7:44 - Az RTL Hajnal Miklós diplomája kapcsán megkérdezte, hogy Gulyás mit szól ahhoz, hogy Kósa Lajos nyolc éven keresztül hazudott a diplomájáról, amit sosem szerzett meg. A miniszter azt válaszolta, hogy Kósa befejezte a tanulmányait, csak nem államvizsgázott, így ez még mindig jobb, mintha félbehagyta volna, ahogy Hajnal tette. A konklúzió az lett, hogy

Kósa "kisebbet lódított."

7:42 - Origo: az ellenzék arról beszél, hogy át kell alakítani a rezsicsökkentést. Erre Gulyás azt mondta, hogy az ellenzék megszűntetni akarja a rezsicsökkentést. Szóba került, hogy Hajnal Miklós indulhat-e a választáson azután, hogy közgazdásznak vallotta magát, diploma nélkül. Gulyás erről elmondta, hogy Hajnal Miklós most elsőéves az ELTE-n. Szerinte nehezen tudná befejezni a tanulmányait, ha kormányra kerülne az ellenzék, ezért Hajnal Miklós tanulmányai miatt jó lenne, ha ellenzékben maradnának.

7:37 - A Völner-Schadl-ügyről Gulyás elmondta, hogy a bíróságok függetlensége nagyon fontos, és ha ezt bármi fenyegeti, az ellen fel kell lépni.

7:36 - Mostantól a kórházak igazgatói döntenek arról, hogy milyen médiumokat engednek be.

7:35 - Nem hangzott el olyan a Putyin-Orbán találkozón, hogy Magyarország megvétózná az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat. Gulyás elmondta, hogy Magyarország nem szeretne háborút, és szeretnék, ha Ukrajna területi épsége megmaradna. Gulyás nem tud arról, hogy Amerika katonákat akar-e küldeni Magyarországra az orosz-ukrán konfliktus miatt.

7:30 - Az EMMI korábban azt mondta, hogy következményei lesznek a pedagógusok sztrájkjának. Gulyás elmondta, jogos, hogy a tanárok többet szeretnének keresni, de

szerinte a sztrájk törvénytelen volt, annak ellenére, hogy a bíróság első fokon törvényesnek ítélte a sztrájkot, ugyanis ez még nem jogerős.

A következményekről nem tárgyalt a kormány.

7:21 - Az Uniós szabályozás szerint 270 napig véd a második oltás, így Magyarországon is ez az elfogadott - mondta Gulyás az ATV kérdésére. A keleti vakcinák kapcsán elhangzott, hogy az államok egyénileg dönthetnek arról, hogy elfogadják-e ezeknek a védettségét. Addig nem lesz egységes elfogadás, amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem fogadja el a Sinopharmot és a Szputnyik V-t. Gulyás elmondta, hogy nagyon igyekeztek elérni, hogy az Unió egységesen elfogadja a keleti vakcinákat.

Hozzátette, hogy örül, hogy az MSZP-s Ujhelyi István is dolgozik azon, hogy elfogadják a kínai és az orosz vakcinát.

7:19 - Gulyás az M1 kérdésére elmondta, hogy az orosz gázszállítás megbízható, a 9-10 milliárd köbméterből 5,5 tőlük jön Magyarországra.

7:18 - A viharkárokról is beszéltek a kormányülésen, különösen a fóliás zöldség- és gyümölcstermesztők érintettek. A kormány kompenzálja őket, valószínűleg több milliárd forintos kompenzációra lesz igény.

7:16 - "A baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, mi most vissza tudjuk adni" - mondta Gulyás a magyar gazdaság fejlődése kapcsán. Elmondta még, hogy csökkenteni fogják a költségvetési hiányt, ami jelenleg 5 százalék alatti.

7:13 - A kormányülésen szó volt Orbán oroszországi látogatásáról is. Magyarországon 9-10 milliárd köbméter gáz fogy évente. Oroszországgal most 2036-ig kötöttek szerződést gázra, 4-5 milliárd köbméterre. Gulyás azt is elmondta, hogy

"orosz gáz nélkül nincs rezsicsökkentés."

Az orosz-ukrán konfliktusról elhangzott, hogy Oroszország csak akkor érzi magát biztonságban, ha a szomszédai nem NATO-tagok.

7:10 - A kormányülésen megtárgyalták, hogy virológusok szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk. Szerintük gyorsabban lezajlik majd ez, mint a korábbi hullámok. Gulyás arról is beszámolt, hogy az egészségügyre nem helyeződött nagyobb nyomás, mint korábban. Továbbra is mindenkit oltásra bíztatnak, elérhetőek nyugati és keleti vakcinák is. Szentkirályi Alexandra tette hozzá, hogy a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszeréből érkezik Magyarországra is.

7:04 - Gulyás Gergelynek sűrű a programja, ezért tartják ilyen korán a Kormányinfót. Fél kilenckor el is kell mennie.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Megszólalt Török Gábor a Fidesz népszerűségének zuhanásáról, szerinte erre a négy adatra érdemes figyelni
Az elemző négy számot emelt ki a Závecz legfrissebb felmérésének értelmezéséhez.

Link másolása

Egy hónap alatt a biztos pártválasztók között 11 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a Závecz adatai szerint. Bár április elején is a kormánypárt volt a legnépszerűbb párt a választók körében, 25 százalékkal, a tendencia azonban aggasztó lehet a Fidesznek: míg a legutóbbi, március eleji Závecz-kutatásban 29% volt a párt támogatottsága, most 25%.

A biztos pártválasztói körben korábban regisztrált 45% helyett ebben a felmérésben 34% látható.

Török Gábor kedden délelőtt a Facebook-oldalán reagált a friss kutatás eredményeire. Az elemző négy korábbi adatot emelt ki a mostani közvélemény-kutatások értelmezéséhez.

  • Az eddig megtartott négy EP-választáson a Fidesz legrosszabb eredménye 47% volt (2004).
  • 2009 óta EP-választáson a Fidesz egyszer sem ért el 50% alatti eredményt (56, 51, 53).
  • 2002 óta (22 éve!) a Fidesz sem parlamenti, sem EP-választáson nem került 40% alá.
  • Ellenzéki párt 2009 óta EP-választáson egyszer sem került 20% fölé (legjobb eredmény: 17% - MSZP, 2009)

    Az elemző egy korábbi bejegyzésében azt írta:

    „Az egyértelmű, hogy az elmúlt két hónapban megbolondult/megkavarodott/felpezsdült/átalakult a magyar belpolitika, de azért van itt három szám, amit egyelőre nehéz értelmezni/elhinni: Fidesz 33, DK-MSZP-P 26, MP/Tisza 14.”


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

  • HÍREK
    Balog Zoltán egyházkerülete ingyen kapott az államtól egy 1,4 milliárd forintos ingatlant
    1950 óta volt a ház a magyar állam tulajdonában. Az egyház 15 év múlva akár el is adhatja.

    Link másolása

    Az rtl.hu járt utána, hogy január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Dunamelléki Református Egyházkerület, melyet Balog Zoltán vezet, az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant.

    Az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint.

    A tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az ingatlan 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt. A földhivatali iratok szerint a tulajdonát később el is adhatja az egyház, mivel a magyar állam csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat. Az rtl.hu értesőlései szerint már korábban is a reformátusok használták az irodaházat, eddig csak bérlőként.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Orbán Viktor tévedett a nemesgörzsönyi kampánynyitóján
    Egy magtárban beszélt helyi gazdáknak. A tévedésére Török Gábor és Schiffer András mutatott rá.

    Link másolása

    Titokban indította el az országjárását Orbán Viktor hétfőn Nemesgörzsönyben, ahol gazdákkal találkozott egy Magtárban. Itt a komrányfő öbbek között azt mondta:

    Zárójelben mondom, mégiscsak én volnék Magyarország első falusi miniszterelnöke. Kitől várjon a magyar gazdatársadalom, meg a magyar vidék, meg a magyar falu segítséget, hogyha nem a közülük jövő miniszterelnöktől.

    A 24.hu viszont megírta, hogy Török Gábor politikai elemző közösségi oldalán korrigált: szerinte tévedett Orbán , ugyanis Nagy Ferenc volt az első falusi miniszterelnöke Magyarországnak. Mielőtt a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnökévé választották, hat elemit végzett, majd saját erejéből képezte magát, közben szülei földje mellett fuvarozást, napszámot és favágást is vállalt.

    Schiffer András még ennél is tovább ment. Szerinte

    Magyarország első falusi miniszterelnökének a monoki Kossuth Lajos, vagy a vattai Szemere Bertalan mondhatta volna magát, de már Nagy Ferenc sem.

    A pontosság kedvéért még azt is hozzátette, hogy Magyarország legutóbbi falusi miniszterelnöke a Kossuth Lajos falujában született Németh Miklós volt. Orbán Viktor viszont Székesfehérvárott született, igaz, Alcsútdobozon nőtt fel.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk

    HÍREK
    A Rovatból
    Hadházy Ákos segít pénzt gyűjteni a szekszárdi kórházból kirúgott takarítónőknek
    Balog Tímea és Szabó Anikó azután kapta meg a felmondását, hogy felemelték a szavukat, mert „fertőtlenítő pótlékot” fizettek nekik túlóra helyett.

    Link másolása

    Hadházy Ákos Facebook posztban számol be két, szekszárdi takarítónő sorsáról. Az RTL Házon kívül legutóbbi adásában is bemutatott Balog Tímea és Szabó Anikó ugyanazon a napon, indoklás nélkül kapta meg a felmondását. Azt gondolják, mindez azért történt, mert felemelték a hangjukat, többek között azért, hogy egy úgynevezett „fertőtlenítő pótlékot” fizetnek túlóra helyett.

    A felmondást nem indokolták, megtehették, mert bár kilenc éve dolgoztak a kórháznál, de mivel januártól a B+N Referencia kft. alá szervezték ki a kórházban a takarítókat, így próbaidősnek minősültek.

    300 ezer bruttó fizetéssel kecsegtették őket, de az első fizetésnél kiderült, hogy a túlórát nem túlórában számolták el, hanem úgynevezett „fertőtlenítő pótlékot” adtak. Így nem kellett például a hétvégékre dupla óradíjat fizetni, ahogy azt a szabályok előírják. A nők ezután a NAV-hoz fordultak, ahol szintén nem értették, mi lehet az a bizonyos pótlék.

    A B+N szerint viszont ők szabályosan jártak el. Azt írták, hogy ha a kollégák túlóráznak és „jelenléti íven is így rögzíti a csoportvezető, akkor ezt így is számfejtik”.

    A bökkenő csak annyi volt, hogy nem vezettek jelenléti ívet a dolgozók szerint, így ők nem tudják bebizonyítani, hogy mikor túlóráztak.

    Tímea és Anikó bejelentése nyomán a NAV eljárást indított, és munkaügyi ellenőrök is jártak azóta a szekszárdi kórházban. Márciustól alvállalkozónak szervezte ki a B+N a kórház takarítását.

    Hadházy Ákos szerint ahhoz, hogy ezek a bátor nők sikerrel vívhassák meg a harcukat, segítségére van szükségük.

    „Azért, hogy meg tudják fizetni az őket segítő ügyvédeket, és azért is, hogy ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe.”


    Link másolása
    KÖVESS MINKET: