hirdetés

HÍREK

„Remélem, ebolával” - kommentelte az Orbán beoltásáról készült fotó alá egy balmazújvárosi képviselő

Hüse János később úgy fogalmazott: „a tehetetlen düh és elkeseredettség eredményezte ezt a meggondolatlan kommentet”.
Címkép: Facebook/Orbán Viktor - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Orbán Viktor Facebook-oldalán vasárnap osztották meg azt a fotót, amelyen beadják a miniszterelnöknek a kínai vakcinát. Ehhez a képhez szólt hozzá Hüse János balmazújvárosi önkormányzati képviselő, aki mentőápolóként is dolgozik - írja a Telex.

"Remélem, ebolával"

- fogalmazott kommentjében Hüse János.

A Debreciner cikke szerint több balmazújvárosi is felháborodott a történteken. Hüse a lapnak eljuttatott közleményében azzal indokolta kétszavas kommentjét, hogy "az elmúlt időszakban az egészségügyben igen sok feszültség keletkezett", amit véleménye szerint tovább rontott "a pandémia közepén megvalósított egészségügyi átalakítás".

"Eközben a frontvonalban dolgozók megbecsülése enyhén fogalmazva sem méltányos, míg a honatyák tiszteletdíjai pedig növekednek. Szörnyű látni azt, hogy a lakosság hónapok óta csak vegetál, vállalkozások, emberi életek, családok mennek tönkre. Az ígért segítség pedig nem jut el az igazán rászorulókhoz" - fogalmazott közleményében a balmazújvárosi önkormányzati képviselő.

hirdetés

Hozzátette:

"a tehetetlen düh és elkeseredettség eredményezte ezt a meggondolatlan kommentet".

Hüse azóta törölte a hozzászólást.

Közleményében azt is leírta, szerinte mindenki hibázhat, és ő inkább százszor hibázzon Facebookon, mint egyszer a munkája során. Hüse 20 éve dolgozik mentősként. Megjegyezte: kommentjét "nem mint mentős, nem mint önkormányzati képviselő, hanem mint egyszerű dühös és elkeseredett ember" írta, és vállalja a felelősséget a történtekért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Müller Cecília: Ne reménykedjen senki abban, hogy majd a beoltottak meg fogják védeni őt a fertőzéstől

A tisztifőorvos szerint még a nyájimmunitás kialakulása esetén sem érezhetik biztonságban magukat azok, akik nem oltatják be magukat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján is elhangzottak az enyhítés újabb szakaszának tudnivalói. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a védelmi intézkedéseket a kormány a határellenőrzéssel együtt meghosszabbította.

Müller Cecília közölte, hogy egy nagyon enyhe csökkenés tapasztalható a járványügyi adatokban, de ez még rendkívül "törékeny", tendenciát nem lehet levonni belőle.

A szennyvíz-adatokban még nincs javulás, így legalább egy hétig arra számíthatunk, hogy a fertőzöttek száma a jelenlegi szint körül alakul.

Ezért is fontos a járványügyi szabályok betartása és az oltásokra való jelentkezés is. Még mindig súlyos és gyorsan zajló a betegség - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.

Az oltási adatok szerint eddig az ország lakosságának 32 százaléka kapta meg az oltás legalább első adagját, így már

hirdetés
minden harmadik állampolgár megkapta az oltást. Az eddig regisztrált 18-59 év közöttiek fele, a 60 év felettiek pedig 90%-a már oltva van.

Mint mondta, minden héten tudunk egy lépést tenni ennek érdekében, és reméli, hogy ezt a programot ugyanilyen ütemben tudjuk folytatni, mert annál hamarabb válik védetté a társadalom. Ettől függetlenül még a továbbiakban is fontos lesz az egyéni védekezés.

"Nagyon sokan beszélnek a hőn áhított nyájimmunitásról. Én azt gondolom és azt látom, hogy ennél a betegségnél az infuenzához hasonlóan az egyéni védelem a legfontosabb. Ne reménykedjen senki abban, hogy majd azok, akik oltakoztak, meg fogják védeni őt a betegségtől"

- figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a vírus a folyamatos változásával egyre ragályosabb lett és lesz később is, ezért is biztat mindenkit arra, hogy regisztráljon az oltásra.

A tisztifőorvos is beszélt, hogy az elmúlt napokban - bár a harmadik hullám tetején járunk - a reprodukciós ráta 1 alá csökkent, azaz egy ember 0,98-nak adja át a vírust. Szerinte ez az intézkedéseknek köszönhető.

Kérdésre válaszolva elmondta, még nem tudni, hogy kell-e harmadik, emlékeztető oltás azoknak, akik már megkapták mindkét vakcinát. Jelenleg nincs még elég adat, nem telt el elég idő ennek tisztázására. Attól is függ az új oltás szükségessége, hogy lesz-e olyan mutáció, ami ezt igényli, vagy a vakcinagyártók az ellenanyag-szintek vizsgálata alapján ezt javasolják.

Elképzelhető, hogy évente szükség lesz az oltásra, ahogy az influenza esetében.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy szerinte biztonságos az óvodákba és az iskolákba visszaengedni a gyerekeket, mert a pedagógusok már megkapták az oltást.

Fontos, hogy csak egészséges gyerekeket engedjenek a szülők az intézményekbe, és ott tartsák be a szabályokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Orbán: Nincs még egy ilyen baloldal Európában, le vagyok sújtva azon, amit tőlük látok

A miniszterelnök szerint az ellenzék ártani akar, az a célja, hogy minél rosszabb legyen a helyzet és tovább tartson a kilábalás.
Kép forrása: Orbán Viktor Facebook - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor ismét hosszan beszélt arról, mennyire felelőtlennek és károsnak tartja a baloldal politikáját.

"Most dolgoznunk kell, ezért az elemzés későbbre marad" – fogalmazott, de hozzátette, hogy nincs olyan egyetlen országban sem, mint Magyarországon.

A hazai baloldal a miniszterelnök szerint folyamatosan olyan politikát folytat, ami a járvány elhúzódását eredményezi: csak azzal foglalkoznak, hogyan nehezítsék a védekezést, a hatalom megszerzése érdekében szórakoznak emberek életével.

A kormány most nem politikai testület, hanem a védekezést irányító operatív törzs, ő is inkább ennek a vezetője, mint miniszterelnök – fogalmazott.

Újra kiemelte, hogy még mindig a parlament előtt van az ellenzéknek az a javaslata, amely megtiltotta volna, hogy keleti vakcinákkal is oltsanak. Ha ezt elfogadják, ma feleannyi ember lenne beoltva és sokkal többen haltak volna meg – ismételte el a korábban már sokszor hangoztatott mondatokat.

Megjegyezte azt is, hogy Magyarországon szerencsére egységes kormányzás van, a járványkezelés során komoly előnyt jelent, hogy nincsenek koalíciós vitáik, a KDNP ugyanis szövetségesük.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Etikai állásfoglalást kért Kásler főtanácsadója Zacher Gábor nyilatkozatáról

Az ismert orvos többek között arról beszélt a Szabad Európának, hogy már nem számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Véleményeztetné Zacher Gábor néhány nappal ezelőtti, a Szabad Európának adott nyilatkozatát Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke – írja a Népszava.

A lap értesülése szerint Kollár Lajos professzor a szaktárca e-mail címéről küldött üzenetében mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte, hogy ítéljék meg, helyes-e etikailag, amit Zacher Gábor a Szelfi című podcastban mondott.

Az április 10-én közzétett beszélgetésben a jelenleg a hatvani kórházban dolgozó orvos többek között arról beszélt, hogy már nem számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre.

Szó esett az úgynevezett „Bergamo-dilemmáról” is: Zacher szerint, ha nem is rendszeresen, de az orvosoknak olykor választaniuk kell, hogy kit rakjanak lélegeztetőgépre. Mint elmondta, náluk is volt egy-egy ilyen eset, és a kollégáitól is hallott olyanról, hogy ha nincsen szabad lélegeztetőgép, akkor az jut hozzá, akinek jobbak a túlélési esélyei.

Bírálta Orbán Viktort is, szerinte felelőtlenség volt azt ígérnie a miniszterelnöknek, hogy mindenkit meg fognak gyógyítani.

hirdetés

Az interjúban szóba került az is, Zacher nem ért egyet azzal, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból. Szerinte fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, milyen ez a betegség és hogy néz ki a járvány, ne csak Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, mert az nem mindig a valóságról szól.

A Népszava úgy értesült, hogy több szakmai tagozat vezetője elhárította Kollár kérését, mondván nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni.

A lap az EMMI-t, illetve magát Kollár Lajost is megkereste az ügyben, de eddig nem kaptak választ, ahogy Zacher is csak annyit mondott nekik, hogy tud a levélről, de nem szeretné kommentálni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Állami támogatással is elérhető lesz a 700 milliós génterápia az SMA-betegek számára

A világ legdrágább gyógyszerét, a Zolgensmát egyedi méltányosság alapján finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már áprilistól.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Kásler Miklós a közösségi oldalán jelentette be, hogy áprilistól elérhető lesz Magyarországon is a Zolgensma. Mint írja:

"Az SMA-ban szenvedő magyar betegek számára kulcsfontosságú megállapodást kötött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

Idén áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhetővé válik hazánkban a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer.

A rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon. Ilyen módon viszont, az érintett kisgyermekekért formálódott összefogás erejét mutató, felemelő és megható történeteket ismerhettünk meg az utóbbi években.

Az új megállapodás értelmében azonban a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő honfitársaink hamarabb és könnyebben juthatnak majd hozzá nélkülözhetetlen kezelésükhöz."

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: