News here
hirdetés

HÍREK

Reagált a PSZ arra, hogy az államtitkár szerint nincs törvényes alapja a hétfőre tervezett pedagógussztrájknak

A szakszervezet szerint több pontatlanságot és téves megállapítást tartalmaz Maruzsa Zoltán levele, amit az intézményvezetőknek küldött a sztrájk kapcsán.

Link másolása

hirdetés

Nyílt levélben reagált a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra a levélben, amelyben a köznevelési államtitkár arról tájékoztatja a köznevelési intézmények vezetőit, hogy jelenleg a jövő hétfőre tervezett pedagógussztrájk megtartásának nincs törvényes alapja.

A hozzánk is eljutott államtitkári levélben Maruzsa Zoltán azt írja, hogy a kormány az elmúlt időszakban hét alkalommal tárgyalt személyesen a szakszervezetekkel az általuk felvetett kérdésekről, az egyeztetések pedig változatlanul tartanak. Arról is folyik még a tárgyalás, hogy egy esetleges munkabeszüntetés idején mi az a minimális szolgáltatás, amit a köznevelési intézményekben biztosítani kell. Erről vagy megállapodásra kell jutnia a feleknek, vagy ennek hiányában jogerős bírósági ítéletnek kell születnie ahhoz, hogy a sztrájk törvényes legyen.

Egyelőre azonban se megállapodás, se bírósági döntés nincs, ezért az államtitkár szerint a tervezett sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja.

"Abban az esetben, ha a kormány és a szakszervezetek közötti megállapodás vagy jogerős bírósági döntés nélkül kerül sor sztájkra, akkor az értelemszerűen törvénytelen munkabeszüntetésnek (a munkavégzésre és rendelkezésre állásra vonatkozó kötelezettség megszegésének) minősülne" - áll a levél végén.

A PSZ szerint azonban Maruzsa levele több pontatlanságot és téves megállapítást tartalmaz, amely alkalmas arra, hogy a sztrájkon részt venni szándékozókat elbizonytalanítsa.

Közölték, hogy a kormány képviselője és a szakszervezetek sztrájkbizottsága között a még elégséges szolgáltatás mértéke és feltételei vonatkozásában nem jött létre megállapodás, így a szakszervezetek a Fővárosi Törvényszékhez fordultak. Szerintük várhatóan pénteken hozzák meg a döntést, annak kézhezvételéig a sztrájk szervezése, az előkészületek az előre meghatározott ütemterv szerint zajlanak.

"Sajnos a hivatkozott levél éppen a hétfői napra tervezett sztrájk szervezettségét próbálja aláásni, és ezzel összefüggésben a pedagógus társadalom, valamint a gyermekek és a szülők érdekeit sérti, éppen ellenkezőleg azzal, amit sugallni próbál. A szülők részére elküldött előzetes tájékoztatás az államtitkári levélben leírtakkal ellentétben nem a még elégséges szolgáltatás tárgyához tartozik, amint arra a Fővárosi Törvényszék több határozatában is utalt"

- írták.

hirdetés

A szakszervezet arra kéri az intézményvezetőket, hogy a szakszervezetek közös sztrájkbizottságának tájékoztatását fogadják el, és a hétfői sztrájk törvényes előkészületéhez biztosítsák a feltételeket.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kitörték a bent rekedt utasok a meghibásodott, klíma nélküli vonat ablakát a hőség miatt – belső vizsgálatot indított a MÁV
Vizsgálják, miként fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit.

Link másolása

hirdetés

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki.

A MÁV pénteken közölte: a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer - Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram az egyik kocsiban. A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága érdekében a MÁV-START egy tartalék kocsit állított volna be.

A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet viszont úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a kocsiban. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották.

A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, és a vonat csak hajnalban tudott elindulni.

Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött, a belső vizsgálat többek között kitér arra is, miként fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit.

A történtek miatt a Technológiai és Ipari Minisztériumban működő Közlekedésbiztonsági Szervezet is szakmai vizsgálatot indított

- közölte a tárca az MTI-vel.

hirdetés

Az országos tisztifőorvos döntése értelmében hétfő óta a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Solymár mellett egyre több Budapest-környéki települést sújt a vízhiány
Már legalább tíz településen vezettek be vízkorlátozást.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan azt megírtuk, Solymáron már hétfő akadozik a vízellátás, emellett vízkorlátozást is bevezettek: jelenleg közel háromezer embert érint a vízhiány. A Duna Menti Regionális Vízmű közleménye azonban rámutat, hogy nem csak ott rossz a helyzet: több másik településen is korlátozásokat vezettek be.

Solymár mellett Üröm, Piliborosjenő, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka és Szentendre is érintett.

Ezeken a településeken a teljes körű szociális célú ivóvízellátás biztosítása érdekében arra kérik a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását – ide tartozik például a medencetöltés. Kérik továbbá, hogy mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.

De az önkormányzatokat is arra kérik, szüneteltessék a közterületi locsolást. Ezt elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerinti, rendkívüli hőség miatt kérik, hiszen az ilyen időben az ivóvízfogyasztási igény tovább fog növekedni.

A Telex azt írja olvasói visszajelzések alapján, hogy szerda óta Pilisszentlászlón sincs víz, Pest megyén kívül pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén is hektikus a vízellátás, a lakosok alig tudnak mosni és tisztálkodni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Az Alkotmánybíróság elkaszált rendelkezéseket, amelyek a Balaton beépítését segítették
Miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni eddig beépítési korlátozásokat.

Link másolása

hirdetés

Alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését – írja a 444.

A lap szerint eddig miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni az amúgy érvényes beépítési korlátozásokat, és

megfelelő papír birtokában a part 30 méteres sávján belül is építkezhettek, túlléphették a településrendezési tervben előírt beépítettség és beépítési magasság maximális mértékét, ezek mellett pedig csökkenthető volt a strandok, kempingek, zöldterületek partszakasza.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint rendeletekben nem, legfeljebb törvényekben lehetne ilyen kivételekről határozni. Az Ab kimondta, hogy ebben a formában a szabályozás gyengíti az Alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való jog garanciáit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Van, ahol már 29 fokos a Balaton, a Velencei-tó 27,5 fokig melegedett
A Duna és a Tisza vize sem hűsítő már.

Link másolása

hirdetés

A Telex információi szerint a mérőpontok közül Siófoknál a leghűvösebb a magyar tenger vize, ott „csak” 26,2 Celsius-fokra tudott még felmelegedni.

Az északi parton található Gyenesdiásnál azonban a Balaton hőfoka már elérte a 29,1 Celsius-fokot.

De olyan meleg van, hogy még a Duna is 24-25 fokos: Bajánál 24.7, míg Budapestnél 25,7 fokot mértek. A Tisza pedig 27,7 fokig is fel tudott melegedni Szegednél.

A Velencei-tó vize sem túl hűsítő már, Agárdnál 27,5 Celsius-fokos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: