HÍREK
A Rovatból

Rájár a brüsszeli rúd Orbánékra: túlzottdeficit-eljárást javasol a magyar kormánnyal szemben az Európai Bizottság

A frissen publikált 2024-es európai szemeszterre vonatkozó tavaszi csomagban írják. Az eljárás elindítása egyelőre nem jár semmilyen büntetéssel.


Az Európai Unió új javaslati csomagja az EU hosszú távú versenyképességének, jólétének és globális vezető szerepének fokozását tűzte ki célul, és ennek érdekében szigorú államháztartási rendszereket követel a tagállamoktól.

A Portfolio beszámolója szerint

az Európai Bizottság szerint Magyarország esetében mind az államadósság, mind a deficit túl magas, ezért az Európai Tanács dönthet az eljárások elindításáról.

A frissen kiadott jelentés csak az első lépés a túlzott hiány esetén követendő eljárás megindítása felé. A nemzeti értékelések és a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság véleményének figyelembevételével az Európai Bizottság javasolja a 27 tagállam vezetőit tömörítő Tanácsnak, hogy 2024 júliusában nyissa meg az eljárásokat azokkal az országokkal szemben, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

Az Európai Bizottság tavaszi csomagja felszólítja a tagállamokat, hogy mozdítsák elő a versenyképességet és növeljék a termelékenységet.

A kormányokat felkérik, hogy biztosítsanak támogató üzleti környezetet, javítsák az oktatási rendszerek hatékonyságát, könnyítsék meg a finanszírozáshoz való hozzáférést a piaci szereplők számára, építsenek ki integrált kutatási és innovációs ökoszisztémákat, valamint gyorsítsák fel a zöld és digitális átállást. Mindezek mellett a nemzeti költségvetések rendbetételét is sürgetik.

Az EU közös gazdasági szabályainak részeként egyetlen tagnak sem lehet nagyobb a hiánya három százaléknál a GDP-hez képest, és az adósságuk sem lehet nagyobb, mint a GDP 60 százaléka

– írja a Telex.

A szabályokat azért hozták létre, hogy elkerüljék a 2008-as gazdasági válság során tapasztalt helyzeteket, amikor több ország magas hiánya és sok adóssága majdnem magával rántotta a többieket is.

Az Eurostat adatai szerint

Magyarország államadóssága tavaly 73,5 százalék volt, ami megfelelne az előírásoknak, viszont a deficit 6,7 százalékra rúgott, ami messze meghaladja a három százalékos határt.

Az eredeti 2023-as célt sem sikerült tartani, és az idei évre kitűzött 2,9 százalékos terv is már 4,5 százalékra módosult, amit áprilisra lényegében elértünk.

A Pénzügyminisztérium jövőre is három százalék feletti, 3,7 százalékos hiánnyal számol, és csak 2026-ra tervezi azt 2,9 százalékra leszorítani.

Az eljárás elindítása elsőre nem jár semmilyen büntetéssel, de a tagállami pénzügyminiszterek pénteken ülnek össze az EU Tanácsában, ahol a tavaszi gazdasági csomag is téma lesz. Szeptemberben az uniós tagoknak – már a soros magyar tanácsi elnökség alatt – négyéves nemzeti tervet kell bemutatniuk a kiadási céljaikról, befektetésekről és reformokról.

Ha nem tudják tartani a kitűzött pályát, a GDP évi 0,05 százalékára bírságolhatják őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter elárulta, ki lett rajta kívül a Tisza Párt másik alelnöke
Kiderült az igazság. Ő lesz a párt másik alelnöke. A Tildát alakító színésznő élettársa.


Radnai Márk. Vele fotózkodott egy hajón, a parlamenttel szemben Budapesten.

Radnai Márkról itt lehet bővebben olvasni.

Az életrajzából kiderül, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt, ahol 2012-ben végzett Máté Gábor osztályában színművész szakon.

2016-ban megfenyegette Koltai Tamás kritikust, ami akkor nagy sajtóvisszhangot kapott. 2018-ban a Korhatáros szerelem második évadát rendezte, majd a Drága örökösök főrendezője lett, amit naponta több mint egymillió ember nézett a televízióban.

A Barátok közt sorozat Tildáját alakító Erdélyi Tímea élettársa.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Pócs János a kisfiút felrúgó karateedzőről: Volt egy gyenge pillanata, mint bármelyikünknek
A politikus szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.


A fideszes Pócs János, Jászberény országgyűlési képviselője az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szolnoki kalandparkban kisfiút felrúgó karateedző tette „védhetetlen”, de szerinte „egy gyenge pillanat” volt csupán, ami bárkivel megeshet.

Pócs szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.

Pócs az ATV videójában 1:43-tól hallható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A felrúgott kisfiú édesanyja reagált a bántalmazó karateedző állításaira
Szeretné, ha A. Tibor valóban személyesen kérne bocsánatot kisfiától, ugyanakkor ezután már nem szeretné ilyen ember közelébe engedni a gyerekét, akiben mély nyomott hagyott az eset – inkább pszichológus segítségét kérik.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. július 20.Tóthné Nagy Judit, a szolnoki kalandparkban bántalmazott kisfiú édesanyja az RTL Híradónak reagált a gyerekét felrúgó karateedző szombati nyilatkozatára.

Mint arról korábban írtunk, az edző az ATV-nek nyilatkozott az esetről, és azt mondta, hogy mindenkitől szeretne bocsánatot kérni.

Az anya szeretné, ha A. Tibor személyesen kérne bocsánatot a kisfiútól, ahogy arra az edző ígéretet is tett.

„Engedni fogom, mert szeretném, hogy Rolinak mondja meg, hogy ő semmi rosszat nem csinált, és ezt nem érdemelte”

– mondta az édesanya.

Itt az interjú az édesanyával.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Nem kapott elég szavazatot, ezért a leváltott fideszes polgármester szerint Lázár János nem ad majd pénzt a régóta várt útfelújításra
Kreisz László 18 év után távozik Taksony polgármesteri székéből, a település havilapjában pedig elmondta, szerinte ez milyen következményekkel jár majd.


A fideszes Kreisz László 18 évig volt Taksony polgármestere, de a független Zsolnai Pál 66 százalékos szavazati arányban megnyerte az idei választást. A leköszönő Kreisz szerint az 510-es főút régóta húzódó felújítása meghiúsul, mert nem kormánypárti polgármestert választott a település - írja a Telex.

Kreisz a Taksonyi hírharang című havilapban gratulált az új polgármesternek, egyúttal pedig sajnálkozott, amiért nem volt elég szavazó, aki rá és „a 18 esztendeje megkezdett lokálpatrióta alkotó szolgálatára” voksolt volna. Utalt rá, hogy szerinte ennek negatív következményei lesznek az 510-es főút felújítására nézve:

„Lázár János építési és közlekedési miniszter [korábbi] látogatása során világossá tette, hogy csak akkor tudja támogatni Taksonyt ebben a beruházásban, ha a falu egésze is fontosnak tartja azt.

Taksony lakossága azonban úgy döntött, hogy nem kívánja ezt a beruházást olyan áron, hogy cserébe kormánypárti polgármestert kelljen választania.

(...) A választás eredménye a főútberuházás célegyenesében arra enged következtetni, hogy a választópolgárok a »fürdővízzel együtt mindent kiöntöttek«” - fogalmazott a leköszönő polgármester a település havilapjában.

Hozzátette, az elmúlt években komoly kihívást jelentett az 510-es út taksonyi szakaszának rekonstrukciója, amely „a mai áron számolva csaknem 3 milliárd forintos beruházás”, és Kreisz szerint erre nem lesz pénze egyedül a helyi önkormányzatnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk