HÍREK

Rájár a brüsszeli rúd Orbánékra: túlzottdeficit-eljárást javasol a magyar kormánnyal szemben az Európai Bizottság

A frissen publikált 2024-es európai szemeszterre vonatkozó tavaszi csomagban írják. Az eljárás elindítása egyelőre nem jár semmilyen büntetéssel.


Az Európai Unió új javaslati csomagja az EU hosszú távú versenyképességének, jólétének és globális vezető szerepének fokozását tűzte ki célul, és ennek érdekében szigorú államháztartási rendszereket követel a tagállamoktól.

A Portfolio beszámolója szerint

az Európai Bizottság szerint Magyarország esetében mind az államadósság, mind a deficit túl magas, ezért az Európai Tanács dönthet az eljárások elindításáról.

A frissen kiadott jelentés csak az első lépés a túlzott hiány esetén követendő eljárás megindítása felé. A nemzeti értékelések és a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság véleményének figyelembevételével az Európai Bizottság javasolja a 27 tagállam vezetőit tömörítő Tanácsnak, hogy 2024 júliusában nyissa meg az eljárásokat azokkal az országokkal szemben, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

Az Európai Bizottság tavaszi csomagja felszólítja a tagállamokat, hogy mozdítsák elő a versenyképességet és növeljék a termelékenységet.

A kormányokat felkérik, hogy biztosítsanak támogató üzleti környezetet, javítsák az oktatási rendszerek hatékonyságát, könnyítsék meg a finanszírozáshoz való hozzáférést a piaci szereplők számára, építsenek ki integrált kutatási és innovációs ökoszisztémákat, valamint gyorsítsák fel a zöld és digitális átállást. Mindezek mellett a nemzeti költségvetések rendbetételét is sürgetik.

Az EU közös gazdasági szabályainak részeként egyetlen tagnak sem lehet nagyobb a hiánya három százaléknál a GDP-hez képest, és az adósságuk sem lehet nagyobb, mint a GDP 60 százaléka

– írja a Telex.

A szabályokat azért hozták létre, hogy elkerüljék a 2008-as gazdasági válság során tapasztalt helyzeteket, amikor több ország magas hiánya és sok adóssága majdnem magával rántotta a többieket is.

Az Eurostat adatai szerint

Magyarország államadóssága tavaly 73,5 százalék volt, ami megfelelne az előírásoknak, viszont a deficit 6,7 százalékra rúgott, ami messze meghaladja a három százalékos határt.

Az eredeti 2023-as célt sem sikerült tartani, és az idei évre kitűzött 2,9 százalékos terv is már 4,5 százalékra módosult, amit áprilisra lényegében elértünk.

A Pénzügyminisztérium jövőre is három százalék feletti, 3,7 százalékos hiánnyal számol, és csak 2026-ra tervezi azt 2,9 százalékra leszorítani.

Az eljárás elindítása elsőre nem jár semmilyen büntetéssel, de a tagállami pénzügyminiszterek pénteken ülnek össze az EU Tanácsában, ahol a tavaszi gazdasági csomag is téma lesz. Szeptemberben az uniós tagoknak – már a soros magyar tanácsi elnökség alatt – négyéves nemzeti tervet kell bemutatniuk a kiadási céljaikról, befektetésekről és reformokról.

Ha nem tudják tartani a kitűzött pályát, a GDP évi 0,05 százalékára bírságolhatják őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter megmutatta azt, aki nélkül az élete megállna
A politikus közös fotón szerepelt az asszisztensével. Nélküle megállna az élet.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. július 20.A Tisza Párt alelnöke már hónapok óta a figyelem középpontjába került, a tavaszi országjárása után a június 9-i Európa Parlamenti és az önkormányzati választásokon is szép eredményeket ért el.

Most azonban megmutatta, hogy kinek a segítségével jutott el oda, ahol tart.

Magyar Péter egy közös fotóval szerepelt az asszisztensével.

"Ili, aki nélkül megállna az élet. A legjobb asszisztens a világon"

- írta a posztjához a politikus.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Honvédségi luxusgép vihette haza a Horvátországban nyaraló Orbán Viktort
A hírt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette közzé a közösségi médiában.


Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pénteken közölte a nyilvánossággal, hogy július 18-án – amikor Orbán Viktor dél-horvátországi nyaralásáról Angliába, Woodstockba utazott – a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű luxusgépe, egy Dassault Falcon 7X, hajnalban felszállt Ferihegyről és rövid idő múlva a spliti repülőtéren landolt. A képviselő légiforgalmi radarfelvételt is bemutatott ennek igazolására.

A Magyar Hang szombati cikke szerint Hadházy állításait megerősíti a flightaware légiforgalmi portál archívuma is. Ebből kiderül, hogy

a luxusgép nem sokkal később, még reggel 6 előtt továbbrepült az Egyesült Királyságba, és a Brize Norton repülőtéren szállt le, amely mindössze 23 percnyi autóútra van Woodstocktól.
Itt a magyar miniszterelnök aznap részt vett az EPC-csúcstalálkozón, amiről a magyar kormányfő Facebook-oldalán is beszámolt.

A horvátországi kitérő 55 perccel és 500 kilométerrel hosszabb utat jelentett, mintha a Falcon egyenesen Budapestről repült volna Angliába. Az aircraftcostcalculator.com adatai szerint a honvédségi luxusgép egy üzemórája 9470 dollárba, azaz 3,4 millió forintba kerül. Hardy Mihály repülési szakértő a lapnak nyilatkozva reálisnak nevezte ezt a becslést, és hozzátette, ha bérelnék a gépet, még drágább lenne. Az ár tartalmazza a karbantartás, a személyzet és az üzemanyag költségeit is – mondta Hardy.

Hardy szerint

szemfényvesztés honvédséginek nevezni a gépet, hiszen világszerte üzleti vagy magángépként használják ezt a típust, így nem meglepő, hogy Magyarországon főként kormánytagok utaznak vele.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nem válaszolt a lap kérdésére, hogy esetleg valaki más utazott-e a kormányzati Falconon, illetve ha mégis Orbán Viktor volt az utas, vajon kifizette-e a pluszköltséget.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter elárulta, ki lett rajta kívül a Tisza Párt másik alelnöke
Kiderült az igazság. Ő lesz a párt másik alelnöke. A Tildát alakító színésznő élettársa.


Radnai Márk. Vele fotózkodott egy hajón, a parlamenttel szemben Budapesten.

Radnai Márkról itt lehet bővebben olvasni.

Az életrajzából kiderül, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt, ahol 2012-ben végzett Máté Gábor osztályában színművész szakon.

2016-ban megfenyegette Koltai Tamás kritikust, ami akkor nagy sajtóvisszhangot kapott. 2018-ban a Korhatáros szerelem második évadát rendezte, majd a Drága örökösök főrendezője lett, amit naponta több mint egymillió ember nézett a televízióban.

A Barátok közt sorozat Tildáját alakító Erdélyi Tímea élettársa.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Pócs János a kisfiút felrúgó karateedzőről: Volt egy gyenge pillanata, mint bármelyikünknek
A politikus szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.


A fideszes Pócs János, Jászberény országgyűlési képviselője az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szolnoki kalandparkban kisfiút felrúgó karateedző tette „védhetetlen”, de szerinte „egy gyenge pillanat” volt csupán, ami bárkivel megeshet.

Pócs szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.

Pócs az ATV videójában 1:43-tól hallható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk