HÍREK

Putyin stratégiája: Magyarország is érintett lehet a háború eszkalálódásában egy brit tábornok szerint

Sir Richard Shirreff levezette, hogyan juthat el addig Európa rövid idő alatt, hogy a NATO és Oroszország között hadiállapot legyen.


„Vlagyimir Putyin idén nyáron komoly áttöréseket fog elérni Ukrajnában, és ez csak az első lépése lesz ahhoz, hogy Európát egy véres harmadik világháborúba taszítsa” – írja a The Sun Sir Richard Shirreff tábornok szavai alapján.

A volt hadseregparancsnok szerint a háború gyorsan eszkalálódhat, és ebben Magyarország is szerepet kaphat. Shirreff szerint a Donbásznál már júniusban megtörténhet az orosz áttörés, amivel Putyin számára megnyílhat az út Ukrajna belső területei felé. Az ukrán hadsereg a fegyver-, lőszer- és emberhiány miatt felmorzsolódhat a visszavonulás során.

„Ez győzelmet jelentene Oroszország számára, azonban az esetleges tűzszünet nem állítaná meg az orosz előrenyomulást” – véli a brit tábornok. Shirreff szerint egy tűzszünet legfeljebb 12 hónap haladékot jelentene, mielőtt Putyin megindulna Moldova és Grúzia felé. Grúziában már most dolgozik, ahol a „külföldi befolyásról” szóló törvény jelezheti, hogy az ország eltávolodik a nyugattól és visszatér Oroszország felé.

A következő lépés az lenne, hogy Putyin válságot robbant ki a három balti államban – Észtországban, Lettországban és Litvániában – kiber- és terrortámadásokkal, valamint szélsőjobboldali ügynökei révén. A Baltikumban növekvő feszültségek közepette az Ukrajnával határos NATO-államok mozgósítani kezdenek, azonban az orosz hadsereg előnyben van a lassabban mozgósítható európai védelmi erőkkel szemben.

A NATO leggyengébb pontja a Suwalki-folyosó, egy keskeny, Oroszország által ellenőrzött földsáv, ami Kalinyingrádot köti össze az orosz területekkel. Putyin ezen keresztül indíthat támadást Litvánia ellen, amelyben Fehéroroszország is segítségére lehet.

„A katonai szövetség délkeleti tagállamai, Magyarország, Szlovákia és Ausztria, a balti káoszt látva, alkut köthetnek Putyinnal, mert úgy gondolják, hogy a Nyugat nem képes megvédeni őket” – véli Shirreff. Ez hatalmas stratégiai nyereség lenne Oroszország számára.

Ukrajna repüléstilalmi övezetet követelhet az orosz offenzívával szemben, ami a NATO közvetlen beavatkozását eredményezheti. Abban a pillanatban, hogy a nyugati légvédelmi erők lelövik az első orosz vadászgépet Ukrajna felett, hadiállapot áll be a NATO és Oroszország között, ami kikényszerítené a szárazföldi csapatok bevetését.

A brit tábornok szerint Franciaország küldhetné elsőként katonáit a frontra, amiről Macron elnök már említést is tett. Putyin erre taktikai atomfegyverekkel válaszolhatna, ami megállíthatatlanul vezetne nukleáris háborúhoz. „Oroszország mindig készen áll atomfegyverekkel csapást mérni a Nyugatra” – mondta Putyin a május 9-i, győzelem napi parádén.

Shirreff szerint ennek a fenyegető eszkalációnak az elkerülésére a Nyugatnak azonnal meg kell kezdenie a felkészülést. „A tökéletes világ Putyin számára az, ha a Nyugat úgy dönt, hogy nem tesz túl sokat, és most éppen ez történik” – figyelmeztetett Richard Shirreff, hozzátéve, hogy Európának is át kellene állnia a hadigazdálkodásra, különösen, ha Donald Trump győzelme esetén Amerika kivonulna a NATO-ból.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Kovács Péter
64 éves volt az olimpiai bronzérmes tornász. A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.A Magyar Torna Szövetség jelentette be, hogy életének 64. évében elhunyt Kovács Péter olimpiai bronzérmes tornász.

A szövetség megemlékezése szerint a sportoló a nyújtógyakorlatok mozgásanyagának egyik forradalmasítója volt.

A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.

Kovács Péter az 1980-as a moszkvai olimpián szerzett bronzérmet csapatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Elindult a 29. Pride
A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 22.Június 22-én, szombaton 29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride felvonulást.

A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.

Az idei Pride házigazdája Karafiáth Orsolya, író, költő.

Fotóink a menetről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A rendőrségnek kellett lecsillapítani a Liszt Ferenc repülőtéren dühöngő tömeget, akik majdnem egy napot vártak arra, hogy felszálljon a gépük
Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor indult volna el a Sun Express Antalyába tartó járata, ám erre végül csak 19 órával később, szombat reggel került sor.


A dühöngő tömeg miatt a rendőrség is kivonult a Liszt Ferenc repülőtérre, miután péntek délelőtt a Sun Express Antalyába tartó járata technikai okok miatt nem indult el, és az utasok szerint hosszú órákon át étlen, szomjan váratták őket a tranzitzónában – írja az utazomajom.hu.

Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor kellett volna felszállnia a Sun Express Antalyába tartó járatának, de erre nem került sor, majd az indulás időpontját folyamatosan eltolták műszaki hibára hivatkozva.

Először 12:00-ra módosították az indulást, aztán 16:00-ra, 17 óra körül pedig azt közölték az utasokkal, hogy semmi biztosat nem tudnak mondani.

Órák óta tartó várakozás után az utasok 19:30-kor kaptak egy vouchert, és kiengedték őket a food courtba étkezni. Végül az Antalyába tartó járat szombat reggel 6 órakor, 19 órás késés után szállt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megdőlt az országos melegrekord szombaton
Az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

Azt írták: szombaton a Dél-Alföldön több helyen emelkedett 35 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek, ugyanannyit, mint pénteken ugyanezen az állomáson.

Ezzel pénteken nem, de szombaton az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk