HÍREK
A Rovatból

PSZ: egy negyedik hullámot is elindíthat az iskolák túl korai nyitása

A második oltáshoz kötnék az iskolák újranyitását a pedagógus szakszervezetek, attól tartanak ugyanis, hogy az első dózis még nem jelent kellő védettséget.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. április 04.


Link másolása

Az oktatást akkor lehet újra biztonságosan megnyitni, ha a tanárok oltás utáni védettsége teljesen kialakult – hangsúlyozta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás hozzátette, hogy az oktatásban dolgozók 75 százaléka jelentkezett a koronavírus elleni oltásra.

Az öt pedagógus szakszervezet – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és Keresztény Pedagógusok Szakszervezete, valamint a vegyipari szakszervezet (mint a szakképzésben dolgozókat is képviselő szakszervezet) a második oltáshoz kötné az iskolák újranyitását, így megteremtve a biztonságos munkakörülményeket.

Attól tartanak ugyanis, hogy az első oltás még nem jelent kellő védettséget, a fertőzöttség pedig megugorhat, és akár egy negyedik hullám elindítója is lehet a folyamat.

A PSZ alelnöke elmondta, bár arról nincsenek pontos információik, hogy a kormányzat mikor kíván sort keríteni a pedagógusok második oltási körére, számításaik szerint május első hete lehet az az időpont, amikor vissza lehetne térni az osztálytermekbe, és akkor az érettségi vizsgákat is nyugodtabb körülmények között lehetne megtartani.

Az alelnök megjegyezte,

virológus szakemberek és orvosok tanácsai alapján a visszatérést abban az esetben tartják támogatandónak, ha napi 100 fő alá csökken a járvány miatti elhalálozások száma.

Totyik Tamás elismerte, hogy az oktatás jelenlegi formája, illetve az, hogy a szülőknek az esetleges home office mellett a gyerekek felügyeletét is meg kell oldaniuk, komoly kihívást jelent. Kérdés, hogy az egészségügyi kockázatok vagy a munkavégzés körülményei rónak-e nagyobb terheket a családokra – tette hozzá a szakember.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor, Lévai Anikó és népviseletbe öltözött gyerekek várták a kínai elnököt a repülőtéren – fotók
Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen, ahol ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták.

Link másolása

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket,

majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

via MTI


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Nincs joguk kérdezni! – Vidnyánszky Attila kiakadt, amikor az RTL arról akarta faggatni, miért nem hívta fel Kulka Jánost, amikor a Nemzet Színészévé választották
Maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal van, vagy este - mondta a Nemzeti Színház igazgatója. Szerinte az RTL pusztítja a magyar emberek lelkét.

Link másolása

Eléggé kiakadt Vidnyánszky Attila, amikor az RTL arról akarta kérdezni, hogy miért nem hívta fel Kulka Jánost múlt pénteken, amikor a Nemzet Színészének választották. A Nemzeti Színház igazgatója azt mondta a csatorna riporterének, hogy az RTL-nek nincs joga kérdezni.

Kulka korábban azt mondta a Híradónak, hogy Molnár Piroska hívta fel, így értesült a kitüntetésről. Csakhogy az elmúlt 24 év során kialakult szokásjog szerint a Nemzet Színésze cím új birtokosát a Nemzeti Színház mindenkori vezérigazgatója értesíti. Azt, hogy Kulka János esetében ezt nem Vidnyánszky Attila tette meg, többen is értetlenül fogadták.

Erről szerette volna személyesen megkérdezni az RTL riportere a Nemzeti igazgatóját.

„Ennek a csatornának joga nincsen kérdezni! Olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, maga személyesen is, ön is”

- mutatott az operatőr felé az igazgató. A riporter ennek ellenére is próbálta faggatni Vidnyánszky, de a rendező rövidre zárta az RTL érdeklődését: „Maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal van, vagy este.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Azért rúgtak ki egy minisztériumi dolgozót, mert megosztott egy ársapkás mémet Nagy Mártonról
A bíróság végül 5 millió forint kártérítést és annak kamatait ítélte meg a tavaly kirúgott dolgozónak.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 09.


Link másolása

Több mint 20 év szolgálati jogviszony után azonnali hatállyal mentették fel a Gazdaságfejlesztési (ma: Nemzetgazdasági) Minisztérium egyik dolgozóját, aki megosztott Nagy Mártonról egy ársapkás mémet a Facebookon, derül ki a TASZ közleményéből. A kirúgott dolgozó perre vitte az ügyet, és nyert.

A TASZ által képviselt dolgozóról kimondták, hogy a felmentése nem felelt meg a jogszabályoknak, majd közel 5 millió forint kártérítést és annak kamatait is megítéltek neki.

A dolgozóval korábban elégedett volt a munkáltatója, az utolsó teljesítményértékelésen a közvetlen felettese kivételes minősítésre javasolta, ami a közszolgálatban a legmagasabb minősítési fokozat.

Később mégis azt közölték vele szóban, hogy azért szüntetik meg a jogviszonyát, mert öt héttel korábban megosztott egy mémet a Facebookon.

A kifogásolt mém eredetileg az Ormánykommunikáció nevű szatirikus mémoldalon jelent meg. Nagy Mártont ábrázolta sapkában, ezzel utalva a köznyelvben csak ársapkaként elhíresült intézkedésekre, amelyek alapján bizonyos termékeket csak hatóságilag maximalizált áron lehetett eladni.

Erről a mémről van szó:

A TASZ szerint ügyfelük a mémet azért osztotta meg, mert az ársapka fordítást szórakoztatónak találta, de ezt a bejegyzését csak bizonyos ismerősei számára tette láthatóvá (az “ismerősök, kivéve…” beállítást használta a Facebookon). A minisztérium később azt állította, hogy a kormánytisztviselő Facebook oldalát nem ellenőrizte, hanem a hivatali szervezetrendszeren keresztül szerzett tudomást a posztról (jelentsen ez bármit is), de ezt nem bizonyította.

A TASZ az ügyet először a Közszolgálati Döntőbizottság elé vitte, mely a panaszt arra hivatkozva utasította el, hogy a mém „alkalmas volt a kormányzati igazgatási szerv jó hírneve, illetve a jó közigazgatásba vetett bizalom súlyos rombolására”. A Döntőbizottság határozatát a Fővárosi Törvényszéken támadták meg. A bíróság pedig megállapította, hogy a minisztériumi dolgozó felmentése nem volt jogszerű.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A kínai elnök látogatása miatt nem kapnak meleg ebédet a budavári iskolások
A forgalomkorlátozás miatt nem tud eljutni az iskoláig az ebédes autó, ezért szendvicses csomagot kapnak a gyerekek nápolyival vagy gyümölccsel.

Link másolása

Nem kapnak meleg ebédet csütörtökön a Budavári Általános Iskola diákjai, tudta meg a Telex egyik olvasójától. Reggel 9-től ugyanis lezárják az I. kerületi Tárnok utcát Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása miatt, ezért az ebédes autó sem tud behajtani az intézményhez.

A lap olvasójának küldött tájékoztatás szerint így a gyerekek hideg ebédcsomagot kapnak, amiben

A lap olvasójának küldött tájékoztatás szerint így a gyerekek hideg ebédcsomagot kapnak, amiben „1 darab panírozott húsos szendvics zöldséggel, 1 darab száraz szalámis szendvics zöldséggel, 1 darab ásványvíz vagy dobozos 100 százalékos gyümölcslé és 1 darab nápolyi, esetleg gyümölcs” lesz.

Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen. A kínai elnök péntekig lesz Budapesten, addig több helyen is lesznek majd forgalomkorlátozások.


Link másolása
KÖVESS MINKET: