hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Politico: Magyarországot nem hívják meg Joe Biden demokrácia-csúcstalálkozójára

A Politico arról ír, a meghívottak listáján Magyarország és Törökország sem szerepel. A lap szerint ennek oka, hogy messzire sodródtak a demokratikus értékektől, illetve az Egyesült Államoknak stratégiai érdeke sem fűződik hozzá.

Link másolása

hirdetés

A Politico úgy tudja, elkezdte kiküldeni a Fehér Ház a meghívókat Joe Biden amerikai elnök Csúcstalálkozó a demokráciáért nevű online rendezvényére, Magyarország és Törökország azonban nincs rajta a listán. A lap szerint ennek oka, hogy messzire sodródtak a demokratikus értékektől.

A meghívottainak kiválasztásánál az Egyesült Államok stratégiai megfontolásai is szerepet játszhattak, ezért fordulhatott elő, hogy meghívták Indiát, hiába merültek fel demokratikus aggályok velük szemben. Biden viszont szövetségesnek tartja őket a Kína elleni küzdelemben.

Lengyelországot és a Fülöp-szigeteket is hasonló megfontolásból hívhatják meg. A december 9-10-én tartandó csúcson valószínűleg csak rövidebb felszólalásokra lesz lehetőség, jövőre azonban egy élő csúcstalálkozót is terveznek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Azért csökkent nagyot a lélegeztetőgépen lévők száma hétfőre, mert a kórházaknak máshogy kell jelenteniük az adatokat

Pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hétfő reggeli adatok szerint viszont 538-an. Mindeközben a kórházban ápolt betegek száma nőtt.

Link másolása

hirdetés

A hétfőn közölt friss adatok szerint a hétvégén nagyot csökkent a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma. Pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hétfő reggeli adatok szerint viszont 538-an. Ez több mint 22 százalékos csökkenést jelent, holott kórházban kezeltek száma például péntek óta 6913-ról 7438-ra nőtt.

A 444.hu-nak egy orvos írt arról, hogy valószínűleg ez azért lehet, mert központilag változtattak a kórházi adatszolgáltatáson.

"Már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek. Már nem lehet lélegeztetettnek jelenteni azokat a betegeket, akik nem-invazívan (pl. arcmaszkon vagy egyéb módon, de géppel) kell segíteni a légzését. Kevésbé írja le a magyarországi COVID ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki”

- idézi a lap az orvost.

A 444.hu megkereste a Koronavírus Sajtóközpont is, ahonnan megerősítették, hogy

hirdetés
a kórházaktól külön kérnek adatokat az invazívan és a nem-invazívan lélegeztetettekről, viszont a hétfői adatközlésben csak az előbbi szerepel.

A lap ezután megkérdezte azt is, hogy mennyi volt az invazív és nem invazív lélegeztettek száma, de erre már nem kaptak választ.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A téli szünet után pánikhelyzet alakulhat ki az iskolákban a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint

Horváth Péter szerint a kötelező oltás miatt „januártól összességében a munkavállalók tíz-húsz százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást”.

Link másolása

hirdetés

Újabb felmérés készült az iskolák átoltottságára vonatkozóan – tudta meg az Index a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnökétől. A felmérésben, melynek célja az volt, hogy kiderítsék, januártól hány pedagógust és más iskolai dolgozót kell majd pótolni a kötelező oltás miatt, a hazai intézmények körülbelül negyede vett részt.

Összesen 1522 intézmény jelzett vissza, ezek egyharmada óvoda, egyharmada általános iskola, a fennmaradó részt pedig a középiskolák, a szakszolgálatok, a kollégiumok és a művészeti iskolák teszik ki - írja a lap.

A felmérésben résztvevő iskolákban és óvodákban összesen 5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva, közülük 3338-an nem is tervezik felvenni a vakcinát.

Az intézményekben továbbá 3289 egyéb munkavállaló van, aki ugyancsak nem vette fel az oltást, közülük 2081-en nem is tervezik beadatni.

Azokat az iskolai dolgozókat, akik nem oltatják be magukat, fizetés nélküli szabadságra küldik.

"Míg egyes intézményekben százszázalékos az átoltottság, máshol a dolgozók harminc-negyven százaléka nem vette fel az oltást. Ha az oltatlanok hatvan százaléka esetleg meg is gondolja magát, januártól összességében a munkavállalók tíz-húsz százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást. Emiatt a téli szünet után pánikhelyzet alakulhat ki, erre kellene valamiképp megoldást találni"

- fogalmazott az NPK elnöke, Horváth Péter, aki azt is hozzátette, éppen ezért az államtitkársággal is megosztják a felmérés eredményeit.

hirdetés

Horváth Péter azt is megjegyezte, iskolánként eltérők az adottságok, ugyanis ha például valahol a tíz angoltanár közül kiesik egy, akkor csoport-összevonással viszonylag könnyen orvosolni lehet a helyzetet. Viszont abban az esetben, ha egy vagy akár több alsós pedagógus távozik, a gyerekek állandó osztályfőnök nélkül maradhatnak, ami szerinte ebben az életkorban komoly törést jelenthet.

"Nem okozna nehézséget az intézkedés, ha egyébként hazánkban rengeteg, ugrásra kész pedagógus lenne, aki csak azt várja, hogy valahol lehetőséget kapjon. A helyzet viszont az, hogy nincsenek az utcán szabad pedagógusok.

Más adottságok mellett teljesen helyénvaló lenne az átoltottság növelése, hiszen mindenki azt szeretné, hogy maradjon a jelenléti oktatás, és ahhoz elengedhetetlen a védettség. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a járvány mellett van még valami, ami veszélyt jelent a gyerekek jövőjére nézve, ez pedig nem más, mint hogy elfogynak a pedagógusok, és nem lesz, aki tanítsa őket" - mondta Horváth Péter.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Egy új módszerrel meg lehet becsülni, ki halhat bele a koronavírusba

A Montréali Egyetem kutatói fejlesztettek ki egy olyan módszert, amellyel viszonylag biztosan megmondható, melyik koronavírusos betegnek van nagyobb esélye a halálozásra.

Link másolása

hirdetés

A Montréali Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan módszert, amelynek segítségével viszonylag biztosan megmondható, melyik COVID-betegnek van nagyobb esélye az elhalálozásra – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben, szúrta ki a 24.hu.

A Dr. Daniel Kaufmann professzor és csapata által kidolgozott módszerrel

a SARS-CoV-2 genetikai örökítőanyaga, a vírus-RNS, vérben található mennyisége alapján meg lehet becsülni, kinek van nagyobb esélye a halálozásra.

A kutatók 279 korházi ápolásra szorult koronavírusos betegtől gyűjtött vérmintán dolgoztak. A betegek között volt olyan, akinek enyhébb, míg másoknak kritikus volt az állapota. A mintákat 11 nappal a tünetek megjelenése után vették le, a betegeket pedig legalább 60 napig monitorozták ezt követően.

Kaufmann és csapata a minták felhasználásával mérte meg a gyulladást okozó fehérjék mennyiségét a vérben, és keresték azokat, amelyek kiemelkedtek a többi közül. De a kutatók emellett a szervezetben a vírus RNS mennyiségét, valamint a vírust megcélzó antitestek szintjét is vizsgálták.

"Az általunk mért összes biomarker közül a vérben lévő vírus-RNS mennyisége függ össze közvetlenül a mortalitással, és ez adta a legjobb prediktív választ, miután modellünket a beteg korához és neméhez igazítottuk"

- fogalmazott Elsa Brunet, a tanulmány társszerzője.

hirdetés

A módszert aztán két különböző kórház mintáin is tesztelték, mindenhol sikeresen működött, így most szeretnék a gyakorlatban is hasznosítani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Túlterheltek a gyermekpszichiátriai osztályok a koronavírus megjelenése óta a háziorvos szerint

Póta György az RTL Híradónak azt mondta, egyre több szülő keresi fel, mert a járvány miatt szorongásos tünetekkel küzd a gyereke, de nem tudja hova tovább küldeni őket, annyira túlterheltek a gyermekpszichiátriai osztályok.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus megjelenése óta túlterheltek a gyermekpszichiátriai osztályok - erről beszélt az RTL Híradónak Póta György házi gyermekorvos. Azt mondja, egyre több szülő keresi fel, mert pszichés tüneteket vélnek felfedezni a gyerekeken.

"Akiket úgy gondoljuk, hogy tovább kellene küldeni, azokat ma már nem tudom hova"

- fogalmazott a háziorvos, aki szerint túlterheltek a gyermekpszichiátriai osztályok a covid megjelenése óta, és nem is várható gyors lecsengés.

"Ez nagyon sok gyereknél, fiatalnál azt kell mondanom, hogy maradandó, tehát hosszú hónapokon keresztül tartó mentálhigiénés problémához vezet. Rengeteg a depressziós, az elbizonytalanodó, akik a tinédzserekkel foglalkoznak, azt mondják, hogy megnőtt az élvezetei szerekhez való fordulás. A kicsiknél pedig egy teljes frusztráció és bizonytalanság lesz, csak azt látják, hogy mindenki fél"

- mondja Póta György.

A Vadaskert Gyermekpszichiátriai kórházba például kétszer annyian mennek, mint tavaly.

Szolnoki Nikolett gyermekpszichiáter szerint mindig az aktuális járványhullám után indul meg a roham.

hirdetés
"Van egy kis fáziskésés, tehát amikor a járványhelyzet enyhül, nálunk akkor történik a sok jelentkezés. Amikor járvány van, akkor tényleg csak a legszükségesebb, akut esetekben jelentkeznek"

- fogalmazott a gyermekpszichiáter.

Szolnoki Nikolett szerint a zárkózottabb, szorongóbb gyerekek egy része kifejezetten élvezte a biztonságos otthoni létet, nekik a nyitás okoz szorongást.

A szakember szerint, ha a gyerek viselkedésében, az étvágyában vagy az alvási szokásaiban változást észlel a szülő, az már intő jel lehet.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: