News here
hirdetés

HÍREK

Pitbull támadt egy gyerekekkel sétáló anyára Csepelen, a rendőrök négyszer is meglőtték az állatot

A kutyatámadásban egy 12 éves kislány súlyos sérüléseket szenvedett.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. május 21.


Link másolása

hirdetés

Kutya támadt egy nőre és két gyerekre csütörtökön Csepelen, a rendőrök lövésekkel fékezték meg az állatot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte: kora délután egy nő azzal hívta a mentőket, hogy a XXI. kerületi Almafa utcában őt, 16 éves lányát és 12 éves ismerősüket megtámadta és megharapta egy kutya. A mentők értesítették a rendőrséget.

A pitbull a rendőrökre is rátámadt, ekkor az egyik körzeti megbízott négy célzott lövést adott le az állatra.

A pitbullt lövés érte, de elszaladt és jelenleg is keresik.

A kutyatámadásban a 12 éves kislány súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba vitték, míg a 32 éves nő és 16 éves lánya könnyebben sérült meg.

hirdetés

A kerületi rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett gyanúja miatt indított eljárást a kutya gazdája ellen.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Mentőövet dobhat sok katásnak egy kedd este megjelent rendelet
Csökkentették az ekho mértékét, így kedvezőbben lehet foglalkoztatni a katából kieső vállalkozókat. De nem mindenkit.

Link másolása

hirdetés

Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho mértéke - írja a HVG egy a Magyar Közlönyben kedd este megjelent rendelet alapján.

Eszerint

szeptember elsejétől nem kell megfizetni a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, a kifizetői ekhót, vagyis csak a munkaadókat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad.

A lap szerint a döntés a katából kiesetteket segítheti, mert kedvezőbbé válik az eddig vállalkozóként megbízottak foglalkoztatása. Azonban azt is megjegyzik, hogy

az ekhot alapvetően a könyv- és lapkiadásban, illetve előadóművészetekben jellemző tevékenységek számára találták ki.

Beletartozhat a fodrászat vagy a cipészet is, de csak abban az esetben, ha az köthető valamilyen produkcióhoz, ha csak egyszerű szolgáltatást végeznek az utcáról betérők számára, akkor nem.

Újságírók, szellemi szabadfoglalkozásúak, grafikusok, fotósok, fordítók számára azonban segítséget jelenthet a mostani változás. Ezen kívül azok is alkalmazhatják az ekhót, akik valamiféle sporttevékenységből szereznek bevételt, például edzőként, sportolóként vagy sportszervezőként.

hirdetés
Egy másik rendelet a katából áttérők adminisztrációs terheit enyhíti:

a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, azonban az általános szabályoktól eltérően mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól. Ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

Kedden jelent meg az a rendelet is, ami lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban fizessék.

A cikk szerint az újítás azoknak a cégeknek hozható elsősorban könnyebbséget, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
18 euróért rendelhető apostoli áldással dicsekedett Semjén Zsolt a Facebookon
Kedves meglepetés - írta a vatikáni honlapról rendelhető dokumentum mellé a miniszterelnök-helyettes.

Link másolása

hirdetés

Apostoli áldást kapott Ferenc pápától Semjén Zsolt a hatvanadik születésnapjára. A politikus erről maga számolt be a Facebook-oldalán, a bejegyzésében pedig megosztott egy képet is a dokumentumról, amelyet

július 22-én állították ki Vatikánvárosban, és Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros írta alá.

„Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását hatvanadik születésnapja alkalmából Semjén Zsolt életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét” - állt az iraton, melyhez

Semjén Zsolt csak annyit fűzött hozzá, hogy „kedves meglepetés”.

A Magyar Hang azonban később arról írt, hogy bár a bejegyzésben Semjén Zsolt nem állította, hogy személyesen Ferenc pápától kapta az üdvözlőlapot, de a posztját könnyen lehetett így is értelmezni.

Az áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért,

plusz postaköltség. Egyházi események mellett olyan világi alkalmakra is vannak itt áldásminták, mint házasság, születésnap, vagy házassági évforduló.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Erre van szükség a MOL szerint ahhoz, hogy mindenkinek jusson üzemanyag
Pánikvásárlás helyett szolidaritást kell vállalnunk egymással - mondta a cég ügyvezető igazgatója.

Link másolása

hirdetés

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag - hangsúlyozza a Mol az keddi közleményében.

Felidézik, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a kereslet a hazai töltőállomásokon: a teljes piacon 20 százalékkal, a Mol hálózatában pedig 50 százalékkal nőtt meg a forgalom. Mindeközben a kínálati oldalon több nehezítő körülménnyel is szembesült a cég: a külföldi import visszaesett, a régió több finomítója is átmenetileg csökkentett kapacitással működik, valamint a Barátság vezetéken is néhány napja szünetel a kőolajszállítás.

Ennek ellenére, ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban - húzták alá. A Mol korábbi ajánlásának megfelelően továbbra is

azt kéri ügyfeleitől, hogy naponta legfeljebb 50 litert tankoljanak,

ezzel segítve az ország zavartalan üzemanyag-ellátását.

Több hazai töltőállomáshálózathoz hasonlóan a Mol is fenntartja a tankolási limitet, hogy a jelenlegi piaci helyzetben is biztosítani tudja az ország zavartalan energiaellátását. Korábban a hazai kutakon értékesített üzemanyag 30 százaléka importból érkezett, de az elmúlt időszakban az üzemanyag behozatal jelentősen lecsökkent, miközben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák jelentősen megnövelik a kutak forgalmát.

hirdetés

Emellett a régióban tapasztalható balesetek, Ausztriában a schwechati és Csehországban a litvinovi olajfinomító leállása, valamint a százhalombattai Dunai Finomító kötelező karbantartása is termékkiesést okoz.

Kedden az is kiderült, hogy a Barátság kőolajvezetéken keresztül leállt a szállítás Magyarország felé, mert technikai problémák merültek fel banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán.

A MOL azt írta, hogy

folyamatosan dolgoznak a szállítás újraindításán és megoldási javaslatot is letettek az asztalra,

azaz egyeztetést kezdeményezett arról, hogy átvállalja a díjkötelezettséget.

A helyzetet a gyakori pánikvásárlás is bonyolítja, amely megnövekedett logisztikai kihívást jelent: idén már 12 százalékkal nőtt a kiszállítási kapacitás az előző év hasonló időszakához képest, és jelenleg 140 tankerautó dolgozik a kutak folyamatos feltöltésén.

"A közös érdekünk, hogy mindenhol legyen elegendő üzemanyag" - mondta Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben pánikvásárlás helyett szolidaritást kell vállalnunk egymással.

"Minden egyes tankolásnál gondolnunk kell a többi fogyasztóra, akiknek reggelente útra kell kelniük, hogy el tudják végezni a napi teendőiket. Arra kérjük az ügyfeleinket, hogy maximum 50 litert tankoljanak: ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban"

- mondta Ratatics Péter. Aláhúzta, hogy a kérés vonatkozik minden olyan hatósági és piaci áras tankolásra, amely kisnyomású, vagyis a normál gépjárműveket kiszolgáló kútoszlopokon történik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megdőlt a legrövidebb nap rekordja a Földön
A bolygónk majdnem 2 ezred másodperccel gyorsabban fordult körbe a saját tengeje körül, mint más napokon.

Link másolása

hirdetés

A Föld átlagosan 86 400 másodperc alatt fordul meg a saját tengelye körül. Június 29-én azonban 1,59 ezredmásodperccel gyorsabban fejezte be szokásos 24 órás forgását a bolygónk, ezzel pedig megdöntötte a modern kori történelem legrövidebb napjának rekordját az atomóra feltalálása óta – írja a CNN.

Az előző rekordot 2020. július 19-én dokumentálták, ekkor 1,47 ezredmásodperccel volt rövidebb a nap a szokásosnál.

„Az atomóra egy szabványos mértékegység, amelyet az 1950-es évek óta használnak az idő meghatározására és a Föld forgásának mérésére” – mondta Dennis McCarthy, az amerikai haditengerészeti obszervatórium nyugalmazott időügyi igazgatója, hozzátéve, hogy voltak már sokkal rövidebb napok is a Földön.

A Paleoceanography and Paleoclimatology akadémiai folyóiratban megjelent egyik 2020-as tanulmány szerint, 70 millió évvel ezelőtt egy nap körülbelül 23,5 óráig tartott, a tudósok pedig 1820 óta dokumentálták a Föld forgásának lassulását, ami az elmúlt néhány évben felgyorsult.

A kutatóknak nincs határozott válaszuk arra, hogyan és miért gyorsul a bolygónk forgása, de a lehetséges okok között van a gleccserek izosztatikus egyensúlya és az olvadásuk okozta földmozgás is.

McCarthy szerint a sarkokon a földkéregre nehezedő gleccserek olvadása miatt kisebb nyomás nehezedik az északi és déli féltekére, ami kerekebbé alakítja a Földet, ez a forma pedig gyorsítja a bolygó mozgását. Ez egyesek szerint korrelál a Chandler-ingadozással: a tengely, amelyen bolygónk forog, nincs egy vonalban a Föld szimmetriatengelyével, amely két egyenlő félre osztja a Földet.

Ez enyhe ingadozást okoz a Föld forgásában – fogalmazott McCarthy, aki viszont úgy látja, hogy a Chandler-ingadozás nem befolyásolja a Föld forgási sebességét, mivel az a bolygó alakjának köszönhető.

Ha az alakja megváltozik, az az ingadozás frekvenciáját változtatja meg, nem a forgási frekvenciáját – mondta.

hirdetés
„Ha az ezredmásodpercek gyarapodnak, a tudósok egy szökőmásodperccel előrébb állítják az órát, hogy az idő megfeleljen a földinek"

– mondta. Az EarthSky szerint 1972 óta 27 szökőmásodperc lett hozzáadva az atomórához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: