HÍREK
A Rovatból

Péterfy-Novák Éva: „A Libri Kiadónál a jövőben nem kívánom megjelentetni a könyveimet”

Az írónő pár napja tudta meg, hogy új tulajdonos lesz. Amikor azonban erről a kiadó munkatársainál érdeklődött, ők sértésnek vették a kérdést, és azt mondták, hogy ez baromság.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává.

A bejelentésre többen is azonnal reagáltak. Köztük Péterfy-Novák Éva - többek között az Egyasszony című könyv szerzője -, a közösségi oldalán megköszönte a Libri eddigi támogató segítségét, de az új helyzetben:

„A Libri Kiadónál a jövőben nem kívánom megjelentetni a könyveimet”.

Mint írja, pár napja tudta meg, hogy a kiadónak új tulajdonosa lesz. Kérdéseire a legtöbben azt válaszolták, hogy nem tudnak a dolgoról. „Sőt a kiadó munkatársai egyenesen sértésnek vették még a kérdést is, azt mondták ez baromság, ők már csak tudnának róla. Nem tudom, hogy ők csalódtak-e. Nem tudom, hogy ők ma mennyire érzik magukat rosszul. Csak sejtéseim vannak. A sejtéseim szerint nagyon rosszul érzik magukat.

De hiába is minden, mert a kisgömböcnek minden kell.

A kommunkáció? Ahogyan azt kell, a könyvhét után hozták nyilvánosságra. Hogy azért a könyvheti bevétel még meglegyen. Nincs itt semmi látnivaló, oszt jónapot”

- tette hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Balog Zoltán kiszivárgott levele: „Kegyelmet kértem egy embernek, akinek elhittem az ártatlanságát, s ebben ma sem kételkedem”
A református püspök úgy ír önmagáról a levelében, mint akit politikai célból támadnak az egyházon belül is. Egyúttal megerősítette: továbbra is hisz K. Endre „ártatlanságában”.

Link másolása

Egy, az egyházkerülete lelkipásztorainak szánt, állítólag Balogh Zoltán által írt levél szerint a kegyelmi botrányba keveredett református püspök továbbra sem kételkedik K. Endre „ártatlanságában”, és szerinte ő magát politikai célból támadják – írja a HVG.

Ahogyan beszámoltunk róla, a Telex és a Direkt36 információi szerint Balog Zoltán volt az, aki lobbizott Novák Katalin köztársasági elnöknél a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussolni igyekvő K. Endre kegyelméért. Ezt követően Balog lemondott a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójáról, de püspökként hivatalában maradt.

A HVG birtokába jutott friss levél szerint Balog a református lelkipásztoroknak csütörtökön azt írta, végzetes hibát követett el, amikor K. Endre ügyében nem volt elég körültekintő.

„Hiszen, ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el” – írta a református püspök, aki arra már nem tért ki a levélben, hogy K. Endrét nemcsak „összefüggésbe hozták” egy pedofil bűncselekménnyel, hanem elítélték azért, mert a bicskei nevelőotthon pedofil igazgatójának áldozatait rávette arra, hogy vonják vissza a bántalmazójuk, V. János ellen tett vallomásaikat.

Balog megerősítette, hogy továbbra is hisz K. Endre ártatlanságában, és szerinte ő magát politikai célból támadják ambiciózus emberek az egyházon belül is.

„Kegyelmet kértem egy embernek, akinek elhittem ártatlanságát, s ebben ma sem kételkedem” – írta a levélben Balog. Hozzátette, szerinte azzal, hogy sokan őt támadják, „az egyházat akarják olyan módon meggyengíteni, hogy elfogyjon a bátorságunk kiállni az evangéliumi igazságok mellett. Ebben az én személyem, az általam elkövetett hiba csak eszköz.”

A hvg.hu értesülései szerint a református egyházon belül vannak, akik úgy érzik, Balogh ezzel a levelével puhítani próbálja a püspököket, hogy a legközelebbi zsinaton a korábbi lemondása ellenére is válasszák meg újra lelkészi elnöknek. Ezzel szemben sokak szerint a püspöki tisztségéről is le kellene mondania.

Balog a levélben magát mentegetve azon is sajnálkozik, hogy milyen nehéz lehet a református híveknek „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé. Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány egy olyan képről beszélt, amin Orbán Viktor, Novák Katalin és Balog Zoltán letérdelve imádkoznak
A DK elnöke szombati évértékelőjén azt mondta, Orbán Viktor „az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként” vonul be a történelembe.

Link másolása

„Aki egyszerre akarja leváltani a kormányt és az ellenzéket, az valójában a Fideszt segíti” – mondta Gyurcsány Ferenc szombati évértékelőjén. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Orbán Viktor egyenesen árulója a magyar érdekeknek.

Gyurcsány azt mondta, érthető és helyes, ha egy ország az összetett nemzetközi helyzetben lavírozni próbál a nagyhatalmak között, de a magyar kormány és Orbán nem lavírozik, nem fifikás, hanem elárulja a teljes magyar történelmet és Magyarország érdekeit.

A DK-elnök úgy látja, kétféle világkép harca folyik Magyarországon: a Fidesz keresztény Magyarországot szeretne, az ellenzék pedig polgári Magyarországot. Hozzátette, nem lehet keresztény Magyarországról beszélni, mert ha az ország mindenkié, akkor nem sajátíthatja ki egyetlen csoport hite.

Emellett szerinte a magyar kormány politikája nem nevezhető kereszténynek, mert nincs meg benne a kereszténység alázata, hiszen azt gondolják, hogy a hatalmasok mindent megtehetnek.

Gyurcsány megemlített egy, az interneten fellelhető képet, amelyen Orbán Viktor, Novák Katalin és Balog Zoltán letérdelve imádkoznak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte azért imádkozhatnak, hogy az Úr fordítsa el a tekintetét a sok bűntől, amit elkövetnek.

Az államfőválasztásra kitérve a DK vezére azt mondta, Sulyok Tamás nem lehet a Magyar Köztársaság elnöke, mert nemcsak elfogadja a jelenlegi hatalmi rendszert, de az Alkotmánybíróság elnökeként aktívan segített a fenntartásában.

Szerinte a nép azért sem akarhatja őt köztársasági elnöknek, mert a legszűkebb eliten túl mostanáig azt sem tudta senki, hogy van ilyen nevű ember.

„Tájékoztatjuk a jelöltet, hogy megválasztása esetén nem köztársasági elnökként, hanem Orbán Viktor beosztottjaként fogjuk kezelni” – mondta Gyurcsány.

A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, aki úgy akar megküzdeni a kormánnyal, hogy közben az ellenzékkel is harcol, az a Fidesz győzelmét és az ellenzék vereséget készíti elő. Szerinte aki egyszerre akarja leváltani a kormányt és az ellenzéket, az valójában a Fideszt segíti.

A kegyelmi botránnyal kapcsolatban Gyurcsány azt mondta, „Orbán pedofilhálózatának becstelensége mocskossá tette az orbáni rendszer egészét”. Hozzátette: a miniszterelnök a becstelenség első számú vezetője, ezért végleg elvesztette jogát arra, hogy az ország vezetőjének tekintsék.

„Egyszemélyi hatalommal egyszemélyi felelősség jár. Aki ura a sikernek, az felelőse a bukásnak is” – mondta Gyurcsány, aki szerint Orbán Viktor „az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként” vonul be a történelembe.

Az exminiszterelnök kitért arra is, hogy szerinte másfél évtizeddel ezelőtt sikeresen kormányoztak, de vannak, akik szerint ők is követtek el hibákat. Ugyanakkor szerinte a kegyelmi ügy nem hiba, hanem bűn, és most arról kell dönteni, hogy inkább maradjon-e a bűn, mert azok, akik a bűn ellen fellépnek, nem tökéletesek.

„Van, aki a bűnt választja, mert nem tudja elnézni az egykori hibákat? Orbánt választja a gyermekek helyett? Vannak, akiket a mi kormányzásunk ilyen-olyannak mondott hibái akadályoznak meg a bűn elkergetésében?” – tette fel a kérdést Gyurcsány.

Forrás: 24.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Sulyok Tamás a tivornyákat kihagyta, remek érettségi eredményt ért el, most pedig épp nyugdíjba készült volna – érdekességek a leendő államfőről
A Blikknek sikerült megtalálnia érettségi tablóját is és érettségi vizsgaeredményeit is. Szülővárosában nagyon sokan büszkék rá.

Link másolása

Minden bizonnyal már hétfőtől Magyarország köztársasági elnöke lesz Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság eddigi elnöke. Már csak a Parlament kétharmadának szavazata kell ehhez, ami formaságnak tűnik, tekintve, hogy a kormánypárt jelöltre a posztra.

A Blikk felkereste a harmadik magyar köztársaság hetedik elnökének szülővárosát, és megtudott egy-két érdekes információt a jogászról, aki Novák Katalin után foglalja el a Sándor-palotát.

Sulyok egy osztálytársa felidézett egy emléket, amikor a leleményes diák egy csokor virággal lepte meg a fizikatanárnőt, aminek köszönhetően aznap elmaradt a dolgozatírás.

„Persze, hogy aznap már nem volt dolgozatírás! Az elektronpályák helyett a kisfiamról kellett mesélnem nekik. De hát ha már ezt ilyen leleményesen kifundálták, járt nekik a pár nap haladék” – idézte fel az egykori tanárnő, Sávolyi Józsefné, aki több mint 50 évvel később is emlékszik az esetre.

A portál megtalálta Sulyok Tamás érettségi fotóját is, ami éppen 50 évvel ezelőtt készült el. Két mai diák megmutatta a tablót is, amin a későbbi jogász és alkotmánybíró szerepel. Érdekességképp kiderült az is, hogy a mellette látható osztálytársa a barátnője, és egyben későbbi felesége, Zsuzsa.

A leendő köztársasági elnök 1971 és 1974 között volt a Móra Ferenc Gimnázium tanulója. Kása Zsuzsa, a gimnázium jelenlegi igazgatója előkereste a Blikknek Sulyok egykori vizsgaeredményeit, amiből kiderül: a matematikán kívül mindenből dicsérettel vizsgázott.

A jelenlegi intézményvezető elárulta azt is, mentoraként tekint az iskola egykori diákjára. „Szegedre jártam hozzájuk, ő történelmet, a felesége magyart tanított nekem a magánórákon. Nekik köszönhetem, hogy felvettek az egyetemre, ami akkor nem volt egy egyszerű menet. Nagy útravalót kaptam tőlük. Épp tegnap mondtam a kollégáimnak, hogy olyan büszke vagyok Tamásra, mintha a saját családomhoz tartozna” – árulta el Kása Zsuzsa.

Az alkotmánybíró több volt évfolyamtársa megerősítette, hogy Sulyok kiváló ésszel megáldott, szorgalmas egyetemista volt, aki nagyon komolyan vette a tanulást. A sokszor hajnalig tartó tivornyákat legtöbbször kihagyta, inkább az előmenetelére koncentrált.

A lap beszámolója szerint a helyiek többsége is büszkeséget érez, amiért a város szülöttje lesz az ország első számú közjogi méltósága. Sikerült elérniük Sulyok Tamás egyik testvérét is, aki nem szeretet volna nyilatkozni, de annyit elárult, hogy nagyon boldog a megtiszteltetéstől.

Családja annak ellenére örül a jelölésnek, hogy ezzel a nyugdíj előtt álló jogász élete teljesen felborul. A Blikk információi szerint alkotmánybírói nyugdíjazása után Sulyok azt tervezte, hogy szőlőt vásárol, kertészkedéssel és borászkodással tervezett foglalkozni. Ennek ellenére azon egy percig sem gondolkozott el, hogy elfogadja-e a megtisztelő felkérést a kormánypártoktól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Föl kéne szabadulni már” – újra megszólalt a kegyelmi botrányt kirobbantó ügyvéd
A névtelenséget kérő jogász a Facebookon leírta, miért hozta nyilvánosságra a Novák Katalin lemondásához vezető kegyelmi ügyet, és miket tart a Fidesz legnagyobb bűneinek.
Fotó: archív/MTI - szmo.hu
2024. február 24.


Link másolása

A kegyelmi ügyet kirobbantó ügyvéd Vidéki prókátor néven Facebook-oldalt indított – tájékoztatta a névtelenséget kérő vidéki jogász a Telexet. Az ügyvéd szerint ma Magyarország az Európai Unió második legszegényebb és egyben a legkorruptabb országa.

A „vidéki prókátor” bevallotta, fiatalkorában belépett a Magyar Demokrata Fórumba, később pedig Orbán Viktor híve lett, és nagyon örült a Fidesz 2010-es győzelmének, habár szerinte „a baljós, sötét fellegek helyi szinten már ekkor is jól láthatók voltak”.

„2010-re ugyanis nem csak megjelentek közöttünk azok a jellemtelen és gátlástalan hiénák, akik 15-20 évvel a rendszerváltozás után, a zsákmány szagát megérezve úgy fedezték fel magukban hirtelen a keresztényt, a vallásost és a jobboldalit, mint annak idején a kommunisták a reformert meg a szociáldemokratát, hanem teljesen átvették az irányítást és a gátlástalan egyéniségüket felhasználva visszataszítóan erőszakos módon kezdtek el mindent leuralni és behálózni” – írta az ügyvéd. Hozzátette, szerinte „ezek a figurák alkotják ma is a NER ocsmány, mindent átszövő feudális vidéki struktúrájának a személyi állományát.”

A jogász szerint hatalomra kerülése után Orbán azonnal nekiállt formálissá tenni a demokráciát és leépíteni a jogállamot, végül pedig elérte, hogy az alkotmányos intézmények kizárólag a kormányt és a miniszterelnököt szolgálják. A „vidéki prókátor” azt írta, Magyarország ma az Európai Unió második legszegényebb és egyben a legkorruptabb országa, miközben kemény kritikát fogalmazott meg a lezüllesztett egészségüggyel, oktatással, a vasút helyzetével, az út- és vízhálózattal, az energiahatékonysággal és a postával szemben.

„Ennél bizony még a Kádár-rendszerben is jobb volt a közszolgáltatások színvonala. A 14 éve kétharmados többséggel kormányzó hatalom mindezt megbocsájthatatlan, bűnös közömbösséggel nézi végig” – írta a jogász, aki szerint ma Magyarországon egy gyermek sorsát szinte teljesen meghatározza az a körülmény, hogy milyen családba született, „ami nem nevezhető másnak, mint nemzeti sorstragédiának”.

„Ki kell mondani: ez így nem mehet tovább! A nemzeti gondolat, a konzervativizmus és a kereszténység nevében nem lehet büntetlenül meggyalázni a nemzetet, elvenni tőle az erkölcsét, a becsületét, a hitét és a vagyonát, a nemzeti sorskérdések iránt bűnös közömbösséget tanúsítva nem lehet büntetlenül szándékosan jobbágysorban tartani azért, hogy könnyebb legyen uralkodni fölötte” – írta a „vidéki prókátor”.

Az ügyvéd kiemelte, egyúttal példamutatónak nevezte a független sajtó munkáját és az Orbán Viktor rendszerének visszáságai ellen felszólaló influenszerek tevékenységét:

„Kövessétek őket! Olvassátok a független sajtó cikkeit, híreit, nézzétek az adásait, kövessétek a független influenszereket! Ők legyenek a Ti nyilvánosságotok, a hazug, göbbelsi szintű kormánypropagandától pedig teljes mértékben függetlenítsétek magatokat! (…) Most felgyulladt talán egy kis láng, mely reményt adhat mindannyiunknak arra, hogy egyszer még újra normális országban élhetünk. (…) A mi dolgunk, civileké pedig most az, hogy – Adyval szólva – »Tegyünk a tűzre, ébresztgessük.«”


Link másolása
KÖVESS MINKET: