News here
hirdetés

HÍREK

Perre készülnek a Pegasussal célba vett magyar újságírók a magyar állam és a kémszoftver gyártója ellen

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet és egy izraeli ügyvéd azon izraeli tisztségviselőket is elszámoltatná, akik jóváhagyták a Pegasus eladását a magyar kormánynak.

Link másolása

hirdetés

Jogi lépéseket terveznek a magyar állam és a Pegasust gyártó izraeli NSO cég ellen azok a magyar újságírók, akiket célba vettek a kémszoftverrel - írja a Guardian.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet bejelentette, hogy hat ügyfél - Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid, Németh Dániel és Panyi Szabolcs újságírók, Adrien Beauduin belga-kanadai PhD hallgató és aktivista, illetve egy névtelenséget kérő személy - ügyében indít jogi eljárást.

A lap idézi a szervezet egyik munkatársát, Remport Ádámot, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok titokban végzett műveletei az elnyomás eszközévé váljanak ahelyett, hogy az állampolgárokat védenék.

A TASZ különböző utakon fog jogi lépéseket tenni: a magyarországi titkosszolgálatokat felügyelő miniszterekhez panaszt, a biztonsági szolgálatokhoz adatszolgáltatási kérelmeket nyújtott be, de bírósági eljárást is kezdeményeznek. Céljuk az, hogy a Pegasussal célba vett személyek közvetlen bizonyítékot kapjanak a megfigyelésükről, és hogy kiderüljön, milyen adatokat gyűjtöttek össze róluk.

Szerintük ha sikerrel járnak, az azt jelentené, hogy új jogorvoslati út nyílna meg mindenki előtt, akit titokban megfigyeltek. A korábbi ítélkezési gyakorlat ugyanis azt sugallta, hogy a bíróságok általában a biztonsági szolgálatok javára döntöttek, és valószínűleg hónapokig, sőt akár évekig is elhúzódhatnak az ügyek. Az viszont más országokban is mintául szolgálhat, hogy hogyan alakul a magyarországi Pegasus-áldozatok ügye a bíróságon.

Az egyik célpont, Panyi András, a Direkt36 tényfeltáró központ oknyomozó újságírója azt mondta a Guardiannek, hogy a források védelméhez való jogának megsértése a legaggasztóbb számára a megfigyelésben. Ő sem tudja, hogy pontosan miért hallgatták le, de reméli, hogy a jogi eljárás során többet megtud erről. Legalább arról szeretne információt kapni, hogy melyik ügynökség, mikor és miért figyelte meg őt.

hirdetés
A TASZ és Eitay Mack izraeli ügyvéd keresetet nyújt be az izraeli főügyészhez is, amelyben arra kérik, hogy indítson büntetőeljárást Izraelben a kémfegyvert gyártó NSO és azon izraeli tisztségviselők ellen, akik jóváhagyták a Pegasus eladását a magyar kormánynak.

Mack szerint a tisztségviselőknek kezdettől fogva tudniuk kellett volna, hogy Magyarországon mi a helyzet, és hogy a sajtó célba vétele az Orbán-kormány egyik fő tevékenysége. Az ügyvéd többek között az izraeli lehallgatási és az adatvédelmi törvény megsértésével vádolná meg az illetékes kormánytagokat.

Az NSO korábban azt közölte, nem tudja megerősíteni vagy cáfolni, hogy egyes országok megvásárolták-e tőlük a Pegasust, de hangsúlyozták, hogy a kémszoftvert csak bűnözők és terroristák elleni használatra tervezék, nem ellenzéki politikusok, aktivisták vagy újságírók megfigyelésére. Hangsúlyozták, hogy utóbbival szemben zéró toleranciát kell alkalmazni, ők az ilyen típusú visszaélések miatt több szerződést is felmondtak.

Korábban a lengyel sajtóban az is felmerült, hogy az izraeli cég szerződést bontott Lengyelországgal és Magyarországgal is, de kiderült, hogy nem egészen erről van szó. Valójában az izraeli védelmi minisztérium szűkítette le azoknak az országoknak a körét, ahová kiberfegyvert lehet exportálni, vagyis a korábbi 102 ország helyett már csak 37 országba, Magyarország és Lengyelország pedig nincs köztük. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ez a döntés visszamenőlegesen is érvényes, azaz az NSO ténylegesen szerződést bontott-e Magyarországgal és Lengyelországgal.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Meghalt Haumann Péter
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze 81 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze - tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ismét riasztották a Gripeneket
A Magyar Honvédség vadászgépeit azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

Link másolása

hirdetés

Szombaton kora este ismét riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Gripeneket azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.

A vadászrepülők a sárkányrepülőgép azonosítása után visszatértek a kecskeméti bázisukra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Elon Musk elmagyarázta, miért örül a közelgő globális gazdasági recessziónak
Szerinte „durva ébredés következik”, mert „túl sokáig esett a pénz a bolondokra”.

Link másolása

hirdetés

Az Ukrajnában zajló háború és a koronavírus miatti – az utóbbi időben főleg Kínában zajló – lezárások miatt sok gazdasági szereplő és elemző globális recessziót jósol.

Úgy tűnik azonban, nem mindenki tart egy világszintű gazdasági visszaeséstől – Elon Musk, amikor egy Twitter-felhasználó kérdezte, hogy még mindig úgy gondolja-e, hogy recesszió következik, azt válaszolta:

„Igen, de ez valójában jó dolog. Túl sokáig esett a pénz a bolondokra. Néhány csődnek meg kell történnie”

A világ leggazdagabb embere hozzátette: „Továbbá, az összes Covid miatti otthonmaradásos dolog elhitette az emberekkel, hogy valójában nem kell keményen dolgozni. Durva ébredés következik!”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ismét akadozik az üzemanyag-ellátás több nagy benzinkúthálózatnál
Az RTL Híradó szerint több nagy benzinkúton sem lehetett dízelt tankolni szombaton, máshol benzinből is csak a piaci árú, prémium volt elérhető. De olyan töltőállomást is találtak, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Link másolása

hirdetés

Több nagy benzinkúthálózatnál ismét akadozik az üzemanyag-ellátás - számolt be róla az RTL Híradó.

A Híradó szerint

több nagy benzinkúton már szombaton sem lehetett dízelt tankolni, máshol benzinből is csak a piaci áru, prémium volt elérhető. De olyan töltőállomást is találtak, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Az érintett kutakat üzemeltető Shell az RTL Híradónak elismerte, hogy egyes töltőállomásaikon előfordulhat átmeneti készlethiány. Ennek oka szerintük az utóbbi időszakban "kiemelkedően megnövekedett üzemanyag-kereslet" és a véges kapacitások.

A Holtankoljak.hu szerint ez az árstop miatt van így.

"Nagyon megfogyatkozott azoknak a nagykereskedő cégeknek a száma, akik jelenleg üzemanyagot értékesítenek, hiszen 100 forint vagy akár annál is több literenkénti veszteséggel tudnak csak üzemanyagot eladni. Tehát teljesen érthető, hogy ezt az üzemanyagot nem Magyarországon adják el, hanem külföldön"

- mondta Bujdos Eszter a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

hirdetés

A kieső importot a Mol-tól próbálják beszerezni a kutak, de a megnövekedett igényeket ők sem tudják teljesen kiszolgálni. A Mol az RTL Híradónak azt írta, a csütörtök esti nagy forgalom miatt a határok mentén vagy az autópályák mentén még "előfordulhat átmeneti készlethiány" a kútjaikon, de mindent megtesznek azért, hogy folyamatos legyen az üzemanyag-kiszállítás minden benzinkútra.

A Holtankoljak.hu szerint a következő hetekben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák miatt akkor is nőni fog a kereslet, ha a külföldiek már nem ide járnak tankolni.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: