News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Perre készülnek a Pegasussal célba vett magyar újságírók a magyar állam és a kémszoftver gyártója ellen

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet és egy izraeli ügyvéd azon izraeli tisztségviselőket is elszámoltatná, akik jóváhagyták a Pegasus eladását a magyar kormánynak.

Link másolása

hirdetés

Jogi lépéseket terveznek a magyar állam és a Pegasust gyártó izraeli NSO cég ellen azok a magyar újságírók, akiket célba vettek a kémszoftverrel - írja a Guardian.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet bejelentette, hogy hat ügyfél - Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid, Németh Dániel és Panyi Szabolcs újságírók, Adrien Beauduin belga-kanadai PhD hallgató és aktivista, illetve egy névtelenséget kérő személy - ügyében indít jogi eljárást.

A lap idézi a szervezet egyik munkatársát, Remport Ádámot, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok titokban végzett műveletei az elnyomás eszközévé váljanak ahelyett, hogy az állampolgárokat védenék.

A TASZ különböző utakon fog jogi lépéseket tenni: a magyarországi titkosszolgálatokat felügyelő miniszterekhez panaszt, a biztonsági szolgálatokhoz adatszolgáltatási kérelmeket nyújtott be, de bírósági eljárást is kezdeményeznek. Céljuk az, hogy a Pegasussal célba vett személyek közvetlen bizonyítékot kapjanak a megfigyelésükről, és hogy kiderüljön, milyen adatokat gyűjtöttek össze róluk.

Szerintük ha sikerrel járnak, az azt jelentené, hogy új jogorvoslati út nyílna meg mindenki előtt, akit titokban megfigyeltek. A korábbi ítélkezési gyakorlat ugyanis azt sugallta, hogy a bíróságok általában a biztonsági szolgálatok javára döntöttek, és valószínűleg hónapokig, sőt akár évekig is elhúzódhatnak az ügyek. Az viszont más országokban is mintául szolgálhat, hogy hogyan alakul a magyarországi Pegasus-áldozatok ügye a bíróságon.

Az egyik célpont, Panyi András, a Direkt36 tényfeltáró központ oknyomozó újságírója azt mondta a Guardiannek, hogy a források védelméhez való jogának megsértése a legaggasztóbb számára a megfigyelésben. Ő sem tudja, hogy pontosan miért hallgatták le, de reméli, hogy a jogi eljárás során többet megtud erről. Legalább arról szeretne információt kapni, hogy melyik ügynökség, mikor és miért figyelte meg őt.

hirdetés
A TASZ és Eitay Mack izraeli ügyvéd keresetet nyújt be az izraeli főügyészhez is, amelyben arra kérik, hogy indítson büntetőeljárást Izraelben a kémfegyvert gyártó NSO és azon izraeli tisztségviselők ellen, akik jóváhagyták a Pegasus eladását a magyar kormánynak.

Mack szerint a tisztségviselőknek kezdettől fogva tudniuk kellett volna, hogy Magyarországon mi a helyzet, és hogy a sajtó célba vétele az Orbán-kormány egyik fő tevékenysége. Az ügyvéd többek között az izraeli lehallgatási és az adatvédelmi törvény megsértésével vádolná meg az illetékes kormánytagokat.

Az NSO korábban azt közölte, nem tudja megerősíteni vagy cáfolni, hogy egyes országok megvásárolták-e tőlük a Pegasust, de hangsúlyozták, hogy a kémszoftvert csak bűnözők és terroristák elleni használatra tervezék, nem ellenzéki politikusok, aktivisták vagy újságírók megfigyelésére. Hangsúlyozták, hogy utóbbival szemben zéró toleranciát kell alkalmazni, ők az ilyen típusú visszaélések miatt több szerződést is felmondtak.

Korábban a lengyel sajtóban az is felmerült, hogy az izraeli cég szerződést bontott Lengyelországgal és Magyarországgal is, de kiderült, hogy nem egészen erről van szó. Valójában az izraeli védelmi minisztérium szűkítette le azoknak az országoknak a körét, ahová kiberfegyvert lehet exportálni, vagyis a korábbi 102 ország helyett már csak 37 országba, Magyarország és Lengyelország pedig nincs köztük. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ez a döntés visszamenőlegesen is érvényes, azaz az NSO ténylegesen szerződést bontott-e Magyarországgal és Lengyelországgal.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Leomlott egy társasház párkányfala a budapesti Jókai utcában, többen megsérültek
Több parkoló autó totálkáros lett, a környéket lezárták.

Link másolása

hirdetés

Cikkünk folyamatosan frissül!

Olvasónktól érkezett információk szerint leomlott egy ház párkányfala a fővárosban az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A környéket hatalmas por lepte el. A Katasztrófavédelem lezárta a környéket. Az M1 hírcsatorna értesülései szerint a mentők egy súlyos és három könnyű sérültet vittek kórházba. Az utcán parokoló autók közül több teljesen összepréselődött.

Gyöngyvér nevű olvasónk a Facebookra kitett posztjában azt írta:

„Amikor mögötted leomlik egy tető, akkor hálát adsz... nem, ez nem egy filmforgatás, ez most történt! Jókai-Ó sarok.”

Egy másik olvasónk, Rita is tudott készíteni néhány fotót a helyszínen. Elmondása szerint több rendőr, mentő és tűzoltó is a helyszínen van.

„Éppen autóval kanyarodtunk be a Jókai utcáról az Ó utcára, amikor mögöttünk leszakadt a tetőtér. Talán ilyen lehet egy bombatámadás” – mondta lapunknak az egyik szemtanú, aki egy fotózásra érkezett a belvárosba. Ahogy fogalmazott:

hirdetés
egy másodpercen múlott, hogy nem a nyakukba szakadt a törmelék.

Azt is elmondta, hogy a négyemeletes házon már körülbelül fél éve dolgoznak, a tetőteret újíthatják fel. Ő úgy látta, hogy a teljes tetőszerkezet az utcára omlott. A baleset miatt a fotózást sem tudták elkezdeni, mert az egyik gyalog érkező modelljük sokkos állapotban van.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Facebookon azt írta, hogy telefonon egyeztett a társasház közös képviselőjével, és „természetesen minden segítséget megadunk a házban élőknek - amennyiben szükséges, úgy ideiglenes szállást is biztosítunk nekik”.

Soproni azt is hozzátette, hogy

„néhány hete sajnálatos tűzeset történt az átalakítás alatt álló tetőtérben”.

A szomszédos Ó utcában korábban már történt hasonló tragédia: 1994. február 4-én összeomlott egy három emeletes lakóház, egy ember halálát okozva.

A későbbi nyomozás azt állapította meg, hogy bár az épület rossz állapotban volt, a tragédiát emberi mulasztás okozta, ugyanis a pincében folyó építkezés során megbontottak egy statikailag fontos falat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Videón, ahogy a rendőrök brutálisan feloszlatják az isztambuli Pride-felvonulást
150 embert vettek őrizetbe, köztük az egyik hírügynökség fotósát is.

Link másolása

hirdetés

Erővel oszlatta fel vasárnap a török rendőrség a Pride-felvonuláson összegyűlt tömeget Isztambulban. Az AFP szerint a rendőrök már a tüntetés kezdete előtt razziát tartottak a Taksim tér közelében fekvő bárokban, és

véletlenszerűen tartóztattak le embereket, köztük a hírügynökség fotósát is.

A beszámoló szerint Bülent Kilicet megbilincselték, az ingét letépték és másokkal együtt elvitték egy rendőrautóban. A férfit tavaly hasonló körülmények között tartóztatták le. Az AFP úgy tudja, hogy 150 embert vettek őrizetbe.

Kilic több képet is megosztott a letartóztatásokról az Instagram-oldalán.

A BNN Neewsroom a Twitter-oldalán osztott meg egy videót az oszlatásról. A felvételen látszik, ahogy a rendőrök próbálják elválasztani a tömeget, egy fotóst pedig úgy meglöknek, hogy az szinte repülve zuhant hátra.

hirdetés

Egy másik felvételen az látszik, ahogy

egy rendőr a kukába dobja az egyik tüntetőtől elvett szivárványos zászlót.

A török hatóságok a 2014-es több mint százezres felvonulás óta mindig betiltják a felvonulást, hivatalosan biztonsági okokra hivatkozva. Idén a hatóságok hét napos tilalmat rendeltek el „nyílt és zárt térben” a vasárnapig tartó gyülekezésekre vonatkozóan, ezzel akadályozva a Pride felvonulást.

Tavaly szintén erőszakkal oszlatták fel a felvonulást, könnygázt vetettek be és több száz embert letartóztattak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Hónapok óta nem kaptak fizetést a dolgozók az eurómilliókkal megtámogatott csornai napelemgyárban
A beruházást már gazdasági minisztérium és az EU csalás elleni hivatali is vizsgálta.

Link másolása

hirdetés

Az EcoSolifer Heterojunktion Kft. csornai napelemgyárának alapkőletételénél a helyi születésű Áder János is bábáskodott. Az akkor 15 milliárd forintos beruházásnak 2014-ben 1 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a kormány, és 1,9 milliárd forint uniós támogatást is kaptak.

Négy év után,

2018-ban azonban a gyár még nem készült el, a projekt hitelézést pedig az Eximbanktól átvette a Magyar Fejlesztési Bank, a hitelkeretet pedig 22,4 millió euróról 40 millió euróra emelték.

A projekt annyira nem volt rendben, hogy 2016-ban a gazdasági tárca szabálytalansági vizsgálatot indított, 2018-ban pedig a HVG arról írt, az EU csalás elleni hivatala is kutakodni kezdett.

2020 decemberében végül átadták a gyárat. A teljes beruházási költség ekkora már 18,9 milliárd forintra duzzadt, az állami támogatás összege pedig meghaladta a 2 milliárd forintot.

Az Opten cégadatbázis alapján a cégnek nem túl jól sikerült az első év:

hirdetés
2020-ban ugyanis bő 1,7 milliárd forint veszteséget könyveltek el.

A 24.hu-nak a gyár egyik dolgozója azt mondta, húsvét előtt kezdődtek a gondok, április 12-én

megjelent közöttük az igazgató azzal, hogy nyilván észlelték, nem érkezett meg a fizetésük, de reméli, két héten belül rendeződik a helyzet.

Sokan úgy gondolták, két hét még belefér, így folytatták a munkát. Május 8-án aztán többeket igazolt fizetett távollétre küldtek, majd jött az újabb értesítés: két napon belül döntsék el, hogy fizetetlen szabadságra mennek vagy közös megegyezéssel felmondanak.

„Pár nap múlva jött egy üzenet, hogy állásidőre vagyunk küldve határozatlan időre, amit majd fizetnek valamikor. Most ott tart a dolog, hogy háromhavi bérrel vannak elmaradva” – mondta el a lapnak az egyik érintett.

A cikkben azt írják, hogy

a dolgozók tanácstalanok, az állásidő alatt eddig nem jutottak pénzhez, és arról sincs információjuk, hogy újra elindul-e a gyár, és ha igen, mikor.

Vannak, akik azóta már felmondtak, de a pénzüket egyelőre ők sem kapták meg.

A 24.hu kereste az ügyben az EcoSolifer ügyvezető-tulajdonosát, Haidegger Ákost, a cégpapírokban megadott címről azonban visszapattant a levelük, és a csornai üzemben sem tudták elérni a vezetőt.

A lap megkereste a projektet hitelező Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t is, arról érdeklődtek, mi a tervük a továbbiakban az EcoSoliferrel, mivel számolnak, hogyan rendezik az állami kölcsön sorsát. A bank azonban nem reagált a megkeresésre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Segítik az amerikai cégek az abortuszra készülő dolgozóikat: fizetik a költségeket, ha másik államba utaznának terhesség-megszakításra
A legfelsőbb bíróság hatalmas felháborodást kiváltó döntése nyomán abortuszturizmus indulhat meg az Egyesült Államokban. Számos nagy cég támogatja az alkalmazottak terhesség-megszakítás céljából történő államközi utazását.

Link másolása

hirdetés

Számos amerikai óriásvállalat döntött úgy, hogy pénzügyi segítséget is nyújt azoknak az alkalmazottaiknak, akik abortuszt akarnak olyan államokban, ahol a legfelsőbb bíróság pénteki döntése értelmében már tilos a terhesség megszakítása – írja a Guardian.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Egyesült Államok alkotmánybírósága pénteken érvénytelenítette a Roe kontra Wade-ítéletet, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt. A döntés óriási felháborodást keltett USA-szerte: tüntetések törtek ki, hírességek mondták el a véleményüket, még az amerikai elnök, Joe Biden is elítélte az abortuszhoz való alkotmányos jog eltörlését.

Arról is írtunk, hogy abortuszturizmus alakulhat ki az Egyesült Államokban, mivel miután több államban azonnal illegális lett a terhesség-megszakítás, a szomszédos államokba utaznak az ilyen beavatkozásra előjegyzett nők. Ezt számos óriáscég is támogatja, sőt pénzügyi segítséget is ad ehhez az érintett dolgozóinak.

Több bank, például a Bank of America, a Goldman Sachs, a Citigroup és a JPMorgan Chase is úgy döntött, hogy az egészségügyi juttatások részeként állják azon munkavállalóik utazási költségeit, akik abortuszra szorulnak.

Hasonlóan döntöttek a techcégek is, mint például a Microsoft, amely az abortusz támogatására is kiterjesztette az úgynevezett „kritikus egészségügyi ellátásra” adandó támogatását az érintett dolgozók számára. Az Apple azt közölte, hogy a meglévő juttatási csomagjuk már lehetővé teszi az alkalmazottaik számára, hogy orvosi ellátás céljából az állam kívülre utazzanak. A Meta pedig bejelentette, hogy „a törvény által megengedett mértékig” hajlandó megtéríteni az ilyen célú utazás költségeit.

hirdetés
A szórakoztatóiparból például a Disney, a Condé Nast, a Warner Bros Discovery és a Netflix is jelezte, hogy felajánlja dolgozóinak az utazási költségek fedezését.

Sok nagyvállalat, köztük például a McDonald's, a Pepsi, a Coca-Cola és a General Motors azonban eddig nem reagált az abortuszdöntésre. Ahogy az arkansasi székhellyel rendelkező Walmart sem, amely az Egyesült Államok legnagyobb munkáltatója, és több tucat üzlettel rendelkezik az abortuszt tiltó államokban.

Azok számára, akik nem egy nagy nemzetközi vagy amerikai vállalatnál dolgoznak nagyobb kihívást jelentenek az abortusz-korlátozások.

A szexuális és reproduktív egészség és jogok tanulmányozásával foglalkozó Guttmacher Intézet szerint a terhesség-megszakítás tilalma és korlátozása nem csökkenti sem a nem kívánt terhességek számát, sem az abortusz iránti igényt. Ehelyett jelentős akadályt állít a beavatkozás igénybevétele elé, stresszt okoz az abortuszra szoruló emberekben, egyeseket pedig arra kényszeríthet, hogy akarata ellenére vállalja a terhességet, amelynek aggasztó következményei lehetnek. Arra is rámutattak, hogy az abortusz-korlátozások aránytalan hatással vannak az amúgy is elnyomott emberekre, például a színes bőrűekre, az alacsony jövedelműekre, a bevándorlókra, a fogyatékkal élőkre és az LMBTQ-közösség tagjaira.

Az abortuszturizmus elé mindenesetre úgy tűnik, nem gördít akadályt a legfelsőbb bíróság. A testület egyik bírája, Brett Kavanaugh kijelentette, hogy bár az államok már eldönthetik, hogy betiltják-e az abortuszt,

azt nem korlátozhatják, hogy az ott élő nők másik államba utazzanak terhesség-megszakításra, ez ugyanis alkotmányellenes lenne az államközi utazáshoz való alkotmányos jog alapján.

Az érintett nők akár Kanadába is mehetnek abortuszra, ezt a kanadai miniszterelnök jelentette ki. Justin Trudeau rettenetesnek nevezte az amerikai alkotmánybírósági döntést, szerinte ez nemcsak ijesztő, de elkeserítő is számos nő számára. Szomorúnak látja azt, hogy hiába harcoltak a nők generációkon át a jogaikért az Egyesült Államokban, most egyre több jogukat veszik el tőlük.

A miniszterelnök biztosította az amerikai nőket arról, hogy ha a saját államukban nem engedélyezett számukra a terhesség-megszakítás, a kanadai egészségügyi rendszerhez is fordulhatnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: