HÍREK
A Rovatból

PDSZ: Az iskolai fertőzések nagy része rejtve marad

A pedagógus-szakszervezet nyolcpontos követeléssel fordul az államtitkárhoz.

Link másolása

Nyolcpontos követelést fogalmazott meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormányhoz. El akarják érni, hogy az oktatási intézményekben dolgozókat rendszeresen teszteljék - írja a hvg.hu.

„A kormány sikerpropagandájával szemben a pedagógusok 94 százaléka igenis tart a megbetegedéstől. Jogsegély-szolgálatunk folyamatos nyomás alatt dolgozik: ki nem fizetett túlmunkák, logikátlan és veszélyeztető járványügyi intézkedések, nem munkakörbe tartozó feladatok, és még sorolhatnánk”

- írja közleményében a szervezet.

Szerintük, mivel nincs rendszeres, általános tesztelés, így nem követhető nyomon egy adott intézmény átfertőzöttségének mértéke.

A PDSZ szerint jelentős túlmunkát kell vállalniuk a pedagógusoknak, mivel a karanténba került csoportok miatt a hagyományos oktatás digitális oktatással kell kiegészüljön, és ez sem a munkaidő miatt, sem a rendelkezésre álló eszközök miatt nem megoldható.

A szakszervezet a kiáltványában mindezek miatt egy nyolcpontos követelést intézett a kormány felé. Többek között azt akarják, hogy azokon a településeken, ahol megjelent a koronavírus-fertőzés, az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban rendeljenek el digitális munkarendet. Azt is kérik, hogy

az intézményekben dolgozókat rendszeresen teszteljék; azok a gyerekek, akikkel egy háztartásban lakók karanténba kerültek, ne látogassák mindaddig az iskolát, amíg a fertőzést továbbadhatják.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hadházy: „Úgy tűnik, Szijjártó Péter állandó testőreként dolgozik az a százados, aki el akarta vetetni a Telex kameráját
A független képviselő szerint „hatáskörét messze túllépve cselekedett a százados. Ha erre (a kamera elvételére) Szijjártó utasította, akkor nyilvánvalóan hivatali visszaélést követett el.”

Link másolása

Hadházy Ákos már korábban felháborodott egy posztban azon, hogy a rendőrség megakadályozta a Telex újságíróját abban, hogy kérdéseket tegyen fel Szijjártó Péternek. A külügyminiszter korábban nyilvános eseménynek hirdette meg a kalocsai találkozót, de később zártkörűvé nyilvánították, és a Telex stábját nem engedték be. A kint várakozó újságírót pedig - mikor próbálta kérdezni az autójához sétáló minisztert - arrébb küldték, és a kamerájukat is elkérték arra hivatkozva, hogy meg kell nézni, nem lopott-e az eszköz.

Most egy Insta-posztban továbbment a független képviselő:

"A neten fellelt képekből úgy tűnik, Szijjártó Péter állandó testőreként dolgozik az a százados, aki a lehető legocsmányabb és legcinikusabb módon, a joggal visszaélve, egy kamu nyomozásra hivatkozva akarta elvetetni a közrendőrökkel a Telex kameráját. „Nézzük meg, nem-e lopott!”– utasította őket a testőr, hatáskörét messze túllépve. Ha erre (a kamera elvételére) Szijjártó utasította, akkor nyilvánvalóan hivatali visszaélést követett el."

Egyébként az inkriminált videó itt látható.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Ezekkel a számokkal lehetett milliókat nyerni az ötöslottón
Nézd meg, hátha te is a szerencsések között vagy!

Link másolása

A Szerencsejáték Zrt. szerint a tévében is közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki május 25-én, szombaton az ötöslottón:

39 (harminckilenc),

41 (negyvenegy),

56 (ötvenhat),

58 (ötvennyolc),

64 (harminchét).

Mivel nem született telitalálatos szelvény az ötöslottón, így a 22. héten már 2 milliárd 700 millió forintért lehet majd játszani.

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 3 438 930 forint;

3 találatos szelvény 1839 darab, nyereményük egyenként 27 490 forint;

2 találatos szelvény 54 865 darab, nyereményük egyenként 3640 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Bevezetnék a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot, ezzel kampányol a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában
Nagy-Britanniában 1960 óta nincs kötelező sorozás. Nem világos, hogy a történetük legnagyobb választási veresége elé néző konzervatívok miért éppen ettől az ígérettől remélnek szavazatokat.

Link másolása

A kormányzó brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot.

A választási programpontként vasárnap ismertetett tervezetet szerint mindazok a nagykorúak, akik befejezik iskolai tanulmányaikat, saját döntésük, illetve alkalmassági vizsgálatok alapján számos lehetőség közül választhatnának.

Ezek egyike lenne a katonai szolgálat. Azok, akik ezt választják és megfelelnek az alkalmassági teszteken, tizenkét hónapot töltenének katonai szolgálatban a brit fegyveres erőknél.

Ennek alternatívájaként havonta egy hétvégét - évente 25 napot - kellene eltölteniük a 18 évnél idősebbeknek a helyi közösségeikben működő közszolgálati szervezeteknél, köztük a rendőrségnél, a tűzoltóságnál, a mentőknél, az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS), vagy akár a tengeri mentőszolgálat kötelékében.

Rishi Sunak miniszterelnök a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglapban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy az elképzelés a nemzeti szolgálatnak (National Service) nevezett korábbi rendszert élesztené újjá, de teljesen más, modernizált formában.

Az 1949-ben bevezetett National Service keretében több mint kétmillióan teljesítettek szolgálatot a brit fegyveres erőknél.

Nagy-Britanniában azonban 1960 óta nincs kötelező sorozás, a fegyveres erők mindegyik fegyverneme - a szárazföldi hadsereg, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a légierő - hivatásos önkéntesekből áll.

Rishi Sunak a Mail on Sunday által közölt cikkében hangsúlyozta: a National Service tervezett új formája - amely 2025 szeptemberétől indulna - nem katonai összeírás lenne, hiszen az érintettek "óriási többsége" nem a fegyveres erőknél teljesítene szolgálatot, csak azok, akik kifejezetten ezt választják és megfelelnek a kemény alkalmassági teszteken.

A brit kormányfő szerint az elképzelés lényege az, hogy "mindenki tegyen valamit az országért". Legyen szó akár elsősegélyről, otthonukhoz kötött magányos emberek megsegítéséről vagy a kutató-mentő szolgálatok tevékenységének támogatásáról, mindegyik 18 éves fiatal elsajátíthat új képesítéseket, úgy, hogy eközben a társadalom életéhez is hasznos hozzájárulást nyújt - fogalmaz vasárnapi cikkében a konzervatív párti miniszterelnök.

Sunak szerint a fiataloknak nemzedékek óta nem volt alkalmuk ilyen tapasztalatok megszerzésére, ugyanakkor túl sok lehetőség veszett oda "céltalanul, bűnözéssel vagy munkanélküliként eltöltött életek során".

Nagy-Britanniában július 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a felmérések folyamatosan a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyét jelzik.

A Mail on Sunday számára a Deltapoll közvéleménykutató cég által elvégzett legfrissebb vizsgálat szerint ha most tartanák választásokat, a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, a konzervatívokra a választók 23 százaléka szavazna.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Összecsinálta magát” – beszólt Menczer Tamás a KDNP-s polgármesternek
Farkas András piliscsabai KDNP-s polgármester áthelyeztet egy „STOP Háború” plakátot az iskola mellől, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig úgy gondolja, Farkas ezzel az ellenzékiek parancsait követi.

Link másolása

A piliscsabai KDNP-s polgármester a fideszes választókerületi elnökkel, Czuczor Gergellyel együtt „összecsinálta magát”, mondta Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója – számolt be róla a 444.

Farkas András piliscsabai polgármester szombaton jelentette be a Facebookon, hogy áthelyezteti a Jókai iskola kapuja mellé kirakott „STOP Háború” plakátot.

„Több szülői megkeresés érkezett hozzám a Jókai iskola kapuja közelében található »Stop háború« feliratú plakáttal kapcsolatban. Miután a képviselő-testület tagjainak véleménye egyezett a kérdésben, ma egyeztettem a plakáthelyeket kezelő céggel. Bár jogszabályt nem sért a plakát ezen a helyszínen, jövő hét folyamán áthelyezik a hirdetést”

– írta a piliscsabai polgármester.

Menczer „szégyennek” nevezte ezt a lépést, és hozzátette: „megdöbbent” rajta, elvégre ezzel a tettével Farkas az ellenzékiek parancsait teljesítette.

A helyzet érdekessége, hogy újszerű egy KDNP-s politikus önálló cselekedete, azonban kiderült, hogy Farkas az idei választáson nem indul újra, helyette – egyedüli indulóként – a fideszes Thumáné Kauzál Melinda indul a polgármesteri címért.

Menczer megjegyzése azért is számít pikáns véleménynek, mert Czuczor Gergely a kommunikációs igazgató saját választókerületi elnöke a Pest megyei 2. körzetben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk