News here
hirdetés

HÍREK

Öt év alatt euró, valódi elszámoltatás, adómentes minimálbér, megduplázódó gyes – Programot hirdetett Márki-Zay Péter

A miniszterelnök-jelölt és az egyes pártok képviselői az oktatási, korrupciós és egészségügyi terveikről is beszéltek. Az emelkedő Magyarország program bemutatása kapcsán.
MTI, SZMO - szmo.hu
2022. március 10.


Link másolása

hirdetés

Április 3-án esély van arra, hogy Magyarország visszataláljon a polgárosodáshoz és Európához, az ország érdeke a béke, a biztonság és a felemelkedés – jelentette ki az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje Az emelkedő Magyarország című választási program bemutatóján szerda este.

Márki-Zay Péter a kisebb szervezési hibák után megtartott, online is közvetített rendezvényen úgy fogalmazott: béke Európában és béke az ország határain belül. Biztonság és kiszámíthatóság, Magyarország és a magyar emberek mindennapi megélhetésének biztonsága. A polgári felemelkedés lehetősége minden magyarnak bőrszínétől, származásától, politikai nézeteitől, szexuális orientációjától függetlenül – mondta.

Hozzátette:

Magyarország felemeléséhez szakítani kell a putyini módszerekkel, fel kell számolni azt a politikát, amely elárulta az ország szövetségeseit, amely szándékosan bomlasztotta az EU egységét és amely „a háborús bűnös Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvéseit segítette”.

Magyarország fizikai biztonságát a magyar határ megerősített védelme, az EU, valamint a NATO képes biztosítani – közölte, jelezve: kormányon megtartanák a határkerítést, önálló határőrséget állítanának fel. Márki-Zay Péter szólt arról is, hogy a rendőri elvándorlást határozott béremeléssel állítanák meg.

Új, értékalapú, a nyugathoz történő visszatérésre épülő külpolitika mellett érvelt. Közölte, a magyar érdekekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket felülvizsgálják, a nemzetközi körözés alatt álló "Fidesz-migránsokat" kiutasítják.

hirdetés

A jelölt azt ígérte, hogy a családtámogatások megmaradnak, a bérek és a nyugdíjak emelkednek,

öt éven belül pedig bevezetik az eurót.

Szakítani kell azzal a téves és igazságtalan politikával, amely a gyenge forintra építve elszegényítette a magyar embereket – jelentette ki. Elmondta, a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát változatlanul hagyva négy éven belül adómentessé teszik a minimálbért. Négy év alatt megduplázzák a gyes, a családi pótlék, valamint az otthonápolási díj összegét.

Ígéretet tett a 13. havi nyugdíj megtartására és a vegyes indexálás szerinti nyugdíjemelés visszaállítására. Hozzátette: negyven év után nemcsak a nők, hanem a férfiak is nyugdíjba mehetnek; a rendőrök és a fegyveres testületek tagjai 30 év munkaviszony után kérhetik nyugdíjazásukat.

Márki-Zay Péter azt mondta,

„32 év után végre lesz elszámoltatás, ne legyünk következménynek nélküli ország”.

Valódi rezsicsökkentésnek a korrupció felszámolását nevezte.

Szerinte Magyarország szinte kilátástalan gazdasági helyzetéből – rekordhiány, rekordadósság, rekordinfláció –, egyedül az Orbán-kormány korrupciója miatt visszatartott uniós pénzekkel biztosítható gyors kilábalás. Az új Magyarország okosan és tisztességesen fogja felhasználni a magyar és uniós adófizetők pénzét – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy fenntartható rezsicsökkentést vezetnek be, az energiapolitikájukban az ellátás biztonsága lesz a legfontosabb, csökkenteni fogják az ország kitettségét a putyini Oroszországnak, újratárgyalják a Paks II.-szerződést.

Érdemi béremelést javasolt az egészségügyi és a szociális szakdolgozóknak, valamint a pedagógusoknak.

Elmondta, „a fideszes alapítványokba kilopott egyetemeket visszavesszük a nemzet számára”, a kínai kommunista migránsegyetem helyett a magyar felsőoktatást erősítik és felépítik a Diákvárost. A törvénytelenül szerzett földeket visszaveszik, újrapályáztatják – sorolta javaslataikat.

Szabaddá teszik a sportot, a kultúrát és sajtót – mondta –, helyreállítják a jogállamot is és kiállnak a kisebbségek mellett.

Bár az eseményre előzetesen más előadó lettek meghirdetve, végül Momentum képviseletében Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő elmondta:

létrehoznák a korrupcióellenes ügyészséget, amely a korrupt vezetők felelősségre vonását segítené és csatlakoznak az európai ügyészséghez.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese azt ígérte, hogy visszaadják a megélhetés biztonságát a dolgozóknak, a közszférában külön fizetésemelési programot indítanak, megerősítik a szakszervezeteket, a rabszolgatörvényt pedig eltörölik. Hozzátette: az álláskeresési járadék folyósítási idejét a jelenlegi háromról kilenc hónapra növelik.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője az ellenzék egészségügyi programját úgy összegezte: nemet mondanak a lopásra, az egészségügy tönkretételére, a stadionokra, és igent az emberek gyógyulására. Azt ígérte:

önálló minisztériumot kap a terület és 1200 milliárd forintot tesznek az egészségügybe.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője az oktatási programjukról szólva kijelentette: visszaadják az oktatást a magyar polgároknak. Olyan oktatást ígért, ami minden diáknak egyenlő esélyt nyújt. 18 évre emelik a tankötelezettségi korhatárt és emelik a pedagógusok bérét – mondta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője a kormány által szétszakított szociális háló újraszövéséről beszélt, amelyben a gyermekvállalástól az időskorig segítik az embereket. Mint mondta, igazságosabbá teszik a rezsicsökkentést és a családtámogatási rendszert is. Duplájára emelik a családi pótlékot, emellett kétszeresére növelik a nyugdíjminimumot.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja a rendészeti illetményalap emelését, a korábban elvett jogok visszaadását ígérte, valamint azt, hogy ismét minden falunak lesz saját rendőre. Megszüntetik az országos és megyei rendészeti szerveknél a "vízfejet", az erőforrásokat a városi intézményekbe irányítják.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és országgyűlési képviselője a klímaválság valamint az orosz energiafüggőség elleni harc fontosságáról szólt, valamint az energiapazarlás megfékezéséről, és a Paks II. beruházást felülvizsgálatának szükségességéről.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A Google törli azoknak a felhasználóknak a helymeghatározási adatait, akik abortuszklinikákat látogatnak meg
Az adatvédelmi szakértők aggódnak, hogy a felhasználók egészségüggyel kapcsolatos, érzékeny adatait kiszolgáltatják a hatóságoknak.

Link másolása

hirdetés

A Google pénteki blogbejegyzésében új irányelveket mutatott be, amelynek célja a felhasználók adatainak védelme az érzékeny egészségügyi kérdések esetében. A felhasználók érdekében a cég törli helymeghatározási adataikat, amennyiben abortuszklinikákat, drogterápiás központokat vagy családon belüli erőszak áldozatainak menedékhelyeit látogatják meg - írja az Insider.

A döntésre azért került sor, mert a technológiai vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik az adatvédelemmel kapcsolatosan, mióta az Egyesült Államok alkotmánybírósága érvénytelenítette a Roe kontra Wade-ítéletet.

Jen Fitzpatrick, a Google Core Systems and Engagement részleg vezető alelnöke az alábbiakat közölte bejegyzésében:

„Az emberek által látogatott helyek egy része - beleértve az olyan egészségügyi létesítményeket, mint a tanácsadó központok, a családon belüli erőszak áldozatainak menedékei, az abortuszklinikák, a termékenységi központok, a függőséget kezelő intézmények, a fogyókúra klinikák, a plasztikai sebészeti klinikák és mások - különösen személyesek lehetnek. Ma bejelentjük, hogy amennyiben a rendszereink azonosítják, hogy valaki meglátogatta az ilyen helyek valamelyikét, akkor a látogatás után hamarosan törölni fogjuk ezeket a bejegyzéseket a Helyelőzményekből. Ez a változás a következő hetekben lép életbe.”

A Google ezenkívül frissíti appjai adatvédelmi protokolljait is: a felhasználók ezentúl több információt kaphatnak arról, hogy az alkalmazások miként használják fel és gyűjtik össze adataikat.

Az óriáscég ezentúl a hatóságok számára sem fog annyi adatot szolgáltatni, mint korábban, bűnüldözési célokra. 2021 első felében 150 ezer felhasználó esetében kértek tőlük adatokat, amelyet 78 százalékban ki is adtak a rendvédelmi szerveknek.

hirdetés

Adatvédelmi szakértők az elmúlt hetekben aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezése milyen hatással lehet az adatfelügyeletre. A felhasználók keresési előzményeiket, szöveges üzeneteiket és a helymeghatározási adataikat már felhasználták Mississippi és Indiana államban arra, hogy nőket abortuszuk miatt bíróság elé állítsák. A feltételezések szerint az ilyen esetek csak súlyosbodni fognak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Teljes útzár van az M7-esen Budapest felé, több kilométeres a torlódás
A 90-es jelű Balatonfüred csomópont után halálos baleset történt, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett. Az ellenkező oldalon a nézelődés miatt araszol a forgalom.

Link másolása

hirdetés

Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M7-es autópályán Budapest felé vasárnap délelőtt - írta az Útinform a honlapján.

Azt írták: a baleset a 90-es jelű Balatonfüred csomópont után történt.

A 84-es kilométernél mentőhelikopter érkezett a helyszínre, ezért a forgalmat bizonytalan ideig megállították.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy vasárnap délelőtt, 9 óra 40 perc körül egy autós a Balaton felé haladt, majd a 84-es kilométernél eddig ismeretlen okból átszakította a szalagkorlátot, és áttért az ellentétes oldalra.

A baleset következtében egy nő a helyszínen meghalt.

Olvasói fotó

hirdetés

Az Útinform kora délután azt írta, hogy a 84-es kilométernél a főváros felé a bent rekedt járművek egy sávon araszolva megindultak.

Budapest irányába a rendőrök Balatonvilágosnál a 7-es főútra terelik a járműveket, visszatérni a pályára a Polgárdi csomópontnál lehet.

A kiterelés mögött is óriási, 5-6 kilométeres a torlódás.

Sokan hajtanak le a pályáról Siófok- Sóstó csomópontnál is, ez az oka annak, hogy ott is több kilométeres az araszoló kocsisor a főváros irányába.

A 7-es főúton Lepsény térségében is megtorpan a kocsisor, itt is torlódásra kell készülni. Óriási a forgalom a 71-es főúton Balatonakarattya és Lepsény között is, itt szakaszos torlódásra kell számítani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Van telitalálat az ötös lottón és a Jokeren is
Nézd meg, hátha te vagy a szerencsés.

Link másolása

hirdetés

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 26. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

1 (egy)

36 (harminchat)

42 (negyvenkettő)

hirdetés

57 (ötvenhét)

79 (hetvenkilenc)

Nyeremények:

5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 356 118 440 forint.

4 találatos szelvény 21 darab, nyereményük egyenként 1 935 180 forint;

3 találatos szelvény 1804 darab, nyereményük egyenként 23 550 forint;

2 találatos szelvény 55 646 darab, nyereményük egyenként 2025 forint;

Joker: 720167

Telitalálat: 2 darab volt, nyereményük egyenként 16 074 230 forint.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Júliusban érkezik a pluszpénz a nyugdíjasoknak
Ebben a hónapban jön az évközi nyugdíjemelés: 2,5 millió nyugdíjas összesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap.

Link másolása

hirdetés

Ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, amikor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap. A januártól júniusig terjedő, visszamenőlegesen járó emelést a nyugdíjasok egy összegben, az aktuális, július havi emelt nyugdíjukkal együtt kapják meg - tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t vasárnap.

A nyugdíjasok júliusban már a 3,9 százalékkal emelt összegben kapják a havi ellátásukat, és ezzel egy időben megkapják a január-júniusi, tehát 6 havi nyugdíjuk, illetve a 13. havi nyugdíjuk 3,9 százalékos különbözetét is, vagyis a címzettek összesen nyolc havi nyugdíj után kapják meg a növelést

- összegezte az államtitkár.

Aki bankszámlára kérte az utalást, annak július 12-én kerül az összeg a bankszámlájára, aki postai úton kapja, annak a szokásos naptári napon viszi a postás.

A kormány kiemelt feladatának tartja, hogy gondoskodjék az idősek ellátásának értékállóságáról. Ahogyan azt is szem előtt tartjuk, hogy a nyugdíjasoknak is részesülniük kell a kedvező gazdasági eredményekből, a nehezebb helyzetekben pedig kiemelt védelmet kell kapniuk - hangsúlyozta Tállai András.

Emlékeztetett, hogy minden év elején az infláció tervezett mértékével nőnek a nyugdíjak. Idén 5 százalékos volt ez az emelés, de - tekintettel a nemzetközi energiaválságra és az elhúzódó háborúsválságra - ennél magasabb emelésre van szükség, és ezt az érintetteknek sokkal hamarabb kell megkapniuk, mint ahogy a nyugdíjtörvény előírja - szögezte le Tállai András.

A nyugdíjtörvény szerint, ha az éves várható infláció magasabb az előzetesen tervezettnél, vagyis a januári emelésnél, akkor novemberben kell, hogy folyósítsa az állam az érintetteknek a januárra visszamenőleges kiegészítő emelést. Ám a kormány, ahogy tavaly, úgy idén is korábban lép, így már júliusban évközi, kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak - tette hozzá.

hirdetés

A kormány nemcsak a nyugdíjak értékállóságáról gondoskodik, hanem nehéz helyzetekben kiemelt védelmet is biztosít számukra. Ezért döntött 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörését követően úgy a kormány, hogy visszaadja a baloldal által 2009-ben elvett 13. havi nyugdíjat - emelte ki Tállai András.

Megjegyezte, hogy az eredeti tervek szerint a juttatás fokozatosan négy év alatt épült volna vissza, de már az idén a teljes összeget kapták meg a jogosultak 13. havi nyugdíjként és ellátásként, ami 2022-től kezdődően minden évben, így jövőre is, februárban érkezik majd meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: