News here
hirdetés

HÍREK

Öt év alatt euró, valódi elszámoltatás, adómentes minimálbér, megduplázódó gyes – Programot hirdetett Márki-Zay Péter

A miniszterelnök-jelölt és az egyes pártok képviselői az oktatási, korrupciós és egészségügyi terveikről is beszéltek. Az emelkedő Magyarország program bemutatása kapcsán.
MTI, SZMO - szmo.hu
2022. március 10.


Link másolása

hirdetés

Április 3-án esély van arra, hogy Magyarország visszataláljon a polgárosodáshoz és Európához, az ország érdeke a béke, a biztonság és a felemelkedés – jelentette ki az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje Az emelkedő Magyarország című választási program bemutatóján szerda este.

Márki-Zay Péter a kisebb szervezési hibák után megtartott, online is közvetített rendezvényen úgy fogalmazott: béke Európában és béke az ország határain belül. Biztonság és kiszámíthatóság, Magyarország és a magyar emberek mindennapi megélhetésének biztonsága. A polgári felemelkedés lehetősége minden magyarnak bőrszínétől, származásától, politikai nézeteitől, szexuális orientációjától függetlenül – mondta.

Hozzátette:

Magyarország felemeléséhez szakítani kell a putyini módszerekkel, fel kell számolni azt a politikát, amely elárulta az ország szövetségeseit, amely szándékosan bomlasztotta az EU egységét és amely „a háborús bűnös Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvéseit segítette”.

Magyarország fizikai biztonságát a magyar határ megerősített védelme, az EU, valamint a NATO képes biztosítani – közölte, jelezve: kormányon megtartanák a határkerítést, önálló határőrséget állítanának fel. Márki-Zay Péter szólt arról is, hogy a rendőri elvándorlást határozott béremeléssel állítanák meg.

Új, értékalapú, a nyugathoz történő visszatérésre épülő külpolitika mellett érvelt. Közölte, a magyar érdekekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket felülvizsgálják, a nemzetközi körözés alatt álló "Fidesz-migránsokat" kiutasítják.

hirdetés

A jelölt azt ígérte, hogy a családtámogatások megmaradnak, a bérek és a nyugdíjak emelkednek,

öt éven belül pedig bevezetik az eurót.

Szakítani kell azzal a téves és igazságtalan politikával, amely a gyenge forintra építve elszegényítette a magyar embereket – jelentette ki. Elmondta, a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát változatlanul hagyva négy éven belül adómentessé teszik a minimálbért. Négy év alatt megduplázzák a gyes, a családi pótlék, valamint az otthonápolási díj összegét.

Ígéretet tett a 13. havi nyugdíj megtartására és a vegyes indexálás szerinti nyugdíjemelés visszaállítására. Hozzátette: negyven év után nemcsak a nők, hanem a férfiak is nyugdíjba mehetnek; a rendőrök és a fegyveres testületek tagjai 30 év munkaviszony után kérhetik nyugdíjazásukat.

Márki-Zay Péter azt mondta,

„32 év után végre lesz elszámoltatás, ne legyünk következménynek nélküli ország”.

Valódi rezsicsökkentésnek a korrupció felszámolását nevezte.

Szerinte Magyarország szinte kilátástalan gazdasági helyzetéből – rekordhiány, rekordadósság, rekordinfláció –, egyedül az Orbán-kormány korrupciója miatt visszatartott uniós pénzekkel biztosítható gyors kilábalás. Az új Magyarország okosan és tisztességesen fogja felhasználni a magyar és uniós adófizetők pénzét – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy fenntartható rezsicsökkentést vezetnek be, az energiapolitikájukban az ellátás biztonsága lesz a legfontosabb, csökkenteni fogják az ország kitettségét a putyini Oroszországnak, újratárgyalják a Paks II.-szerződést.

Érdemi béremelést javasolt az egészségügyi és a szociális szakdolgozóknak, valamint a pedagógusoknak.

Elmondta, „a fideszes alapítványokba kilopott egyetemeket visszavesszük a nemzet számára”, a kínai kommunista migránsegyetem helyett a magyar felsőoktatást erősítik és felépítik a Diákvárost. A törvénytelenül szerzett földeket visszaveszik, újrapályáztatják – sorolta javaslataikat.

Szabaddá teszik a sportot, a kultúrát és sajtót – mondta –, helyreállítják a jogállamot is és kiállnak a kisebbségek mellett.

Bár az eseményre előzetesen más előadó lettek meghirdetve, végül Momentum képviseletében Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő elmondta:

létrehoznák a korrupcióellenes ügyészséget, amely a korrupt vezetők felelősségre vonását segítené és csatlakoznak az európai ügyészséghez.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese azt ígérte, hogy visszaadják a megélhetés biztonságát a dolgozóknak, a közszférában külön fizetésemelési programot indítanak, megerősítik a szakszervezeteket, a rabszolgatörvényt pedig eltörölik. Hozzátette: az álláskeresési járadék folyósítási idejét a jelenlegi háromról kilenc hónapra növelik.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője az ellenzék egészségügyi programját úgy összegezte: nemet mondanak a lopásra, az egészségügy tönkretételére, a stadionokra, és igent az emberek gyógyulására. Azt ígérte:

önálló minisztériumot kap a terület és 1200 milliárd forintot tesznek az egészségügybe.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője az oktatási programjukról szólva kijelentette: visszaadják az oktatást a magyar polgároknak. Olyan oktatást ígért, ami minden diáknak egyenlő esélyt nyújt. 18 évre emelik a tankötelezettségi korhatárt és emelik a pedagógusok bérét – mondta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője a kormány által szétszakított szociális háló újraszövéséről beszélt, amelyben a gyermekvállalástól az időskorig segítik az embereket. Mint mondta, igazságosabbá teszik a rezsicsökkentést és a családtámogatási rendszert is. Duplájára emelik a családi pótlékot, emellett kétszeresére növelik a nyugdíjminimumot.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja a rendészeti illetményalap emelését, a korábban elvett jogok visszaadását ígérte, valamint azt, hogy ismét minden falunak lesz saját rendőre. Megszüntetik az országos és megyei rendészeti szerveknél a "vízfejet", az erőforrásokat a városi intézményekbe irányítják.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és országgyűlési képviselője a klímaválság valamint az orosz energiafüggőség elleni harc fontosságáról szólt, valamint az energiapazarlás megfékezéséről, és a Paks II. beruházást felülvizsgálatának szükségességéről.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Cukorhiány van a boltokban, és sajnos a kilátások sem jók
Évről évre kevesebb cukorrépát termelünk, és a cukorbehozatal is akadozik.

Link másolása

hirdetés

Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – mondta a cukor hazai hiányának okairól az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.

Az elégtelen hazai termelésről Dorogi Árpád elmondta, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet.

Amíg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek Magyarországon cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, idén pedig csupán 8600 hektáron.

Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy. Itthon csak nyolcvanezer tonnát tudtak megtermelni, az idén pedig talán csak hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség. Közölte: ahhoz, hogy legalább az itthoni gyártást el lehessen látni alapanyaggal, legalább 13-14 ezer hektárnyi területen kellene cukorrépát termeszteni. De még ez sem lenne elég a fogyasztás fedezéséhez.

A helyzetet tovább súlyosbította az aszály, ezért az idén nem számíthatunk jó cukorrépatermésre a kisebb termőterületen.

Dorogi szerint ezért kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron, még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben.

Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor

– tette hozzá.

hirdetés

A hazai termelés viszontagságai mellett a cukorbehozatal is akadozik. Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat – fogalmazott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Fejenként 7500 forintot kap vissza 180 ezer előfizető a Yettelnél
2016 és 2017 között 0 forintosként vagy kedvezményesként hirdették egyes készülékeiket, miközben az ár egy részét beépítették az előfizetői díjba.

Link másolása

hirdetés

A Yettel több mint 1,3 milliárd forintos jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében - közölte a hivatal szerdán.

A közlemény szerint a versenyhatóság 2019 végén szabott ki jelentős bírságot az akkor még Telenor Magyarország Zrt. nevet viselő távközlési szolgáltatóra, amiért

2016 és 2017 között 0 forintosként vagy kedvezményesként hirdette egyes készülékeit, miközben azok árának egy részét beépítette az előfizetői díjba.

A cég bírósághoz fordult a döntéssel szemben, amely helyben hagyta a GVH által megállapított jogsértés tényét, azonban a bírság összegének indokolására kötelezte a versenyhatóságot.

Az új eljárásban a Yettel új indítvánnyal élt, amelyben a fogyasztók jóvátételét vállalta a jogerősen is megállapított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A cég a vállalásai alapján 7500 forintos kompenzációt (számlajóváírást vagy feltöltőkártya-keretet) fizet minden jelenlegi ügyfelének (közel 180 ezer fogyasztónak), aki az érintett időszakban, a Telenor Blue kampányok alatt, vagyis 2016. október 6. és 2017. október 22. között készülékkel egybekötött hűségidős előfizetői szerződést kötött.

Az érintett ügyfeleket a Yettel előzetesen emailben vagy sms-ben fogja értesíteni. A kompenzáció garantált értéke 1,31 milliárd forint - vagyis, ha a fogyasztók részére juttatott összeg összértéke bármely okból nem éri ezt el, a vállalkozásnak versenyfelügyeleti bírságként kell befizetnie a fennmaradó összeget.

hirdetés

A versenyhatóság - a kompenzációs csomagra tekintettel - az újraszámolás során 125 millió forintra mérsékelte az eredetileg 1,8 milliárdos összegű bírságot, egyúttal előírva a vállalások teljesítését, valamint azok könyvvizsgálóval történő auditáltatását. A GVH döntése a fogyasztóknál jelentkező közvetlen előnyök mellett tekintettel volt arra is, hogy a cég lemondott a további jogorvoslati lehetőségéről. A jóvátételi kötelezettségek teljesítését a versenyhivatal a végrehajtásukra előírt határidő leteltét követően ellenőrzi majd - áll a közleményben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Újraindulhat az orosz olajszállítás Magyarországra: a Mol fizetett az ukránoknak
A társaság átvállalta a díjkötelezettséget az oroszok helyett, így pár napon belül megoldódhat a probléma.

Link másolása

hirdetés

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

"A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le"

- olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Új vírus terjed Kínában: az állatokról átugró Langya már 35 embert megfertőzött
Valószínűleg a cickányokról terjedhetett át az emberekre. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az emberek is képesek egymást megfertőzni az új vírussal.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. augusztus 10.


Link másolása

hirdetés

Újabb vírus terjedhetett át állatokról az emberekre Kínában, írja a The Guardian.

A Langya henipavírust (LayV) már 35 embernél mutatták ki. A fertőzötteknél a betegség szinte kivétel nélkül lázat okoz, ezen felül jelentkezett még levertség, köhögés, étvágytalanság és izomfájdalom is.

Az új vírust először 2018 végén mutatták ki az ország két észak-keleti tartományában, de csak a múlt héten azonosították a tudósok. A LayV természetes hordozói a cickányok lehetnek: a vizsgált példányok több mint negyedében mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A cickányokon kívül a házi kecskék 2, míg a kutyák 5 százalékánál észlelték a vírust.

Az még nem derült ki, hogy a Langya képes-e emberről emberre is terjedni.

A 35 ismert fertőzött többsége mezőgazdaságban dolgozott, néhányan pedig gyárakban. Közülük kilencnél vizsgálták a 15 legközelebbi kapcsolatot, de egyik esetben sem találtak bizonyítékot a vírus átadására. Ettől függetlenül a tudósok megjegyzik, hogy

a minta túl kicsi, ezért nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az emberek között nem tud terjedni a LayV.

Az új vírust a zoonózisos, vagy állatról emberre átugró RNS-vírusok közé sorolták. A henipavírusok közé tartozik a Hendra- és Nipah-vírust is, melyeket az Egyesült Államok agrárminisztériuma és egészségügyi minisztériuma (USDA és HHS) egyaránt C-kategóriába sorolt. Ez azt jelenti, hogy a kórokozók alkalmasak bioterrorizmusra illetve terjedésük folyamatban van.

Az újonnan felfedezett LayV a tudósok szerint legközelebbi rokonságban a Dél-Kínában felfedezett Mojiang-vírussal áll. A MojV 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor három kínai bányásznak súlyos, halállal végződő tüdőgyulladása lett munka közben. A kutatók fél évvel később azonosították a barlangban élő patkányokban a vírust, amit megtalálási helye után neveztek el.

hirdetés

Az újonnan felfedezett LayV esetében a tudósok hangsúlyozzák, hogy nincs ok pánikra. Az eddig ismert eseteknél ugyanis nem fordult elő halál és még igazán súlyos lefolyása sem volt a betegségnek. Ettől függetlenül az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a Layv terjedését.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: