HÍREK
A Rovatból

Összecsaptak a Covid-korlátozások ellen tüntetők a rendőrökkel Sanghajban, lecsukták a BBC tudósítóját is

Sanghajon kívül még több kínai városban, Pekingben, Csengtuban és Vuhanban is zajlanak tüntetések.
MTI/AP - szmo.hu
2022. november 28.


Link másolása

Több száz tüntető küzdött a rendőrökkel, sőt, a BBC egyik tudósítóját is letartóztatták Sanghajban. A kínai nagyvárosban harmadik napja tüntetnek a Covid-korlátozások ellen. Más kínai városokban, Pekingben, Csengtuban és Vuhanban is zajlanak tüntetések.

Tegnap először csak gyertyás virrasztást tartottak, ami aztán tüntetésbe csapott át, Pekingben ma reggel két, több mint ezer fős tüntetőcsoport gyűlt össze.

„Csak az alapvető emberi jogainkat akarjuk. Nem hagyhatjuk el az otthonunkat anélkül, hogy teszteltünk volna” – mondta egy 26 éves sanghaji fiatal, aki szerint a rendőrség minden ok nélkül letartóztatja a tüntetőket, pedig azok nem erőszakosak.

A Guardian megírta, hogy vasárnap is több százan gyűltek össze Sanghajban, a rendőrök megpróbálták feloszlatni a tüntetést, lökdösődés is kezdődött köztük, a tüntetők üres papírlapokat tartottak a magasba tiltakozásul. Nem PCR-tesztet, hanem szabadságot akarnak - ezt kiabálták a tüntetők.

Már a tüntetések is szokatlanok a kínai kommunista párt diktatúrája alatt nyögő hatalmas országban, de a rendőri beavatkozás már nem annyira meglepő, azonban az új fejlemény, hogy a BBC egyik újságíróját is letartóztatták Sanghajban. Edward Lawrence-et megbilincselik és a földön rángatják - erről videó is készült. A BBC közleménye szerint csak a tüntetésről tudósított Lawrence, mégis letartóztatták, majd több órán át tartották fogva, mielőtt végül elengedték.

A Reuters szerint magyarázat nem érkezett a kínaiaktól, a rendőrök annyit mondtak a tudósítónak, hogy a saját érdekében tartóztatták le, "nehogy elkapja a Covidot a tömegben."

Az egyre szélesedő zavargások akkor indultak be igazán, amikor Ürümcsiben tíz ember meghalt egy lángra kapó lakóépületben, de a szigorú járványügyi korlátozások miatt nem tudták időben elhagyni a 15 emeletes házat. A hatóságok szerint nem a Covid-előírások miatt haltak meg az emberek. A 3 és fél milliós városban kezdődött tüntetéshullám során a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Lemondott hat miniszter – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón – a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről
Az Európai Bizottság sérelmezte, hogy fideszes politikusok is fontos pozíciókat kaptak egyetemi kuratóriumokban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt mosolyogva közölte az újságírókkal a sajtótájékoztatón.

Link másolása

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón számos témát érintett. Többek közt azt is bejelentette, hogy a háromnapos kihelyezett kormányülés végén

lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor... de nem a kormányban betöltött szerepükről, hanem a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt mosolyogva közölte az újságírókkal a sajtótájékoztatón, hiszen abból, ahogy a mondatot kezdte, azt sugallta, hogy miniszteri pozíciójukról mondtak le a fent említett kormánytagok.

Komolyra véve a szót elmondta, hogy a kormány kész észerű kompromisszumokat kötni Brüsszellel, és mivel az Európai Bizottság sérelmezte, hogy fideszes politikusok is fontos pozíciókat kaptak egyetemi kuratóriumokban, az összes kormánytag lemondott ezen tisztségéről.

Ennek értelmében február 15-től nem folytatják a munkát a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban az említett miniszterek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Fontos bejelentések jöhetnek a mai Kormányinfón, háromnapos kormányülés előzte meg
Sopronban volt a többnapos ülés, a kormányfő ma Brüsszelbe utazik.

Link másolása

Ma 10 órától Kormányinfó – jelentette be közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormánytagok a héten háromnapos kormányülésen vettek részt Sopronban, az ülés hétfőn reggel kezdődött, az első téma pedig az aznap hajnali törökországi földrengés volt.

A kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak.

Orbán Viktor egyébként Brüsszelbe készül csütörtökön, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartják az idei második Kormányinfót "Mit miért tesz a magyar kormány" címmel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
-31 fokot mértek Bodzafordulón, ez az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérséklete Erdélyben
Gyergyóalfaluban mínusz 23,6, míg Csíkszeredában mínusz 23,2 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, és a legtöbb székelyföldi településen is hasonló értékek voltak.

Link másolása

Az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét mérték Erdély legtöbb településén.

A legalacsonyabb értéket, mínusz 31 Celsius-fokot a Kárpát-kanyarban, Bodzafordulón helyi idő szerint fél 7 és 7 óra között rögzítették. Ez az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérséklete Romániában

- közölte a szolgálatos meteorológus az Agerpres román hírügynökséggel.

A nagyszebeni regionális meteorológiai szolgálat jelentése szerint ehhez közelítő értékeket mértek Hargita megyében is: Gyergyóalfaluban mínusz 23,6, míg Csíkszeredában mínusz 23,2 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, és a legtöbb székelyföldi településen is hasonló értékek voltak. Nagyszebenben mínusz 18, Kolozsváron mínusz 13 fok volt.

Románia-szerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet, a legenyhébb időjárás a Fekete-tenger partján volt, Konstancán mínusz 4 Celsius-fokot mértek.

A román Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerdán fagyos időre figyelmeztető, elsőfokú riasztást adott ki, mely szerint szombatig Erdély, Máramaros és Moldva térségében az éjszakai és reggeli órákban mínusz 18 és mínusz 25 Celsius-fok közötti hőmérsékletre kell számítani.

Erdélyben Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Szeben és Brassó megyében várhatók különösen alacsony hőmérsékleti értékek.

Régi, és lehet, hogy meg se történt, de jó, és ideillik minden évben:

Link másolása
KÖVESS MINKET: