hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Országos antitestvizsgálat indult, amihez kínai vakcinával oltottakat toboroznak

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a vizsgálat csak a kínai Sinopharm-vakcinára terjed ki, vagy más oltóanyagok esetében is vizsgálják-e majd a vakcinák által kiváltott immunválaszt.
Címkép: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. április 30.

hirdetés

Országos antitestvizsgálat indult, amelyhez a kínai Sinopharm vakcinájával oltott résztvevőket toboroznak - írja a Mfor.hu, szúrta ki a Telex.

A cél a vakcinák által kiváltott immunválasz mérése és nyomon követése.

A projektet a lap szerint az Országos Onkológiai Intézet vezeti.

Mindez pedig egy Facebook-bejegyzésből derült ki. Nemrég ugyanis egy csoportban megjelent egy fotó, amin egy „Betegtájékoztató Covid oltást követő immunválasz követésére” című dokumentum látható. A dokumentumot a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja adta ki. "Ez alapján eleinte az a téves információ kezdett terjedni, hogy a vizsgálatot a pécsi klinika indította, de ahogy most az Mfor is megírta, valójában egy országos felmérésről van szó, amelyet az Országos Onkológiai Intézet vezet" - jegyzi meg a Telex. A lap úgy tudja, emellett a Dél-Pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is részt vesz benne, de feltehetően további intézmények is.

A dokumentum alapján egyelőre annyit tudni, hogy a résztvevőket 12 hónapon át követik, ez idő alatt kilenc alkalommal történik mintavétel:

• először a vakcina első adagjának beadása előtt, az alapimmunitás felmérésére. A részvétel feltétele, hogy az első oltáskor ne álljon fent koronavírus-fertőzés,

hirdetés

• másodszor a vakcina első dózisának beadását követő 14. napon, az immunválasz kezdetének felmérésére,

• harmadszor a vakcina második dózisának beadását követő 14.-20. napon, amikor az immunválasz eléri a maximum szintet.

A többi mintavétel a vakcina első dózisának beadását követő 60. és 365. napon belül történik, hogy nyomon kövessék, milyen hosszan marad fenn a résztvevőkben kiváltott immunválasz.

A tájékoztató szerint azonban nemcsak az oltás hatására termelt antitestek szintjét mérik, hanem a sejtes immunválaszt is.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy a vizsgálat csak a kínai Sinopharm-vakcinára terjed ki, vagy az összes többi vakcinát is vizsgálják-e. A Facebook-csoportba feltöltött betegtájékoztató így kezdődik: „A Sinopharm COVID19 elleni oltóanyag forgalomba hozatali engedélyt kapott hazánkban. A klinikai vizsgálatok szerint a készítmény hatásosan kivédheti a SARS CoV-2 által okozott fertőzést és biztonságos. Fontos az oltások minél szélesebb körű nyomon követése, mind a mellékhatás, mint az immunológiai hatás területén. ezért arra kérjük, hogy segítse az immunológiai hatékonyság pontosabb nyomon követését az alábbi vizsgálatokhoz történő beleegyezéssel.”

A Telex ugyanakkor megjegyzi, hogy a részvételi feltételeknél már nem szerepel külön, hogy csak a kínai oltásra várók jelentkezhetnek, és a tájékoztató címe is általánosan az oltás utáni immunválaszról szól. Emellett pedig a lap birtokába jutott egy levél is, amelyben a Pécsi Tudományegyetem Operatív Stábja közli, hogy támogatja az egyetemi polgárok toborzását a vizsgálatra. Ebben úgy fogalmaznak: „A projekt alapvető célkitűzése a különböző vakcinák védőhatásának és védőhatásuk időtartamának összehasonlítása a vakcinációk ismétlésének megtervezése érdekében.”

Egy ilyen vizsgálat elindítását egyébként már több neves kutató is sürgette a kínai vakcina által kiváltott immunválasz körüli bizonytalanságok tisztázására. Sőt, a Magyar Orvosi Kamara is jelezte, hogy szükség lenne egy ilyen mérésre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: jövő héten kezdődhet a járvány következő hulláma Angliában

Az oltások miatt valószínűleg nem lesz olyan súlyos harmadik hullám, mint a januári.
Fotó: Northfoto/Xinhua News Agency/eyevine - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Szakértők szerint a május 17-i újabb lazítás után elkerülhetetlen lesz Angliában a koronavírusos esetszámok emelkedése, írja a The Sun. Ugyanakkor a világszinten is kimagasló átoltottság miatt a harmadik hullám súlyossága várakozásaik szerint meg sem közelíti majd a januárit.

Kormányzati tanácsadók szerint a vírus terjedését jelző R-szám a jövő hétfőtől induló harmadik nyitási szakasz után biztosan 1 fölé ugrik. A június 21-i teljes nyitást megelőző utolsó fázisban ugyanis újra kinyithatnak a kocsmák és éttermek, a mozik, a színházak.

Innentől lehet majd szabadtéri koncerteket tartani, és létszámkorláttal ugyan, de focimeccsekre is járhatnak az emberek.

A szakértők becslései szerint a júniusi teljes nyitást követően egy év alatt maximum 54 900 kórházban kezelt koronavírusos beteg lehet. Szeptemberig bezárólag egyidejűleg maximum 5700 kórházi ápolttal és legfeljebb 11 200 elhunyttal számolnak, amennyiben csökken a vakcinák ellenálló-képessége a vírusmutációk ellen. Ha ez nem következik be, akkor legrosszabb esetben 4000 halott várható őszig a teljes nyitást követően, míg az egy nap alatt a világjárvánnyal összefüggésben elhunytak számát 175-re becsülik a szeptemberi hullámban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Akinek háza van a Fertő-tónál, saját költségén kell lebontania

Van olyan tulajdonos is, aki hatalmas összeget költött az építményre, és most nem hajlandó lebontani. Elmondása szerint ügyvédet fogadtak, mert ragaszkodnak a házukhoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Először a strandolókat, a vitorlázókat és a pecásokat, aztán az üdülőtulajdonosokat is kitiltották a Fertő-tóról.

Akinek háza van a tónál, saját költségén kell lebontania: volt, aki megtette, más viszont ügyvédet fogadott.

A tervek szerint a hatalmas beruházásban szálloda, kikötő, apartmanház és sportkomplexum is épül majd. A munkákat már meg is kezdte egy Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cég. A beruházás kb. 30 milliárd forintba kerül majd.

Az itt lévő cölöpházak tulajdonosai 90 napot kaptak arra, hogy elbontsák az épületeiket, amikért ezek után nem kapnak semmit. A földhivatali nyilvántartásban nem szerepelnek, pedig kifizették az építkezésüket - mondja az egyik érintett. A területet az államtól bérlik, amire cölöpöt rakhattak, arra pedig stéget, házat építhettek.

Van olyan - osztrák - tulajdonos is, aki hatalmas összeget költött az építményre, és most nem hajlandók lebontani. Elmondásuk szerint ügyvédet fogadtak, mert ragaszkodnak a házukhoz.

A Házon kívülben kedd este a területre tervezett állami gigaberuházásról láthatsz riportot.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Rockzenekar énekese volt a Jemenben halálra kínzott magyar férfi: „Igazságtalanul, ártatlanul szenvedett”

Koltai György felvette a muszlim vallást, majd Jemenbe költözött, ott érezte magát igazán otthon. Végül ott is halt meg, borzalmas körülmények között.
Fotó: Parázsló Hamvak/Facebook - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Mint megírtuk, elraboltak, majd halálra kínoztak egy magyar férfit Jemenben. Egy helyi aktivista szerint a 43 éves férfit arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele. Ez még áprilisban történt, de csak most derült fény a szörnyűségre.

A Blikk kiderítette, hogy a férfi Koltai Györgyként született Magyarországon, aki 17 évvel ezelőtt még a Parázsló Hamvak nevű skinhead zenekar énekese volt, amely két évig létezett. Aztán hátat fordított a nacionalizmusnak és a rocknak, és felvette a muszlim vallást, még a nevét is megváltoztatta emiatt. Abdul Karim Faresként kezdett új életet Jemenben 2000-es évek második felében, ahol végre otthon érezte magát.

"Itthon nem érezte otthon magát, Jemenben viszont megtalálta, amit talán egész életében keresett. Teljesen nem szakított ott sem a zenei múlttal, hangmérnökként dolgozott"

- mondta el a lapnak Kovács Miklós Ahmed, a férfi jó barátja, akivel a magyarországi muszlim közösségben találkoztak és kötöttek barátságot.

Nem gondolja, hogy valami különös oka lett volna a férfi pálfordulásának, szerinte egyszerűen csak a muszlim vallásban találta meg a lelki békéjét. Amikor Jemen egyre veszélyesebbé vált a polgárháború miatt, Koltai egy időre visszajött Magyarországra, de nem érezte itt jól magát, visszavágyott Jemenbe.

hirdetés
"Mondogattuk neki többen, hogy legyen türelemmel, amíg békésebb lesz ott a helyzet, de nem hallgatott ránk, visszautazott. Túl korán. Utána nyoma veszett, én legalábbis vagy egy évig nem hallottam róla semmit. Mostanáig"

- mondta Kovács Miklós Ahmed.

Őt is lesújtotta barátja halálhíre, de mint mondta, a muszlimok másképp viszonyulnak a halálhoz. Számukra minden Isten akarata szerint történik, az is, hogy ki mikor és hogyan hal meg. Koltai viszont szerinte igazságtalanul, ártatlanul szenvedett, mártírrá vált, ezért a hitük szerint automatikusan a Paradicsomba jutott.

A Parázsló Hamvak Facebook-oldalán (amely 2013 óta nem frissült) közzétettek egy bejegyzést, amelyben megerősítették, hogy a zenekar egykori alapítója és énekese volt a Jemenben meggyilkolt áldozat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

8 és fél éve nem mértek ekkora áremelkedést Magyarországon

Az étolaj több mint 20%-kal, az üzemanyagok pedig majdnem 40%-kal többe kerülnek. A szakember szerint jövő év elején 3% körül stabilizálódik az infláció idehaza.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

5 százalék fölé gyorsult az infláció áprilisban - jelentette a KSH. 8 és fél éve nem mérték ekkora áremelkedést Magyarországon.

Az étolaj több mint 20%-kal, az üzemanyagok pedig majdnem 40%-kal többe kerülnek, mint egy éve. A liszt, a rizs és a margarin drágul átlag felett.

A vásárlók szerint a pékárú, a felvágott, a húsok is jelentősen többe kerülnek. A büfékben is közel 8%-os áremelés volt.

Ráadásul a magyarok többsége az infláció többszörösének érzékeli a drágulást egy friss, reprezentatív kutatás szerint, akár 10%-t is éreznek a felmérés szerint.

A Nemzeti Bank szerint az év végéig lassulhat és jövő év elején 3% körül stabilizálódik az infláció idehaza.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: