News here

HÍREK

„Orbán Viktor vonja vissza a szavait és kérjen elnézést az egész néptől” – mondta Kertész János akadémikus

A fizikus szerint a leghelyesebb lépés azonban az volna, ha lemondana a kormányfő.

Link másolása

Nem tekinti bocsánatkérésnek Orbán Viktor bécsi szavait Kertész János, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes azt gondolja,

„ez további kavarás és félrevezetés”.

Az akadémikus erről a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában beszélt.

A magyar kormányfő múlt heti bécsi látogatásán a Karl Nehammer osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés, azonban azt elismerte: előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz.

Kertész János azt is elmondta, hogy már 102-en írták alá azt a petíciót, amelyet Orbán Viktor tusványosi beszéde után indítottak. A fizikus azt is hozzátette: a beszéd után az akadémikusok úgy érezték, nem lehet szó nélkül hagyni egy ilyen botrányos kijelentést, azt akarták elérni a petícióval, hogy nyoma maradjon, vannak józanul gondolkodó emberek, akadémikusokok, akik szóvá teszik.

„A leghelyesebb lépés az lenne, ha lemondana, de nem számítok erre természetesen, de az lenne a minimum, hogy ne egy elfogadhatatlan szöveggel próbáljon magyarázni, hanem vonja vissza és kérjen elnézést, de nem azoktól, akik megbántva érzik magukat, hanem az egész néptől”

- mondta Kertész.

Szerinte a kormányfőnek az volt a célja, hogy manipulálja a közvéleményt, és elterelje a figyelmet a súlyos válságról, amelyben jelenleg az ország van. Kertész azt is sajnálatosnak tartja, hogy a történelmi egyházak vezetői nem tettek kifogást a beszéddel kapcsolatban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Portfolio: Nyugdíjreformra készül a kormány, még tovább emelhetik a nyugdíjkorhatárt
A portál szerint a kormány egy reformcsomag részeként ígéretet tett az EU-nak arra, hogy 2025. március 31-ig módosít a nyugdíjrendszeren.

Link másolása

Fajsúlyos, a legújabb brüsszeli döntésekkel összefüggő dokumentumok kerültek napvilágra. Például az Európai Bizottság elemzése Magyarország helyreállítási tervéről, melyből részletesen kiolvasható, hogy a kormány milyen nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül, amit az Európai Unió az országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt - írja a Portfolio.

A portál szerint

a kormány a reformcsomag részeként ígéretet tett az EU-nak többek között arra is, hogy módosít a nyugdíjrendszeren.

A bizottsági anyagban azt írják: a demográfia, valamint köznevelés témája „magában foglalja a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reformot is”. A dokumentum szerint „a javasolt intézkedés célja, hogy megfelelő nyugdíjakat biztosítson az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasok számára, és ezáltal javítsa a nyugdíjrendszer méltányosságát”.

A bizottsági értékelés szerint a nyugdíjreform jelen állás szerint négy elemből fog állni:

• független nemzetközi szakértői jelentés készül a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről, amely áttekintést ad a nyugdíjrendszerről és annak pénzügyi fenntarthatóságáról, és konkrét szakpolitikai javaslatokat terjeszt elő;

• a kormány a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot dolgoz ki, amely során egyeztetni kell a szociális és gazdasági partnerekkel és más érdekelt felekkel, elő kell terjeszteni és meg kell vitatni a Gazdaságpolitikai Bizottság Öregedő Népesség Munkacsoportjában, valamint nyilvános konzultációra kell bocsátani;

• a kormány kidolgoz egy részletes hatásvizsgálattal kísért, a nyugdíjrendszer módosítására irányuló jogalkotási javaslatot - hatásvizsgálat bemutatja, hogy a jogalkotási javaslat hogyan biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú költségvetési fenntarthatóságát megfelelő intézkedések és esetleges automatikus kiegyensúlyozó mechanizmusok révén;

• végül pedig hatályba lép a nyugdíjrendszert módosító jogszabály a kormány jogalkotási javaslata alapján.

A dokumentum szerint a kormány azt vállalta, hogy a nyugdíjreform végrehajtásának határideje 2025. március 31.

A mérföldköveket bemutató részletes táblázatból az is kiderül, hogy a nemzetközi szakértői jelentésnek konkrét szakpolitikai javaslatokat kell előterjesztenie többek között a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva.

Például a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével, valamint a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével, a hosszabb munkával töltött életszakaszok ösztönzésével és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálásával.

A jelentésnek biztosítani kell továbbá biztosítania kell a nyugdíjrendszer hosszú- és középtávú fenntarthatóságát, és kezelnie kell a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Rendkívüli szünetet rendeltek el a Karinthy Gimnáziumban, ahonnan hat tanárt kirúgtak
Jelenleg nincs elég pedagógus az iskolában ahhoz, hogy tanítani lehessen.

Link másolása

Rendkívüli szünetet rendelt el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatója december elsejére és másodikára. Az erről szóló tájékoztató levelet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hozta nyilvánosságra a Facebookon.

A levél szerint azért kellett szünetet elrendelni, mert „az intézmény jogszabályban előírt működtetése ezen a két napon előreláthatólag nem lesz lehetséges”. A tantestület létszáma ugyanis a hiányzó, a munkabeszüntetést bejelentő és a szerdán elbocsátott tanárok összlétszáma miatt ezeken a napokon nem éri el a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet.

Az igazgató közölte azt is, hogy az iskola nyitva lesz csütörtökön és pénteken is, szükség esetén pedig a diákok felügyeletét is meg tudják oldani. Csütörtökön menza is lesz, péntekre viszont lemondták. A rendkívüli szünet miatt kieső tanítási napokat január 23-án és 24-én tervezik pótolni.

Mint megírtuk, a Belügyminisztérium szerdán közölte, hogy újabb nyolc pedadógust bocsátanak el polgári engedetlenségben való részvétel miatt. A nyolc érintett három iskola tanára, hatan közülük a Karinthy Gimnáziumban tanítottak. Köztük van egy végzős osztály osztályfőnöke is.

Miután híre ment az újabb tanárkirúgásoknak, diákok, pedagógusok és támogatóik együtt tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt szerda este. A diákok egy része virrasztásba is kezdett éjjel. Újabb demonstrációt is hirdettek: szombaton kora este a Klebelsberg Központ épületénél tiltakoznak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A szerdai tüntetés és az éjjeli virrasztás legerősebb képei
Az esti demonstráción több ezren vettek részt, majd a diákok egy része virrasztásba kezdett a Belügyminisztérium épülete előtt.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, szerdán a Belügyminisztérium közölte, hogy újabb nyolc tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt. Az újabb elbocsátások ellen tiltakozva estére demonstrációt hívtak össze a Belügyminisztérium elé, ahol több ezren voltak, főleg diákok, tanárok és támogatóik.

A tüntetésen felszólaló egyik diák azt mondta, szerinte a belügy célja, hogy elbizonytalanítsák a diákokat. Azt ígérte, hogy ezt nem hagyhatják, mert az erő az ő oldalukon áll. „A diákság megingathatatlan, itt vagyunk, itt leszünk, és nem hagyjuk!” - mondta.

A diákok egy része a tüntetés után virrasztásba kezdett a Belügyminisztérium előtt. Terveik szerint határozatlan ideig, felváltva virrasztanak majd ott. Támogatást is elfogadnak: ülőalkalmatosságokat, székeket, takarót, ételt, meleg italokat.

A következő napokban, hetekben az alábbi eseményeket szervezik:

• szombaton a Klebelsberg Központnál tüntetnek,

• december 8-án országos ülősztrájkot tartanak az iskolákban,

• december 9-én pedig az MTVA-nál követelik hogy adjanak teret nekik a tévében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az agrárminiszter szerint a vásárlók tehetnek arról, hogy gyakorlatilag hiánycikk egyre több ársapkás termék
A boltosok szerint szinte lehetetlen ársapkás termékekhez jutni, vagy csak sokkal drágábban, mint amennyiért árulhatják.

Link másolása

Cukor, tej, olaj – egyre több boltban egyre több hatósági áras élelmiszer hiánycikk. Az RTL Híradónak nyilatkozó boltosok szerint azért nincs áru, mert szinte lehetetlen ársapkás termékekhez jutni, vagy ha igen, akkor csak sokkal drágábban, mint amennyiért árulhatják.

Az agrárminiszter szerint

azért van hiány, mert az emberek bespájzolnak.

Úgy gonolja, hogy sokan a megszokott mennyiségnél többet vesznek, mert majd eláll a spájzban.

Nagy István azt is mondta: az élelmiszerár-drágulás azért tűnik nagynak Magyarországon, mert alacsonyak voltak az árak.

A DK szerint ez nem igaz és a kormánynak áfacsökkentéssel kellene enyhítenie a helyzeten. A párt töb hónap különbséggel ugyan azokat a termékeket vásárolta meg, és a végén a számla 48 százalékkal lett több.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET: