HÍREK
A Rovatból

Orbán Viktor válaszolt arra, hogy az uniós pénzekért cserében engedne-e Ukrajna kérdésében

Egyebek közt azzal érvelt, hogy Ukrajna nagyon korrupt ország. A francia lapnak pedig külön kiemelte, hogy Ukrajna csatlakozása azonnal tönkretenné az EU mezőgazdaságát.

Link másolása

Orbán Viktor csütörtökön tett párizsi látogatást, és adott egy interjút a Le Pointnak. Újra kijelentette, hogy ellenzi a Kijevvel való uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését, de utalt arra is, hogy nyitottak a kompromisszumokra más kérdésekben - írta a Guardian.

Kitartott amellett, hogy Magyarország ellenzi az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését, mert Ukrajna nem áll készen, valamint szerinte rossz hatást gyakorolna az unióra a csatlakozás.

A magyar kormányfő vitatta az Európai Bizottság értékelését, amely szerint Ukrajna előrelépést tett.

„Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országaként ismert. Ez egy vicc! Nem hozhatjuk meg azt a döntést, hogy megindítjuk a csatlakozási tárgyalási folyamatot.”

Orbán azzal is érvelt, hogy Ukrajna elfogadása többletköltségeket jelentene az EU költségvetése számára – és súlyos következményekkel járna az agrárpolitikára nézve.

„Ukrajna nagy ország, erős mezőgazdasággal. Ha beengedi ezt a mezőgazdaságot az európai rendszerbe, másnap tönkre fogja tenni. A mezőgazdasági támogatási rendszerünk átalakítása nélkül nem engedhetjük be őket. A következmények szörnyűek lesznek.”

Orbán viszont rugalmasságot mutatott más politikai kérdésekben:

„Amikor felmerül egy dilemma, általában három kategóriába sorolom: történelmi, stratégiai és taktikai. Az ukrán kérdés történelmi kérdés, nagyságrendi kérdés. A pénzügyi kérdés taktikai kérdés. Több mint negyvenéves politikai tapasztalatom megtanított arra, hogy soha nem szabad összekapcsolni a kérdéseket, például a pénzt a történelmi kihívásokkal. Ha így teszünk, teljes káoszt kockáztatunk.

Ezért nem akarok megegyezésre jutni az ukrán kérdésben, de továbbra is teljes mértékben készen állok arra, hogy más kérdésekben megtegyem.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Több száz kilogrammnyi kokaint találtak több Lidl-üzletben Németországban
A boltokba kiszállított banánosdobozokban, a gyümölcsök között rejtettek el összesen 223 kilogramm kokaint.

Link másolása

Pénteken a német hatóságok megsemmisítették azt a kokainmennyiséget, amelyet a Lidl üzleteiben találtak – számolt be róla az Index.

A 11 üzletbe kiszállított banánosdobozokban, a gyümölcsök között próbálták elrejteni az összesen 223 kilogramm kokaint. A lefoglalt kábítószer értéke akár 10-15 millió euró, de akár több is lehet.

A hét berlini és négy brandenburgi üzletben csütörtökön figyeltek fel a kokainra - tudatta Christian Lanninger, a berlin-brandenburgi vám- és pénzügyőrség szóvivője a Märkische Allgemeine Zeitungnak.

A hatóságok szerint egyelőre nem lehet tudni, honnan származhatnak a talált csomagok. Általában konténereken, Dél-Amerikából Közép-Amerikát érintve jut el a kokain Európába Antwerpen vagy Rotterdam kikötőin keresztül.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Medián: Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, mélyponton a Fidesz
A TISZA Párt szerezné a legtöbb ellenzéki szavazatot a felmérés szerint, ha most lenne az EP-választás. Eközben a Fidesz népszerűsége is mélypontra zuhant.

Link másolása

Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, és mélyponton van a Fidesz – ez a két legfontosabb megállapítása a HVG számára készült áprilisi Medián-elemzésnek. Mint a 24.hu szemléjéből kiderül,

Április végén viszont már a teljes szavazókorú népesség 16, a választani tudó biztos szavazóknak pedig a 24 százaléka mondja, hogy az európai parlamenti választáson a TISZA Pártra voksolna, így egyértelműen Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki alakulat.

Azt írják, a Medián április 26-a és 29-e között, országos reprezentatív mintán készült felmérését a HVG május 1-je miatt előrehozott lapzártája miatt 970 főnél meg kellett szakítani, a részletes elemzés így csak később lesz olvasható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Újból szembement Kocsis Máté korábbi állításával a kormány
Tóth Bertalan szocialista képviselő mindezek után kérdéseket tett fel a minisztereknek, hogy hány rokont, hozzátartozót, ismerőst juttattak munkahelyhez kinevezésük óta?

Link másolása

Mint emlékezetes, Kocsis Máté korábban így nyilatkozott:

„Nehezen tudom elképzelni, hogyha Magyar Péternek nem Varga Judit lett volna a felesége, akkor 4-5 jó fizető állami cégnél felfigyeltek volna az ő különleges képességére.”

Azonban, amikor rákérdeztek, hogy ez azt jelenti-e, hogy a Fidesznél rokoni alapon osztják-e a pozíciókat, állásokat, visszakozott. Sőt, amikor emlékeztették rá, hogy felesége a szuperkórház projektcégében dolgozik, állította, hogy azt a munkát csupán saját képességei alapján kapta.

Tóth Bertalan szocialista képviselő mindezek után kérdéseket tett fel a minisztereknek, hogy

hány rokont, hozzátartozót, ismerőst juttattak munkahelyhez kinevezésük óta?

A válasz az volt, hogy csak a szakmai szempontok számítanak egy-egy kinevezésnél, ami cáfolta mint Kocsis szavait, mind Varga Judit állítását is. A Fidesz-frakcióvezető ezekután azt mondta: elfogadja a miniszterek válaszát. „De ők meg fogadják el, hogy nekem joggal juthatott eszembe, hogy van-e összefüggés a két dolog közt.

Hogy valaki Diákhitel Központot, közút-kezelőt meg mindent képes vezetni hirtelen. Csodálkoznék, ha ez spontán lett volna.

De mivel a miniszterek állítják, hogy ez így van, én nem mondtam semmit ebben az ügyben.

Mindezen felemásra sikerült állítás után Tóth a következő kérdéssort küldte a minisztereknek és a miniszterelnöknek is:

1. A vezetői kinevezéseken kívül eső egyéb állami pozíciók betöltésénél pontosan milyen szempontok irányadóak a tárcánál, ha az adott munkakörre vonatkozó, megfelelő szakmai tapasztalatok csak a vezetői kinevezéseknél irányadóak minden esetben?

2. Hány rokona, hozzátartozója, ismerőse jutott így vezetői kinevezéseken kívül eső munkahelyhez az állami szervezetrendszerben a miniszterré történő kinevezése óta?

3. Milyen munkakörben helyezte el a szerencséseket az állami szervezetrendszerben?

A kérdésekre a következő egyenválaszt kapta az összes címzettől, újból cáfolva Kocsis Máté szavait:

„A vezetői, valamint munkatársi kinevezéseknél is egyaránt igaz, hogy minden esetben az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadóak.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Hónapok óta nem kapható egy vérnyomáscsökkentő, amit nem lehet kiváltani mással
A betegek és a patikusok is arról számoltak be, hogy országos hiánycikk egy vérnyomáscsökkentő. Az NNGYK szerint áprilisban gyártási probléma miatt nem érkezett a készítményből.

Link másolása

Országos hiány van a Lokren nevű vérnyomáscsökkentőből – számol be az RTL Híradó, miután egy beteg felhívta erre a figyelmüket. A Híradónak nyilatkozó beteg 15 éve szedi a gyógyszert, az elmúlt 4 hónapban azonban hiába kereste a patikákban.

„Ezt a gyógyszert folyamatosan kell szedni, és nem szabad abbahagyni, mert az veszélyes. Ezt írják a gyógyszer adatlapján”

– nyilatkozta az érintett. Hozzátette, a Lokrennek nincsen helyettesítő készítménye.

Azt, hogy a gyógyszer hiánycikk, több patikában is megerősítették a Híradó kérdésére. Keczéry Attila zuglói háziorvos pedig rámutatott, ha egy szívbetegnél le kell cserélni a már beállított gyógyszert, az vérnyomás-ingadozást és szívritmuszavart is okozhat. Keczéry azt is megerősítette, hogy minden gyógyszer eltérő, így ha az egyik nem kapható, nem lehet egyszerűen egy másikat bevenni helyette.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Híradó megkeresésére azt mondta, áprilisban külföldi gyártási probléma miatt volt hiány a gyógyszerből, de az új szállítmány már beérkezett Magyarországra. Az NNGYK ezzel az állítólag hónapok óta tartó hiányt nem magyarázta meg, kijelentésükről nem ismert a gyártó álláspontja.


Link másolása
KÖVESS MINKET: