HÍREK
A Rovatból

Orbán Viktor: „Minden magyarban van egy kis Petőfi”

A miniszterelnök ezúttal Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondta el ünnepi beszédét.

Link másolása

Orbán Viktor először köszöntötte a kiskőrösieket és az ünneplőket, majd Petőfi Sándorról beszélt, aki gyenge kisgyermekből, vándorszínészből lett az ország ünnepelt költője, majd forradalmár és katona.

"Ahogy jött, úgy távozik. Egyszerűen átlépett a legendák világába"

- mondta Petőfiről.

"Minden magyarban van egy kis Petőfi" - folytatta.

Arról is beszélt, mennyire megváltozott Magyarország. "Szép jövő előtt álló, csinosodó ország. Ez igazán nagy teljesítmény, igazi magyar virtus" - mondta a miniszterelnök. Viszont szerinte ez a magyaroknak kevés, mert mindig kell lennie egy hivatásnak.

"A nyugtalan magyar lélek azt kérdezte: mi is volna az a világra szóló tett? Amiért érdemes volt felegyenesedni?" - Szerinte a várva várt keresett szót Petőfi adta meg a hazának.

Szerinte annak, aki nem magyar, annak nehéz megérteni, hogy mi 175 éve elmeséljük ennek a napnak a történetét. Ez viszont a magyarok számára egy nagy születésnap, a magyar szabadság születésének napja. Mindez pedig Kiskőrösről indult, ezért mond most beszédet itt. Megemlékezett a költő szüleiről, Petrovics Sándorról és Hrúz Máriáról, és testvéréről, Istvánról is.

A miniszterelnök szerint, bár számtalan kiváló költőnk van, ha meg kell neveznünk valakit, akit magyar géniusznak tartunk, akkor Petőfi Sándort nevezzük meg.

Azt is elmondta, hogy az ő szavait mindenütt értik, több mint 200 nyelvre fordították le.

Arról is beszélt, hogy bár nem volt katonának való a törékeny testalkatával, de a szintén különc Szendrey Júliához illet. Nem volt egyszerű a barátjának lenni, és a kritikusokat sem szerette.

"De áradt belőle a lelkierő és a magabiztosság. Az ilyen embereket, bár tehetségüket elismerik, inkább elutasítják. Petőfi Sándort épp ellenkezőleg: bár lett volna okuk rá, őt a szívükbe zárták"

- mondta Orbán Viktor.

Felsorolta, hogy bár csak alig öt évet töltött tényleges alkotással, mégis mennyit dolgozott, mennyit tett a magyar irodalmi életért. Bár csak 26 évet élt, szerinte mégis irigyeljük őt.

"Nem azért, mert korai halált kívánunk magunknak, hanem mert mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy a nekünk kirótt kötelességeket teljesítettük"

- mondta.

Szerinte a költő tudta, hogy el fog jönni a döntés pillanata a nemzet életében. Egy hazafinak pedig az a feladata, hogy készen álljon erre a pillanatra.

"Petőfi úgy, mint mindannyian, egy szabad Magyarország szabad állampolgára akart lenni. Választhatta volna a biztos, jómódú, már-már nagypolgári életet. Már megvolt a tágas otthona, a felesége, az első gyermeke, sorban álltak a kiadók. Ő azonban másképp döntött: a magyar szabadságért vívott csatában halt meg" - mondta.

Úgy gondolja, Petőfi képe ma is itt van a szemünk előtt, látjuk, ahogy fellázad, mikor mások meg akarják mondani, hogy éljünk, vagy amikor a hatalmasok újra be akarják kényszeríteni Magyarországot egy európai szuperhatalomba. "Látjuk, ahogy a 12 pont elé odakanyarítsa, hogy legyen béke" - utalt az orosz-ukrán háborúra.

"Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - mondta a beszéde végén, majd együtt énekelt a színpadon az ünnepi műsor résztvevőivel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint Orbán azt mondta Varga Juditnak: „Önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek"
Magyar felidézte, hogy a volt felesége egy alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbán Viktornak egy kormányülésen, hogy „egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak.” Erre kapta ezt a választ.

Link másolása

Magyar Péter nem csak a NER működéséről, hanem saját életéről is beszélt a Telexnek adott interjúban és elmondta: korábbi feleségével, Varga Judittal nem beszélt szakmai kérdésekről, mióta külön élnek. Úgy tudja, a volt felesége a lemondása előtti péntek este vagy szombat reggel kapott egy telefont, hogy le kellene mondania, „egy olyan ügy miatt, amihez nem sok köze volt”.

Magyar elmesélte azt is, hogy a

volt felesége egy alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbán Viktornak egy kormányülésen, hogy „egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak”.

„Erre megfagyott a levegő, és a miniszterelnök annyit mondott, hogy önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek. Remélem, a jobb oldali szavazók értik, hogy ez mit jelent” – mondta Magyar a megdöbbentő esetről.

A Diákhitel Központ egykori vezetője úgy fogalmazott:

most érez egy olyan pillanatot, amikor rengetegen látják be, hogy „ez így nem mehet tovább”, és nagyon sokan támogatják.

Viszont azt is tudja, ha ő belépne, akkor „olyan támadáscunami elé nézne, amilyen még nem volt a magyar politika történetében” – látható a Telex interjújában.

A Telex videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Magyar Péter: Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint, néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és arról volt szó, kinek mit kellene átvennie
Magyar Péter olyan összejövetelekről rántotta le a leplet, ahol kizárólag gazdasági szereplők egyeztettek egymással, de "nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó".

Link másolása

Magyar Péter újabb részleteket árult el a NER működéséről. A Telexnek adott interjúból az kiderült, hogy születnek meg a döntések nagy horderejű ügyekről.

„Nagyon sok olyan vacsorán vagy rendezvényen voltam, ahol alapvetően csak és kizárólag a gazdasági vezetők voltak jelen. Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint,

néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret”

– mondta Magyar.

Volt, hogy balatoni helyszínen találkoztak, volt, hogy magánházban. egy villa Budapesten, ami rendszeres helyszíne az ilyen vacsoráknak. Közösen tulajdonolják üzleti szereplők. „Vannak ilyen rendszeres helyszínek, ahol én voltam."

„Ezek baráti összejövetelek, és itt olyan szereplők vannak, akikről azt hinnéd, hogy a politikai paletta másik oldalán állnak.”

Napirend nincs, csak egy meghívó, hogy ekkor és ekkor itt és itt szeretettel várjuk, és elkezdődik a vacsora, és ott egy kötetlen beszélgetés folyik.

A miniszerelnök ilyenkor az ország általános állapotáról beszél.

„Emlékszem, hogy amikor az EU-s pénzek nagyon meleg pitének tűntek, hogy jönnek, nem jönnek, ilyen 2-3 éve volt először, akkor viccesen megjegyezte, hogyha ő lenne Brüsszel, akkor biztosan egy fillért sem adna, csak kérdés, hogy lesznek-e ehhez elég bátrak.”

„Nekünk befelé azt adták el, és sokan ebben a hitben élnek a mai napig a jobb oldalon, hogy a nemzeti tőkésosztályt azt ki kell építeni, hiszen a spontán privatizáció évei alatt kirabolták az országot, és sokminden stratégiai vagyon az külföldi kézbe került, multinacionális cégek alá. És ez egy hihető narratíva, hogy minden osztálynak szüksége van egy nemzeti tőkésosztályra, lehetnek ilyen vicces véletlenek, hogy azok mind barátok, osztálytársak, családtagok.”

Azt is mondták, ez azért jó, mert ha bármilyen gazdasági válság jön, akkor erre a tőkésosztályra lehet számítani. Csakhogy Magyar Péter szerint a Covid nem ezt bizonyítja.

„Láttunk olyat, hogy a nemzeti tőkésosztály bármely tagja a Covid alatt, vagy a gazdasági válság alatt segítette a magyar államot? Hozzájárult, hogy a költségvetési lyukat betömjük, vagy megmentsünk munkahelyeket? Nem.”

Szerinte ennek épp az ellenkezőjét láttuk. „Ezek a cégek nem versenyképesek, kivéve, hogyha állami emlőn nevelkednek.”

Amikor elszálltak a kamatok, ezek az óriási cégcsoportok Magyar Péter szerint hatalmas állami támogatásokra szorultak, hogy ne dőljenek be. „És ezek óriási cégcsoportok, ha ezekből egy-kettő bedől, amikben bankok vannak, alapkezelők vannak, biztosítók vannak, közlekedési cégek vannak, akkor megroppanhat a magyar gazdaság” - hangzott el az interjúban.

A Telex videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Novák Katalin zsebébe utoljára leshetünk be: 8 ingatlanról és 31 milliós megtakarításról ír vagyonnyilatkozatában
A Sándor-palota közzétette a volt elnök záró vagyonnyilatkozatát. Novákot anyagi értelemben biztosan nem viselte meg a kegyelmi botrány,

Link másolása

Hivatala közzétette Novák Katalin záró vagyonnyilatkozatát – vette észre a 24.hu. Ebből kiderül, a volt elnököt anyagi értelemben biztosan nem viselte meg a kegyelmi botrány, vagyoni helyzete január vége óta változatlan.

Nováknak összesen nyolc ingatlanban van tulajdonrésze. A volt államfőé a XI. kerületben egy 56 négyzetméteres lakás, Szegeden egy 67, egy 166, illetve 174 négyzetméteres lakás, illetve Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő. Felerészben tulajdonosa Budapesten egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres lakóháznak, egy 90 négyzetméteres lakásnak, egy 50 négyzetméteres szegedi garázsnak.

Novák a nyolc ingatlan mellett 31 millió forintot tüntetett fel megtakarításként.

Ez ugyanannyi, mint januárban, viszont 10 millióval kevesebb, mint egy éve. Tartozása nincsen, ingatlanjai bérbeadásával a bevallás szerint havonta 200-500 ezret keres, az általa alapított Családpárti Alapítványtól nem kap díjazást.

Vagyonbevallásában nem szerepel autó, ami felesleges is lenne, hiszen jár a hivatali, sofőrrel. Élete végéig kapja az államfői fizetést is, ami jelenleg havi 4,6 millió forint.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Elkapta Orbánt a Momentum, és K. Endre kegyelméről kérdezték: „Az elnökasszonyhoz forduljon!”
Megkérdezték a parlamenti folyosón Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre. Ezúttal nem maradt el a válasz.

Link másolása

A Momentum politikusa, Bedő Dávid kérdezte meg Orbán Viktortól a parlamenti folyosón, miért kapott kegyelmet K. Endre.

A párbeszéd így zajlott:

Bedő: Miniszterelnök úr, kérem, mondja el nekünk, miért kapott kegyelmet K. Endre? Mert, mindenki erre kíváncsi. Az egész ország erre kíváncsi.

Orbán: Az elnökasszonyhoz forduljon!

Bedő: Ön nem kérdezte meg őt?

Orbán: Az elnökasszonyhoz forduljanak!

Bedő: És nem beszélgettek azóta?

Orbán: Nem vagyok feljogosítva arra, hogy az elnökasszony nevében nyilatkozzak.

A párbeszédről videó is készült, amit a Facebook-ra is feltöltött a párt.

via 24.hu

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: