HÍREK
A Rovatból

Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint

Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Videón, ahogy limuzinba rakják a meglőtt Ficót közvetlenül a merénylet után
A felvételek tanúsága szerint a szlovák miniszterelnök összegörnyedve és csak segítséggel, de saját lábán hagyta el a helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, súlyos merénylet történt Szlovákiában szerda délután. Egy támadó mellkason és hason lőtte Robert Fico kormányfőt, aki a kormány nyitrabányai (handlovái) kihelyezett ülése után lépett az emberekhez. A miniszterelnököt kórházba szállították.

A rendőrök a feltételezett támadót elfogták és lefegyverezték, a környéket kiürítették. A többi kormánytag biztonságáról pedig a testőrök gondoskodtak.

A Denník N szlovák napilap közzétett egy videófelvételt arról, ahogy a biztonsági emberek a támadás után egy limuzinba teszik Ficót, és elhajtanak vele a helyszínről.

A videón az látszik, hogy a kormányfő nagyon meggörnyedve és segítséggel, de félig a saját lábán hagyja el a tett helyszínét.

A szlovák sajtó és a hatóságok egyelőre nem közölték, mennyire súlyos Robert Fico állapota.

Robert Ficót elviszik a merénylet helyszínéről

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Videón, ahogy leteperik Robert Fico merénylőjét a biztonsági emberek
Ellentétes információk érkeztek arról, hogy ki lehetett a támadó. Ficót egy szlovák lap szerint mellkasán és gyomrán érték a lövések.

Link másolása

Ahogy arról korábban beszámoltunk, merényletet követtek el a szlovák miniszterelnök ellen. A Plus7Dní információi szerint a lövések azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, Robert Fico épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

Ficót a lap szerint mellkasán és gyomrán érték a lövések. A Dennikn által megszólaltatott egyik szemtanú viszont fej- és mellkassérülésekről számolt be.

A TASR hírügynökségnek röviden nyilatkozó kormánypárti tisztségviselők elismerték a tényt, hogy Robert Ficót meglőtték, és a miniszterelnök megsebesült.

Korábban a Deník N napilap videót közölt arról, ahogy Ficót felsegítik a földről a támadás után. A kormányfő saját lábán, de csak segítséggel, kétrét görnyedve tudta elhagyni a helyszínt. A biztonságiak egy limuzinba tették, és elhajtottak vele.

Azonnal kórházba szállították.

Egy másik helyszíni felvétel szerint a merénylőt azonnal leteperték, ezután többen rátérdeltek.

A Joj televízió szerint egy 71 éves lévai férfi lőtte meg Robert Ficót. A Markíza szerint viszont egy középkorú férfi az elkövető. A rendőrség a merénylet után elfogta a tettest.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ellentmondásos hírek keringenek Fico állapotáról, állítólag egy 71 éves lévai férfi lőtte meg, akit elfogtak
Életveszélyes állapotban szállították kórházba a szlovák miniszterelnököt. Egyelőre nem tudni, pontosan hol lőtték meg, és a támadó kilétéről is ellentmondásos információk érkeztek.

Link másolása

Ellentmondásos hírek érkeznek a Robert Fico elleni merénylet után. A Plus7Dní információi szerint a lövések azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

Ficót a lap szerint mellkasán és gyomrán érték a lövések. Ugyanakkor a Denník N által megszólaltatott egyik szemtanú fej- és mellkassérülésekről számolt be.

A mellkasi és gyomorsérülés jelei látszanak azon a videón, ami a helyszínen készült, és a sérült miniszterelnök elszállítása látható rajta. Fico összegörnyedve és segítséggel, de félig saját lábán hagyta el a helyszínt.

Szintén nem egyértelmű, hogy ki volt a támadó: a Joj televízió szerint egy 71 éves lévai férfi lőtte meg Robert Ficót. A Markíza szerint egy középkorú férfi az elkövető. A rendőrség a merénylet után elfogta a tettest.

A Ficó állapotáról szóló hírek is ellentmondásosak. Annyi biztos, hogy a helyszínről a kormányfőt életveszélyes állapotban szállították el. A hivatal közleménye szerint helikopterrel vitték Besztercebányára, mert a Pozsonyba szállítás túl hosszú lett volna, tekintettel az akut beavatkozás szükségességére. A miniszterelnök Facebook-oldalán Fico munkatársai azt írták: „kritikusak lehetnek a következő órák” a kormányfő állapotában.

A Denník N több forrásból úgy értesült, hogy Fico túlvan az életveszélyen, hivatalos források ugyanakkor ezt délután fél 5-ig nem erősítették meg. Zuzana Caputova államfő háromnegyed 5-re, a belügy- és az egészségügyi minisztérium az országos rendőrfőkapitánnyal együtt 5 órára hirdetett sajtótájékoztatót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„A következő órák sorsdöntőek lesznek” – Életveszélyes állapotban vitték kórházba a meglőtt Robert Ficót
A kormányfőt életveszélyes állapotban szállították a besztercebányai kórházba, az életmentő beavatkozás sürgőssége és az intézmény közelsége miatt oda, és nem Pozsonyba - közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya.
MTI - szmo.hu
2024. május 15.


Link másolása

Lőfegyverrel megsebesítették szerdán Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfőt - közölte Libos Blaha parlamenti elnökhelyettes.

Robert Ficót életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították.

A feltételezett tettest őrizetbe vették.

Az eset a Pozsonytól mintegy 150 kilométerrel északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt, ahol Robert Fico kabinetje előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, majd támogatóival találkozott. A rendőrség körbe zárta a helyszínt.

Sajtójelentések szerint a helyszínen három-négy lövés dördült, majd a Denník N hírportál helyszíni tudósítója azt látta, hogy a kormányfő testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.

A szlovák kormányhivatal sajtóosztályának közlése szerint a kormányfőt életveszélyes állapotban szállították a besztercebányai kórházba, az életmentő beavatkozás sürgőssége és az intézmény közelsége miatt oda, és nem Pozsonyba - írta a közleményre hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. "A következő órák sorsdöntőek lesznek" - írták a szlovák kormányfő közösségi profilján.

Az eset idején a pozsonyi parlament éppen rendkívüli ülést tartott, amelyet felfüggesztettek a hír hallatán.

A szlovák miniszterelnököt ért támadást azonnal élesen elítélték, sokkolónak nevezték szlovákiai vezető politikusok, többen pedig az állam elleni támadásnak minősítették.

A megbízatási időszaka végéhez közelítő Zuzana Caputová államfő sokkolónak és brutálisnak nevezte a támadást, és sok erőt és felépülést kívánt a miniszterelnöknek.

Peter Pellegrini, az újonnan megválasztott köztársasági elnök a merényletet a demokrácia elleni példátlan támadásnak nevezte közösségi profilján, és gyors gyógyulást kívánt Robert Ficónak. "Meg vagyok rettenve attól, hogy hová fajulhat a más politikai nézettel szembeni gyűlölet" - idézte Pellegrini szavait a TASR.

Peter Ziga parlamenti alelnök, a második legnagyobb koalíciós párt egyik vezető politikusa a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet. Úgy vélte, a támadás annak következménye, hogy az ország lakossága két kibékíthetetlen táborra oszlott.

Andrej Danko parlamenti alelnök, a legkisebb koalíciós pártnak, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az elnöke támogatásáról biztosította a miniszterelnököt, és azt mondta: nyilvánvaló, hogy a támadás "társadalmi konfliktus" következménye.

A Robert Fico elleni támadást kabinetjének összes minisztere is elítélte, valamint az ellenzéki pártok politikusai is. Branislav Gröhling, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke az állam és az állam biztonsága elleni merényletnek nevezte a támadást.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorul, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinák védelmi minisztert tartja a legesélyesebbnek ennek a feladatnak az ellátására.


Link másolása
KÖVESS MINKET: