News here
hirdetés

HÍREK

Orbán: „sunyi hazugság”, hogy Magyarország az oltási hatékonyságban az utolsó előtti helyen lenne Európában

„Amikor beérkezik a szállítmány, azt azonnal 1-2 napon belül eloltjuk” - fogalmazott vasárnapi interjújában a kormányfő.

Link másolása

hirdetés

A Politico kedden írt arról, hogy Magyarország adja be a leglassabban a rendelkezésre álló vakcinaadagot az EU-s tagállamok közül.

A téma felmerült Orbán Viktor vasárnapi rádióinterjújában is. Nagy Katalin műsorvezető azt mondta: "hiába jelent meg az a nyugati sajtóban, hogy Magyarország Európa-bajnok az oltakozásban, úgy tűnik, hogy az ellenzék talált egy olyan nézőpontot, amelynek a végeredménye nem ennyire kedvező. Ők azt mondják, hogyha azt vesszük alapul, hogy hány vakcina van rakáron egy országban és megnézzük, hogy ebből mennyit használtak fel, az mutatja a hatékonyságot. És szerintük ez az arány Magyarországon az utolsó előtti helyen van".

"Ez egy sunyi hazugság"

- vágta rá Orbán Viktor, majd úgy folytatta,

"A valóság a következő: ugye oltási hetekben gondolkodunk. Beérkezik egy szállítmány, keddtől keddig van az oltási hét. Amikor beérkezik a szállítmány, azt azonnal 1-2 napon belül eloltjuk.

A beérkezett szállítmányt először is meg kell vizsgálni, hogy rendben van-e, itt van egy biztonsági tűzfal teszt, ezen át kell jutnia a szállítmánynak. Az orvos szakemberek, járványügyi szakemberek végzik ezt a munkát. És utána rögtön eloltjuk.

hirdetés
Ami raktáron van, azért van raktáron, mert a következő 1-2 napon lesz eloltva, vagy azért, mert ez a párja annak az oltásnak, mint második oltás, amiből az elsőt már megkapták az emberek"

- fogalmazott a miniszterelnök.

A Politico keddi cikkében azt vizsgálta, hogy az Európai Bizottság sokat kritizált vakcinabeszerzési gyakorlatán kívül, mi okozza az oltások beadásának lassúságát az EU-n belül. A lap szerint jelentős tényező a folyamatban a tagállamok saját oltási programjainak a hiányossága, amire a rendelkezésre álló vakcinaadagok kihasználatlansága mutat rá egyértelműen.

Ebben a tekintetben Magyarország február végén a lista utolsó helyén állt, az akkori vakcinakészletünk mindössze 56 százalékát adtuk be.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint azonban ez az arány azóta változott.

A március 14-ei információk alapján összesen 2 191 210 adag vakcina érkezett Magyarországra, és ebből 1 586 105 adagot oltottunk el. Vagyis a jelenlegi állás szerint a vakcinakészletünk 72,4 százalékát adtuk be.

A többi EU-s ország adatait tekintve hozzánk hasonlóan áll Belgium (72,9 százalékkal), Horvátország (72, 1 százalékkal) és Ausztria (71, 7 százalékkal). A legrosszabb eredményt most Liechtenstein tudja felmutatni: 56,4 százalékkal, a legjobb eredményt pedig Litvánia: 100 százalékkal.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Meghalt Haumann Péter
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze 81 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze - tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ismét riasztották a Gripeneket
A Magyar Honvédség vadászgépeit azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

Link másolása

hirdetés

Szombaton kora este ismét riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Gripeneket azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.

A vadászrepülők a sárkányrepülőgép azonosítása után visszatértek a kecskeméti bázisukra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ledöntötte a templomtornyot az éjjeli vihar Csokonyavisontán
A vihar főként az ország délnyugati részén okozott komoly károkat.

Link másolása

hirdetés

A héten már a második olyan hidegfront vonult át fölöttünk, amely nem maradt nyomtalanul. Péntek éjjel főként a délnyugati határhoz közeli területeken tomboltak heves zivatarok, amelyek szombat reggelre esővé, záporokká szelídültek - írja az Időkép.

A mai javulás ellenére péntek éjjel komoly károkat okozott több településen a viharos időjárás. Több helyen kicsavarta az erős szél a fákat, így utak váltak járhatatlanná.

A vihart kísérő felhőszakadás és szélvihar következtében a Somogy megyei Csokonyavisontán pedig ledőlt a református templom tornya.

Horváth Máté fotója

10-20 mm csapadék is hullott egyes településeken, Csurgón például extrém 37 mm eső esett.

hirdetés

Szakonyfaluban és Szentgotthárdon a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék villámárvizet is okozott.

Sárközi János fotója

Az Időkép szerint a következő napokban már hasonló ereje viharoktól nem kell tartanunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ismét akadozik az üzemanyag-ellátás több nagy benzinkúthálózatnál
Az RTL Híradó szerint több nagy benzinkúton sem lehetett dízelt tankolni szombaton, máshol benzinből is csak a piaci áru, prémium volt elérhető. De olyan töltőállomást is találtak, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Link másolása

hirdetés

Több nagy benzinkúthálózatnál ismét akadozik az üzemanyag-ellátás - számolt be róla az RTL Híradó.

A Híradó szerint

több nagy benzinkúton már szombaton sem lehetett dízelt tankolni, máshol benzinből is csak a piaci áru, prémium volt elérhető. De olyan töltőállomást is találtak, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Az érintett kutakat üzemeltető Shell az RTL Híradónak elismerte, hogy egyes töltőállomásaikon előfordulhat átmeneti készlethiány. Ennek oka szerintük az utóbbi időszakban "kiemelkedően megnövekedett üzemanyag-kereslet" és a véges kapacitások.

A Holtankoljak.hu szerint ez az árstop miatt van így.

"Nagyon megfogyatkozott azoknak a nagykereskedő cégeknek a száma, akik jelenleg üzemanyagot értékesítenek, hiszen 100 forint vagy akár annál is több literenkénti veszteséggel tudnak csak üzemanyagot eladni. Tehát teljesen érthető, hogy ezt az üzemanyagot nem Magyarországon adják el, hanem külföldön"

- mondta Bujdos Eszter a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

hirdetés

A kieső importot a Mol-tól próbálják beszerezni a kutak, de a megnövekedett igényeket ők sem tudják teljesen kiszolgálni. A Mol az RTL Híradónak azt írta, a csütörtök esti nagy forgalom miatt a határok mentén vagy az autópályák mentén még "előfordulhat átmeneti készlethiány" a kútjaikon, de mindent megtesznek azért, hogy folyamatos legyen az üzemanyag-kiszállítás minden benzinkútra.

A Holtankoljak.hu szerint a következő hetekben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák miatt akkor is nőni fog a kereslet, ha a külföldiek már nem ide járnak tankolni.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: