HÍREK

Orbán arról, hogy Biden gengszternek nevezte: „Ez személyes sértés az összes magyar számára”

A miniszterelnök az amerikai Fox Newsnak adott interjújában a bevándorlásról és az „antiszemita” ellenzéki összefogásról is beszélt.

Link másolása

Péntek reggel ezúttal nem a Kossuth Rádióban adott interjút Orbán Viktor, hanem az Egyesült Államok legnézettebb politikai tévéműsorában szerepelt. A miniszterelnököt Tucker Carlson interjúvolta meg még korábban, a beszélgetés egy részlete amerikai idő szerint csütörtök este került adásba a Fox News csatornán.

Az ismert amerikai tévés a Karmelita könyvtárában beszélgetett a kormányfővel, akit először a bevándorlásról kérdezett a Telex beszámolója szerint. Arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány miért ment szembe 2015-ben az Európai Unióval a menekültek kérdésében. Orbán erre úgy válaszolt, hogy ez volt az egyetlen ésszerű választás.

"Ilyenkor meg kell védened az országodat. Meg kell mondani nekik, hogy 'fiúk, álljatok meg, ha át akarjátok lépni a határt, vagy be akartok vándorolni az országba, van egy jogi procedúra, amit végig kell csinálnunk'"

- fogalmazott.

Ezután arról beszélt, hogy Európában számos ország új döntött, hogy új fejezetet nyit a történelmében "új társadalom" néven, ami Orbán szerint egy posztkeresztény, posztnacionalista társadalmat jelent. Elmondása szerint ezek az országok azt vallják, hogy ha különböző közösségeket - akár nagyszámú muszlim közösségeket - és az ország lakóit - mondjuk keresztény közösségeket - összekeverik egymással, akkor annak jó kimenetele lesz. Ő viszont nem biztos ebben.

"Nincs arra válasz, hogy ez jó vagy rossz-e, de szerintem nagyon kockázatos. És annak az esélye, hogy nem jó, hanem nagyon rossz lesz, nyilvánvaló"

- véli.

Elmondta, hogy Magyarország nem akarja vállalni ezt a kockázatot, szerinte ezért támadják ennyire keményen őt és az országot is.

"Úgy kezelnek, mintha én lennék az Európai Unió fekete báránya"

- mondta.

A miniszterelnök szerint nem lehet kizárni, hogy a jövőben újabb migrációs hullám jön Európában, ezúttal viszont nem a Közel-Keletről érkeznek bevándorlók az EU-ba, hanem Európán belül lesz vándorlás nyugatról keletre. Úgy gondolja, azok a nyugat-európai keresztények és konzervatívok lesznek majd a bevándorlók, akik a konzervatív vezetésű kelet-európai országokban akarnak jobb otthont találni.

Szerinte egyébként már most is számos olyan keresztény és konzervatív család van, akik úgy gondolják, hogy Nyugat-Európa nem elég biztonságos, túl bizonytalan a jövő, a közbiztonság nem biztosított, az országaik ideológiai iránya, illetve alapvető értékei pedig nem az ő szájízük szerint változik, ezért néznek alternatív lakóhelyek után.

Carlson ezután felhozta, hogy Joe Biden amerikai elnök a tavalyi elnökválasztás előtt "totalitárius gengszternek" nevezte őt a lengyel miniszterelnökkel és a fehérorosz elnökkel együtt.

„A reakció az ilyesféle véleményekre itt Magyarországon nem igazán udvarias. 'Mégis ki ez az ember, hogy ilyeneket mond?' Aztán azt mondjuk, hogy 'oké, ő az Egyesült Államok elnöke, mégiscsak komolyan kéne vennünk'”. De akkor is. Valaki, aki nem beszéli a nyelvünket, akinek nagyon korlátozott a tudása Magyarországról, aki egyértelműen nem ért meg minket, és ilyen véleményeket mond?! Ez egy személyes sértés az összes magyar számára"

- jelentette ki Orbán.

Ezután viszont hangsúlyozta, hogy bár nem mindig egyezik a véleményük a politikában, nagyon igyekeznek fenntartani a jó kapcsolatokat Magyarország és az Egyesült Államok között, hiszen "a jó amerikai-magyar kapcsolat egy érték", ezért "meg kell védeni belőle, amit csak tudunk".

Szerinte egyébként azért támadják nyugaton a magyar és a lengyel kormányt, mert túl sikeresek. Úgy fogalmazott: "A nyugati liberálisok nem tudják elfogadni, hogy a nyugati civilizáción belül van egy konzervatív, nemzeti alternatíva, amely sikeresebb a mindennapi élet szintjén, mint a liberális".

Amikor Carlson megemlítette, hogy Magyarország két fontos szövetségesét is elveszítette tavaly Donald Trump volt amerikai elnök és Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök személyében, Orbán beismerte, hogy ezen a téren nem volt sok szerencsénk, hiszen mindkét politikus fontos barátja volt Magyarországnak.

"A jelenlegi körülmények tehát teljesen újak Magyarország számára. Számomra politikusként ez egy kemény kihívás" - mondta.

Ezután a jövő évi magyarországi parlamenti választásra és az ellenzéki összefogásra terelődött a szó.

Carlson azt mondta, furcsa azt látni, hogy az amerikai baloldal egy olyan koalíciónak szurkol, amelyben antiszemiták (utalva a Jobbikra) is helyet kaptak. Orbán erre úgy felelt, ha néhány éve megkérdezték volna tőle, hogy megtörténhet-e, hogy az „exkommunista politikai erők és az antiszemita jobboldal” összefog a „nyugatorientált, Izrael- és amerikapárti” kormány ellen, akkor azt válaszolta volna, hogy nem, ez elképzelhetetlen.

Az nem lepte meg, hogy a "hataloméhes" ellenzék széles koalíciót formált a kormány ellen, az viszont igen, hogy nyugaton, például Amerikában ilyen könnyen elfogadták őket.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tart attól, hogy külföldről beleavatkoznak a választásba, mert "fel vagyunk rá készülve".

"A nemzetközi baloldal nyilvánvalóan mindent meg fog tenni, amit csak tud – talán még többet is –, hogy kormányváltás legyen Magyarországon" - mondta.

VIDEÓ: A teljes interjú angol nyelven


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Megrendezte saját halotti torát a Szamos Marcipán tulajdonosa, hogy lássa, kik jönnének el az utolsó útjára
Kelényi Szamos Gabriellának nem kell a szomszédba menni a fekete humorért. Pedig egyáltalán nincs halálán: bár 75 éves, de tele van tervekkel.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 23.


Link másolása

Kelényi Szamos Gabriella, a Szamos Marcipán tulajdonos-vezérigazgatója nem mindennapi ember. Nemcsak azért, mert egy egészen különleges vállalatot vezet, méghozzá családi alapon, hanem nem mindennapi humora miatt is. Mindenesetre, nem így képzeljük el a vállalatvezetőket.

A Blikk írt arról, hogy a nemrég tartott hetvenötödik születésnapja helyett szabályos halotti tort rendezett magának. Az indok is egészen sajátos:

A legszörnyűbb egy temetésen, hogy mindenki hazamegy, a halott meg ottmarad. Ezt szerettem volna elkerülni

Mint kiderült, több mint húsz éve gondolt először arra, hogy semmiképpen nem szeretné, azt, hogy szerettei, a barátai sírva vegyenek tőle búcsút a temetésén. Akkor, ötvenöt évesen arra kérte férjét, hogy temetése után nagy bulit rendezzenek, ahol tombola is legyen. Gabriella már az édesapja, a cégalapító Szamos Mátyás halálakor sem viselte a részvétnyilvánításokat, ezt kivédendő

inkább mindenkinek marcipán rózsát és szívet adott a temetésen.

Férje sajnos öt éve meghalt, őt a Dunába szórták, így rá már nem számíthat, hogy utolsó kívánságát teljesítse. Ezért fogalmazódott meg benne, hogy mielőtt követi majd a Dunába, megrendezné saját halotti torát.

Azt is készséggel elmondta, milyenre sikeredett az előrehozott halotti tor. „Az egyik fiam volt a ceremóniamester. A meghívóban kikötöttem, hogy nem kérek virágot, viszont mindenféle házi készítésű finomságra nyitott vagyok, így hoztak nekem befőttet, lekvárt, sőt, még kolbászt is. A kamrám meg is telt.

Emellett kértem mindenkitől, hogy írjon rólam valamit, és aki megtette, részt vehetett a tombolán.

Ezeket az írásokat azóta összefűztem, és bevallom, lelkileg ebből töltődöm, ebből élek.

Úgy tűnik, szerencsére az igazi temetésre még jó sokáig várni kell. A tulajdonosnő tele van ötletekkel, jelenleg a harminc éves múzeum felfrissítésén dolgozik. Ahogy elmondta, ők sosem a pénzért csinálták a céget, hanem azért, mert azt szerették volna, ha a családjuk minden tagjának olyan munkahelye lenne, ahol meg tudja valósítani önmagát, legyen könyvelő, eladó vagy cukrász, vallotta meg a Blikknek Kelényi Szamos Gabriella.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Lengyelországban megnyerték a választást, és másnap kirúgták a közmédia vezetőit, nálunk is ez lesz
A TISZA Párt politikusa egy kampányrendezvényen elmondta, ők is így járnának el a Fidesz propagandagépezetével.

Link másolása

Komlón tartott beszédet és rögtönzött lakossági fórumot Magyar Péter. A TISZA Párt politikusa több olyan dolgot elmondott, amit már országjárása többi állomásán is, majd a közönségből kérdezhettek.

Egy helyi lakos arra volt kíváncsi, hogy Magyar hatalomra kerülése esetén hogyan tudná korlátozni a propagandát. A politikus erre úgy válaszolt: szerinte először nem törvényekkel kell korlátozni, hanem az új többség kialakulásával úgy, vagy még ügyesebben terveznek eljárni, mint a lengyelek.

„Mi történt Lengyelországban? Mindenki meglepetésére Donald Tusk megverte a hivatalban lévő, Orbánhoz hasonló Kaczynski-kormányt, ahol ugyanolyan propaganda volt, mint itt – egyébként Orbántól tanulták. [...]

Megnyerték a lengyel választást, és másnap kirúgták a lengyel közmédia vezetőit.

Lehet azon vitatkozni, hogy ezt jogszerűen tették-e vagy nem. De azt mondták, hogy ahol gyalulnak, ott hullik a forgács”

– tette hozzá Magyar Péter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fotó: Orbán Viktor megint egy kisszéken állva kezdte meg a kampányát
Gazdák között, egy magtárban indította be a választási időszakot, és újra székre pattant, csakúgy, mint 2022-ben.

Link másolása

Ahogy korábban írtunk róla: szinte titokban, egy magtárban kezdte meg kampányát a június 9-i választások előtt Orbán Viktor.

A miniszterelnök a meghívott gazdák előtt azt mondta, hogy ő Magyarország történetének első falusi származású miniszterelnöke, így bizton számíthatnak rá. (Az első falusi országvezető mítoszáról egyébként a Telex bebizonyította, hogy nem igaz.)

Most egy, a TikTokra feltöltött videóból kiderült: nem csak Orbán Viktor kampánya, de vele együtt legendás szónoki kisszéke is visszatért.

Mint ismeretes, 2022-ben, a parlamenti választások alkalmával a miniszterelnök számos helyen egy kölcsönkapott székre állva kampányolt vidéki útjai során. Ezen annak idején Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter is élcelődött. Orbán Viktor pedig a választási győzelem után visszaadta a széket Margit néninek, akitől kölcsön kapta azt.

A viktor_a_tiktokon csatornára feltöltött videóban jól látszik, hogy a miniszterelnök újra éles bevetésre küldte a széket:

A teljes videó egyébként itt nézhető meg:

@viktor_a_tiktokon Első állomás: Nemesgörzsöny #orbanviktor #miniszterelnok #follow #fyp #választás #gazda ♬ eredeti hang - Viktor a TikTokon

Ebben Orbán Viktor egy nagyon régi jelmondatot is leporolt. A 90-es évek eleji „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!” szlogent alakította át így: „Hallgassanak az eszükre, szavazzanak a Fideszre!”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A külügyminisztérium egy mondatban reagált arra, hogy a Gazprom lesz a Fradi főszponzora
Szijjártó minisztériuma szerint nincs itt semmi látnivaló. A klub eddig nem kommentálta a hírt.

Link másolása

Tegnap mi is megírtuk, hogy az orosz Gazprom lesz a Fradi főszponzora. Az RTL Híradó kérdésére, miszerint jelent-e veszélyt Magyarország szuverenitására nézve, hogy a legnagyobb orosz állami cég ekkora befolyást szerez a magyar futballban, Szijjártó minisztériuma az alábbi választ adta:

Minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, az annál jobb, és a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.

Link másolása
KÖVESS MINKET: