HÍREK

Orbán a Twitteren köszönte meg az olasz kormányfőnek, hogy nem engedett hajótörött menekülteket az országába

Giorgia Meloni csak a kiskorúakat és a betegeket engedi partra szállni. Civil szervezetek szerint ez ellentétes a nemzetközi joggal. Matteo Salvini korábbi belügyminisztert hasonló tettéért 15 évre is ítélhetik.

Link másolása

Szicíliában több olyan hajónak sem engedélyezi a kikötést, amelyek menekülteket szállítanak, az egyik hajóról 35 felnőtt férfit nem enged leszállni. Giorgia Meloni kormánya csak a kiszolgáltatottakat, így a kiskorúakat és a betegeket engedi partra szállni.

A BBC megszólaltatott egy jótékonysági szervezetet, amely szerint mindez ellentétes a nemzetközi joggal.

Vasárnap reggel a német „Humanity 1” nevű menekülteket szállító hajóról a 179 menekültből 144 ember szállhatott ki két hét után, mind kiskorúak vagy betegek voltak. Három másik hajó nem kapott engedélyt, összesen 900 menekülttel.

Végre! Hatalmas köszönettel tartozunk Giorgia Meloninak és az új olasz kormánynak Európa határainak megvédéséért. #KöszönjükGiorgia

– írta angol nyelven a Twitter-oldalán Orbán Viktor.

Az új olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni kemény fellépést ígért már a kampányában az Észak-Afrikából átutazók ellen. Szerinte az az ország felelős a fedélzeten utazó migránsokért, ahol a hajót regisztrálták.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter pedig a nem kiszolgáltatott felnőtteknek el kell hagyniuk az olasz vizeket, és a „lobogó szerinti államn” kell, hogy gondoskodjon róluk.

„Egy ember éppen most kapott idegösszeomlást” – mondta az AFP-nek Petra Krischok, az SOS Humanity munkatársa, ők foglalkoznak a menekültekkel más civil szervezetekkel együtt. Szerintük ellentétes a nemzetközi joggal a segítségre szoruló emberek partra szállásának megakadályozása.

Olaszországba érkeznek az egyik legnagyobb számban menekültek. Az ENSZ szerint az év eleje óta 85 ezer migráns érkezett jótékonysági hajókon. Mivel csónakokkal indítják őket útnak, ezért ezek a hajók mentik őket a nyílt tengeren, megmentve vélhetően a legtöbbjük életét is.

Korábban is volt már olyan olasz kormány, amely hasonlóan bánt a menekültekkel. A szicíliai Palermóban épp egy éve kezdődött Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter meghallgatása, akivel szemben az Open Arms nevű menekülthajó ügyében emeltek vádat.

A jobboldali Lega vezetője, aki most is tagja az új olasz kormánynak, 2019 augusztusában, még tárcavezetőként megakadályozta, hogy lehorgonyozhasson a spanyol segélyszervezet hajója valamelyik olasz kikötőben, és a hosszú idő óta a tengeren hányódó emberek emberhez méltó ellátást kapjanak.

Az ügyészség hivatali visszaéléssel vádolja Salvinit, és ha bűnösnek találják, 15 évig terjedő börtönt is kaphat.

2019 nyarán több mint 160 ember voltak az Open Arms fedélzetén, amely abban a hónapban már a 65. alkalommal segített a Földközi-tengeren bajba jutottaknak. Augusztus közepén Lampedusa előtt horgonyzott, ott azonban – szintén Salvini utasítására – nem volt szabad kikötnie. A hajón pokoli állapotok, tragikus egészségügyi helyzet volt, kétségbeesett emberek ugrottak a vízbe, és megpróbáltak kiúszni a partra. Végül az ügyészség az „Open Arms” lefoglalása mellett döntött, megmentve ezzel a helyzetet, mert a hajó engedélyt kapott a kikötésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Orbán Ráhel bababoltjának új kihívója lett: Mészáros Lőrinc megvette a Brendont
Újabb tevékenységi körrel bővült a legsikeresebb magyar portfóliója.

Link másolása

„Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100%-os tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi baba áruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek” – jelentette be közleményében a Mészáros Csoport.

Mészárosék szerint az akvizíció célja, hogy a márka magyar kézben maradjon, működése hosszútávon biztosított legyen, és ráadásul „a Mészáros csoportban rejlő lehetőségek kihasználásával jelentős külföldi terjeszkedésbe kezdhessen a már meglévő szlovákiai operációja mellé”.

A csoport ugyan eddig nem foglalkozott babatermékekkel, közleményük szerint az felvásárolt vállalat

„koncepcióját tekintve közel áll az üzletfilozófiánkhoz: prioritást élvez a gyermekek, családok iránti elkötelezettség és felelősségvállalás”.

A harminc éve alapított Brendon tizennyolc üzlethelyiséggel rendelkezik az országban, árbevétele pedig 2022-ben meghaladta a 15 milliárd forintot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk