News here

HÍREK

Orbán a járványról: „Ne érezzük úgy, hogy túl vagyunk rajta, mert egy gyengébb variáns kezd eluralkodni”

A kormányfő beszélt a negyedik oltásról is, és elmondta, miért változtatott a kormány a karanténszabályokon.

Link másolása

"Ez már majdnem olyan karácsony volt, mint amilyen szeretnénk, és a szilveszter is egész normális, emberi volt" - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy bár "itt volt a vírus árnyéka a család feje fölött, de azért már össze tudtunk jönni, tudtunk találkozni", még ha nincs is vége még a járványnak. Köszönetet mondott emiatt a határőröknek, a rendőröknek, a katonáknak (itt megjegyezte, hogy "mert a migráció karácsonykor sem szűnt meg"), a katasztrófavédelemnek és az egészségügyi dolgozóknak is.

A járványhelyzetről azt mondta, az oltás révén "van a kezünkben egy aduász, ami üti+ a delta és az új, omikron vírusvariánst is, ezért továbbra is arra buzdít mindenkit, hogy kérje a vakcinát, ha pedig már kapott két oltást, kérje a harmadikat is. Azt is hangsúlyozta, hogy a szülők is fontolják meg a gyerek beoltását, mert ennek lesz jelentősége az iskolai oktatás szempontjából is.

"Ne érezzük úgy, hogy túl vagyunk rajta, mert egy gyengébb variáns kezd eluralkodni"

- figyelmeztett a kormányfő.

Emlékeztetett, hogy januárban minden hétvégén van oltási akció, és a háziorvosok is fognak tartani valamelyik hétvégi napon egész napos oltást. "Készen állunk arra, hogy mindenkit beoltsunk" - jelentette ki Orbán. Jelezte, hogy va elegendő "modern vakcinánk is", mivel Pfizer-oltóanyagból több mint 2 millió, Modernából pedig majdnem 700 ezer adag áll rendelkezésre.

Elismételte a csütörtöki kormányinfón ismertetett karanténszabály-változást is, miszerint mostantól 10-ről 7 napra csökken a kötelező karantén, de 5 nap után egy negatív teszttel már lehet szabadulni. Az iskolás gyerekeknek csak abban az esetben kötelező a karantén, ha nincsenek beoltva, az oltottak továbbra is járhatnak iskolába.

Orbán azzal indokolta a szabályváltoztatást, hogy az omikron okozta fertőzés gyorsabb lefolyású, és a virológusok, járványügyi szakemberek is azt mondták, hogy ezért érdemes változtatni.

A kormányfő hozzátette, hogy azokban az európai országokban is meghozták ezt a döntést, ahol már jobban elterjedt az omikron, "ezért biztonságban vagyunk, amikor Magyarországon követjük az elöljárókat".

Ismertette azt a döntést is, hogy február 15. után már csak a beoltottak kaphatnak védettségi igazolványt, amely oltási igazolvánnyá alakul át.

Vagyis ezután azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, már nem lesznek jogosultak a kártyája. Az is fontos, hogy csak az a felnőtt kap igazolványt, akinek már három oltása van, vagy a második oltás óta kevesebb mint 6 hónap telt el, gyerekek esetében elég a két oltás.

Orbán arról is beszélt, hogy a szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassák a negyedik oltást. Mint mondta, a harmadik vakcina is erős védettséget ad, de

ha valaki úgy érzi, hogy egy negyedik adagra is szüksége van, és a harmadik oltása után eltelt már legalább 4 hónap, ismét beoltathatja magát. Ha pedig már hat hónap telt el a harmadik oltás után, a kormány javasolja is a negyedik oltást. A miniszterelnök azonban hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükséges erről egyeztetni előtte a háziorvossal.

A kormányfő szerint a "kórházi kapacitásaink fantasztikusak", és ismét dicsérte az orvosokat és az ápolókat, akik szerinte "olyan nyomást bírtak ki, ami párját ritkítja". "Büszkék lehetünk rájuk, versenyképes teljesítményt nyújtanak" - fogalmazott.

Elmondta, hogy jelenleg 2611 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, invazív lélegeztetésre pedig 243 ember szorul, gyerek nincs köztük.

"Az orvosi ellátás szempontjából biztonságban érezhetjük magunkat"

- jelentette ki Orbán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kiderült, miért vonattal ment Novák Katalin Zelenszkijhez
A köztársasági elnököt a Terrorelhárítási Központ kommandósai kísérték, erről fotókat is megosztott a közösségi oldalán.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy Novák Katalin Volodimír Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába utazott. Szombaton részt vett a „Gabonát Ukrajnából” elnevezésű nemzetközi rendezvényen, vasárnap pedig Kárpátaljára utazott.

A köztársasági elnök szigorú védelem mellett, a belga miniszterelnökkel Lengyelországból vonattal érkezett Kijevbe - írja a Blikk.

A lap megjegyzi, hogy a legmagasabb szintű védelem illeti meg Novák Katalint, mivel ő a Magyar Honvédség főparancsnoka is. Ezért az útra a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai kísérték, jól láthatóan magyar felségjelzéssel.

A portál információi szerint az államfő egy menetrend szerinti járattal ment, egy szűk, de takaros hálókocsiban. Az út tíz órán át tartott, de azt nem tudni, hogy a lengyel pályaudvarra hogyan érkezett meg a magyar köztársasági elnök.

Az azonban kiderült, hogy

Novák Katalin azért utazott vonattal, mert Ukrajna felett repüléstilalmi zóna van.

Kijevből már autóval ment tovább Kárpátaljára, ahova hajnali három órakor érkezett meg.

Egy biztonságpolitikai szakember a lapnak elmondta:

"Rendkívül szokatlan a diplomáciában egy másik ország közjogi méltóságát egy-két héttel későbbi programra meghívni. Háború esetén persze, eltérő protokolláris szabályok lehetnek. Az államfői program hónapokkal előre látható, ez optimális is, hiszen a hivatalos külföldi utaknál hetekig, akár hónapokig is tarthat a védelmet biztosító szakemberek előkészítő munkája. A köztársasági elnöknek joga van ahhoz, hogy bizonyos helyzetekben és esetekben lemondjon erről a védelemről, de egy kijevi út, lássuk be, nem tartozik ezek közé. Az őt védő elitcsapat minden körülményre kész, vagyis akad búvár, ejtőernyős és mesterlövész is a személyzetben".

A TEK sajtóosztálya azt közölte:

"A köztársasági elnököt a személyvédelem életének, testi épségének megóvása érdekében a nap 24 órájában, hivatalos és magánprogramjain egyaránt megilleti. A TEK folyamatosan gyűjti, elemzi-értékeli a védett személy veszélyeztetettségére vonatkozó adatokat és információkat. A biztonsági intézkedések a beszerzett és a feladat végrehajtása szempontjából jelentőséggel bíró információk alapján, a fenyegetettség és az egyedi helyzet komplex mérlegelésének függvényében kerülnek meghatározásra".

Az államfő az utazásról képeket is megosztott közösségi oldalán:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Meghalt az asszony, akit kutyasétáltatás közben gázolt el egy autó, majd cserbenhagyta a Wekerletelepen
A szemtanúk szerint egy fekete, elektromos Volvo nagy sebességgel, indexelés nélkül kanyarodott a Gutenberg körútról a Kapisztrán utcába, ahol elütötte a füves részen álló nőt.

Link másolása

Elágzoltak, majd cserbenhagytak egy kutyát sétáltató nőt Budapesten. Az asszony a sérüléseibe belehalt - írják a Wekerletelep közösségi csoportban.

Az információk szerint a baleset a hétvégén történt.

A szemtanúk szerint egy fekete, elektromos Volvo nagy sebességgel, indexelés nélkül kanyarodott a Gutenberg körútról a Kapisztrán utcába és elütötte, majd cserbenhagyta a játszótérnél a füves részen álló, kutyáját sétáltató hölgyet.

"A hölgy a vigyázz rám tábla magasságáig repült, onnan esett vissza az úttestre és nagyon súlyosak voltak a sérülései. A gázoló megállás, fékezés nélkül továbbhajtott. A gimnázium két, az épület előtt álló laboránsa, valamint a játszótéren dolgozó Közpark munkatársai rohantak azonnal segíteni.

A laboráns lányok megfogták és próbálták megnyugtatni a sokkos állapotban lévő kiskutyát, a Közparkos fiúk azonnal hívták a mentőket és a kiérkezésükig a náluk lévő ponyvával takarták a hölgyet a bámészkodók elől. A mentősök sokáig küzdöttek az úttesten a sérülttel, hogy egyáltalán be tudják tenni a mentőbe. A hölgynél nem volt igazolvány, végül a közben kiérkező Segítő Angyalok olvastak chipet a kiskutyában, így tudták azonosítani az asszonyt".

A mentők sokáig küzdöttek a nő életéért. A csoportban az áldozat gyereke írta meg, hogy édesanyja egy napja elhunyt.

A 24.hu kérdésére a rendőrség az válaszolta:

"Megkeresésére arról tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás elmulasztása bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást. Az eljárás érdekében bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Januártól csak bizonyos feltételek mellett maradhat a benzinárstop
A szakértő szerint nő a fogyasztás, nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a Barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, több kisebb benzinkúton fennakadások vannak az üzemanyag ellátásban. Korábban is volt már nagy benzinkút az országban, ahol nem lehetett hatósági áras üzemanyagot tankolni, a Mol pedig nem szállít üzemanyagot több száz független kútra a héten. Más helyeken korlátozzák az egyszerre tankolható mennyiséget. A kormány egyelőre nem tervezi az árstop eltörlését, az ellátás akadozását a Mol a megnövekedett kereslettel magyarázta az RTL-nek.

Az ATV Híradójával

a kormány azt közölte, hogy január elsejétől csak bizonyos feltételekkel tudják fenntartani a benzinárstopot.

A Magyar Ásványolaj Szövetség pedig arra figyelmeztet, hogy már most komoly ellátási problémák vannak.

„Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy

a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban”

– fogalmazott Grád Ottó.

Egy energetikai szakértő szerint a kormánynak valamit lépnie kell.

„Hogyha megint tovább viszik, és ugyanezen az áron, forintban, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugye ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor

nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a Barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog.

Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább” – mondta Balogh József.

A MOL pedig azt mondta a Híradónak, hogy a tanker autóik folyamatosan úton vannak, és az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozzák. A normál időszakhoz képest most 15-20%-kal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, vagyis ennyivel magasabb a fogyasztás az ársapka előttinél. A Dunai Finomító ugyanakkor egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel.

A Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy

január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

A kormány azt ígérte, hogy továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Villanypóznába szorult egy kisrepülő utasokkal a fedélzetén az Egyesült Államokban
Az utasok megúszták, de még órákkal a baleset után is a járműben tartózkodtak mintegy 30 méteres magasságban, a feszültség alatt lévő vezeték közelében. 90 ezren maradtak áram nélkül.

Link másolása

Magasfeszültségű villanyvezetéknek ütközött és a pózna acélszerkezetébe szorult egy kisrepülőgép az Egyesült Államok Maryland államában vasárnap, mintegy 90 ezren maradtak áram nélkül.

A Fox News hírtelevízió helyszíni beszámolója szerint a kisgép helyi idő szerint kora este három emberrel a fedélzetén leszállni készült a Washington fővárostól mintegy 30 kilométerre fekvő Gaithersburg repülőterén, amikor egyelőre tisztázatlan okokból a villanyvezetéknek ütközött.

A három utas sértetlenül megúszta az ütközést, ugyanakkor még órákkal a baleset után is a járműben tartózkodtak mintegy 30 méteres magasságban, a feszültség alatt lévő vezeték közelében.

A helyszínre nagy létszámú mentőegység érkezett, hogy megpróbálja kiszabadítani a szerencsétlenül járt gépen utazókat, és helyreállítani az áramszolgáltatást Maryland állam sűrűn lakott régiójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: