hirdetés

HÍREK

Olyan sok a halott a szombathelyi kórházban, hogy külső telephelyre van szüksége az intézménynek

A kórház azt közölte: „A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban minden körülmények között méltóképpen gondoskodunk a sajnálatos módon elhunyt betegeink elhelyezéséről, ezt most a külső telephelyek bevonásával tudtuk megoldani.”
Címkép: Google Street View - szmo.hu
2020. november 24.

hirdetés

Már nem tudják tárolni a holttesteket a szombathelyi kórházban - írta meg a 24.hu. A lap azt állítja, hétfőn kapott fotókat és egy levelet az egyik olvasójától, melyben "a Markusovszky kórház proszektúráján levő áldatlan állapotokra" hívják fel a figyelmet.

"Ma reggelre annyi elhunyt került a halotthűtőbe, hogy húsz elhunyt egymás hegyén-hátán, a földön fekszik, a többi 32-t lehetett csak szabályosan tárolni"

- fogalmazott a lap olvasója.

A 24.hu ezután az üggyel kapcsolatban megkereste a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat.

"Végtelenül elkeserítőnek tartjuk, hogy míg orvosaink és ápolóink megfeszített munkával betegeink gyógyulásáért küzdenek, egyesek kegyeletsértő módon próbálják meg lejáratni kórházunkat. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban minden körülmények között méltóképpen gondoskodunk a sajnálatos módon elhunyt betegeink elhelyezéséről, ezt most a külső telephelyek bevonásával tudtuk megoldani"

hirdetés

- írta az orvosigazgató a 24.hu-nak.

A cikkben kitértek arra is, hogy Nemény András, Szombathely polgármestere még november elején azt mondta: naponta 5-9 ember hal meg a szombathelyi Markusovszky Kórházban a koronavírus miatt.

Nemény András akkor azt közölte, hogy a kórházban 180 koronavírussal fertőződött beteget ápolnak, az intézményben 32 lélegeztetőgép van, de a személyzet száma miatt csak 17-et tudnak működtetni.

A helyzet azóta viszont romlott: Vas megye az egyik legfertőzöttebb Magyarországon. Így volt ez november közepén is: a polgármester nyilatkozatát megelőző két hétben 1509 új fertőzöttet találtak a megyében. A november 23-a előtti két hétben azonban már jóval többet, 2526-ot – ez azt jelenti, 14 nap alatt minden századik vas megyei megfertőződött - jegyzi meg a lap.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Virológus a kínai vakcináról: Olyan, mint a fekete-fehér tévé

Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a Sinopharm oltóanyagáról még a szakemberek sem tudnak semmit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Duda Ernő virológus az ATV Híradójának fejtette ki szakmai véleményét a kínai Sinopharm vakcinájáról, amit a kormány be akar szerezni a közeljövőben, arra hivatkozva, hogy az unió által megrendelt vakcinák késnek.

A virológus szerint a legnagyobb probléma, hogy a kínai oltóanyagról még a szakemberek sem nagyon tudnak semmit.

Míg az európai gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett összes vakcinagyártó publikált és elérhetővé tett mindent, ami az oltóanyagukra vonatkozik, addig a kínai szer kísérleti eredményeiről semmi sem jelent meg.

A virológus azt is elmondta, hogy a kínai oltóanyag egy régi technológiára épül, amelynek lényege, hogy elölt vírust fecskendeznek be a szervezetbe, szemben a Pfizer/BioNTech modern megoldásával.

"Ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el, pl. vérrögök keletkezése, amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki. Tehát nem biztos, hogy szerencsés, hogy az egész vírust és nem annak csak egy alkatrészét juttatjuk be a szervezetbe. Ez egy lehetőség, nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz"

- mondta a szakember.

Azt is hozzátette, hogy "ez egy első generációs védőoltás, ami azt jelenti, hogy

hirdetés
olyan, mint egy fekete-fehér televízió. Nyilván a lapos, színes tévék korában nem feltétlenül kell fekete fehér televíziót használni."

Duda Ernő azt is elmondta, hogy a kínaiak elsősorban a harmadik világ országait, Afrikát és Dél-Amerikát szeretnék olcsón és nagy mennyiségben vakcinákkal ellátni.

A virológus szerint vannak olyan kórokozók, amelyek esetében az ilyen vakcinát biztonságosan lehet használni, de olyan vírusok - és nincs kizárva, hogy ez a vírus is azok közé tartozik -, amelyek esetén, ha az egész organizmust juttatjuk be a szervezetbe, akkor az autoimmun folyamatokat válthat ki.

A szakember véleménye szerint, ha Magyarország számára le van kötve 20 millió modern védőoltás, ami bőségesen elegendő ahhoz, hogy a 9 és fél millió magyart beoltsuk, akkor nem biztos, hogy szükségünk van arra, hogy olyan vakcinákat hozzunk be, amelyeket az Európai Unió Gyógyszerügynöksége nem hagyott még jóvá.

Ugyanakkor nincs kizárva, hogy ezt is jóvá hagyná, ha a kínaiak ezt kezdeményeznék - tette hozzá.

A kínaiak eddig semmilyen folyóiratban nem jelentettek meg kísérleti adatokat ezzel a vakcinával kapcsolatban, sőt előfordult olyan az Egyesült Arab Emirátusokban, hogy amikor az arab hatóságok jóváhagyták és elkezdték az adatokat közölni, akkor a kínaiak tüntetőleg elmentek onnan - közölte a szakember.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tenger török partjainál, többen meghaltak

A legénység legalább két tagja életét vesztette, a mentés jelenleg is folyik, de az erős szél és a nagy hullámok nehezítik a munkát.
MTI - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Elsüllyedt vasárnap egy palaui felségjelzésű teherhajó a Fekete-tengeren, a török Bartin tartomány partjainál, Inkumu falu közelében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség, beszámolva arról is, hogy a 13 fős legénység legkevesebb két tagja életét vesztette.

A térségben zord időjárási körülmények uralkodnak. A balesetet követően az Arvin nevű teherhajó legénysége mentőcsónakokba szállt, és a tengeren hánykolódik, mindössze 600-700 méterre a szárazföldtől.

Erős szél és magas hullámzás nehezíti a mentést, ezért a műveletben a török parti őrség és a katasztrófavédelem mellett a haditengerészet is részt vesz. A csapatok eddig öt embert tudtak kimenteni, de kettőnek már csak a holttestére bukkantak rá. A mentési munkálatok folytatódnak.

VIDEÓ: Így süllyed az ukrán teherhajó

Sinan Güner, Bartin tartomány kormányzója az Anadolunak azt nyilatkozta, hogy a teherhajó Georgiából Bulgáriába tartott, és a rossz időjárásra tekintettel húzódott közelebb a partvonalhoz, mielőtt a szerencsétlenség történt. A hajó legénységének tagjai ukrán állampolgárok
- ismertette Güner.

A kormányzó jelezte, bár először azt közölték, hogy a hajó orosz zászló alatt közlekedik, később arról értesültek, hogy palaui.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Teljesen befagyott a Velencei-tó

A tó felületét összefüggő jégréteg borítja, amire az éjszaka hó is esett.
Fotók:Időkép - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Mint azt megírtuk, elkezdett jegesedni a Balaton, a Velencei-tó viszont már teljesen befagyott az Időkép szerint.

A velencei korzóról jól látszik, hogy

a tó teljes felületét jégpáncél borítja. A gyerekek már csúszkálnak rajta, de a hó miatt korcsolyázásra egyelőre nem igazán alkalmas.

VIDEÓ: Gyerekek csúszkálnak a Velencei tavon

Éjjel ráadásul havazni kezdett, így a tó jegét mindenhol befedte a hó.

Elkezdett befagyni a Balaton is, miközben kisebb tavainkat gyakorlatilag már mindenhol összefüggő jégréteg borítja.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Kásler Miklós: „Fordítsunk hátat a szirénhangoknak, gondoljunk arra, miért érdemes beoltatni magunkat”

Az emberi erőforrások minisztere szerint a járvány megfékezésének egyetlen módja az emberek immunitásának a tömeges oltással való megteremtése, a vakcina pedig nem pártpolitikai kérdés.
címkép:Facebook/Kásler Miklós - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

A koronavírus elleni vakcina nem pártpolitikai kérdés – írta a Facebookon az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós.

"Magyarországon már több mint százezer ember, többségében egészségügyi dolgozó kapott oltóanyagot."

Ez a szám a térségben leggyorsabban oltó Izraelben már meghaladta a 2 milliót.

"A Pfizer és a Moderna vakcinájának uniós beszerzése azonban lassúnak bizonyul, ezért a kormány tárgyalásokat folytat többféle oltóanyag beszerzése tekintetében."

Mindkét oltóanyagot engedélyezte az unió szigorú gyógyszerfelügyleti hivatala. A kormány a kínai oltástól várja a megoldást, ezt viszont sem az európai sem az amerikai gyógyszerfelügyelet nem vizsgálta. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy miután a kínai gyártócégek semmilyen információt nem publikáltak, vagy tettek nyilvánosság az oltóanyagról, senki sem tudja, hogy biztonságos-e.

"Ezek a vakcinák viszont csak azt követően lesznek elérhetőek a magyar emberek számára, miután a szakhatóságok megadják a szükséges engedélyeket, amelyek igazolják biztonságosságukat és hatásosságukat"

- fejtette ki a miniszter.

Az uniós tagországoknak ugyanis lehetőségük van rá, hogy határaikon belül olyan oltóanyagot használjanak amilyet csak akarnak, illetve amivel az emberek hajlandóak beoltatni magukat.

hirdetés

Kásler szerint a járvány megfékezésének egyetlen módja az emberek immunitásának a tömeges oltással való megteremtése. Úgy véli, a lezárásokból, korlátozásokból kiutat jelentő folyamatot ássa alá a különböző vakcinák körüli felelőtlen hangulatkeltés.

"Orvos-miniszterként elítélem az üzleti vagy éppen politikai érdekből történő félelemkeltést, a tények relativizálását és a bizalmatlanságot eredményező sejtetéseket" - írja bejegyzésében, amelynek végén így zárja a sorait:

"Fordítsunk hátat a szirénhangoknak, gondoljunk szeretteinkre, barátainkra és ismerőseinkre, a szabad életünkre, vagyis mindarra, amiért érdemes beoltatni magunkat."

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: