News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Olyan drága a MÁV vonalait használni, hogy az országok között mozgó tehervonatok inkább be se jönnek Magyarországra

Olcsóbb nekik körbe menni még akkor is, ha például Szerbiából kell Szlovákiába árút szállítani.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Olyan sokba kerül a MÁV pályahasználati díja az emelkedett áramárak miatt, hogy a tehervonatok elkerülik Magyarországot – írja a 24.hu a 444 alapján. Konkrétan, ha Szerbiából kell rakományt szállítaniuk Szlovákiába, inkább Horvátországon, Szlovénián és Ausztrián mennek körbe, mert úgy is olcsóbb, mint a rövidebb úton keresztül vágni nálunk.

A MÁV magas árainak több oka van

Nem éltek az EU kínálta lehetőséggel, hogy csökkentsék a pályahasználati díjat, ugyanis ezzel a bevételeik is csökkentek volna, és az államnak kellett volna kifizetnie a kiesést. Az EU a koronavírus-járvány miatt kínálta ezt a lehetőséget, még június 30-ig lehet élni vele.

A másik ok, hogy a MÁV nem kötött előszerződést villamos energiára, ahogy például a GYSEV. Tavaly 1 kWh áram 33-34 forint volt, idén viszont volt olyan hónap, amikor 170 forintba került. A GYSEV viszont rendelkezik olyan szerződéssel, aminek értelmében ők egész 2022-ben 42,7 forintért kapnak 1 kWh-t. A MÁV ezzel szemben kénytelen az aktuális, elég magas árat fizetni, ami miatt a a pályáik használata is drágább.

A 444 szerint ezek az okok állnak amögött is, hogy Homolya Róbert MÁV-vezért júniusban leváltották.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Megtalálhatták Putyin titkos, észak-oroszországi luxusvilláját, amiben csak a bidé 5 millióba, egy zuhanyrózsa pedig 1,7 millióba kerül
Az orosz cárokat megszégyenítő luxus rajzolódik ki a most napvilágra került dokumentumokból.

Link másolása

hirdetés

Vlagyimir Putyinhoz köthető egy fényűző épület az észak-oroszországi Ladoga-tónál - erre jutott több ezer kiszivárogtatott email feldolgozása nyomán az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű oknyomozó nemzetközi szervezet és a Meduza orosz nyelvű hírportál. A dokumentumok elképesztő luxusról árulkodnak, a Guardian cikkében úgy fogalmaz, hogy

„ez olyan szintje a pazarlásnak, ami még az orosz cárokat is megszégyenítené”.

Az épületben például csak a bidék darabonként 10 800 dollárba, vagyis közel ötmillió forintba, a zuhanyrózsák pedig darabonként 4 600 dollárba, vagyis körülbelül 1,7 millió forintba kerültek. Nem spóroltak a márványburkolat árán sem: ez összesen 110 000 dollárba, átszámítva több mint 40 millió forintba került.

Az épületben egy fedett medence is van, amelybe egy dekoratív vízesés folyik bele az emeletről.

A Dozsgy orosz televízió már hat évvel ezelőtt beszámolt az építészek által csak halászkunyhónak nevezett épületről, amelyet

a helyiek úgy emlegettek, mint Putyin dácsája.

A most napvilágra került dokumentumok szerint ehhez tavaly egy új épületet is felhúztak a területre. A luxus persze ebből sem hiányzik, a belső terek például gyógyhatásúnak tartott drágakövekkel és kristályokkal vannak kirakva.

hirdetés

A kiszivárgott dokumentumok szerint a projektet a FullHouseDesign nevő orosz, csúcskategóriásnak számító lakberendező iroda vezette. A cég vezetője az OCCRP megkeresésére azt mondta, hogy nem emlékszik semmiféle érintettségre, így a beruházás költségéről sem kívánt nyilatkozni.

Az ingatlanhoz tartozik két úszómedence is, de egy ösvény is levezet a közeli Ladoga-tó vízeséséhez, amelyet évekkel ezelőtt lezártak a látogatók elől. Emellett van itt zöldség- és húsfeldogozó üzem, egy szarvasmarhafarm és egy saját sörfőzde is.

A Kreml szóvivője azt mondta, hogy Putyin semmilyen kapcsolatban nem áll a megnevezett objektumokkal. A komplexum biztonsági őrei sem voltak hajlandóak elárulni, hogy kinek dolgoznak, az azonban elég beszédes, hogy

ha kiemelt vendégek érkeznek, akkor nem is ők, hanem az Orosz Védelmi Szolgálat emberei őrzik az ingatlant.

Papíron azonban valóban sem nem utal arra, hogy a fényűző dácsát valóban Putyin használja. A „halászkunyhó” egy Prime nevű céghez van bejegyezve, amely egy non-profit szervezet tulajdonában van. Ezt Jurij Kovalcsuk és fia, Boris alapította. Az idősebb Kovalcsukot az orosz elnök egyik szoros szövetségeseként tartják számon, ő a fő részvényese a Rosszija Banknak, amit csak Putyin bankjaként szoktak emlegetni. Az idősebb Kovalcsuk és a bank is nyugati szankciós listán szerepel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Bolsonaro kiakadt azon, hogy abortuszt hajtottak végre egy 11 éves kislányon, akit megerőszakoltak
A brazil elnök szerint „nem az a lényeg, hogy hogyan fogant meg, hogy a törvény lehetővé teszi-e vagy sem. Megengedhetetlen elvenni ennek a védtelen lénynek az életét”.

Link másolása

hirdetés

Elvégezték az abortuszt azon a 11 éves brazil kislányon, akit tíz évesen erőszakoltak meg, ezért esett teherbe - írja az ABC News. A cikkben felidézik, hogy a gyereknek korábban egy bíró megtiltotta az abortuszt,

Joana Ribeiro Zimmer a május 9-i tárgyaláson arra kérte a kislányt, hogy „tartson ki még egy kicsit”.

A lány többször is jelezte, hogy nem szeretné megszülni a gyereket.

A beavatkozást végül a terhesség 29. hetében végezték el.

Brazíliában az abortuszt három esetben engedélyezik, ezek egyike a nemi erőszak esetén történt terhesség. Az abortuszellenes aktivisták azzal érvelnek, hogy az egészségügyi minisztérium ajánlása szerint abortuszt az első 20-22 hét előtt kell elvégezni, a család ügyvédje és más jogi szakértők szerint ez azonban nem vonatkozik a nemi erőszak áldozataira.

Az ügy komoly politikai vitát kavart a dél-amerikai országban. A szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnök a Twitteren többek között azt írta, hogy „számunkra a 11 éves és a héthónapos élet is számít”.

hirdetés
„Nem az a lényeg, hogy hogyan fogant meg, hogy a törvény lehetővé teszi-e vagy sem. Megengedhetetlen elvenni ennek a védtelen lénynek az életét!”

- írta az épp az újraválasztásáért küzdő elnök.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Elszabadultak a balatoni lángos árak: „25%-ot emeltünk és ismét emelnünk kell”
Jelentősen drágultak az alapanyag- és energiaköltségek, az árak emelkedésével pedig a munkadíjakat is emelni kell – mondta a Szeretlek Magyarországnak egy balatonakarattyai büfé tulajdonosa.

Link másolása

hirdetés

Nyakunkon a kánikula, véget ért a tanítás az iskolákban, így a Balatonon is beindulhat az idei nyári főszezon. Az áremelkedések hatása persze a büféárakban is megmutatkozik majd, az előző évhez képest drágábban tudunk majd enni és inni a tó partján.

Egy balatonakarattyai büfé tulajdonosa azt mondta a Szeretlek Magyarországnak, nekik

idén már kétszer is kellett árat emelni, mert jelentősen drágultak az alapanyag- és energiaköltségeik.

Csomai Dávid azt is elárulta, mekkora a bekerülési költsége egy lángosnak, és mennyit kereshet egy képzett szakács idén a magyar tengernél.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megindokolta a MOL, miért szigorították a tankolási szabályokat a kútjaikon
A Mol-kutakon péntektől a normál kútoszlopon maximum 50 liter üzemanyagot lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett, kannába pedig csak piaci áron adnak benzint.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk: péntektől csak piaci áron adnak kannába benzint, az autóba pedig legfeljebb 50 litert lehet tankolni hatósági áron a MOL kútjain.

A cég több benzinkútjának Facebook-oldalán is megjelent egy tájékoztató korábban, miszerint „amennyiben gépjárművük benzintankja mellett külső edényzetbe is tankolnának, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a benzintankba történő tankolás vételárának rendezését követően, önálló tranzakcióként szíveskedjenek megtenni”.

Ha a gépjármű üzemanyag tartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében kerülne sor, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kellene fizetni.

Az MTI később azt írta:

hirdetés
a Mol a vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja, hogy péntektől normál kútoszlopon maximum 50 liter üzemanyagot lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.

A vállalat azt is közölte: a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: