HÍREK
A Rovatból

Nyugati vakcinával oltottak be újra Németországban élő magyarokat, akik korábban a Szputnyikot kapták

A Szputnyik V-vel ott nem mentek semmire, és mivel őszre még nehezebb helyzetbe kerültek, mint nyáron, orvosi tanácsra ismét beoltatták magukat.

Link másolása

Hivatalosan oltatlanként kezelik az orosz vakcinával beoltott magyarokat Németországban, ezért többeknek két újabb, nyugati oltást is beadtak, hogy védettnek számítsanak - számolt be róla a hvg.hu.

Németországban egy-egy szövetségi államban a járványadatok szerint szigorítanak vagy enyhítenek az aktuális szabályokon. A 3G (geimpft, genesen, getestet - beoltott, átesett a betegségen vagy tesztelt) szabályozás esetében a negatív teszt is elégséges ahhoz, hogy bemehessen különböző helyekre (vendéglátóhelyek, edzőtermek, múzeumok, mozik, stb.), a 2G (beoltott, átesett a betegségen) esetében viszont már nem, csak az országban elfogadott vakcinával (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) beoltottak és a fertőzésből meggyógyultak tehetik ezt meg. A helyek üzemeltetői maguk dönthetnek arról, hogy melyik szabályozást vezetik be.

Az egyik érintett, Berta májusban költözött ki a családjával Berlinbe. Áprilisban a Szputnyik V vakcinával oltották be, bízott benne, hogy nyáron már Németországban is elfogadják ezt az oltóanyagot. Ez azonban nem így lett, a németek sem az orosz, sem a kínai Sinopharm oltását nem ismerik el, tehát aki ezt a két vakcinát kapta, azok ott oltatlannak számítanak. Berta nyáron még nem érezte ennek hátrányát, mert ha olyan helyre is ment, ahol kérték a Covid-igazolát, a lépten-nyomon kialakított tesztállomások egyikén bármikor ingyenesen teszteltethette magát. Október 11-től azonban eltörölték az ingyenes tesztelést, már csak azoknál végzik el a vizsgálatot, akiket önhibájukon kívül nem olthattak be, mindenki másnak fizetnie kell érte. A magyar nőnek ezért más megoldást kellett kitalálnia.

„Németországban sok külföldi él, akit nem uniós vakcinával oltottak be, ezért megpróbáltam utánajárni, hátha érvényes ránk valamilyen szabály. A német háziorvosi kamara azonban még nem alakította ki az álláspontját a kérdésben. Így bejelentkeztem a környéken egy háziorvoshoz, aki a Szputnyikot meghallva azt közölte, mivel hivatalosan oltatlannak számítok, ezért megkaphatom a Pfizer mindkét dózisát”

- mesélte a lapnak.

Meg is kapta az első adagot, hamarosan pedig mehet a következőre is. Bár az orvos figyelmeztette, hogy a második Pfizer után mellékhatások jelentkezhetnek majd, az édesanya nem tart attól, hogy bármi baja lenne négy oltástól. Egyrészt hisz a tudományban, másrészt orvos szülei is azt mondták neki, hogy nyugodtan adasson be két újabb adagot. Azt is hozzátette, egyáltalán nem bánta meg, hogy elfogadta a Szputnyik V-t.

Egy másik érintett, Marcell szintén az orosz vakcinát kapta meg áprilisban, miután német főnöke és munkatársai is azt javasolták, hogy fogadja el azt. A férfi még a Covid-időszak alatt kapott állást Németországban, de a vírushelyzet miatt nyáron költözött ki szintén Szputnyikkal beoltott párjával, most az egyik legnagyobb német városban élnek. A megérkezésük után pedig hamar megtapasztalták, hogy az ott nem elfogadott oltással hátrányos helyzetbe kerülhetnek.

"Többször is előfordult, hogy ferde szemmel néztek ránk, még akkor is, ha szabadtéri asztalnál foglaltunk helyet. Akadt olyan kolléga is, aki bizalmatlan volt párom felé és csak maszkban kommunikált vele"

- mesélte.

Végül ők is úgy döntöttek, hogy újra beoltatják magukat, de nem akartak további két adag vakcinát kapni, ezért az egydózisú Janssen-oltóanyagot választották. A tömeges oltás utolsó hetében mentek el oltatni, ahol a vakcinát beadó doktornő azt mondta nekik, hogy a Szputnyik V egy jó oltóanyag, és nem tudja, miért nem fogadták még el Németországban.

"Volt egy céges vacsora egy héttel a Janssen-oltás után. Mivel az étterem belső terén 2G szabályozás volt, 3 oltással és egy aznapi negatív teszttel egyedül egy szabadtéri asztalnál kellett volna ülnöm. Végül a helyszínen beengedtek az étterembe, de ma már emiatt is bánom, hogy nem voltam türelmesebb és vártam meg a nyugati oltást már az első körben Magyarországon"

- mondta.

Duda Ernő virológus a hvg.hu-nak azt mondta, nem kell aggódni a harmadik, esetleg negyedik oltás miatt, mert a védőoltásokat nem lehet túladagolni. Elmondása szerint a Szputnyik V gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával készül, mint az AstraZeneca oltása, kutatások szerint pedig ha ez utóbbit Pfizerrel kombináljuk, nagyon jó védettséget ad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Vérfoltok, összetört autók, sérültek – hajtóvadászatban fogták el a Buckingham-palota elszabadult lovait
Az elszabadult lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, amiknek fontos szerepe van állami és közfeladatok ellátásában.

Link másolása

Szerda reggel lovak szabadultak el a londoni Buckingham-palota környékéről – írja a 444. A hatóságok állítása szerint a lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, és olyan állami, valamint közfeladatok ellátásában vesznek részt, akár például a koronázás.

A rendőrség és a hadsereg a délelőtt folyamán együttes erővel kutatták fel a lovakat,

amik teljes felszerelésben okoztak károkat a brit fővárosban. Több balesetet is okoztak az elszabadult állatok, egy autó szélvédőjét betörték, legalább négy ember pedig megsérült.

A hatóság közleménye szerint mostanra az összes lovat befogták: kettőt a Limehouse-nál található autópályán. Az egyik lovon súlyos sérülés nyomait fedezték fel, de az összes hátas állatorvosi ellátásban részesül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Varga Judit nyilvánosságra hozott hangfelvétele miatt tovább blokkolhatják a Magyarországnak szánt EU-s pénzeket
Az EP állásfoglalása aggályosnak tartja, hogy belenyúlhattak ügyészségi iratokba. De van számos más kifogása is, ami miatt továbbra sem jönnek az eurómilliárdok.

Link másolása

Ugyan bizonyos területeken van némi javulás, „a legtöbb területen a helyzet továbbra is riasztó”, és van, ahol tovább romlott – erre jutott az Európai Parlament. Az állásfoglalást 399-en megszavazták, 117 nemmel és 28 tartózkodással szemben.

A tervezetet öt frakció – köztük a jobbközép, a KDNP-t is sorai közt tudó Európai Néppárt – nevében adták be – írja a Telex.

A parlamenti állásfoglalás szerint a tavaly elfogadott igazságügyi reform ellenére súlyos jogállami hiányosságok maradtak ezen a téren. Példaként említik, hogy a Kúria jelenlegi elnöke tulajdonképpen elmozdíthatatlan a helyéről. A szöveg szerint Magyarországon politikailag beavatkoznak „az ügyészi szolgálatok és az egyes ügyészek munkájába”, valamint nyomást gyakorolnak az Országos Bírói Tanács tagjaira.

Az igazságügyi követelmények azért különösen fontosak, mert ezek miatt az Európai Bizottság a 22 milliárd eurónyi uniós felzárkóztatási támogatások szinte egészét befagyasztotta – említi meg a portál.

Az állásfoglalásban immár szerepel a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel is, amin a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit arról beszél, hogy belenyúlhattak az ügyészségen a Schadl-Völner-ügy peranyagába, és abból kormányhoz közeli szereplők neveit húzhatták ki.

Az állásfoglalás

„ismételten felhívja a Bizottságot, hogy értékelje újra határozatát, különösen az elfogadása óta hozott nemzeti intézkedések, valamint a korábbi magyar igazságügyi miniszter kiszivárogtatott kijelentéseinek fényében, amelyek az ügyészség függetlenségének hiányára és a büntetőeljárásokba való politikai beavatkozásra utaltak”.

A határozat pontokba szedett más problémákat is:

  • a Szuverenitásvédelmi Hivatal civilek és a média elleni lehetséges vizsgálataitól kezdve
  • a kormány médiára gyakorolt túlzott befolyásán át
  • „az Integritás Hatóság megfelelő hatáskörének, felhatalmazásának, információkhoz való hozzáférésének” hiányáig.

A szuverenitási törvényt külön elítéli az állásfoglalás, mert úgy véli, uniós jogszabályok mellett a demokrácia normáit is alapjaiban sért. A szöveg ezen felül „sajnálatosnak tartja, hogy Magyarország visszaélt vétójogával a Tanácsban, és az EU stratégiai érdekeit aláásva megakadályozta a létfontosságú támogatás nyújtását Ukrajnának”. Emellett „elítéli a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos általános politikáját”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Felvillant a remény: lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről
Serpák indulnak útnak, hogy a rengeteg szétszórt tárgytól megtisztítsák a hegyet. Terveik szerint holttesteket is lehoznának.

Link másolása

A Mount Everest serpái 18 katonával kiegészülve tisztítják meg a hegyet, amin a hegymászók rengeteg szemetet hagynak hátra, és az idei évben azt is kiemelten fontos feladatként tervezik, hogy 5 elhunyt hegymászó holttestét lejuttassák a hegyről – írja a Promotions.hu.

Ezáltal lehet mémi remény arra, hogy lehozzák a hegyről a tavaly május 24-én eltűnt Suhajda Szilárd holttestét.

A hegy tisztítására kiemelt figyelmet fordítanak, melyben a nepáli hadsereg is segédkezik, 2019 óta összesen 110 tonna hulladékot szállítottak le a hegyről.

A Himaláján tavaly összesen 17-en haltak meg vagy tűntek el, köztük volt a magyar hegymászó is, akit sokáig kerestek ugyan, de végül fel kellett adniuk a kutatást. Akkor egy ország szurkolt annak, hogy életben találják meg a hegymászót, ám nem jártak sikerrel. Itthon gyertyagyújtással emlékeztek meg a sportemberről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
„Maga hány kiló? Van barátja?” – Vérlázító kérdéseket kaptak a felvételizők a Semmelweis Egyetemen, vizsgálat indult
Volt, akinek oda nem illő szituációs játékot kellett játszania, míg egy kendős lányt az izraeli-palesztin konfliktusról kérdezték.

Link másolása

Felháborító, személyes kérdéseket tettek fel a Semmelweis Egyetemen a felvételizőknek, ami miatt vizsgálat is indult az intézményben – írta meg az Eduline.

Az egyetem élt azzal a lehetőséggel, hogy a hozzájuk jelentkezőket szóbeli beszélgetésen is meghallgassák. Ezekre a beszélgetésekre április 12-18 között került sor. A mintegy 3500 jelentkezőt az intézmény öt karának 93 bizottsága hallgatta meg – számol be a portál.

A Helga álnéven nyilatkozó gimnazista felvételiző régi álma volt az orvosi pálya. Április 15-én került sor a felvételijére, amire két órát kellett várnia, majd elmondása szerint a vizsgáztatók be sem mutatkoztak, hanem rögtön a kérdésekre tértek. A lány elmondása szerint az egyik vizsgáztató a beszélgetés elején oda sem figyelve telefonált valakivel.

Amikor „visszatért” a vizsgához, szakmai kérdések során eljutottak a diabétesz témaköréig.

„Elkezdtem a diabéteszről beszélni. Ennek apropóján megkérdezte, hogy maga egyébként hány kiló? Mivel nem akartam megmondani, ezért azt feleltem, hogy a korábban beszélt 60 kilónál biztosan több vagyok. Erre a férfi bejelentette, hogy az elég nagy baj, hogy én már túlsúlyos vagyok, de szerencsém van, mert kórosan túlsúlyosnak nem nézek ki”

– mesélte a megdöbbentő részleteket Helga.

Mint kiderült, nem a ő volt az egyetlen, aki hasonlóan járt. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból tavaly elbocsátott Palya Tamás egy Facebook-csoportban írta meg, hogy magánóráin több diákja panaszkodott a Semmelweis eljárására. A többórás várakozás mellett volt olyan lány, akitől azt kérdezték, van-e barátja, egy másik, iszlám vallású, hidzsábban érkező felvételizőt pedig az palesztin-izraeli konfliktusról kérdezgették. Az egyik érintett felvételizőnek pedig egy olyan szituációs feladatot kellett megoldania, aminek a lényege az volt, mit tenne, ha férfiorvosként egy fiatal lány hallgatója rákérdezne, hogy feljöhet-e a lakására.

Az eset után az Eduline megkereste a Semmelweis Egyetemet, ahol azt válaszolták: „az egyik bizottság két tagjától is panasz érkezett a bizottsági elnök túlságosan kritikus megnyilvánulásai miatt”.

„Az eset azonnali kivizsgálása után az adott vizsgaelnök eredményeit kizárták, és az érintett diákok felvételi pontszámánál a másik két tag véleményét figyelembe véve állapították meg a pontszámot”

— tette hozzá az intézmény.

Link másolása
KÖVESS MINKET: