hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Népszava: megtiltotta a kormány a digitális oktatást azokban az osztályokban, akik már kaphatnak oltást

Annak ellenére döntöttek így, hogy a 12-17 éveseknek alig 38 százaléka vette fel a vakcinát eddig.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 15.


Link másolása

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta az oktatási intézmények számára, hogy digitális munkrarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok már felvehetik védőoltást – írja a Népszava.

Ez azt jelenti, hogy hatodik évfolyam fölött főszabály szerint még akkor sem lehet tanügyi intézkedéseket elrendelni, ha egy vagy több tanuló, pedagógus megbetegszik.

A lap többször is érdeklődött a minisztériumnál arról, vannak-e kivételek a főszabály alól, vagyis lehetséges-e bizonyos mértékű fertőzöttség felett rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni, azonban a megkereséseikre nem érkezett válasz.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter viszont megerősítette, hogy hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés. Karantént ugyan el lehet rendelni azoknak a diákoknak, akik megbetegszenek, de ennek jelentőségét csökkenti, hogy már a karantén- és a kontaktkutatás szabályain is lazítottak.

A Népszava úgy értesült, hogy az iskoláknak kiküldött intézkedési terv szerint bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg. Ebből következik, hogy karanténba sem kell mennie.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete például tud egy olyan tanárról, aki úgy jár be dolgozni, hogy férje igazoltan fertőzött. A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol elismerték, hogy jelenleg valóban ez az eljárás, de azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján döntöttek róla.

A 12-17 év közötti korosztálynak egyébként a hivatalos adatok szerint alig 38 százaléka vette fel a vakcinát eddig.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Több egyházi vezető megfertőződött, miután részt vettek a budapesti és a szlovákiai pápalátogatáson

Többen közülük találkoztak is Ferenc pápával.

Link másolása

hirdetés

Külföldi sajtóbeszámolók szerint az elmúlt napokban négy magas rangú katolikus főpapról derült ki, hogy megfertőződött a Covid-19 delta variánsával - szúrta ki a 24.hu.

A Vatican News és osztrák Kronen Zeitung információi szerint, az osztrák egyházi vezetők közül az eisenstadti püspök, Egidius Zsifkovics és a St. Pölten-i segédpüspök, Anton Leichtfried tesztje lett pozitív. Zsifkovics már mindkét oltását megkapta, a vírus azonban súlyos influenzaszerű megbetegedést okozott nála, így otthonában ápolásra szorul. Leichtfriednek pedig viszont enyhe tünetei vannak.

A Kronen Zietung szerint

mindketten részt vettek Ferenc pápa Budapesten tartott miséjén szeptember 12-én.

A Katolisch.de pedig arról számolt be, hogy az eperjesi görögkatolikus érsek, a Szlovák Görögkatolikus Egyház vezetője is lebetegedett. Jan Babjak, aki szintén be van oltva, karanténban van és szintén enyhék a tünetei.

A szlovák érsek azután végeztetett tesztet, hogy egy görög püspök jelezte neki, pozitív lett a tesztje. A német katolikus lap szerint mindketten találkoztak a pápával Budapesten, és szeptember 14-én Eperjesen is.

hirdetés

A Katolisch.de ugyanakkor megjegyzi, azt nem lehet tudni, hogy összesen hány püspök és pap került az utóbbi napokban karanténba.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A kormány kitakarta a számára kínos adatokat a Fudan Egyetem nyilvánosságra hozott irataiból

A megküldött anyagokból nem derül ki például, hogy a kormány mindenképpen kínai hitelből tervezi megvalósítani a projektet, az előkészítéseket már meg is kezdték egy kínai céggel.
Fotó: Direkt36 - szmo.hu
2021. szeptember 23.


Link másolása

hirdetés

Úgy hozta nyilvánosságra a közpénzből épülő Fudan Hungary Egyetemről szóló terveit az Orbán-kormány, hogy az iratokból kizárólag a számára kellemetlen, politikailag érzékeny információkat takarta ki – derítette ki, és jelentette meg a 444.hu-n a Direkt36 csapata.

A február 24-i kormányülésre készült minisztériumi előterjesztés alapján a Direkt36 robbantotta ki a Fudan-ügyet még áprilisban. A cikkből derült ki, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését. Az erről szóló minisztériumi előterjesztés szerint a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, és nagyrészt kínai hitelből valósulhatna meg, amit Magyarország fizetne.

Karácsony Gergely főpolgármester közérdekű adatigényléssel kérte ki még áprilisban a kínai egyetem építéséről hozott kormányzati határozatokat.

Három hónappal később, július közepén a Miniszterelnöki Kormányiroda úgy küldte el a kért szövegek egy részét, hogy abból bekezdéseken, oldalakon keresztül több dolgot kitakartak.
Egy oldal a kikért Fudan-dokumentumokból

Karácsony ugyanazokat az iratokat kapta meg cenzúrázva, amiket korábban a Direkt36 megszerzett. A két verziót összehasonlítva könnyen beazonosítható, milyen információkat tartott túlságosan érzékenynek a kormány. Az egyik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) az előterjesztésen dolgozók közül néhány ember neve. Illetve minden olyan szövegrész, amely egyértelműen arra utal, hogy a kormány mindenképpen kínai hitelből akarja megvalósítani a beruházást, ráadásul egy kínai céggel már megkezdte a projekt előkészítését.

Ezek a kitakart részek cáfolják Palkovics László, az ITM vezetőjének állításait, aki az elmúlt hónapokban például többször is letagadta, hogy csakis Kínától vehetnék fel az építkezéshez szükséges sok száz milliárdos hitelt.

A Miniszterelnöki Kormányiroda nemcsak a kínai finanszírozásra utaló részeket húzta ki feketével, hanem a kínai kivitelezést taglaló bekezdéseket is. Ezekben például részletesen szerepel a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat ajánlata, mely 338 milliárd forintért, az ITM 540 milliárdos számításánál olcsóbban húzná fel a kampuszt (a Direkt36 korábban ezt az ajánlatot is bemutatta már az ügyet kirobbantó cikkében).

hirdetés
Fudan-dokumentumok – Fotó: Direkt36

A kormányiroda a cenzúrát azzal magyarázta, hogy „a kitakart adatok az üzleti titok körébe tartoznak, valamint (...) további döntések megalapozását szolgálják”. Ugyanakkor Karácsony Gergely Facebook-posztjában azt írja:

a letakart részeket a magyarok orrára nem akarják kötni, a kínaiak viszont nyilvánvalóan ismerik a részleteket. Suttyomban akarják eladósítani az országot, titokban akarják szolgálni a magyar fiatalok helyett a kínai befolyást.

A főpolgármester úgy fogalmaz: „Márpedig a Diákváros meg fog épülni – erre tettem ígéretet több ezer ember előtt júniusban a Kossuth téren, amikor felemeltük a hangunkat a kormány újabb eszetlen beruházása, a Fudan Egyetem ellen. Ehhez tartom magam ma is, és a kormányváltás után. [...] Suttyomban szolgálják ki Kínát, miközben elköltik a magyar adófizetők pénzét. Ezt pedig nem fogjuk hagyni. A Diákváros meg fog épülni, ezt garantálom. A kormányváltás után nyilvánosságra hozzuk a Fudan anyagait, és minden olyan ügyet, amellyel Orbánék a kínai, az orosz vagy egyéb diktatórikus érdekeket szolgálták.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Több támadás is érte az előválasztás onilne felületeit, az ügyben nyomozás is indult

Magába a rendszerbe ugyanakkor eddig nem történt behatolás, a támadások külföldi szerverekről érkeztek.
Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. szeptember 23.


Link másolása

hirdetés

Az elmúlt napokban történt támadások az irányítópult és a rendszer-erőforrások megbénítására irányultak, nem történt behatolás rendszereinkbe – írja az előválasztás hátteréért, többek között az online rendszerért is felelős aHang civil szervezet.

Korábban mi is írtunk róla, hogy szombaton leállt a voksolás, amiről a résztvevő pártok már akkor is úgy nyilatkoztak, hogy támadás történt. Igaz, később olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a rendszer nem volt eléggé felkészülve ekkora számú szavazóra.

A szervezet szerdán újabb részleteket közölt a leállásról és az online támadásokról. Mint írják,

szombaton minden jel az erőforrások extrém és indokolatlan túlterhelésére mutatott.

A szerverszoba-szolgáltatóktól azt a választ kapták, hogy a normálistól eltérő külföldi terhelés van egy csatornán, ami megállíthatta a rendszert. Az aHang szerint azonban több másik támadás is történt az elmúlt napokban.

hirdetés

Kedden aztán ismét támadást előkészítő tevékenységet észlelt a rendszer, a normál forgalom négyszerese érkezett be hozzájuk, kárt azonban nem okozott. Szerdán pedig a szolgáltató észlelt kártékony tevékenységet az online szavazási operátorközpontjuk internetes hálózatán, „a probléma rövid kimaradást okozott a központ működésében, kivizsgálása folyamatban van” – írták.

Az előválasztáson egyébként eddig összesen több mint 200 ezren vettek részt – a szerdai napon több mint 61 ezren, ebből online majdnem 4 ezren. Ugyanakkor a szervezők azt kérik, aki csak teheti, válassza a személyes voksolást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Orbán Viktor: „A nyugat egyszerűen nem akarja fenntartani önmagát”

A miniszterelnök a Budapesti Demográfiai Csúcson szólalt fel, meghívott vendégei mind egyetértettek vele a családdal és a migrációval kapcsolatos lépésekben.

Link másolása

hirdetés

A magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, a Várkert Bazárban.

Kifejtette, ennek része, hogy a gyermekvállalás egy család számára anyagilag is előny legyen, illetve, hogy a családokat saját tulajdonú lakáshoz segítse.

A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell változtatni. Emellett a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket

– hangoztatta a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, az államnak segítenie kell a családalapítást, a családok boldogulását.

Számomra mindig a demográfiai elképzelések kormányzati intézkedésekké alakítása volt a legnehezebb feladat – kezdte a demográfiai csúcson tartott előadását Orbán Viktor. A kormányfő szerint fontos, hogy „a digitalizáció, a zöldítés és más divatos témák mellett Európa ne feledkezzen meg a gyökereiről” – írja a Portfolio.hu.

Pénzt osztogatni a családoknak könnyű dolog, de ha túl sok pénzt osztogatunk, akkor az lelassítja, majd szétveri a gazdaságot. Nekünk úgy kell pénzt osztanunk, hogy közben a gazdaság növekedjen, fejlődjön

– hangsúlyozta a kormányfő.

hirdetés

Orbán beszélt Nyugat-Európa helyzetéről is. Mint mondta,

míg bizonyos civilizációk képesek reprodukálni magukat, a Nyugat erre nem képes, "egyszerűen nem akarja fenntartani önmagát.

A kormányfő kifejtette: vannak, akik szerint mindez nem is probléma, míg mások a migrációval oldanák azt meg. Utóbbi azonban az új munkásosztály betelepítésének globális tervét jelenti, és akik ezt látják megoldásnak, nem veszik figyelembe a demográfia kulturális vetületét, holott Európában ez a migráció lefontosabb dimenziója - fűzte hozzá.

„Itt, nálunk, a migráció identitáskérdés” - hangsúlyozta Orbán Viktor, kiemelve: Európában egy ország csak akkor működik, ha az ott élők a legfőbb kérdésekben nagyjából azonos értékeket vallanak. Ha ez nincs így, egy ország, egy nemzet menthetetlenül szétesik - jelentette ki.

A lényeges kérdésekben egyetértettek a kormányfővel meghívott vendégei is. Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja, Milorad Dodik. Aláhúzta, Európának nemcsak a gazdaság, hanem a demográfia területén is meg kell őriznie a stabilitását, ehhez pedig az államok és családok támogatása szükséges. Dodik helyesnek nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját, és reményét fejezte ki, hogy Európában egyre többen követik majd.

Andrej Babis cseh kormányfő azt mondta, a koronavírus-járvány is rámutatott, helyettesíthetetlen szerepet játszik a nemzetállam, amelynek alapja a család. A család a fenntarthatóság kulcsa, a társadalom alapja. A gyermek az élet értelme, mindent meg kell tenni, hogy az emberek gyereket vállalhassanak - fogalmazott, jelezve: ezt vallja Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki családtámogatást, adókedvezményt biztosít gyermekvállalás esetén az embereknek.

Bírálta azt a gyermekvállalás elleni érvet – amit klímadogmának nevezett –, miszerint minél kevesebb ember él a Földön, annál kisebb a karbonnyom.

Haljon ki az emberiség, és akkor megmentjük a Földet? - kérdezte Babis, abszurdnak nevezve azt, hogy a klímavédelem miatt „ne legyenek gyerekeink”.

Andrej Babis beszámolt arról, hogy szerdán meglátogatta a magyar határt, amely szerinte az egyetlen schengeni határ, ami működik. Úgy fogalmazott: a tömeges, ellenőrzés nélküli migrációnak semmi köze a jövőnkhöz, az egyetlen fenntartható megoldás Európa kihalásának megakadályozására, a születések számának a növelése. Ez a közös út a visegrádi országok előtt - hangoztatta.

A meghívott vendégek között volt Alekszandar Vucsics szerb elnök is, aki kijelentette: amikor demográfiáról beszélünk, akkor a túlélésről beszélünk. A demográfia terén szintén példához folyamodott és arról beszélt, hogy ha valaki a közösségi médiában a kutyájáról oszt meg fotót, sokkal több lájkot kap, mintha a gyerekéről osztana meg felvételt. „Nézzék meg! Ellenőrizzék le! Próbálják ki!” - nyomatékosította a szerb elnök.

Vucsics szerint mára már nem komilfó gyermekekről, családi értékekről beszélni, mert ezzel mások értékeibe gázolhatunk, ehelyett arról illik beszélni, hogy az ember milyen frizurát csináltatott a kutyájának.

A szerb elnök úgy véli, "a liberális politikai marxizmus" arra készteti az embereket, hogy olyan dolgokra figyeljenek, amelyek megváltoztatják az életük egy részét, de ezzel egy másik részét elveszítik.

Az eseményen felszólalt Mike Pence, Donald Trump egykori republikánus alelnöke is, aki a családot a világon a legfontosabb dolognak nevezte.

A világot egyik válság éri a másik után, és ezek között van az, amelyről ma itt beszélünk, amely szíven szúrja civilizációnkat, a család intézményének válsága, az egyre kevesebb házasságkötés, az egyre több válás, az egyre több abortusz

– fogalmazott Pence.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: