hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Népszava: megtiltotta a kormány a digitális oktatást azokban az osztályokban, akik már kaphatnak oltást

Annak ellenére döntöttek így, hogy a 12-17 éveseknek alig 38 százaléka vette fel a vakcinát eddig.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 15.


Link másolása

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta az oktatási intézmények számára, hogy digitális munkrarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok már felvehetik védőoltást – írja a Népszava.

Ez azt jelenti, hogy hatodik évfolyam fölött főszabály szerint még akkor sem lehet tanügyi intézkedéseket elrendelni, ha egy vagy több tanuló, pedagógus megbetegszik.

A lap többször is érdeklődött a minisztériumnál arról, vannak-e kivételek a főszabály alól, vagyis lehetséges-e bizonyos mértékű fertőzöttség felett rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni, azonban a megkereséseikre nem érkezett válasz.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter viszont megerősítette, hogy hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés. Karantént ugyan el lehet rendelni azoknak a diákoknak, akik megbetegszenek, de ennek jelentőségét csökkenti, hogy már a karantén- és a kontaktkutatás szabályain is lazítottak.

A Népszava úgy értesült, hogy az iskoláknak kiküldött intézkedési terv szerint bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg. Ebből következik, hogy karanténba sem kell mennie.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete például tud egy olyan tanárról, aki úgy jár be dolgozni, hogy férje igazoltan fertőzött. A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol elismerték, hogy jelenleg valóban ez az eljárás, de azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján döntöttek róla.

A 12-17 év közötti korosztálynak egyébként a hivatalos adatok szerint alig 38 százaléka vette fel a vakcinát eddig.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Kizavarták egy debreceni sörözőből a fórumot tartó Márki-Zay Pétert és Pálinkás Józsefet

Az Új Világ Néppárt elnökének állítása szerint még a villanyt is rájuk oltották.

Link másolása

hirdetés

Az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével és miniszterelnök-jelöljével, Márki-Zay Péterrel szeretett volna fórumot tartani vasárnap este a debreceni Belga Sörözőben, azonban nem várt akadályokba ütköztek – írja a Debreceni Nap.

Pálinkás az eseményről megosztott Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz, rajtuk kívül álló barátságtalan okok miatt végül utcafórumot kellett tartaniuk.

Állítása szerint az étterem tulajdonosa vagy ügyvezetője egy óra után távozásra kérte őket, aminek egy másik fotó tanúsága szerint eleget is tettek.

Pálinkás a lapnak azt nyilatkozta, a férfi meglehetősen ingerülten és kissé fenyegetően közölte velük, hogy azonnal távozzanak, mert nem „erre” foglalt helyet az MMM. Ezután lekapcsolta a világítást is.

"Ilyen országban élünk. A kérdés, hogy ilyen országban akarunk-e élni?" – tette hozzá a politikus.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Exit poll: Putyin pártja 45,2 százalékkal megnyerte az orosz parlamenti választást

A kormánypárt főtanácsának titkárhelyettese kijelentette, hogy pártja mind a listás, mind az egyéni körzetben leadott szavazatok alapján „meggyőző diadalt” aratott.

Link másolása

hirdetés

A kormányzó Egységes Oroszország párt az INSZOMAR szociális marketingintézet exit pollja szerint a szavazatok 45,2 százalékával megnyerte a parlamenti választást.

A kommunisták 21, a liberális demokraták 8,7, az Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért párt pedig 7,9 százalékot kapott. Az exit poll szerint az Új Emberek 4,7 százalékkal nem tudta átlépni a parlamentbe jutás küszöbét.

Az exit poll a pártlistára leadott szavazatokra összpontosított. A 450 alsóházi parlamenti mandátum sorsának felét a listák, a másik felét az egyéni körzetek eredményei döntik el. Az exit pollhoz a szavazás mindhárom napján reggel 8-tól este 8-ig 825 település, 1455 szavazóhelyiségénél 438 218 embert kérdeztek meg arról, hogy melyik pártra szavazott az Állami Duma megválasztásakor.

A Központi Választási Bizottság a szavazatok 12,25 százalékának összesítése alapján azt közölte, hogy az Egységes Oroszország a voksok több mint 40 százalékával vezet, a kommunisták több mint 24 százalékot kaptak.

A bizottság közölte, hogy az Egységes Oroszország a 225-ből 130 választókerületben vezet. Tíz körzetben a kommunisták, ötben az Igazságos Oroszország vezet.

Makszim Revenko, az Egységes Oroszország főtanácsának titkárhelyettese kijelentette, hogy pártja mind a listás, mind az egyéni körzetben leadott szavazatok alapján "meggyőző diadalt" aratott.

Gennegyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke azt hangoztatta, hogy "a választó meghallott bennünket, hitt nekünk és ránk szavazott. A kommunisták voltak egyébként az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által kezdeményezett "okos szavazás" fő kedvezményezettjei. A taktikai voksolás résztvevői azokat a jelölteket támogatták, akik a legnagyobb eséllyel vehették fel a versenyt az Egységes Oroszországéival.

Ella Pamfilova, a választási bizottság elnöke bejelentette: Oroszország nyolc régiójában 12 helyszínen erősítették meg, hogy az urnákba szabálytalan szavazatokat "tömtek". A tisztségviselő szerint 17 régió 54 szavazóhelyiségben összesen 8539 szavazólapot nyilvánítottak érvénytelennek, különböző okok miatt. Közölte, hogy a választásokon 59 országból érkezett 245 hivatalos megfigyelő és nagyszámú szakértő vett részt.

hirdetés

Moszkvában az online szavazásra jelentkezettek 96,5 százaléka - 1 943 590 ember - leadta a voksát. A fővárosban először a tavalyi alkotmánymódosítás-idején lehetett elektronikusan szavazni. A mostani részvétel mind az arányok, mind a szavazók számának tekintetében meghaladta az akkorit. Országosan 93,21 százalékos volt az online részvétel.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Folytatódik az ellenzéki előválasztás, online viszont még mindig nem lehet szavazni

Elhárították a hackertámadás okait, számos átalakítást végeztek az informatikai háttérrendszerben.

Link másolása

hirdetés

Ismét lehet szavazni az előválasztáson online, valamint az ország több száz pontján személyesen is, egészen szeptember 28-án kedd estig – közölte Facebook-oldalán a Momentum.

Miután az előválasztás szombati indulását követően külső támadás érte az előválasztás háttérrendszerét, az Országos Előválasztási Bizottság a technikai kockázatok kezelése érdekében hétfő 7 óráig felfüggesztette a szavazást. Tegnap kora délután óta az ellenzéki pártok és az aHang informatikusai számos átalakítást végeztek el az előválasztás háttérrendszerében – írták közleményükben.

A tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába pedig az ellenzéki pártok bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

Az Előválasztás 2021 oldalon hétfőn reggel az jelent meg: az újraépítés sikeres befejezését és a szükséges vizsgálatokat, teszteket követően az OEVB úgy döntött, hogy a szombati döntésének megfelelően 7 órakor folytatódhat az előválasztás.

Egyúttal arról is döntött az előválasztás lebonyolításáért felelős hatpárti testület, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítja.

A meghosszabbítás célja, hogy a tömeges terhelés ellenére valamennyi tervezett helyszínre eljusson így is az előválasztás, hiszen országszerte sok olyan település van, ahol kizárólag a szombati és a vasárnapi napon lehetett volna szavazni. Az OEVB törekszik arra, hogy az összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án.

hirdetés

A pótlások következtében várható sátor nyitvatartás módosításokról hamarosan tájékoztatást adnak az előválasztás honlapján és Facebook-oldalán.

Frissítés: a jelek szerint az online szavazás továbbra sem működik.

Az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon több kommentelő is arról panaszkodik, hogy egyelőre nem tudnak időpontot foglalni a szavazásra. Amennyiben lesz új információ, cikkünket frissítjük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Akár 500 ezer forint is lehet az átlagfizetés jövőre a szakértő szerint

Egyes szektorokban már most is elérik ezt a bruttó összeget, azonban országosan még mindig nagyok a bérkülönbségek.

Link másolása

hirdetés

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – írja a Világgazdaság nyomán a HVG.

Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, Varga Zoltán szerint már idén is megközelíthetik a félmilliós szintet a hazai keresetek, az utolsó két hónapban esedékes béren kívül juttatásokkal együtt az átlagfizetések az év végén átmenetileg bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak.

Az évnek ebben a szakaszában általában erőteljesen megdobják a fizetéseket a nem rendszeres kereseti elemek: tavaly decemberben például 449 ezer forintig emelkedett az átlagbér, ami több mint 40 ezer forinttal volt magasabb az éves átlagnál.

A KSH adatai szerint már tavaly is több olyan ágazat volt, ahol sikerült átlépni a félmilliós határt, például a pénzügyi szolgáltatások területén, az IT-szektorban, vagy a villamosenergia-iparban. Az év elején indított bérfejlesztési programnak köszönhetően idén az egészségügy is csatlakozhat ebbe a körbe.

Az autóiparban pedig már egymillió forint körüli átlagfizetések sem ritkák. Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy az adatokat tehát több dolog is torzíthatja, ráadásul országos szinten változatlanul hatalmas a szórás: Budapesten tavaly kétszer annyit lehetett keresni, mint az egyik legszegényebbnek számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: