News here

HÍREK

Népszava: Drasztikus adóemelés jön

A jövő évi költségvetésben a személyi-jövedelemadó 30 százalékos növekedésével számolnak, és ugyanennyivel nőnek az áfa-bevételek is. Az indoklásból azonban nem derül ki, hogyan jönnek ki ezek a számok.

Link másolása

Évi 2000 milliárdos kiigazításra szánta el magát a kormány idén és jövőre. A különadókból és az adóemelésekből évi 800-900 milliárdot teremtene elő a kabinet, míg a kiadások lefaragásából 1000-1200 milliárd forintot.

A Népszava hétfői cikkében a jövő évi költségvetés alapján azt írja, hogy a most kivetett különadók az adóbevételi növekménynek csak egy kisebbik részét teszik ki, más forrásokból további 4600 milliárd forintot szedne be a kormány.

Míg a céges adókból 1056 milliárd forintos többletet várnak, addig a lakossági és fogyasztási adókból jövőre 3600 milliárd forintot,

vagyis a lap szerint a költségvetési kiigazítás nagyobb terhét a lakosság fizeti meg.

Az állam személyi jövedelemadó-bevételei a tervek szerint például több mint 30 százalékkal emelkednek, úgy, hogy a kormány nem tervez adóemeléseket. A növekedést részben magyarázhatja többek között a foglalkoztatottság, illetve a bruttó reálkeresetek növekedése.

Az áfa-bevételek esetén szintén 30 százalékos növekedést várnak. A kormány azonban 5,2 százalékos inflációval és a lakossági fogyasztás 4,3 százalékos emelkedésével számol, ezek a számok tehát nem magyarázzák a tervezet bevétel növekedést.

Itt a lap szerint

a magyarázat az lehet, hogy az áfa-bevételek már idén jóval magasabb szinten alakulnak majd, mint azt eredetileg tervezték,

így jóval magasabb bázisról indul a 2023-as év.

A Varga Mihály által jegyzett költségvetési tervben az adóbevételek alakulásáról, az azt befolyásoló tényezőkről azonban egy mondatot sem írnak az indokolásban.

A cikkben azt is megjegyzik, hogy a jövő évi költségvetési tervek elnagyoltságát más tételek esetében a Költségvetési Tanács is szóvá tette, ugyanis nem voltak indoklással alátámasztva, de ennek ellenére nem emeltek kifogást a törvényjavaslat parlamenti tárgyalása ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: