hirdetés

Nemcsak megjelent, de terjed is a brit mutáns koronavírus Magyarországon

Kemenesi Gábor szerint hamarosan ez lesz a leggyakoribb variáns. A terjedését viszont lassítani kell, mert befolyásolhatja a kórházakra nehezedő nyomást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Nemcsak megjelent, de terjed is a brit mutáns koronavírus Magyarországon. Ezt pécsi virológusok mutatták ki. Az általuk vizsgált minták 5 százalékában volt jelen az új variáns - számolt be az RTL Híradó.

A virológiai csoport kutatói a közösségi oldalukon hozták nyilvánosságra, hogy egy kelet-magyarországi reprezentatív mintában kimutatták az elsőként Nagy-Britanniában megjelent koronavírus mutációt, ami az eddigi változatnál gyorsabban terjed. Száz vizsgált mintából ötben volt jelen. Kemenesi Gábor szerint ez lehet nagyjából az országos átlag is. Azt még vizsgálják, mikor kerülhetett be a vírus Magyarországra.

"December 14-e és 17-e között terjedő vírusvariánsokra hasonlít a legjobban, jó eséllyel karácsony előtti megbetegedésláncból hurcolhatták haza"

- mondta a virológus az RTL Híradónak.

Kemenesi Gábor szerint egy idő után ez a változat lesz a leggyakoribb, de a terjedését lassítani kell.

"Nem mindegy, hogy ez milyen gyorsan történik meg, hiszen a kórházakra nehezedő nyomást ez befolyásolhatja"

- fogalmazott a virológus.

hirdetés

Zacher Gábor a hatvani kórház covid intenzív osztályán dolgozik. Elsőként az Infórádiónak nyilatkozott arról, hogy, bár most kevesebb beteg, ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni.

Az RTL Híradónak azt mondta: lehet, hogy az új mutáns miatt újra megugrik majd a betegszám.

"Ha betegek száma megugrik, ez országosan fog megjelenni, ez minden egészségügyi intézményt fog érinteni. Ez benne van a pakliban, hiszen hallottunk már olyan mondatokat is, nálamnál sokkal hozzáértőbbek szájából is, akik ugye arról beszéltek, hogy harmadik hullám"

- fogalmazott Zacher Gábor.

Kemenesi Gábor pedig azt is hangsúlyozta, az oltás az új mutáns ellen is véd.

"Ha egy vakcinát kikerül egy mutáns, nem azt jelenti, hogy teljes mértékben dobhatjuk ki a kukába. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha van egy 94-95 százalék hatékonyságú vakcinánk, az néhány százalékkal csökkenhet. Tehát néhány százalékkal több ember lehet náthás tünetekkel. Ettől függetlenül a súlyos megbetegedéstől, kórházba kerüléstől védeni fog a vakcina"

- mondta a virológus.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportjahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Reggel 5 és este fél 10 között lehet kiülni a teraszokra – ott már nem, máshol egyelőre még kötelező a maszk

A Magyar Közlönyben megjelentek a nyitás újabb részletei.
Fotó: MTI/AP/Matt Dunham - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is - írja a Kormány.hu.

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik, hiszen mostanra már 3 millió 90 ezernél is többen kaptak oltást.

A vendéglátósok tehát már készülhetnek a teraszok nyitására.

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartókodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

hirdetés

Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki.

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4. évfolyamokon) pedig visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től szintén lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása. Ugyanakkor az alsósoknak sem kötelező részt venni a jelenléti oktatásban - erről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt korábban.

A kormány emellett május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak 10 napos hatósági házi karanténban kell maradniuk, ez alól csak 2 darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

Az erről szóló kormányrendelet-módosítások a csütörtöki Magyar Közlönyben olvashatóak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Ötvenedik napja van lélegeztetőn a fideszes képviselő

A koronavírust legyőzte a szervezete, de a szövődményekkel még küzd Bányai Gábor.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Ma ötven napja, hogy Bányai Gábor, Bács-Kiskun megye 5. sz. választókerületének fideszes képviselője lélegeztetőgépen van - írta a család a politikus Facebook-oldalán.

„Ez az 50 nap február 24-én 5 napnak indult, akkor a legrosszabb rémálmainkban sem hittük, hogy Apa tényleg ekkora bajba került, és hogy vele együtt mi is életünk legnagyobb megpróbáltatása elé nézünk”

- írja közleményében a család. A bejegyzésben közlik, hogy Bányai állapota sokat javult: szerintük a koronavíruson mostanra sikeresen felülkerekedett. A vírus okozta károk miatt viszont jelenleg is gépi lélegeztetésre szorul, mélyaltatásban tartják.

Bányai betegségével kapcsolatban mindenkit arra kérnek: „regisztráljanak, és vegyék fel a koronavírus elleni oltást, amint lehetőségük nyílik rá, hogy minél hamarabb véget érjen az a rémálom.” Mint hozzáteszik, kórházi kezelése előtt a képviselő is erre buzdította az embereket.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Április 19-től változnak a szabályok a szlovák határon, megvan, milyen oltással lehet belépni

A belépést a szlovák állam bizonyos típusú vakcinákhoz, illetve azok beadásának időpontjához köti.
Fotó: MTI/Komka Péter - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

A vakcinákhoz, a korábbi fertőzés tényéhez és az ezek idejéhez igazítja Szlovákia azt, ki léphet be hétfőtől az országba - jelent meg csütörtök este a hivatalos közlés erről a szlovák kormányhivatal közlönyében.

Az új intézkedések a szlovák Közegészségügyi Hivatal Facebook-oldalára is kikerültek.

A határátlépést érintő új szabályok április 19-én reggel 6 órától lépnek érvénybe Szlovákia határain.

Első körben azokra vonatkoznak az enyhítések, akik az EU-ból, Norvégiából, Izlandról, Lichtensteinből, az Egyesült Királyságból vagy Svájcból érkeznek, azonban nekik is meg kell felelniük az alábbi kritériumok közül legalább az egyiknek, hogy mentesüljenek a jelenlegi kötelező karantén alól:


hirdetés
HÍREK

Nemcsak Harry, senki nem fog katonai uniformist viselni – újabb részletek derültek ki Fülöp herceg temetéséről

A brit bulvárlapok szerint Erzsébet királynő egyedül akar ülni a szertartáson, Harry herceg pedig akár már a temetés után, még szombaton visszautazhat Amerikába.
Fotó: Northfoto - The Mega Agency - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Mint megírtuk, április 17-én, szombaton, brit idő szerint délután három órakor (magyar idő szerint délután 4-kor) vesznek végső búcsút a múlt pénteken elhunyt Fülöp edinburgh-i hercegtől a London nyugati határában lévő windsori kastély Szent György-kápolnájában.

A búcsúszertartást a palota beszámolója szerint a koronavírus-járvány megfékezését célzó kormányrendeletek figyelembevételével tartják. Ennek megfelelően a ceremónia nem lesz nyilvános, csak a királynő és a családtagok lesznek jelen, de a szertartást a televízió közvetíti.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

A királyi család állami és ceremoniális eseményeinek tanácsadó és szervezőtestülete, a College of Arms már a temetés hivatalos terveinek szombati bejelentése előtt jelezte, hogy Fülöp hercegtől - kívánságának megfelelően - nem teljes körű állami temetésen vesznek majd búcsút.

A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő nagy-britanniai korlátozások alapján a temetési szertartásokon legfeljebb harmincan vehetnek részt, és udvari források jelezték, hogy a királyi család sem kíván kivételezést e rendelkezés hatálya alól.

hirdetés

Nagyapja búcsúztatására Harry herceg is hazautazott Angliába az Egyesült Államokból, felesége, a második gyerekével várandós Meghan Markle azonban orvosai tanácsára nem tartott férjével.

Pár nappal ezelőtt már megírtuk, hogy fog zajlani a szertartás, azóta viszont újabb információk derültek ki. Íme:

Mindenki gyászruhában lesz, senki sem fog katonai uniformist viselni

Mint megírtuk, Harry herceg már nem viselheti a megszokott katonai egyenruháját a nagyapja temetésén, mert katonai címeitől is megfosztották akkor, amikor feleségével, Meghan Markle-lel tavaly év elején visszaléptek a brit királyi családban betöltött szerepüktől. A hagyomány szerint a királyi család többi magas rangú férfi tagja, így Vilmos herceg, Károly herceg és Edward herceg is katonai uniformist viselt volna a temetésen, és csak András yorki herceg lett volna Harryhez hasonlóan öltönyben, aki az Epstein-féle szexbotrányt követően vonult vissza a királyi családban betöltött aktív szerepétől.

A Daily Mail viszont úgy értesült, hogy

Erzsébet királynő úgy döntött, hogy egyik családtag sem veszi fel a katonai egyenruhát a búcsúztatáson, hogy egységet mutassanak, és megóvja Harryt és András herceget attól, hogy emiatt kikezdje őket a sajtó. Egy nevét ellhallgató forrás szerint ugyanis a kínos pillanatok borítékolhatóak lettek volna, ha Harry és András öltönyt visel, miközben a többi férfi családtag katonai egyenruhában feszít.

Ezzel a királynő egy igen régóta élő hagyományal szakít, ezen kívül állítólag csak egyszer volt példa arra, hogy a királyi család tagjai nem viseltek katoniai uniformist az egyik szerettük temetésén.

Döntése értelmében így minden résztvevő "sima" gyászruhában búcsúzik majd Fülöp hercegtől: a férfiak fekete öltönyben, ingben és nyakkendőben lesznek, a nők pedig fekete ruhában.

Harry herceg hosszú idő után először beszélt Vilmossal és Károllyal

Harry herceg beszélt édesapjával, bátyjával és unokatestvéreivel, Beatrix és Eugénia hercegnővel, miután megérkezett Angliába az Egyesült Államokból. Mint ismert, Harry szinte teljesen megszakította a kapcsolatot a családjával, amikor Meghannel tavaly év elején elhagyták Angliát és visszaléptek a királyi családban betöltött szerepüktől. Csak nagyszüleivel, Erzsébet királynővel és Fülöp herceggel tartotta a kapcsolatot azóta. Vilmos herceggel már jóval a távozása előtt megromlott a viszonya, az Oprah-interjúban pedig elárulta, hogy már apjával, Károly herceggel sem beszél egy ideje.

Most, hogy Harry a temetés miatt visszatért a családjához, jobbnak látta, ha beszél apjával és testvérével - árulta el a Mirrornak egy, a királyi családhoz közel álló névtelen forrás. Elmondása szerint

bár a sebek még mindig frissek, a családtagok most próbálják félretenni a sérelmeiket és a konfliktusaikat jelen helyzetben, és majd egy másik napon tisztázzák a dolgaikat.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: