HÍREK
A Rovatból

Nem voltak tabuk az Orbánnal való beszélgetésben – mondta a német újságíró a Kossuth Rádióban

Tomasz Kurianowicz szerint a magyar miniszterelnök megosztó személyiség Németországban, ő viszont a beszélgetésük után jobban megértette a magyar kormányt.


A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége volt Tomasz Kurianowicz, a Berliner Zeitung újságírója, aki még kedden folytatott pódiumbeszélgetést Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Kurianowicz a műsorban elmondta, hogy érdekesnek és tartalmasnak találta

az Orbánnal folytatott beszélgetést, aminek hála jobban megértette a magyarok és a magyar kormány álláspontját. Mint mondta, sokkal tisztábban látja már, hogy milyen szempontok alapján véli a magyar miniszterelnök elhibázottnak az Európai Unió szankcióit Oroszországgal szemben.

Hozzátette: bár hallott már az ukrajnai magyar kisebbségről, az ő helyzetükről sem gondolkodott el korábban. Emellett tanulságosnak nevezte a magyar kormány hozzáállását a geopolitikai kihívásokkal kapcsolatban is.

Szerinte sokakat meglepett a teremben az, amikor Orbán világosan és érthetően kimondta: ha ma Angela Merkel lenne a német kancellár, ki sem tört volna a háború.

A magyar kormányfő a beszélgetésen emlékeztette a jelenlévőket a krími válságra is, ami már 2014-ben háborút hozhatott volna, de „Merkel diplomáciai képessége megóvott bennünket”.

A német lap újságírója arról is beszélt, hogy elgondolkoztatta a hallgatóságot Orbán Viktornak a német állásponttal ellentétes azon kinyilatkoztatása, hogy a béke csak egy másik amerikai elnökkel, Donald Trumppal képzelhető el.

Tomasz Kurianowicz szerint előrelátható volt, hogy a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap pódiumbeszélgetése miatt sok kritikát kapnak, mert Németországban Orbán Viktor megosztó személyiség. Ők azonban szeretnék, hogy olvasóik több szemszögből megvilágítva lássák a problémákat - jegyezte meg.

A kritikák közt említette, hogy kerekasztal-beszélgetést és nem konfrontatív interjút folytattak. Másokat az is zavart, hogy egyáltalán pódiumot biztosítottak Orbán Viktornak, ezzel felületet adva politikai érvelésének, és az a vád is érte őket, hogy ilyen értelemben nem szolidárisak Ukrajnával, mert egy olyan perspektívát mutatnak, amely esetleg fáj az ukránoknak - sorolta.

Volt, akik sérelmezték, hogy a beszélgetésre nem hívtak meg a magyar ellenzékből megszólalókat, akik kérdezhettek volna a miniszterelnöktől.

Azonban - mint mondta - a magyar stábbal előre egyeztették, hogy bátran feltehetik kérdéseiket, nincsenek tabuk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Rost Andreának a tüntetés óta nemigen csörög a telefonja, és ez félelemmel és kiszolgáltatottság-érzéssel tölti el
A művésznő jelenleg élete első rendezésére készül, a Varázsfuvolát rendezi egy mesterkurzuson. Habár elhallgatott most a telefonja, azt gondolja, hogy az élet mindent majd helyrerak.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 18.Rost Andrea operaénekes áprilisban került a hírekbe, amikor fellépett Magyar Péter tüntetésén. Az operaénekes elismerte, hogy a felkérés után ő is hezitált, de végül úgy döntött, hogy nincs veszítenivalója, és büszke volt rá, hogy igent mondott.

„Nem jó, hogy Magyarország ennyire polarizált, be kéne temetni az árkokat”

– mondta.

Rost szerint nagyon sok művész nem meri kinyilvánítani a véleményét.

„A tüntetés óta nemigen csörög a telefonom, és ez félelemmel és kiszolgáltatottság-érzéssel tölt el”

– osztotta meg aggályait. Ennek ellenére most élete egyik legfontosabb feladatán dolgozik: első rendezésére készül, a Varázsfuvolát fogják színpadra állítani az Eötvös10-ben. „A meghallgatások nemsokára elkezdődnek” – tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány megszólalt a lemondásáról, egy Facebook-videóban válaszolt a DK elnöke a választási vereség után
Gyurcsány Ferenc a választási vereség után videóban üzent a szavazóinak. Szerinte elengedhetetlen válaszokat találni a kudarc okaira, és közösen cselekedni a változás érdekében.


Gyurcsány Ferenc kedden Facebook-videóban reagált a DK jövőjét firtató kérdésekre. A pártelnök nem kertelt, már a videó legelején kimondta:

„Vereséget szenvedtünk a múlt hétvégén.”

Miért történt mindez, kik a felelősök, lemond-e a pártelnök – Gyurcsány, a DK elnöke szerint ezek azok a kérdések, amelyekre a június 9-i választási kudarc után a Demokratikus Koalíció válaszokkal készül.

„Ezeknek a beszélgetéseknek a közepén vagyunk. Formálisan, informálisan, sokakkal, munkatársakkal, kollégákkal, választókerületi elnökökkel és mindenkivel, és jönni fog majd nyilván az elnökségi ülés, ahol ezeket összegezzük”

– folytatta Gyurcsány, aki a párt vezetését ahhoz hasonlította, mint amikor az ember beállít egy teljesen új okostelefont. Sokaknak már ez is gondot okoz, „hát akkor hogyan ne lenne bonyolult, vagy hogy ne lenne még ennél is bonyolultabb az a világ, amit politikának hívunk” – fogalmazott. A rövid videót azzal zárta:

„Érezni fogják rajtunk, hogy aha, tudják, hogy ebben a helyzetben most milyen DK-nak kell lennie, és milyen DK-t akartak ők csinálni, meg hogy milyen országot szeretnének ők csinálni, azok, akik DK-sok. Úgyhogy vissza fogok jönni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter ma találkozik az Európai Parlament elnökével, és nemzetközi sajtótájékoztatót tart
Találkozik néppárti vezetőkkel, részt vesz a Néppárt frakcióülésén, és még a nemzetközi sajtó képviselőinek is rendelkezésére áll.


A Facebookon jelentkezett kora délelőtt Magyar Péter. A tegnapi emlékezetes pártszavazás után, az eredmény tudatában ma Brüsszel felé vette az irányt, ahol

találkozik néppárti vezetőkkel, részt vesz a Néppárt frakcióülésén, és még a nemzetközi sajtó képviselőinek is rendelkezésére áll.

Mindezek után este a Facebookon és a Youtube-csatornáján élő bejelentkezésben mondja el döntésének hátterét, legalábbis a mostani bejegyzésében erre tett ígéretet.

Magyar Péter tegnap reggel nyolc és este nyolc között szavazáson kérte ki híveinek véleményét, hogy korábbi ígéretével ellentétben vállalja-e mégis az EP-képviselőséget. A szavazás szépséghibája volt, hogy

a rengeteg pro érvvel szemben kezdetben egyetlen ellenérvet sem írt a szavazás oldalán,

amit később korrigált egyetlen olyan érvvel, ami úgy volt ellenérv, hogy akár mellette szóló is lehetett volna. Az eredmény egyértelmű volt: a szavazáson részvevők 75,6 százaléka küldené Magyart az EP-be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Átlépték a határt Észak-Korea katonái – a saját aknáik elől menekülve sérthettek határt
Ezekben a hetekben szinte rendszeressé vált, hogy észak-koreai katonák tucatjai sértik meg a két Korea közötti határt. Szöul szerint nem szándékosan.


Több tucat észak-koreai katona lépte át kedden a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat, de a dél-koreai határőrök figyelmeztető lövéseinek hatására visszatértek az északi oldalra – írja a Hirado.hu. A dél-koreai hadsereg szerint a katonák nem szándékosan lépték át a határt:

A demarkációs vonal közelében lévő taposóaknák robbanásai miatt menekültek dél felé.

Észak-Korea már hónapok óta próbálja megszüntetni a két ország közötti közlekedési és vasúti összeköttetéseket a megromlott kapcsolatok miatt, és Szöul értesülései szerint aknákat is telepít a területre.

A dél-koreai vezérkar főnöke arra is figyelmeztetett, hogy az észak-koreai hadsereg az utóbbi időben több munkát végzett a határ megerősítése érdekében, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák a saját katonáik Dél-Koreába menekülését.

Ennek ellenére 20-30 katona éppen ugyanígy sértette meg a határt múlt kedden is, ráadásul a Yahoo News szerint már ez sem az első alkalom volt az elmúlt hetekben. Dél-Korea úgy tudja, hogy aknarobbanások miatt április óta sok észak-koreai katona meg is halt.

Eközben légballonok ezreivel provokálja egymást a két Korea.

Szintén a Yahoo ír arról, hogy déli aktivisták propagandát, zenét és filmeket csomagolnak az általuk egy kampány részeként eregetett ballonokra, amiket aztán északra visz a szél. Észak-Korea válaszul ugyancsak ezrével indít csikkekkel és használt WC-papírral megtöltött légballonokat, amikor délnek fordul a széljárás.

Link másolása
KÖVESS MINKET: