News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nem lehetetlen, hogy Orbán Viktor és Tiborcz István is bíróság elé álljon vagy börtönbüntetést kapjon – mondja Hadházy Ákos

A politikus korrupcióellenes tárca nélküli miniszter lenne egy esetleges kormányváltás után egy 150 fős hivatal élén. Már az első parlamenti munkanapokon törvénymódosításokat nyújtanának be.

Link másolása

hirdetés

Hadházy Ákos beszélt azokról az elképzelésekről, amikkel felelősségre vonnák a 2010 óta regnáló kormány szereplőit a korrupciós ügyek miatt, ha áprilisban az ellenzék kerülne hatalomra. A Momentum színeiben egyéniben induló politikus korrupcióellenes tárca nélküli miniszterként felügyelné a jogi felelősségre vonást – írja a hvg.hu.

Ennek végrehajtására már egy sor törvénymódosítást és a Korrupcióellenes Hivatal koncepcióját is előkészítette néhány – egyelőre meg nem nevezett – kollégájával, akikkel nagyjából 150 fővel és évi 10 milliárd forintból működtetnék a hivatalt. Hadházy ugyanakkor kerülni igyekszik az "elszámoltatás" szót, mert szerinte az ilyesmi Magyarországon eddig mindig kudarccal végződött.

A politikus elmondása szerint hónapok óta dolgozik azon, hogyan lehet a jogi felelősségre vonás feltételeit, kereteit megteremteni feles parlamenti többséggel is, mivel „ez most a realitás” az ellenzék számára. Az ellenzéki összefogás pártjairól szólva elmondta:

„nem érzek részükről akadályt abban, hogy az eddigi korrupciós eseteket feltárjuk, és a jövőbenieket megnehezítsük”. Utóbbiról megjegyezte: „a sajátjaink között is vannak, akik éhesek”.

Elmondta, konkrét tervekkel azért sem áll még a nyilvánosság elé, mert attól fél, hogy azokat a kormány kétharmados törvényekkel elgáncsolhatná, arra pedig nincs esély, hogy az ellenzék arasson kétharmados győzelmet az áprilisi választáson. „Úgy persze sokkal könnyebb lenne a helyzet, mert akkor Polt Péter legfőbb ügyészt el lehetne távolítani, az ügyészség jogállását át lehetne gondolni, az Igazságügyi Minisztérium alá lehetne rendelni például”, így viszont más alternatív megoldásokat kellett keresni – mondja Hadházy.

Feles többséggel nem hozható létre Magyarországon például külön korrupcióellenes ügyészség sem, viszont az ellenzék jogászai szerint megoldható az Európai Ügyészséghez való csatlakozás – magyarázta Hadházy a hvg-nek, bár elismerte, hogy utóbbi, ha sikerül is, a múltban elkövetett korrupciós esetek vizsgálatát nem teszi lehetővé.

hirdetés

Beszélt azokról a törvényjavaslatokról is, amit már az új parlament első ülésnapjain benyújtanának.

  • a pótmagánvád korábban leszűkített alkalmazásának kiterjesztése például korrupciós bűncselekmények esetén bizonyos értékhatár felett, ez Hadházy szerint „megakadályozná Polt Pétert abban, hogy az ügyészség megmentse a büntetőeljárástól a fideszes bűnözőket”,
  • korrupciós bűncselekmények esetén a letartóztatási indítvány ügyészségi jogának kiterjesztése a rendőrsége és a NAV-ra is, de az elrendelésről ugyanúgy a nyomozati bíró döntene, mint most, ami szintén a Polt Péter vezette ügyészség „megkerülését” szolgálja,
  • amnesztiatörvény, amely az érintetteknek mentességet adna, ha visszafizetik a korrupciós pénz egy részét és érdemi információt szolgáltatnak a megbízókról, haszonélvezőkről – Hadházy szerint ez hasonlítana a vádalkuhoz, amellyel az ügyészségi szerinte visszaél egy-egy nagyobb hal védelmében,
  • magántőkealapok átláthatóvá tétele, megszüntetése – Hadházy szerint mivel a „lopott vagyont” gyakran szervezik ki mindenféle alapítványok láncolatán át átláthatatlan tulajdonosi hátterű magántőkealapokba, ezt a formát feles többséggel meg kell szüntetni,
  • közbeszerzési törvény módosítása – a törvény alapvetően jó, csak be kellene tartani Hadházy szerint, és az amúgy szigorú előírásait nem arra kellene használni, hogy kizárják az állami megbízásokból a „nem baráti” jelentkezőket, de kisebb-nagyobb módosításokra szükség lehet a jogszabálynál.

Hadházy azt is mondta, „olyat nem ígérek, hogy minden, korrupcióban bűnös börtönbe megy, mert annyi az ilyen ügy, hogy egyszerűen lehetetlen a végére járni”.

Azt viszont kijelentette: „attól, mert valaki miniszter vagy miniszterelnök volt, nem jelenti azt, hogy nem kerülhet börtönbe”.

Szerinte erre nemcsak Orbán Viktornak, a vejének vagy Rogán Antalnak van esélye, hanem „börtönben lenne a helye Patyi Andrásnak, a Kúria elnökhelyettesének is a közszolgálati egyetemen folyt milliárdos lopások miatt”.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Halálos baleset történt az M7-esen Budapest felé
A 90-es jelű Balatonfüred csomópont után halálos baleset történt, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

Link másolása

hirdetés

Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M7-es autópályán Budapest felé vasárnap délelőtt, a 90-es jelű Balatonfüred csomópont után.

A 84-es kilométernél mentőhelikopter érkezett a helyszínre, ezért a forgalmat bizonytalan ideig megállították.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy vasárnap délelőtt, 9 óra 40 perc körül egy autós a Balaton felé haladt, majd a 84-es kilométernél eddig ismeretlen okból átszakította a szalagkorlátot, és áttért az ellentétes oldalra.

A baleset következtében egy nő a helyszínen meghalt.

Olvasói fotó

Budapest irányába a rendőrök Balatonvilágosnál a 7-es főútra terelték a járműveket, visszatérni a pályára a Polgárdi csomópontnál lehetet.

hirdetés
A kiterelés mögött óriási, 5-6 kilométeres a torlódás alakult ki.

Mivel sokan már a Siófok- Sóstó csomópontnál lehajtottak a pályáról ott is több kilométeres az araszoló kocsisor alakult ki a főváros irányába.

A 7-es főúton Lepsény térségében is megtorpant a kocsisor, és a 71-es főúton Balatonakarattya és Lepsény között is araszolásra számíthattak az autósok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Két hidegfront is jön a jövő héten, vége egy időre a kánikulának
Hétvégén már lesz, ahol 20-23 fokot mérhetünk csak majd. Záporok, zivatarok is lesznek bőven, néhol viharokkal érkezik a front.

Link másolása

hirdetés

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Az országos tisztifőorvos hétfőtől rendelte el - eredetileg csütörtök éjfélig - a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

A hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat is az egész országra figyelmeztetéseket adott ki hétfőre: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokút, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokút, a többi megyére elsőfokút.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az egész országban nagyon erős UV-sugárzás várható.

Az előrejelzés szerint hétfőn többnyire derült, napos idő várható. Délután az Alpokalján és a Kisalföldön fordulhat elő zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon zivatarok környékén a szél is megerősödhet, viharossá fokozódhat. A minimumok jellemzően 15 és 22 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű.

Kedden több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, de ekkor már egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett. A Dunántúlon többfelé, másutt elszórtan valószínű zápor, zivatar. Estétől nyugat felől csökken a "csapadékhajlam". A szél többfelé is megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali 14-23 fokról délutánra a Dunántúlon 26-31, máshol még 30 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

hirdetés

Szerdán sok napsütés valószínű. A nap első felében az ország keleti harmadán fordulhat elő zápor, zivatar. Zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Csütörtökön egy újabb hidegfront szakadozott felhősávja vonulhat át az ország felett. Emellett az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Elszórtan valószínű eső, zápor. A szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali 12-18 fokról, délután 26-32 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken a napsütés mellett helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A szél sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimumhőmérséklet általában 12 és 19, a maximumhőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

Szombaton több helyen várható záporeső, zivatar. Sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik a szél is. Hajnalban 9 és 17, délután 23-30 fokos értékekre kell készülni.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellet szórványosan kialakulhat zápor, zivatar.

A szél is sok helyen megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimumok 8 és 15, a maximumok 20 és 26 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Valaki milliárdos lett: volt telitalálatos a hatoslottón
A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít.

Link másolása

hirdetés

Volt telitalálatos a hatoslottón, 1,88 milliárd forintos főnyereménnyel - közölte a Szerencsejáték Zrt. vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: 19 hetes halmozódás után a hatoslottó történetének ötödik legnagyobb nyereményét viheti haza a mostani nyertes, akinek 90 napja van arra, hogy jelentkezzen az összegért. Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalással történik - ismertették.

A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít

- emelték ki.

A 34 éves számsorsjáték eddigi legmagasabb nyereményét tavaly december 26-án húzták ki, akkor 3,165 milliárd forinttal lett gazdagabb a nyertes - olvasható a Szerencsejáték Zrt. közleményében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Brutálisan sok a turista Horvátországban, ha így megy tovább, rekordot dönt a vendégek száma
A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

Link másolása

hirdetés

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

A lap szerint az első idei erős hétvége a horvát turizmusban egy hónappal megelőzte a tavalyit. A horvát turisztikai minisztérium által elindított eVisitor rendszer adatai alapján jelenleg 640 ezer turista nyaral az országban, ez a szám pedig még ebben a hónapban elérheti a napi egymilliót.

A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (4,4 millió), őket az osztrákok (1,4 millió), a szlovénok (1,3 millió), a lengyelek (millió), a britek és a csehek (egymillió alatt) követték.

A legtöbb turistaéjszakát Isztriában (7,9 millió), Split-Dalmácia megyében (15,5 millió) és a Tengermellék-fennsík megyében (4,2 millió) realizálták. A legtöbb látogatót Rovinj (730 ezer ), Porec (560 ezer) és Dubrovnik (530 ezer) fogadta.

A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

A számok arra utalnak, hogy amennyiben nem történik valami rendkívüli esemény, ez a turisztikai idény emlékezetes marad mind a turisták számát, mind a bevételeket illetően, ideértve az államkasszát is

- írta a lap.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: