HÍREK

„Nem látom, hogy a kormánynak lenne terve az összeomlás elkerülésére” – mondja Érd polgármestere

Csőzik László elmondta: Érden már kész van a bezárások menetének terve, ha bekövetkezne a baj.

Link másolása

Óriási bajban lehetnek az önkormányzati intézmények, ha a kormány nem segít a durván elszálló rezsiárak miatt – mondta el a hvg360-nak adott interjújában Csőzik László. Érd ellenzéki polgármestere arról beszélt: Szeptember végéig kell megkötniük a jövő évre vonatkozó gázvásárlási szerződést, de elképesztően rosszak a kilátásaik, nem két-háromszoros, hanem 12-13-szoros áremelkedéssel számolnak.

Az áram ára a tavalyi 17-18 forint helyett például 200 forint, ez olyan emelkedés, ami kisebb-nagyobb takarékosságokkal már nem hidalható át

— tette hozzá. Mint mondta, korábban 15-30 százalékos toleranciasávval dolgoztak a szolgáltatók, most 3-5 százalékossal, ráadásul havonta előre kell fizetni.

Csőzik szerint ebből a csapdahelyzetből két lehetséges kiút van. Az egyik, hogy az állam az önkormányzatok részére bevezet egy ársapkát a gázra és a villanyra.

„Ha viszont az állam úgy dönt, hogy nem segít, akkor intézménybezárási dömpingre kell számítani”

– fogalmazott Érd első embere.

Szerinte nagy kérdés, hogy az államnak van-e terve ilyen mértékű áremelkedésre, hisz nem csak az önkormányzati, hanem az állami fenntartású intézmények is nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ő maga azonban azt mondja: „Nem látom, hogy a kormánynak lenne terve az összeomlás elkerülésére”.

Elmondta azt is: három csoportba osztották az érdi intézményeket, ilyen sorrendben zárnának be, ha elkerülhetetlen lenne.

A kulturális színterek, a művelődési ház, a könyvtár, a galéria tartozik az első csoportba, a másodikba a sportlétesítmények, az uszoda és az aréna. A harmadik csoportba a bölcsődék és az óvodák tartoznak.

„Ezeket az utolsó pillanatig nyitva kell tartani. Így kerülhető el a csőd. Óriási áron. Nem előremegyünk, hanem hátra”

– fogalmazott Csőzik László.

Nagyobb politikai kontextusba helyezve a helyzetet úgy fogalmazott: Európa-párti, de most ordítóan hiányolja az egységes európai álláspontot, a szembenézést a problémával. Azonban szerinte Orbán Viktor azonban „hiába dörgölődzött” Vlagyimir Putyinhoz, nem kapunk különleges bánásmódot, és csökkentett árat sem, cserébe viszont elszigetelődtünk Európától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megrendítő légi felvételek: elképesztő pusztítást végzett a földrengés Törökországban
A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgások miatt.

Link másolása

Mint arról beszámoltunk, hétfőn és kedden több erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A halálos áldozatok száma a hivatalos közlés szerint már 5000 felett jár, de lehetséges, hogy tízezrek haltak meg. Folyamatosan kutatnak túlélők után, szerencsére sokakat meg tudtak menteni, de még mindig rengetegen várhatnak arra, hogy kihúzzák őket a romok alól.

Az alábbi légi felvételeken látható igazán, mekkora pusztítást okozott a földrengés. A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgás miatt.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Necati Savas


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kimentett a romok alól egy fiút a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata Törökországban
A szír határ közelében fekvő Antakyában keresik a földrengés túlélőit hét mentőkutyával.

Link másolása

Sikerült egy fiút kimentenie a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának a törökországi Antakyában.

A szeretetszolgálat az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében azt írta: a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző 19 tagú egészségügyi csoport 7 mentőkutyával Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett a késő délutáni órákban érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, és megkezdték a keresést a helyiek által megadott koordináták alapján.

Körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen.

Voltak életjelek, majd magyar idő szerint körülbelül 19 órakor egy fiút sikerült kimenteni a romok alól. Megkezdték az ellátását.

A kutatás a földrengés túlélői után folytatódik - írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Influenza elleni oltóanyagot is szerzett Schadl György Völner Pálnak, ami az államtitkárnak nem járt volna
Néhány napon belül be is oltották Völnert, aki meg is köszönte a segítséget a végrehajtói kar elnökének egy kiszivárgott hangfelvétel szerint.

Link másolása

A négykomponensű influenza elleni oltás beszerzéséhez is Schadl György segítségét kérte Völner Pál - derült ki korrupciós ügy nyomozati hanganyagából, amely az RTL birtokába jutott.

A volt államtitkár 2021-ben akart hozzájutni a több vírustörzs ellen védő és kevesebb mellékhatást okozó négy komponensű oltóanyaghoz, amelyet csak a 3 éves gyerekek, a várandósok, az autoimmunbetegeket és a szervátültetettek kaphattak meg.

A most kiszivárgott hangfelvételek szerint Völner megkérdezte a végrehajtói kar elnökétől, hogy tudna-e segíteni neki abban, hogy ő is hozzájuthasson a limitált számú védőoltáshoz.

Ez a beszélgetés zajlott le köztük:

Völner: Mondtad, hogy van ilyen egészségügyi kapcsolatod.

Schadl: Igen.

V: Ilyen 4 komponensű vakcinát, egy tíz adagot lehetne vásárolni ott? Vagy olyan ott nincs? tudod, ez az influenza.

S: Szerintem nincs, de biztosan tudnak szerezni.

V: Jó, jó. Influenzára, mert állítólag nem lehet kapni. Mondtam egy dokinak, hogy megkérdezem, mondta, hogy akkor...

S: Megkérdezem és visszacsörgök még délután.

Az RTL szerint az nem derült ki a hanganyagokból, hogy még aznap visszahívta-e Schadl Völnert, ahogy az sem, hogy a volt államtitkár fizetett-e az oltóanyagért. Az viszont biztos, hogy néhány nappal később beoltották őt a kért vakcinával, ugyanis ezt közölte a végrehajtói kar elnökével:

„Figyelj csak, köszönöm szépen a csomagot! Tegnap már meg is szúrtak, úgyhogy túl vagyok rajta”.

Az RTL Híradó megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot azzal, hogy 2021-ben pontosan kinek járt a négykomponensű oltás és hogyan juthatott hozzá az, aki nem volt jogosult rá, de nem kaptak választ.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET: