HÍREK

Nem is gondolnád, Magyarország melyik vidékén találod ezt a romantikus helyet

Varázsos Duna-part, virágzó napraforgó mezők, aranyló búzamezők... Mindez pedig egy ipari városnál.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2017. augusztus 28.


Link másolása

A képeket elnézve ugye te sem gondoltad volna, hogy ezek a hangulatos helyek Dunaújvárosban találhatók?

A város fontos gazdasági, kulturális és sportközpont, egyetemi város is, de találni itt bőven romantikus helyeket is. Íme a bizonyíték rá:dunaujvaros_nemeth_zsolt (2)dunaujvaros_nemeth_zsolt (3)

dunaujvaros_nemeth_zsolt (4)dunaujvaros_nemeth_zsolt (5)dunaujvaros_nemeth_zsolt (6)dunaujvaros_nemeth_zsolt (7)dunaujvaros_nemeth_zsolt (8)dunaujvaros_nemeth_zsolt (9)dunaujvaros_nemeth_zsolt (10)dunaujvaros_nemeth_zsolt (11)
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter fideszes plakát mellől üzent Rogán Antalnak
A Tisza Párt politikusa szerint jobb helyre is tehették volna a lejáratására elköltött milliárdokat.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 16.


Link másolása

„Köszi a fotót, Tóni! Egész jól nézünk ki”

- írta csütörtök délutáni posztjában Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke ezzel minden bizonnyal a kormányzati kommunikációért is felelős Rogán Antalnak akart üzenni, akit már több alkalommal nevezett korábban is Tóninak.

Magyar a fotón ugyanúgy felszolgálóként pózol a hirdetés előtt, ahogy a plakáton is szerepel. Rajta kívül látható még az országszerte megjelent politikai hirdetésen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester.

Magyar Péter a kép alatt egy kommentben megjegyezte, hogy

„de azért a lejáratásomra eddig elköltött 2 milliárdnak lett volna jobb helye is...”.

A politikus posztját itt lehet megnézni:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Halálos fenyegetéseket kapott Donald Tusk lengyel miniszterelnök
A névtelen fenyegető a posztban a Robert Fico elleni merényletre céloz, és azt írja, ugyanezt kellene tenni Donald Tuskkal is.

Link másolása

Donald Tusk lengyel miniszterelnök közzétette csütörtökön egy olyan közösségi médiás poszt másolatát, amely őt fenyegeti, miközben a szlovák hivatali kollégája, Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatos, írja az MTI.

„A szlovákok tegnap megmutatták, mit kell csinálnunk Donald Tuskkal, ha ellehetetleníti a CPK-t”

- írta valaki álnéven. Az újraközlés alatt Tusk megjegyezte, hogy az előző napi merénylet után sok hasonló posztot lehetett látni. A CPK az a nemzetközi óriásrepülőtér, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe Varsó és Lódz város között, de ennek megvalósítását Tusk kormánya egyelőre nem folytatja.

Jan Grabiec, a varsói kormányfői hivatal vezetője csütörtök este a TVN24 lengyel hírtelevízióban elmondta: a miniszterelnök „biztonságban érzi magát, munkáját zavartalanul tudja végezni”, bár az utóbbi időben érték különböző fenyegetések. „Ezeket nagyon szigorúan ellenőrizzük” - jelentette ki.

A kormányfő bejegyzésére reagálva Adrian Zandberg, a Tusk vezette Polgári Platform (PO) egyik koalíciós partnerének, az Új Baloldal listájáról megválasztott, de a kormánykoalíción kívül maradt képviselője bírálta a PO-t is egy EP-választási kampányfilmje miatt.

„A ti kampányfilmetekben is halálfejek vannak” - írta Zandberg. A filmben a PO „Oroszország legnagyobb lengyelországi sikerének” nevezi a legnagyobb ellenzéki erőt, a Jog és Igazságosság (PiS) pártot. A videóban szó van a PiS 2015-ös „törvénytelen győzelméről”, „a fehérorosz és orosz titkosszolgálatok növekvő befolyásáról”, valamint a lengyel hadsereg korszerűsítését célzó beruházások PiS általi állítólagos leállításáról is. A film végén a PiS logója Oroszország címerévé alakul át.

A PO videóját Robert Biedron, az Új Baloldal társelnöke is bírálta az X-en.

„Ez olaj a tűzre - különösen néhány órával a szlovák miniszterelnökkel szembeni merénylet után -, és nem old meg semmit Lengyelországban”

- olvasható Biedron bejegyzésében.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke egy csütörtök esti választási gyűlésen hazugnak nevezte a PO videóját. Azzal vádolta Tusk pártját, hogy előző kormányzása idején (2007-2015) „leépítette a lengyel haderőt”. „Ez rendkívül felelőtlen, államellenes cselekedet volt, biztosan kívülről, talán Oroszországból ösztönözték” - fogalmazott Kaczynski.

Szymon Holownia alsóházi elnök csütörtök esti televíziós beszédében a lengyel nemzetbiztonság érdekében azt kérte, hogy a pártok mérsékeljék vitáikat. „A szlovák testvérektől kapott szomorú leckére” utalva Holownia hangsúlyozta: az ország politikai kettéosztottsága, az egymással szemben állók szinte élet-halál harca hosszú távon meggyengíti az államot, kiszolgáltatottá teszi a külső ellenségekkel szemben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Lelki szenvedés miatt engedélyezték az aktív eutanáziát egy 29 éves nőnek Hollandiában
Zoraya ter Beek párja is ott lesz, amikor a halálba segítik kedvesét. Megbeszélték, hogy bármikor kimehet majd a szobából.

Link másolása

Három és fél éve kérvényezte az aktív eutanáziát az elviselhetetlen lelki szenvedése miatt egy 29 éves holland nő, aki megkapta a végső engedélyt, és a következő hetekben véget is vethet az életének, írja a The Guardian. Zoraya ter Beek már gyerekkora óta küzd krónikus depresszióval, szorongással és személyiségzavarral, emiatt 25 évesen döntött úgy, hogy nem akar tovább élni.

Esete nagy visszhangot váltott ki, szerinte sokan tévesen gondolják, hogy mentális betegség esetén nem lehet tiszta gondolkodásról beszélni. Ter Beek és a döntéshozók sem vették félvállról az esetét, hiszen a holland törvények szigorúak, és hosszú folyamaton kellett átesnie, mielőtt elfogadták volna a kérvényét.

Hollandiában 2002 óta a törvény garantálja, hogy mentális problémákkal küzdő emberek is kérvényezhessék az eutanáziát, bár viszonylag ritka, hogy valaki emiatt kérje a halálba segítést. 2010-ben két pszichiátriai szenvedéssel kapcsolatos eutanáziát hajtottak végre az országban, míg 2023-ban már 138-at, ami az összes eutanáziás haláleset 1,5 százaléka.

A holland törvények szerint az asszisztált halálra jogosultnak „elviselhetetlen szenvedést kell átélnie, a javulás esélye nélkül”, és teljes mértékben tájékozottnak és cselekvőképesnek kell lennie ahhoz, hogy meghozza a döntést.

Zoraya ter Beek gyerekkora óta krónikus depresszióval, szorongással, és meghatározatlan személyiségzavarral, valamint autizmussal is küzd. Bár családja, barátai és később a párja is támogatta, a szeretetteljes környezet és a számos terápia ellenére sem sikerült legyőznie az önsértést és szuicid hajlamát.

Ter Beek tíz éve kezdett intenzív kezeléseken részt venni, beleértve a terápiákat, gyógyszeres kezelést és több mint 30 elektrokonvulzív terápiát (ECT). Ezek az eljárások elektromos impulzusokkal idéznek elő epilepsziás rohamot, amely megváltoztatja az agy biokémiáját, és néhány kóros állapotot enyhít. Sajnos ter Beek esetében ezek sem hoztak megkönnyebbülést. A kezelések 2020 augusztusában értek véget, és a fiatal nő decemberben kérvényezte az eutanáziát.

Ter Beek kiemelte, hogy ez egy hosszú és bonyolult folyamat, nem olyan egyszerű, mint hétfőn kérvényezni és pénteken már meghalni. Bár többször gondolt az öngyilkosságra, egy iskolatársa tragikus sorsa és a hatás, amit az okozott a családjában, elrettentette. Ezért döntött az aktív eutanázia mellett. Kérelmét három körben vizsgálták különböző szakértői csapatok.

„A három és fél év alatt, amíg ez a folyamat tartott, soha nem kételkedtem a döntésemben. Voltak pillanatok, amikor bűntudatot éreztem – van egy társam, családom, barátaim, és nem vagyok közömbös a fájdalmuk iránt. És voltak félelmeim is. De határozottan elhatároztam, hogy végigcsinálom”

- mondta ter Beek.

Kérelmét végül múlt héten fogadták el. Ter Beek megkönnyebbülést érez, és már a következő hetekben szeretné befejezni az életét. Az orvosi csapat a kijelölt napon a nő otthonában végzi majd az eutanáziát. Először egy nyugtató injekciót kap, majd a szívét megállító gyógyszert adják be neki, amikor már kómába esett. Párja jelen lesz a folyamat során, bár ter Beek azt mondta, megbeszélték, hogy bármikor kimehet a szobából.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Betiltotta a vallási jelképek használatát, köztük a keresztet is a főpolgármesteri hivatal Varsóban
Nyakláncon vagy tetoválásként továbbra is lehet viselni a jelképeket. Innentől kezdve a hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell, hogy legyenek.

Link másolása

Betiltották a varsói főpolgármesteri hivatalhoz tartozó épületekben a vallási jelképek használatát, írja az MTI. A fővárosi tanács által elfogadott, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a lengyel kormánykoalíciót irányító Polgári Platform (PO) alelnöke által jegyzett, május 8-án kiadott, június 8-án hatályba lépő belső rendelkezésről elsőként a Gazeta Wyborcza napilap számolt be csütörtökön.

Varsó „első lengyelországi városként betiltja a kereszteket a fővárosi hivatalban, a hivatalnokok pedig nem állíthatják íróasztalaikra a vallási jelképeket” - idézi a lap Monika Beuth-ot, a hivatal szóvivőjét.

A Radio Warszawa helyi katolikus rádió honlapján elérhető rendelkezés szerint a fővárosi hivatalnak a nyilvánosság számára nyitott helyiségeiben, valamint a hivatal rendezvényei során nem helyezhetők ki „konkrét valláshoz vagy meggyőződéshez kapcsolódó szimbólumok”, például a falakon vagy az alkalmazottak íróasztalain.

Az intézkedés nem vonatkozik az alkalmazottak által például nyaklánc vagy tetoválás formájában viselt jelképekre. A rendelkezés szerint a fővárosi hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell, hogy legyenek, ezek részét nem képezhetik például imák vagy vallási szertartások. Az intézkedéseket a kirekesztés elleni harc címén fogadták el.

A dokumentum más előírásai arról is szólnak, hogy a hivatal munkatársai kötelesek tiszteletben tartani azonos nemű párok jogait. A transzneműek esetében az adott személyt olyan néven és olyan személyi névmást használva kell megszólítani, ahogyan azt ő maga jelzi.

Piotr Müller, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, az előző kormány szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén úgy ítélte meg: a varsói főpolgármester a vallásszabadság korlátozására készül, „első célként a keresztet választotta”.

Michal Dworczyk, a PiS képviselője úgy látta: Trzaskowski a vallásszabadságról szóló alkotmányos előírásokat sérti. Bejelentette: a PiS az illetékes vajdához fordul a rendelkezés felfüggesztéséért, szükség esetén a párt más jogi lépésekhez is folyamodik.

Link másolása
KÖVESS MINKET: