ÉLET-STÍLUS

Nem etetem a szemetesem - tippek a zero waste életmódhoz

Túl sokat vásároltál vagy túl sokat főztél? Nem tudsz mit kezdeni a maradékkal? A Felelős Gasztrohős bloggerétől kaphatsz tippeket, csak ne a szemetesbe dobd!
Forrás: Gasztrohős blog, Címkép: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2019. július 28.


Link másolása

A Gasztrohős blog célja, hogy növeljék a fogyasztók ismereteit a felelős táplálkozásról és olyan vendéglátóegységeket találni, akik helyi beszállítókat alkalmaznak, nem csak hús ételeket kínálnak és kevés hulladékot termelnek. Könyörtelen kritikát kapnak viszont az olyan éttermek, akik nem így működnek. Sokan nem is gondolnák milyen iszonyatos mértékben terheli a globális élelmiszeripar a környezetet...

Az élelmiszerpazarlás jelentős, globális probléma, amely csak az EU-ban évente 170 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős.

Az elpocsékolt élelmiszerek több mint fele a háztartásokban kerül a kukába.

A jó hír viszont az, hogy tehetünk ellene: némi odafigyeléssel a kidobott élelmiszer mennyiségét szinte nullára csökkenthetjük, jelentősen csökkentve egyúttal az ökológiai lábnyomunkat is, úgy, hogy tulajdonképpen le sem kell mondanunk semmiről. Megosztunk néhány tippet és trükköt, hogy nálad se lakjon jól a szemetes!

Szembesítsd magad a problémával!

Egy hónapig írd fel, milyen élelmiszerből mennyit dobtál ki, így világosan fogod látni, hol tudsz fejlődni, és mi az, amit egyáltalán meg sem kéne venned!

Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van!

Mindannyian hajlamosak vagyunk néha az elcsábulásra, és sajnos ezt a kereskedők is tudják, így mindent meg is tesznek az elcsábításunk érdekében. Némi önfegyelemmel azonban elkerülhetjük a felesleges vásárlást és költekezést!

Írj bevásárlólistát, és tartsd is magad a felírtakhoz! Sose menj éhesen vásárolni! Válaszd a piacot és a kis üzleteket, így nem kell számodra felesleges árudömpinggel szembesülnöd, és vigyél magaddal vászonszatyrokat, üvegeket, tárolókat – csak annyit, amennyire a bevásárlólistád alapján szükséged van!

Szavazz a pénzeddel!

Bár az élelmiszerhulladék 30-50% még az előtt keletkezik, hogy az élelmiszer a kosarunkban kötne ki, tévedés, hogy ez ellen nem tehetünk semmit. Minden egyes vásárlásoddal szavazol: támogathatod a multicégeket abban, hogy elárasszanak minket előre feldolgozott, agyoncsomagolt, üres kalóriákat tartalmazó készételekkel, vagy a helyi termelőket, kis kereskedőket is! Válaszd az utóbbit,

vásárolj helyben termett, szezonális, lehetőség szerint ökológiai gazdálkodásból származó termékeket! Ha olyan terméket vásárolsz, ami nem terem meg itthon – például tea, kávé, csoki – még inkább figyelj oda, hogy fair trade és bio minősítésűt válassz!

Vedd meg azokat a zöldségeket, amelyek csúnyábbak, furcsa alakúak: ezek ugyanolyan finomak, de ha mindenki ott hagyja, jó eséllyel a kukában kötnek ki a nap végén. A fülétől a farkáig, a levelétől a gyökeréig fogyaszd el a megvásárolt élelmiszert, keresd a kevésbé népszerű húsrészeket, belsőségeket, kérd el a cékla vagy a retek levelét is, és készíts belőle pesztót, vegyél egész csirkét vagy kacsát!

Tarts rendet!

Egy rendezett, átlátható hűtőszekrényben sokkal nehezebben bújnak el a lejárat-közeli élelmiszerek, mint egy teletömött, kaotikus hűtőben – ráadásul a hűtésre fordított árammennyiség is akkor optimális, ha a hűtőd közel tele van, de azért szabadon képes áramolni benne a levegő. A polcokon rakd előrébb a hamarosan lejáró ételeket, így szem előtt lesznek.

Ne felejtsd el, a minőség-megőrzési és a fogyaszthatósági idő nem ugyanaz: előbbi pusztán azt jelzi, hogy a gyártó addig szavatolja, ha tökéletes ízű és állagú marad a termék, de az a dátum elmúltával is fogyasztható marad.

A dátumokat ráadásul a gyártók maguk szabják meg, és sokszor igyekeznek magukat bebiztosítva a ténylegesnél rövidebb időt megadni, így a lejárt élelmiszert előbb szagold meg, kóstold meg, nézd meg, nincs-e valamilyen szemmel látható elváltozás rajta, és ha minden rendben, akár meg is eheted.

Használd a fagyasztót is, ha valamit nem tudsz időben megenni, de ne felejtsd el gondosan felcímkézni, hogy mit és mikor fagyasztottál le! Hiába hiszed azt, hogy emlékezni fogsz rá, és fagyasztva is látszik, mi az, mind tudjuk, hogy ez nem így van.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezeket a dolgokat bánják meg a legtöbben a halálos ágyukon
Egy ápolónő összegyűjtött öt dolgot, amire a leggyakrabban gondolnak, ha közeleg a vég.

Link másolása

Bronnie Ware ápolónő palliatív ellátással foglalkozik, vagyis olyan betegeket gondoz, akik valamilyen súlyos, életet rövidítő betegségben (pl. végső stádiumú daganatos megbetegedés) szenved – írja az UNILAD.

Munkáját körbeveszi tehát a halál, s éppen ezért összegyűjtött 5 dolgot, amit az emberek többsége az utolsó pillanataiban sajnálni kezdenek.

Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Bronnie az egyik leggyakoribb megbánást a munkával kapcsolatban hallotta.

Ugyanis a legtöbben - főként a férfiak - túl sok időt szenteltek a munkának, és jóval kevesebbet a szeretteiknek.

Bárcsak a saját életemet életem volna, ahelyett, amit mások elvártak.

Haláluk perceiben sokan úgy érzik, elnyomták valódi vágyaikat, és nagyon sajálják, hogy nem valósították meg az álmaikat.

Sajnálom, hogy nem ápoltam jobban a baráti kapcsolataimat!

Ahogy idősebb lesz az ember, annál elfoglaltabb, és egyre nehezebb fenntartani a barátságokat.

Egy tavaly készített felmérés szerint az Egyesült Államokban a válaszadók nyolc százaléka mondta azt, hogy nincsenek közeli barátai.

Ki kellett volna mutatnom az érzéseimet!

Bronnie szerint nagyon sok ember, aki elmondta neki az utolsó szavaival, mit érez, hozzátette azt is, hogy egész életében elfojtotta az érzéseit, hogy békében legyen másokkal.

Bárcsak boldogabb lettem volna!

Az ápolónő páciensei gyakran tették fel azt a kérdést: vajon tényleg tudjuk értékelni a boldog pillanatokat? A válaszuk pedig a halálos ágyukon érte őket: a boldogság egy választás lehet, amivel érdemes volna élnünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk