News here
hirdetés

HÍREK

„Nekünk van 235 ezer bátor emberünk” – Leadta a népszavazási aláíróíveket az ellenzék

A kormányváltásra készülő politikusok szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a választási iroda kiírja a referendumot, ha nem teszi, az „nagyon erős üzenet lesz az embereknek”.

Link másolása

hirdetés

Élőláncot alkotva adták le a Kossuth téren az összegyűlt 235 ezer aláírást az ellenzéki összefogás aktivistái és politikusai – számol be a Telex.

Karácsony Gergely azért kezdeményezett népszavazást, hogy a kormány homofób elemekkel megtűzdelt, úgynevezett gyermekvédelmi referenduma mellett az álláskeresési járulék idejének meghosszabbításáról és a Fudan Egyetemről is lehessen véleményt mondani. A kormány által kezdeményezett kérdések nagy része már biztos, hogy szerepelni fog a szavazólapokon, amiket az április 3-i országgyűlési választásokkal egy időben tölthetünk ki. Az, hogy az ellenzék kérdéseire is válaszolhatunk-e, elsőként a Nemzeti Választási Iroda munkatársain múlik.

Karácsony Gergely szerint jogi akadálya nincs, hogy az ellenzéki referendumot is megtartsák április első hétvégéjén.

„Amennyiben a Fidesz adminisztratív úton ezt megakadályozza, az egy újabb, nagyon erős üzenet lesz a magyar embereknek”

–fogalmazott a főpolgármester.

hirdetés

„Ezeket az aláírásokat nem csak egy népszavazás kedvéért gyűjtötték össze. Ezeket az aláírásokat azok kedvéért gyűjtötték össze heroikus munkával, és viszik most be a Nemzeti Választási Irodába az ellenzéki összefogás aktivistái, hogy visszaadják a közérdeket szolgáló politikába vetett hite” – tette hozzá. Szerinte a parlamenti választás szintén egy népszavazás, ami arról is szól, „mennyire hagynak a hatalmat gyakorlók beleszólást az embereknek az őket érintő ügyekbe”.

Orosz Anna, a Momentum politikusa megköszönte az aktivisták munkáját, és kiemelte: az, hogy egy hónap alatt a kemény hidegben ilyen sok aláírást össze tudtak gyűjteni, azt mutatja, hogy nincs olyan lehetetlen körülmény, amely miatt ezt a kormányt ne tudnánk megdönteni.

Hasonlóan optimista volt Gy. Németh Erzsébet (DK), Komjáthi Imre (MSZP) és Szabó Tímea (Párbeszéd) is. Utóbbi elmondta:

„igenis ki lehet írni április 3-ra a népszavazást. Hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy bármiféle határidőt lekéstünk.”

Szabó Tímea szerint hogy ha ők meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az összegyűjtött aláírásokat, akkor a Nemzeti Választási Iroda is képes erre, hiába lenne a törvény szerint erre 60 napja. Jogilag tehát igenis megtartható április 3-án a népszavazás ezekről a kérdésekről is, Áder János leköszönő államfőnek pedig kutya kötelessége lesz kiírni a referendumot.

Márki-Zay Péter koronavírus-fertőzése miatt nem tudott részt venni az eseményen, az ő üzenetét Péterfi Judit olvasta fel. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott:

„Nekünk van 235 ezer bátor emberünk.”

Márki-Zay szerint a kormány hazug kérdésekkel, például az óvodások nemváltó műtétjével próbálja elterelni a figyelmet a lényeges kérdésekről, miközben az érdemi ügyekről hallgat. A valódi kérdések közé tartozik szerinte, hogy miben lehet és tudja az állam segíteni az embereket, akik akár a járvány nyomán elveszítették a munkájukat. Véleménye szerint „az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről fog szólni: Fidesz vagy nem Fidesz”.

Az íveket végül 9:54-re sikerült leadni az NVI épületébe. Karácsony Gergely elmondta, az átvételkor nem mondtak semmit, csak befogadták az íveket. A két kérdés, amiről választási irodának el kell döntenie, hogy felkerülhet-e április 3-án a szavazólapokra, a következő:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Meghalt Haumann Péter
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze 81 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze - tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ismét riasztották a Gripeneket
A Magyar Honvédség vadászgépeit azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

Link másolása

hirdetés

Szombaton kora este ismét riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Gripeneket azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.

A vadászrepülők a sárkányrepülőgép azonosítása után visszatértek a kecskeméti bázisukra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ledöntötte a templomtornyot az éjjeli vihar Csokonyavisontán
A vihar főként az ország délnyugati részén okozott komoly károkat.

Link másolása

hirdetés

A héten már a második olyan hidegfront vonult át fölöttünk, amely nem maradt nyomtalanul. Péntek éjjel főként a délnyugati határhoz közeli területeken tomboltak heves zivatarok, amelyek szombat reggelre esővé, záporokká szelídültek - írja az Időkép.

A mai javulás ellenére péntek éjjel komoly károkat okozott több településen a viharos időjárás. Több helyen kicsavarta az erős szél a fákat, így utak váltak járhatatlanná.

A vihart kísérő felhőszakadás és szélvihar következtében a Somogy megyei Csokonyavisontán pedig ledőlt a református templom tornya.

Horváth Máté fotója

10-20 mm csapadék is hullott egyes településeken, Csurgón például extrém 37 mm eső esett.

hirdetés

Szakonyfaluban és Szentgotthárdon a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék villámárvizet is okozott.

Sárközi János fotója

Az Időkép szerint a következő napokban már hasonló ereje viharoktól nem kell tartanunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
35 fokot hoz az év első hőhulláma jövő héten
Már a hét elején többfelé meghaladja a 25 fokot a hőmérséklet, hétvégére pedig már 35 fok is lehet. Az Időkép szerint pedig várhatóan még a hőségriadót is elrendelik.

Link másolása

hirdetés

Hűvös idővel búcsúzik május, egyben a meteorológiai tavasz utolsó hétvégéje, ám jövő héten fordulat következik időjárásunkban - írja az Időkép.

Délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érkeznek, csütörtöktől kánikula jön.

A hét első napjaiban elszórtan még előfordulhatnak záporok, helyenként zivatarok, de ismét egyre többfelé meghaladjuk a 25 fokot. A hét közepén délnyugat felől egyre szárazabb, afrikai eredetű levegő érkezik, így a záporok, zivatarok megszűnnek, a hőmérséklet tovább emelkedik.

Csütörtökön már többfelé meghaladjuk a 30 fokot, pénteken és szombaton idén először 35 fok is lehet.

Várhatóan hőségriadó elrendelésére is sor kerül, hiszen az éjszakák enyhülésével és a nappali felmelegedés erősödésével a napi középhőmérséklet tartósan 25, helyenként 27 fok fölött alakul majd.

A megfelelő folyadék-utánpótlás mellett az UV-sugárzásra is figyeljünk, 10 és 16 óra között szinte az egész országban nagyon erős lesz, ezért könnyedén leéghetünk. Magas faktorszámú fényvédő krémek, szalmakalap használata, de leginkább a közvetlen napfény kerülése segíthet a leégés elleni védekezésben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: