News here
hirdetés

HÍREK

Négyszer nagyobb védettséget ad három adag Pfizer-vakcina az időseknek, mint kettő

Erre jutott egy friss izraeli kutatás.

Link másolása

hirdetés

Jelentősen növeli az idősek védettségét a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzéssel szemben a Pfizer vakcinájának harmadik adagja – írja a Reuters az izraeli egészségügyi minisztérium közleménye alapján. Az erről szóló adatokat vasárnap tették közzé.

A minisztérium adatai szerint azok a 60 év felettiek, akik három adagot kaptak az oltóanyagból, négyszer védettebbek azoknál, akik csak kettőt. A hatás már 10 nappal az emlékeztető oltás beadása után jelentkezik.

A súlyos lefolyást és a kórházi ápolást pedig akár ötször-hatszor nagyobb hatásfokkal is megelőzheti a harmadik dózis.

Izraelben az utóbbi hetekben ismét nagyon megerősödött a járvány, különösen a delta variáns terjed. Az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma 5 ezer fölé nőtt, a halálos áldozatoké pedig 55 volt a legutóbbi adatok szerint.

A Magyarországgal majdhogynem megegyező lakosságú államban 5,44 millióan kaptak eddig két oltást, 1,43 millióan pedig hármat is.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
24.hu: A taxis áremelés után a társaságok is megemelték a tagsági díjat
Korán örültek a budapesti taxisok a lap szerint. A Főtaxinál havi 40 ezerrel emelkedhet a tagsági díj.

Link másolása

hirdetés

Hétfőtől emelkedtek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő.

A 24.hu szerint azonban nem sokáig örülhettek ennek a sofőrök, a lap szerint több fővárosi taxitársaság egyúttal megemelte a tagdíj összegét, vagy tervezik az emelést.

„Azért szerettünk volna tarifaemelést, mert mindenki belőlünk él. Most, hogy megkaptuk, gyorsan el is veszik egy részét. Pedig ez nekünk szólt”

– nyilatkozta egy budapesti taxis a lapnak.

A 24.hu információi szerint a Főtaxi közel havi 40 ezer forinttal emelte meg a tagdíjat, vagyis azt az összeget, amiért a sofőr a társaságnál dolgozhat. A vállalat nem erősítette meg ezt az összeget, de nem is cáfolta.

hirdetés

Azt írták, hogy „az utaskiszolgálás hatékonysága érdekében a Főtaxi új prémium tagdíjrendszert vezet be”, hozzátéve, hogy „a taxis franchise partnereink május 23-tól a heti átlagos fuvarszámok teljesítésével automatikus jóváírást kapnak a következő heti tagdíjból”.

A Főtaxi szerint „a prémium rendszer lehetővé teszi, hogy a kiemelt időszakokban és viszonylatokban végzett szolgáltatás ellentételezéseként partnereink akár a korábbinál alacsonyabb tagdíjat fizethessenek”.

A lap szerint a City Taxinál kisebb mértékben, havi 10 ezer forinttal nőtt a tagdíj. Keresték a céget, de az nem reagált a megkeresésükre a cikk megjelenéséig.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke konkrét emelésekről nem tud, de információi szerint több társaság is tervezi a tagdíjak növelését.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ma választják meg ötödjére miniszterelnöknek Orbán Viktort
Az eskütétel után a miniszterelnök beszédet mond a parlamentben. Délután vitáznak az ellenzéki népszavazásról is.

Link másolása

hirdetés

Miniszterelnököt választ ma az Országgyűlés. A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára.

A parlament honlapján olvasható napirendi javaslat szerint az ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a tervek szerint az azonnali kérdések és válaszok órájával folytatódik.

A miniszterelnök-választást előreláthatólag délután fél háromkor tartják, a döntéshez a 199 országgyűlési képviselő több mint felének igen szavazata szükséges. A kormányfő a megválasztásával hivatalba lép.

Az eskütétel után a miniszterelnök beszédet mond a parlamentben.

A múlt héten leköszönt Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés május 2-i, alakuló ülésén javasolta, hogy a parlament Orbán Viktort válassza újra miniszterelnöknek.

A miniszterelnök-választás után várhatóan interpellációk és kérdések hangzanak el, majd a parlament lefolytatja a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett két népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját. A Párbeszéd politikusa a Fudan egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról kezdeményezett referendumot még tavaly júliusban.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kövér László: Az Európai Unió egy lehetetlen küldetés
A házelnök arról is beszélt, szerinte valójában egy amerikai-kínai háború zajlik.

Link másolása

hirdetés

„Európa nemzetállamainak és az EU vezetését is egy olyan politikai garnitúra tagjai vették át, akiknek sem szellemi képességeik, sem morális tartásuk alapján nem lenne ott a helyük, csak gyenge utánzataik elődeiknek” – mondta Kövér László a Hír Tv Bayer show című műsorában.

A házelnök szerint „Európa eszménye és valósága között még soha nem tátongott akkora szakadék, mint napjainkban.” Ezért azt gondolja, hogy

az Európai Unió "egy lehetetlen küldetés".

Majd arról beszélt, hogy

egy Európai Egyesült Államoknak csak formálisan lenne Brüsszelben a központja, valójában Amerika érdekeit szolgálná. Hozzátette, nem geostratégiai elemző, de számára úgy tűnik, történelmi sérelmeik miatt számolnának le Oroszországgal, de ez „nem fog sikerülni, vagy ha sikerülni fog, akkor olyan árat fognak fizetni, amilyet nem szeretnének”.

Szerinte ugyanis egy hatodikos-hetedikes diák szellemi szintjén is fel lehet fogni azt, hogy „az orosz-ukrán háború valójában egy amerikai-kínai háború, amelyben az Egyesült Államok célja az, hogy Európát leválassza egy nagyobb földrajzi, eurázsiai egységről”.

A választási eredmény kapcsán az ellenzékről azt mondta: „Na végre, azt kapták, amit megérdemeltek. (…) Akkorát estek arcra, mint az ólajtó, és ez már járt nekik”. Hozzátette: a fideszeseknek azonban nem szabad belefeledkezniük az örömködésbe, mert ahogy Orbán Viktor is megfogalmazta a győzelmi beszédében, egy világ fogott össze ellenük.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ilyen a harc testközelből: egy lövészárokból, tűzharc közben készített videót egy ukrán katona
A felvételen látható, hogyan lőnek és dobnak gránátot az ellenségre, és hallani lehet a folyamatos fegyverropogás és bombázás hangjait.

Link másolása

hirdetés

Lassan harmadik hónapja dúlnak a harcok Ukrajnában. Február óta számos képet és videót láthattunk már a lerombolt ukrán városokról, tömegsírokról, óvóhelyeken bujkáló ártatlan emberekről és az orosz és ukrán csapatok harcairól. Most azonban egy egészen egyedülálló felvételt osztott meg a Nexta hírcsatorna a Twitteren.

A videót egy ukrán katona készítette egy lövészárokban, ahol társaival húzta meg magát egy tűzharc közben. A háttérben fegyverropogások és bombázások hangjait lehet hallani szinte folyamatosan. Láthatjuk azt is, ahogy a katonák lehúzzák a fejüket egy közeli lövés hallatán, és azt is, ahogy újratöltik a fegyverüket és lőnek.

A kamera többször is megremeg egy-egy robbanástól, egyszer pedig el is sötétül, miután a felvételt készítő eszköz eldől. A visszaállítása után felvette, ahogy a katonákra sűrű füst ereszkedik, majd az egyikük egy kézigránát vesz a kezébe és eldobja. Ezután néhány másodpercre csend lett, de a harc nem állt le, pár pillanattal később újra hallatszik a fegyverropogás hangja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: