HÍREK
A Rovatból

Négy új Gripent vesz Magyarország Svédországtól – Orbán Viktor a svéd miniszterelnökkel tárgyalt

Hétfőn pedig a magyar Országgyűlés is elfogadhatja Svédország NATO-csatlakozását. Közös sajtótájékoztatót tartott pénteken Ulf Kristersson svéd és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, miután ma délelőtt, Budapesten egyeztettek egymással.

Link másolása

Orbán Viktor a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, érdekes, izgalmas tárgyaláson vannak túl. A mai találkozó egy hosszú folyamat állomása, ez a bizalom helyreállításáról szól, örül annak, hogy ezen szakasz végére pontot tehet. A két ország sok kérdésben másképpen gondolkodik, ezeket a különbségeket pedig tiszteletben tartják – mondta a miniszterelnök.

A svéd csatlakozás régóta halogatott parlamenti jóváhagyásáról már reggel, a Kossuth Rádiónak adott interjújában is beszélt Orbán, és azt mondta: „volt egy-két függőben lévő katonai és fegyverzeti kérdés is”, amúgy pedig „el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk egyformák”, végül is a két ország „nem házasságot köt, hanem csupán katonai szövetséget”. A parlament február 26-án, hétfőn szavaz a svéd csatlakozásról, több, mint 19 hónappal azután, hogy a kormány benyújtotta az erről szóló törvényjavaslatot – az elfogadás Törökország után, a szövetségben utolsóként történik meg Magyarországon.

Orbán elmondta: Svédország is azon az állásponton van, hogy az EU-nak legyen közös biztonságpolitikája. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy az illegális migráció ellen küzdeni kell, és a szervezett bűnözés ellen is fel kell lépni.

A magyar parlament hétfőn összeül, a szükséges döntéseket meghozza, ezzel egy szakaszt lezártunk

– zárta szavait Orbán a NATO-csatlakozásra utalva.

Ulf Kristersson az Orbánnal való tárgyalását jónak, konstruktívnak nevezte. Megerősítette, hogy uniós és együttműködési kérdésekről beszéltek. A két ország megállapodásokkal kapcsolatban azt mondta, üdvözli azokat, ezek egyszerre jók Svédország és Magyarország számára, hiszen erősíti a két ország és az EU biztonságát is. Azt mondta, örül annak, hogy még több Gripen fogja szelni az európai égboltot – emelte ki a hvg.hu.

A sajtótájékoztatón elhangzott: módosítják a Gripen-megállapodást. A szerződés a gépek bérlésével, valamint a hozzájuk kapcsolódó támogatói rendszerekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos. Magyarország négy Gripent vásárol a svédektől – jelentették be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Nem hagyjuk, hogy a mi Európánkat elpusztítsák a szélsőségesek” – mondta Orbánt is megemlítve Manfred Weber
Az Európai Néppárt elnöke szerint a migrációs paktumról való szavazás annak a jele, hogy az EU migrációs politikája jobb alapokra kerül. Nem érti, hogy a német kormánypártok egy része miért keveredett Orbánék társaságába.

Link másolása

Manfred Webernek, az Európai Néppárt elnökének jelent meg írása a Die Weltben , amelyben

szégyenletesnek és abszurdnak tartja, hogy a Zöldek Orbán Viktorral szavaztak a migrációs paktum kapcsán.

Publicisztikájában nagy sikernek nevezi, hogy „gyötrelmesen hosszú” kilenc évnyi vita után végre elfogadták az egyezményt. Ugyanakkor elégedetlen, amiért a Zöldek, a Baloldali párt (Die Linke) és Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) egy része

még mindig nem érti meg, mi az igazán fontos, és a szélsőjobboldallal együtt majdnem megbuktatták a migrációs paktumot.

Emlékezetes, hogy Orbánnal már korábban is konfliktusa volt Webernek, aki azt mondta: „Kereszténydemokraták vagyunk, és nem hagyjuk, hogy a mi Európánkat elpusztítsák a szélsőségesek, mint a lengyel PiS, Orbán Viktor, az AfD és Marine Le Pen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Íme Magyar Péter pártjának jelöltjei az EP-választási listára – szavazni lehet rájuk, hogy ki hova kerüljön
Az első és a harmadik megvan, a lista többi helyére lehet beszavazni embereket a 10 jelöltből. Lényegében a második és a negyedik hely az érdekes a listán, annak van igazán tétje, mert jelenleg 3 mandátumot jósolnak a TISZA pártnak.

Link másolása

Szavazni lehet Magyar Péter pártjának jelöltjeire az EP-választási listán. Magyar nemrég posztolta ki, hogy a szavazók dönthetik el, hogy ki szerepeljen a európai parlamenti választási lista különböző helyein, a 120 jelölt közül, akikre leszűkítették az 538 fős listát.

"Több fordulós kiválasztási folyamat során igyekeztünk megtalálni a tíz legjobb, pártpolitikai múlttól mentes jelöltet, akik méltóképpen képviselhetik hazánkat Brüsszelben és Strasbourgban.

A TISZA Párt uniós listáját Magyar Péter vezeti, a harmadik helyen Tarr Zoltán háromgyermekes református lelkész szerepel, akit a hatalom az április 6-i kiállása miatt azonnal ellehetetlenített.

A jelöltek további sorrendjéről döntsetek ti, azzal a kitétellel, hogy a lista második helyére a legtöbb szavazatot kapó hölgy kerül.

A szavazás április 19-én délig tart. A voksod érvényességéhez szükséges egy egyszerű email-hitelesítési folyamaton átesni, minden szavazó egy szavazatot adhat le a választott jelöltre."

Mivel a pártnak jelenleg jó eséllyel maximum három befutó helye lesz, Magyar Péter pedig már bejelentette, hogy nem megy Brüsszelbe, ezért a második és a negyedik hely az érdekes inkább, mint a többi, és a másodikra csak női jelölt pályázhat, tehát szűkül az esélyesek köre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
„Olyan volt, mintha a Star Wars találkozna a Top Gunnal” – izraeli pilóta a hétvégi támadásról
A tartalékos örnagy éjszaka légiharcot folytat, nappal az irodájában dolgozik, mint a többi civil. Nincs ezzel egyedül.

Link másolása

A hétvégi Iráni támadásról nyilatkozott egy izraeli tartalékos őrnagy. Azzt mondta: „mindenhol rakéták és drónok robbantak körülötted, olyan volt, mintha a Star Wars találkozna a Top Gunnal” – idézte a Telex.

A főleg Iránból, de részben iraki és szíriai területről is indított csapásmérő eszközök

nagy részét már az izraeli határ előtt megsemmisítették az izraeli, brit, amerikai, illetve jordániai vadászgépek.

A légierőben eltöltött 20 évem alatt ez volt a legbonyolultabb bevetés, mivel tudtuk, hogy ha egy célpontot elhibázunk, akkor az már Izrael területén robbanhat fel. (…) Éjszaka mindig nehezebb befogni és megsemmisíteni a célpontokat. Nagyon alacsonyan repülnek, így nekünk is kis magasságban kellett tartani a gépet, ami azért veszélyes, mivel közben nem látni a terepet. Néha felvillan egy-egy kivilágított objektum, az utcai lámpák sora, de repülés közben alapvetően az érzékelőkre kellett hagyatkoznunk. Viszont sokat gyakoroltunk a feladatra, és be is bizonyítottuk felkészültségünket.

– mondta a névtelenül nyilatkozó tiszt.

Az őrnagy szombat este otthon volt a családjával, amikor riadóztatták, a bevetés után lezuhanyzott, és vasárnap délután négykor már az irodájában volt.

Egysége többi tagja is kettős életet él. A nyilatkozó őrnagy mérnökkel, tanárokkal együtt száll fel bevetésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Találkozott a benzin és a gázolaj ára
Tavaly augusztus óta nem fordult elő, hogy a benzin drágább lett volna, mint a gázolaj.

Link másolása

A benzin literenkénti nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal emelkedik, míg a gázolaj esetében bruttó 6 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár,

így közel egy szintre kerülnek

– írja a Holtankoljak.hu.

A következő átlagárakra lehet számítani péntektől:

•95-ös benzin: 650 Ft/liter

•Gázolaj: 647 Ft/liter


Link másolása
KÖVESS MINKET: