News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Navracsics Tibor: mintegy 37 milliárd euró uniós pénzt kellene megkapnunk, az euró bevezetése nálunk most nem aktuális

A miniszter szerint a külföldi befektetések hihetetlenül erős infrastrukturális fejlesztéseket kívánnak az országtól, de amint elkészülnek, Európa ipari élvonalába tartozunk majd.

Link másolása

hirdetés

A uniós pénzekről, azok hozzáféréséről és átváltásáról beszélt Navracsics Tibor a Világgazdaságnak.

Az uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter szerint reális cél, hogy Magyarország hozzájusson a 21,7 milliárd euró kohéziós támogatáshoz, és a helyreállítási alapból a visszatérítendő támogatásokkal együtt 15,5 milliárd euróhoz.

Szerinte nem valós az a veszély, hogy hazánk ne jusson hozzá az uniós pénzekhez. Úgy véli, hogy jár nekünk a 2021–2027-es operatív programok alapján a

21,7 milliárd euró kohéziós támogatás és a 15,5 milliárd euró a Covid-válság utáni újraindítást szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközalapból.

A miniszter azt mondta, hogy ezeket rendelkezésünkre kell bocsátani, inkább az a kérdés, miért nem kaptuk még meg ezeket. Úgy látja, hogy a szakmai kérdéseket a politikai viták gyakran felülírják. Ezért azt szeretné, hogy senki se ellenezze a nekünk járó források folyósítását. Azon dolgozik, hogy az Európa jövőjéről, a jogállamiságról szóló viták ne befolyásolják Magyarország uniós megítélését.

hirdetés

Bízik benne, hogy már idén megállapodás születik:

„Összességében úgy látom, a kohéziós alapok és a helyreállítási eszköz tekintetében is minden esély megvan arra, hogy még az idén megállapodjunk” – mondta Navracsics.

Emlékeztetett rá, hogy az újjáépítési források kiutalásánál több politikai feltételt is szabtak, többek között a jogállamisággal kapcsolatban. Emiatt már áprilisban írt Brüsszel a kormánynak. A válasz határideje most jár le, ezért fontos, hogy hiteles választ küldjenek az Európai Bizottságnak, amely nem rontja a tárgyalási alapot:

„Sokkal szerencsésebb, ha konkrét szakpolitikai kérdések mentén, okosan érvelve védhetjük meg az álláspontunkat, és ha bizonyos kérdésekben jogszabályt kell változtatnunk, attól sem határolódunk el.”

Navracsics Tibor a forint árfolyamával kapcsolatban azt mondta, hogy az euróban érkező uniós források tervezési árfolyamát 350-ről 375 forintra emelik.

„Bár az árfolyammozgások következtében nominálisan több forint érkezik, azt el is viszi az infláció, hiszen jól tudjuk, májusban éves alapon már 10,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Ráadásul a magyar ipar jelentős alapanyagimport-igénye miatt sokszor inkább visszaüt a drága euró, vagyis amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon” – mondta.

A fejlesztésekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy nem cél a főváros elszigetelése, sokkal fontosabb, hogy több ponton kapcsolódjon a körülötte lévő régiókhoz, így húzza magával a gazdaságot.

Szerinte „minden eszközzel csökkenteni kell a fejlettségi szakadékot, hogy ne csak Nyugat- és Közép-Dunántúl legyen európai szemüveggel is látható Budapesten kívül”.

Több más mellett arról is beszélt a miniszter, hogy szerinte az euró bevezetése túldimenzionált.

„Az első és legfontosabb szempont az, hogy ha Magyarország egyszer bevezeti az eurót, azt milyen árfolyamon teszi, másrészt az milyen hatással lesz a pénzügyi manőverekre, hiszen az árfolyampolitika azonnal eltűnik az eszköztárból.

Számomra teljesen elfogadható és vállalható a magyar kormány álláspontja, hogy most nem kell az euró” – mondta a lapnak.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Megtalálhatták Putyin titkos, észak-oroszországi luxusvilláját, amiben csak a bidé 5 millióba, egy zuhanyrózsa pedig 1,7 millióba kerül
Az orosz cárokat megszégyenítő luxus rajzolódik ki a most napvilágra került dokumentumokból.

Link másolása

hirdetés

Vlagyimir Putyinhoz köthető egy fényűző épület az észak-oroszországi Ladoga-tónál - erre jutott több ezer kiszivárogtatott email feldolgozása nyomán az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű oknyomozó nemzetközi szervezet és a Meduza orosz nyelvű hírportál. A dokumentumok elképesztő luxusról árulkodnak, a Guardian cikkében úgy fogalmaz, hogy

„ez olyan szintje a pazarlásnak, ami még az orosz cárokat is megszégyenítené”.

Az épületben például csak a bidék darabonként 10 800 dollárba, vagyis közel ötmillió forintba, a zuhanyrózsák pedig darabonként 4 600 dollárba, vagyis körülbelül 1,7 millió forintba kerültek. Nem spóroltak a márványburkolat árán sem: ez összesen 110 000 dollárba, átszámítva több mint 40 millió forintba került.

Az épületben egy fedett medence is van, amelybe egy dekoratív vízesés folyik bele az emeletről.

A Dozsgy orosz televízió már hat évvel ezelőtt beszámolt az építészek által csak halászkunyhónak nevezett épületről, amelyet

a helyiek úgy emlegettek, mint Putyin dácsája.

A most napvilágra került dokumentumok szerint ehhez tavaly egy új épületet is felhúztak a területre. A luxus persze ebből sem hiányzik, a belső terek például gyógyhatásúnak tartott drágakövekkel és kristályokkal vannak kirakva.

hirdetés

A kiszivárgott dokumentumok szerint a projektet a FullHouseDesign nevő orosz, csúcskategóriásnak számító lakberendező iroda vezette. A cég vezetője az OCCRP megkeresésére azt mondta, hogy nem emlékszik semmiféle érintettségre, így a beruházás költségéről sem kívánt nyilatkozni.

Az ingatlanhoz tartozik két úszómedence is, de egy ösvény is levezet a közeli Ladoga-tó vízeséséhez, amelyet évekkel ezelőtt lezártak a látogatók elől. Emellett van itt zöldség- és húsfeldogozó üzem, egy szarvasmarhafarm és egy saját sörfőzde is.

A Kreml szóvivője azt mondta, hogy Putyin semmilyen kapcsolatban nem áll a megnevezett objektumokkal. A komplexum biztonsági őrei sem voltak hajlandóak elárulni, hogy kinek dolgoznak, az azonban elég beszédes, hogy

ha kiemelt vendégek érkeznek, akkor nem is ők, hanem az Orosz Védelmi Szolgálat emberei őrzik az ingatlant.

Papíron azonban valóban sem nem utal arra, hogy a fényűző dácsát valóban Putyin használja. A „halászkunyhó” egy Prime nevű céghez van bejegyezve, amely egy non-profit szervezet tulajdonában van. Ezt Jurij Kovalcsuk és fia, Boris alapította. Az idősebb Kovalcsukot az orosz elnök egyik szoros szövetségeseként tartják számon, ő a fő részvényese a Rosszija Banknak, amit csak Putyin bankjaként szoktak emlegetni. Az idősebb Kovalcsuk és a bank is nyugati szankciós listán szerepel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Valószínűleg neki nem ez a sport való” – mondta Merkely Béla a medencében elájult amerikai szinkronúszóról
A budapesti vb egészségügyi vezetője azt is elmondta, tudomása szerint Anita Alvarez edzője semmit sem jelzett, mielőtt beugrott a medencébe.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk: Rosszul lett, majd elájult a vízben Anita Alvarez szerdán a műúszók egyéni szabadprogramja közben a margitszigeti Széchy Tamás Uszodában. Az amerikai sportoló süllyedni kezdett a vízben, mire az edzője, Andrea Fuentes a segítségére sietett, utána ugrott a medencébe, majd egy vízimentő segítségével kimentette.

A drámai pillanatokról az edző később egy spanyol lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: „Amikor észrevettem, hogy Anita elkezd süllyedni, ránéztem a vízimentőkre, de láttam, hogy kővé dermedtek, nem csinálnak semmit”.

Az RTL Híradó az ügy kapcsán megkereste Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, a világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetőjét, aki szerint a szinkronúszás fizikailag rendkívül megerőltető, különleges sportág. A rektor azt mondta, hogy

a sportolók viszonylag rövid ideig tartózkodnak a víz fölött, ezért ekkor hiperventillálnak, vagyis gyorsan, viszonylag sok levegőt vesznek.

Ilyenkor a sportoló a szervezetét oxigénnel dúsítja, ám a víz alatt ezt elhasználja, a szén-dioxid pedig felszaporodik. Ebben az esetben bekövetkezhet az ájulás, amit a fárasztó gyakorlat közben a fiatal amerikai sportoló a víz alatt szenvedett el. A rektor azt is elmondta, hogy Alvarezt az eset után hátra vitték az orvosi szobába, ahol már relatív rendben voltak a paraméterei, magához tért, és 15 perc múlva saját lábán hagyta el a szobát.

hirdetés

Merkely azt is hozzátette:

tudomása szerint semmit sem jelzett az edző, mielőtt beugrott a medencébe, de bármit is jelzett volna, a vízbe ugráshoz a vezető bírónak kell megadnia az engedélyt.

Ugyanis a külső szemlélők nem ismerik pontosan, hogyan néz ki a szinkronúszó gyakorlata, így az amerikai edző volt a legtöbb információ birtokában ahhoz, hogy azonnal cselekedjen.

Később az is kiderült, hogy Alvareznek korábban is volt már hasonló rosszulléte.

„Különböző típusú sportolók vannak, egyesek jól viselik, hogy az oxigén és a szén-dioxid mennyisége ilyen módon váltakozik. De vannak erre érzékenyebbek, ő közéjük tartozik. Valószínűleg neki nem ez a sport való”

- jegyezte meg Merkely Béla.

A Híradónak megszólalt az esettel kapcsolatban Bill May, visszavonult amerikai szinkronúszó-világbajnok, aki a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) delegáltjaként vett részt az eseményen, így tanúja volt a drámai esetnek is.

Merkelyhez hasonlóan May sem vádolta tétlenséggel a szervezőket, szerinte az egészségügyi szolgálat nagyon gyorsan reagált, amint észlelték, hogy baj van.

May azt is elmondta:

csak a szinkronúszók edzője tudja pontosan, hogy a sportoló gyakorlatának hogyan kell kinéznie.

Ezért lehet ilyenkor némi késlekedés a vízimentők részéről, akik azt hiszik, hogy éppen egy következő gyakorlat, mozdulatsor következik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Bolsonaro kiakadt azon, hogy abortuszt hajtottak végre egy 11 éves kislányon, akit megerőszakoltak
A brazil elnök szerint „nem az a lényeg, hogy hogyan fogant meg, hogy a törvény lehetővé teszi-e vagy sem. Megengedhetetlen elvenni ennek a védtelen lénynek az életét”.

Link másolása

hirdetés

Elvégezték az abortuszt azon a 11 éves brazil kislányon, akit tíz évesen erőszakoltak meg, ezért esett teherbe - írja az ABC News. A cikkben felidézik, hogy a gyereknek korábban egy bíró megtiltotta az abortuszt,

Joana Ribeiro Zimmer a május 9-i tárgyaláson arra kérte a kislányt, hogy „tartson ki még egy kicsit”.

A lány többször is jelezte, hogy nem szeretné megszülni a gyereket.

A beavatkozást végül a terhesség 29. hetében végezték el.

Brazíliában az abortuszt három esetben engedélyezik, ezek egyike a nemi erőszak esetén történt terhesség. Az abortuszellenes aktivisták azzal érvelnek, hogy az egészségügyi minisztérium ajánlása szerint abortuszt az első 20-22 hét előtt kell elvégezni, a család ügyvédje és más jogi szakértők szerint ez azonban nem vonatkozik a nemi erőszak áldozataira.

Az ügy komoly politikai vitát kavart a dél-amerikai országban. A szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnök a Twitteren többek között azt írta, hogy „számunkra a 11 éves és a héthónapos élet is számít”.

hirdetés
„Nem az a lényeg, hogy hogyan fogant meg, hogy a törvény lehetővé teszi-e vagy sem. Megengedhetetlen elvenni ennek a védtelen lénynek az életét!”

- írta az épp az újraválasztásáért küzdő elnök.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A magyarok közel 70 százaléka ellenzi a megyék átnevezését egy felmérés szerint
Az ATV megbízásából készült felmérés szerint a többség azt gondolja: „nem kell visszafordulni a múltba”.

Link másolása

hirdetés

A Pulzus Kutató az ATV megbízásából készített felmérést arról, hogy a lakosság hány százaléka támogatja a javaslatot, miszerint a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat főispánra neveznék át.

A felmérésben 1000, 18 évnél idősebb embert kérdeztek a témáról. Az első kérdés az volt, hogy egyetértenek-e a Fidesz alkotmánymódosítási javaslatával, amellyel a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat pedig főispánokra neveznék át.

A teljes lakosság körében a következőképp alakult a válaszok megoszlása:

69 százalék szerint "nem, nem kell visszafordulni a múltba", 22 százalék viszont azon az állásponton van, hogy "igen, ez a történelmi hagyományunk".

A felmérésből az is kiderül, hogy a nők valamivel nagyobb arányban ellenzik az átnevezést, mint a férfiak, illetve, hogy a középkorú és idősebb korosztályhoz tartozók találják leginkább feleslegesnek az intézkedést.

hirdetés

Lakóhely szerint pedig a megyeszékhelyen, városban és községben élők egyaránt 68 százalékban ellenzik az új neveket, míg a fővárosiak kicsivel többen, 75 százalékban tartanák meg a mostani elnevezéseket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: