News here
hirdetés

HÍREK

Navracsics Tibor: mintegy 37 milliárd euró uniós pénzt kellene megkapnunk, az euró bevezetése nálunk most nem aktuális

A miniszter szerint a külföldi befektetések hihetetlenül erős infrastrukturális fejlesztéseket kívánnak az országtól, de amint elkészülnek, Európa ipari élvonalába tartozunk majd.

Link másolása

hirdetés

A uniós pénzekről, azok hozzáféréséről és átváltásáról beszélt Navracsics Tibor a Világgazdaságnak.

Az uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter szerint reális cél, hogy Magyarország hozzájusson a 21,7 milliárd euró kohéziós támogatáshoz, és a helyreállítási alapból a visszatérítendő támogatásokkal együtt 15,5 milliárd euróhoz.

Szerinte nem valós az a veszély, hogy hazánk ne jusson hozzá az uniós pénzekhez. Úgy véli, hogy jár nekünk a 2021–2027-es operatív programok alapján a

21,7 milliárd euró kohéziós támogatás és a 15,5 milliárd euró a Covid-válság utáni újraindítást szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközalapból.

A miniszter azt mondta, hogy ezeket rendelkezésünkre kell bocsátani, inkább az a kérdés, miért nem kaptuk még meg ezeket. Úgy látja, hogy a szakmai kérdéseket a politikai viták gyakran felülírják. Ezért azt szeretné, hogy senki se ellenezze a nekünk járó források folyósítását. Azon dolgozik, hogy az Európa jövőjéről, a jogállamiságról szóló viták ne befolyásolják Magyarország uniós megítélését.

hirdetés

Bízik benne, hogy már idén megállapodás születik:

„Összességében úgy látom, a kohéziós alapok és a helyreállítási eszköz tekintetében is minden esély megvan arra, hogy még az idén megállapodjunk” – mondta Navracsics.

Emlékeztetett rá, hogy az újjáépítési források kiutalásánál több politikai feltételt is szabtak, többek között a jogállamisággal kapcsolatban. Emiatt már áprilisban írt Brüsszel a kormánynak. A válasz határideje most jár le, ezért fontos, hogy hiteles választ küldjenek az Európai Bizottságnak, amely nem rontja a tárgyalási alapot:

„Sokkal szerencsésebb, ha konkrét szakpolitikai kérdések mentén, okosan érvelve védhetjük meg az álláspontunkat, és ha bizonyos kérdésekben jogszabályt kell változtatnunk, attól sem határolódunk el.”

Navracsics Tibor a forint árfolyamával kapcsolatban azt mondta, hogy az euróban érkező uniós források tervezési árfolyamát 350-ről 375 forintra emelik.

„Bár az árfolyammozgások következtében nominálisan több forint érkezik, azt el is viszi az infláció, hiszen jól tudjuk, májusban éves alapon már 10,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Ráadásul a magyar ipar jelentős alapanyagimport-igénye miatt sokszor inkább visszaüt a drága euró, vagyis amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon” – mondta.

A fejlesztésekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy nem cél a főváros elszigetelése, sokkal fontosabb, hogy több ponton kapcsolódjon a körülötte lévő régiókhoz, így húzza magával a gazdaságot.

Szerinte „minden eszközzel csökkenteni kell a fejlettségi szakadékot, hogy ne csak Nyugat- és Közép-Dunántúl legyen európai szemüveggel is látható Budapesten kívül”.

Több más mellett arról is beszélt a miniszter, hogy szerinte az euró bevezetése túldimenzionált.

„Az első és legfontosabb szempont az, hogy ha Magyarország egyszer bevezeti az eurót, azt milyen árfolyamon teszi, másrészt az milyen hatással lesz a pénzügyi manőverekre, hiszen az árfolyampolitika azonnal eltűnik az eszköztárból.

Számomra teljesen elfogadható és vállalható a magyar kormány álláspontja, hogy most nem kell az euró” – mondta a lapnak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Elszabadultak a balatoni lángosárak: „25%-ot emeltünk és ismét emelnünk kell”
Jelentősen drágultak az alapanyag- és energiaköltségek, az árak emelkedésével pedig a munkadíjakat is emelni kell – mondta a Szeretlek Magyarországnak egy balatonakarattyai büfé tulajdonosa.

Link másolása

hirdetés

Nyakunkon a kánikula, véget ért a tanítás az iskolákban, így a Balatonon is beindulhat az idei nyári főszezon. Az áremelkedések hatása persze a büféárakban is megmutatkozik majd, az előző évhez képest drágábban tudunk majd enni és inni a tó partján.

Egy balatonakarattyai büfé tulajdonosa azt mondta a Szeretlek Magyarországnak, nekik

idén már kétszer is kellett árat emelni, mert jelentősen drágultak az alapanyag- és energiaköltségeik.

Csomai Dávid azt is elárulta, mekkora a bekerülési költsége egy lángosnak, és mennyit kereshet egy képzett szakács idén a magyar tengernél.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Dolgozói 80 százalékát elbocsátja az Unilever röszkei gyárában
A cég megszünteti a gyártást az üzemben, a többi munkavállalót átveszi az új tulajdonos.

Link másolása

hirdetés

Az Unilever megszünteti a gyártást röszkei üzemében, az ott dolgozó 190 munkavállaló 80 százalékát érinti a tervezett csoportos létszámleépítés, 20 százalékukat pedig átveszi a gyár új tulajdonosa, a Mezőker Kft. – közölte az Unilever pénteken.

December elejéig minden dolgozónak garantálják a munkát, a felmondási idő az alkalmazottak egy részének december elején kezdődik, másik részüknek pedig 2023 március végén – tájékoztattak az MTI kérdésére. Az Unilever a jelenleg Röszkén gyártott termékpalettájának közel harmadát a Mezőker Kft.-nek adja át bérgyártásba, a termékek nagyobb részének gyártását pedig saját romániai és német üzemeibe, illetve egy európai bérgyártó partneréhez telepítené át a tervek szerint 2023 március végéig.

Az Unilever kitért arra, hogy a fogyasztói trendek az elmúlt években megváltoztak, a vásárlók az előrecsomagolt termékek helyett a friss élelmiszereket preferálják, a vállalatnak pedig alkalmazkodnia kell a megváltozott piaci körülményekhez, át kell szerveznie gyártókapacitásait, a termelést nagyobb üzemeibe koncentrálva.

„Míg a jövőbeli együttműködés a Mezőkerrel fenntarthatóbb jövőt biztosítana márkáinknak, tudjuk, hogy a bejelentésünk nehezen érinti a röszkei gyárunkban dolgozó 190 kollégánkat és 18 kölcsönzött munkavállalónkat is. Kollégáinkat tájékoztatjuk terveinkről és együttműködünk a munkavállalói érdekképviseletekkel azért, hogy olyan megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek segítséget jelentenek dolgozóink számára” – mondta a közlemény szerint Alberto di Leo, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalat haladéktalanul megkezdi a munkavállalókat érintő kérdések egyeztetését a röszkei gyár üzemi tanácsával és szakszervezetével – jelezték.

hirdetés

Az Unilever a világ egyik vezető fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalata, amely közel 400 márka termékeit értékesíti több mint 190 országban. A vállalatcsoport, amely 69 ország több mint 300 gyárában állít elő késztermékeket, 52,4 milliárd euró értékű forgalmat bonyolított le 2021-ben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Maximum 20 litert lehet tankolni a Lukoil kútjain a hatósági áras benzinből, a független benzinkutasok szerint elfogyhat az üzemanyag
A Független Benzinkutak Szövetsége arra kéri az autósokat, hogy spóroljanak a benzinnel, használjanak például tömegközlekedést.

Link másolása

hirdetés

A Lukoil benzinkútjain már csak legfeljebb húsz litert lehet tankolni a hatósági áras benzinből, kannába pedig piaci áron is legfeljebb 10 litert tankolhatnak – mondta el a cég az RTL Híradó megkeresésére. Ezt azután közölték, hogy pénteken a Mol és az OMW is mennyiségi korlátozásokat vezetett be.

Mindkét cég közölte, hogy töltőállomásaikon maximum ötven liter üzemanyagot lehet hatósági áron tankolni, a kannákba pedig csak piaci áron lehet vásárolni.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke az rtl.hu-nak pénteken kijelentette:

Azzal a határozott kéréssel fordulunk a magyar autós társadalomhoz, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, elfogyhat az üzemanyag Magyarországon.

A benzinkutasok egyebek mellett azt üzenik az autósoknak, hogy használják a tömegközlekedést.

hirdetés

Közben az AutóSámán néven működő videós arról számolt be, hogy egy Mol-kútnál – már a szigorítások bejelentése után – tesztelte, hogy megáll-e a kútoszlop órája (vagy jelez-e bárhogyan), ha több mint 50 litert tankol.

Nem jelezett, és nem állt meg, így az 53,6 litert vételező autósnak a teljes tankolási mennyiségre piaci árat kellett fizetnie, 45 143 forintot.

Pedig forgalmi-engedély és még Mol-kártya is volt nála, tette hozzá a videós, aki a kísérlettel 20 ezer forintot bukott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Elsírta magát a miniszterelnök-helyettes Ukrajna uniós tagjelölti státuszának hírére
Az új helyzet nagy könnyebbség az oroszok által megtámadott országnak.

Link másolása

hirdetés

Csütörtökön számoltunk be róla, hogy Charles Michel, az Európa Tanács elnöke bejelentette: uniós tagjelölti státuszt adnak Ukrajnának és Moldovának.

Az esemény kapcsán fénykép készült Olga Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettesről, aki egyben az ország NATO, illetve EU-integrációját irányító megbízott is.

A fotón az látható, hogy a politikus elsírja magát a tagjelöltség hírére.

A két ország mellett egyébként a Nyugat-Balkán integrációjának felgyorsítása is célja az Európa Tanácsnak. Szijjártó Péter külügyminiszter üdvözölte Ukrajna és Moldova tagjelöltté válását, ugyanakkor szerinte hiba, hogy ezt Grúzia nem kapta meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: