News here

HÍREK

Nagyon elszúrtuk a járványkezelést Ürge-Vorsatz Diána szerint

A fizikus, klímakutató CEU-professzor szerint ebben a tudománynak is van felelőssége, mert nem képes hatékonyan kommunikálni.

Link másolása

A járványkezelést az egész nyugati világban elrontották, Magyarország is - mondta Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató CEU-professzor a Válasz Online-nak adott interjújában.

A kutató a lapnak úgy fogalmazott, nemcsak tragédiaként, hanem személyes kudarcként élte meg, hogy

"ennyire elszúrtuk a járványkezelést, Magyarországon ugyanúgy, ahogy szinte az egész nyugati világban".

Ürge-Vorsatz Diána szerint

"a tudomány nem volt képes keresztülvinni az üzeneteit a döntéshozóknak, például azt a nagyon egyszerű figyelmeztetést, hogy ha nem lépnek elég gyorsan és hatékonyan, akkor iszonyú sokan fognak meghalni".

A kutató szerint az a baj, hogy az egész járványkezelés belekerült egy rossz dilemmába: hogy a gazdaságot mentsük-e, vagy az emberéleteket.

"Most komolyan: ez bárkinek kérdés? Egy igazi társadalom, egy igazi közösség mindenek felett kezeli az emberéletet. Akkor is, ha a bezártság miatt valakinek tönkremegy az üzlete. Miért? Mert a tönkrement üzletet újra lehet nyitni, a károsult vállalkozót lehet kompenzálni, de az elvesztett emberéletet nem lehet visszaadni.

A nyugati világban, beleértve a járványkezelésben szintén riasztóan teljesítő Egyesült Államokat, a legtöbb kormány megijedt attól, hogy belebukik, ha a gazdaság helyett az emberéletet választja" - fogalmazott.

A kutató azt is hozzátette, hogy legfeljebb két-három héttel korábban bejelentett vagy hosszabb ideig fenntartott zárásról, szigorúbb kontaktkutatásról és karanténolásról lett volna szó, és az ázsiai példák szerint ez sikeres is lehetett volna.

"A mi fene nagy szabadságunk, demokráciánk rosszul vizsgázott"

- jegyezte meg.

Ürge-Vorsatz Diána szerint bár leadták a jelzéseket, de a tudománynak is van felelőssége ebben, mert nem képes hatékonyan kommunikálni.

"A tudós elmodellezget, belesüpped a maga kis világába, szaknyelven közölt publikációiba. Az éghajlatváltozásnál is ez a probléma: az ENSZ éghajlati jelentései még mindig érthetetlenek, túl bonyolultak, tele vannak bizonytalanságot sugárzó mondatokkal, „minden mindennel összefügg”- és „egyrészt-másrészt”-típusú érveléssel, nem is csoda, hogy a döntéshozó nem tud velük mit kezdeni. A pandémiával kapcsolatos tudományos kommunikációnál is gyakran éreztem ezt" - fogalmazott a kutató.

Személyes érintettséggel beszélt arról is, hogy nem csak "idős, krónikus" emberek veszítették el az életüket.

"A legjobb gyerekkori barátnőm férje, akivel együtt neveltük a gyerekeinket, nem élte túl a betegséget. Egy évfolyamtársam, aki pedig makkegészséges volt, szintén belehalt. Három gyerek maradt mindkét családban... Sokáig nem is akartam elhinni, mert még senkit sem vesztettünk el az évfolyamunkból. Volt egy fiatal, sokgyermekes édesanya, akiért sokat sírtam. Kismamák, akik lélegeztetőgépre kerültek. Volt, akiből ki kellett operálni a gyereket, hogy legalább ő biztosan megmeneküljön"

- fogalmazott a kutató, aki azt is hozzátette: "Számomra az élet az élet, mindegy, hogy idős, krónikus vagy fiatal, egészséges. Ráadásul negyvenen túl nincs ember, aki ne lenne »krónikus«, csak eleget kell vizsgálni".

Ürge-Vorsatz Diána az interjúban még arról is beszélt, hogy csalódott, mert a koronavírus-járvány adta lehetőséget nem használtuk fel a klímavédelemben, hogy szerinte egyszerre akarunk élhetőbb környezetet, kevesebb hőhullámot, illetve olcsó repülést, korlátlan fogyasztást, kényelmet, de ezek egyszerre nem mennek. De szóba került az is, hogy 2023-ra készülhet el a globális ENSZ-modell alapján a magyar éghajlatváltozási jelentés, és, hogy a kutatót egyáltalán nem zavarja Greta Thunberg harcias tevékenysége, mert teljesen igaza van abban, hogy pánikhelyzet van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Tiborcz Istváné lett a Gellért Szálló is
Ötcsillagos hotellé fejleszti a BDPST Zrt. az ikonikus szállót.

Link másolása

Megújult belsővel és új, minőségi szolgáltatásokkal nyithat újra az egyik legismertebb magyarországi hotel, a Gellért Szálló - írja az Origo.

Az intézményt több mint száz éve adták át, de már egy éve bezárt. A december 9-én aláírt vásárlási szerződés alapján a szálloda a BDPST Group érdekeltségébe fog kerülni.

A védett épületet műemléki megóvással és egyedülálló adottságaira alapozva fejleszti a BDPST Zrt. ötcsillagos hotellé. A komplex fejújítás fejlesztője a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. lesz.

„A Gellért Szálló története egybeforr a magyar főváros történelmével, ezért prioritásként tekintünk arra, hogy ennek a hihetetlenül értékes és érdekes épületnek úgy adjuk vissza az eredeti funkcióját, hogy ismét képes legyen értéket teremteni, látogatókat vonzani és új munkahelyeket létesíteni. A hasonló értékmentő beruházások egyaránt beleillenek a BDPST Group vállalati missziójába, valamint stratégiai üzleti terveibe. Az egyedülálló múlttal rendelkező szecessziós szállóépület megújítása, eredeti funkciójának helyreállítása, szolgáltatási színvonalának emelése fontos mérföldkő lesz a teljes felső kategóriás budapesti szálláshelykínálat fejlesztésében és tovább erősítheti Budapest turisztikai vonzerejét" – közölte Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

„A rekonstrukció révén a Budapesten elérhető prémium szállodai kínálat bővítésével szeretnénk új pezsgést hozni a fővárosi hotelpiacra” – mondta Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Az épületben lesz 139-150 vendégszoba és lakosztály, és bővítik a szolgáltatásokat is.

Az épületben található Gellért fürdő területét az átalakítás nem érinti. De a hotel épülete teljes rekonstrukcióra szorul, mivel legutóbb ötven éve volt nagyobb renoválás benne és a jelenlegi állapotában nem alkalmas vendégek fogadására.

A lap megjegyzi, hogy a BDPST Groupnak jelenleg több jelentős fővárosi hotelfejlesztése is van. Többek között az Október 6. utcában nyíló Verno House szálloda, a Vörösmarty tér szomszédságában a Mahart- és a Futura-házat is átölelő patinás épülettömb ötcsillagos szállodaként nyit meg 2023-ban Hotel Dorothea néven. Jövőre nyithatja meg kapuit a korábbi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén a BOTANIQ Budai Klub, és zajlik a volt tőzsdepalota szomszédságában található Adria-palota felújítása is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Belügyminisztérium: Pintér Sándor nem rendelt be egyetlen igazgatót sem
A tárca közleménye szerint a belügyminiszter mindig is nyitott volt a közoktatással kapcsolatos vélemények, álláspontok megismerésére.

Link másolása

Cáfolja a Belügyminisztérium azt a hírt, miszerint több iskola igazgatója is meghívót kapott Pintér Sándortól. A tárca az rtl.hu érdeklődésére azt írta, hogy

nyitottak a párbeszédre, ezt bizonyítja az is, hogy már két kérdőívet is küldtek a pedagógusoknak.

A Blikk pénteken arról írt, hogy az Eötvös József Gimnázium, a Vörösmarty-, a Karinthy-, a Kölcsey-, valamint a Madách-gimnázium igazgatója kapott meghívót a belügyminisztertől aktuális kérdések megbeszélésére.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya az RTL.hu megkeresésére viszont azt közölte, hogy a értesülés nem igaz. Mint írták:

A belügyminiszter nem rendelt magához egyetlen igazgatót sem, az ezt híresztelő sajtóértesülések minden alapot nélkülöznek.

A levélben arról is írnak, hogy a minisztérium és annak vezetője mindig is nyitott volt a közoktatással kapcsolatos vélemények, álláspontok megismerésére. Ennek igazolására megemlítették, hogy korábban kétszer is kérdőívet küldtek a pedagógusoknak és most a szülők, gondviselők megkérdezése történik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kocsis Máté feljelenti azokat a lapokat, amik beszámolnak Varju László sajtótájékoztatójáról
Szerinte a DK-s politikus rémhíreket terjeszt.

Link másolása

A Fidesz frakcióvezetője szerint a „dollárbaloldal” veszélyes álhíreket terjeszt a bankbetétekkel kapcsolatban, ezzel segédkezve a forint elleni támadáshoz.

Kocsis Máté közösségi oldalán azt írta: az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket terjesztett a „dollárbaloldal” a közösségi médiában, továbbá SMS-eken keresztül is, melyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti, és emiatt az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket.

„Ezek az állítások egyrészt valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit, másrészt az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény, melyekkel kapcsolatban a rendőrség már nyomozást indított” - írta a fideszes politikus.

Kocsis kilátásba helyezte, hogy haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez a DK-s Varju László - és a kijelentésit közlő médiafelületek - ellen, ha az ellenzéki politikus megtartja a témában péntekre tervezett sajtótájékoztatóját.

„A legnagyobb parlamenti képviselőcsoport vezetőjeként szeretném teljesen világossá tenni, hogy amennyiben Varju László valóban megtartja mai sajtótájékoztatóját ebben a témában, tovább terjeszti a veszélyes álhíreket és ezáltal segédkezik a forint elleni támadáshoz, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményezünk ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is.”

- írta bejegyzésében.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője közölte, ez esetben még pénteken kezdeményezi Varju László valamennyi országgyűlési tisztségétől való megfosztását, mert a DK képviselője sajtótájékoztatójával egy "vörös vonalat" lép át.

„Aki előre megfontoltan, külföldi érdekek szolgálatában valótlanságokat és rémhíreket terjeszt, ezáltal részt vesz egy forint elleni támadásban, az egészen biztos lehet benne, hogy vállalnia kell a büntetőjogi következményeket is, továbbá a magyar Országgyűlésben tisztséget nem viselhet”

- fogalmazott Kocsis Máté.

A kormánypárti frakció vezetője szerint jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő „több irányból”, melyhez a „külföldi megrendelők kérésére a hazai »dollárbaloldal« is kézzel fogható segítséget nyújt”.

VIDEÓ: Varjú László üzenete


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Hazaért a tízhónapos oroszországi fogságból az amerikai kosárlabdázó
Brittney Grinerért cserébe az amerikaiak elengedték a hírhedt orosz fegyverkereskedőt, Viktor Butot.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Brittney Griner amerikai kosárlabdázót tegnap fogolycsere keretében elengedték Oroszországból. A Fehér Ház pénteki közleménye szerint

Griner egészséges és jókedvű.

A lány szabadon engedéséről az orosz állami média osztott meg felvételeket:

Magát a cserét Abu-Dzabiban bonyolították le:

Grinert még februárban tartóztatták le kábítószer birtoklása miatt Moszkvában, mikor egy reptéri ellenőrzéskor kannabisz tartalmú olajat találtak nála, amit az elektromos cigarettájához használt.

Csütörtöki szabadon engedése után a texasi San Antonióba repült orvosi kivizsgálásra, itt várta a felesége is.

Grinerért cserébe az amerikaiak szabadon engedték a hírhedt fegyverkereskedőt, Viktor Butot.

A "halál kalmáraként" ismert férfit eredetileg 25 év börtönbüntetésre ítélték, 2008-ban fogták el Bangkokban, majd két évvel később kiadták az Egyesült Államoknak, ahol azóta töltötte büntetését. But hazatérését megerősítette az orosz külügyminisztérium is.

A fegyverkereskedő elengedése miatt sok republikánus politikus bírálta a Biden-kormányzatot.


Link másolása
KÖVESS MINKET: